richard krajicek Daphne Deckers

8 dingen die bijna niemand weet over tenniselegende Richard Krajicek

Richard Krajicek’s tennisloopbaan is een inspirerend verhaal van doorzettingsvermogen, technische vaardigheid en triomf. Geboren op 6 december 1971 in Rotterdam, begon hij op jonge leeftijd met tennis onder de vleugels van zijn vader, Petr Krajicek, die zelf een tennisleraar was.

richard krajicek

richard krajicek

Deze vroege blootstelling aan de sport en zijn natuurlijke talent leidden tot zijn snelle stijging in de jeugdrangen van het Nederlandse tennis.

Zijn professionele carrière begon in 1989, toen hij slechts 17 jaar oud was. Al snel maakte hij naam op de ATP-tour met zijn intimiderende service en formidabele netvaardigheden. Krajicek’s service was een krachtig wapen, vaak resulterend in aces of het opzetten van een snelle puntfinish met zijn volleys. Zijn spelstijl was bij uitstek geschikt voor grasvelden, wat zijn resultaten in toernooien als Wimbledon onderstreepte.

Krajicek wint Wimbledon 1996

Krajicek wint Wimbledon 1996

Zijn meest opmerkelijke prestatie kwam in 1996, toen hij het prestigieuze Wimbledon won. Hij versloeg onderweg naar de finale meerdere hooggeplaatste spelers, inclusief de toenmalige nummer één van de wereld, Pete Sampras, in een memorabele kwartfinale. Zijn overwinning was niet alleen historisch omdat hij de eerste Nederlander was die dit toernooi won, maar ook omdat hij een wildcard-speler was die de topfavoriet versloeg.

Tennis overwinningen

Richard Krajicek heeft een reeks memorabele overwinningen behaald in zijn carrière. Hier zijn de hoogtepunten van de top 10 gewonnen wedstrijden en toernooien:

 1. 1996 Wimbledon, Gras: Zijn beroemdste overwinning, waar hij als eerste Nederlander het heren enkelspel won.
 2. 1997 Grand Slam Cup, Tapijt: Overwinning in een prestigieus toernooi dat de beste spelers van de Grand Slam-toernooien bijeenbracht.
 3. 1995 Rotterdam, Tapijt: Een triomfantelijke overwinning in eigen land bij het ABN AMRO World Tennis Tournament.
 4. 1997 Londen/Queen’s Club, Gras: Bewees zijn kracht op gras door de titel te pakken in de aanloop naar Wimbledon.
 5. 1992 Antwerpen, Tapijt: Een vroege overwinning die hem hielp op de ATP-ranglijst te stijgen.
 6. 1994 Sydney Indoor, Hardcourt: Versterkte zijn status als een gevaarlijke tegenstander op indoor hardcourt.
 7. 1994 Tokyo Indoor, Tapijt: Een belangrijke internationale titel die zijn aanwezigheid op het wereldtoneel bevestigde.
 8. 1998 Rotterdam, Hardcourt: Veroverde opnieuw de titel in het ABN AMRO World Tennis Tournament, waarmee zijn dominantie in Rotterdam werd onderstreept.
 9. 2001 Marseille, Hardcourt: Een late carrière-titel die bewees dat hij nog steeds kon concurreren op het hoogste niveau.
 10. 2003 Rosmalen, Gras: Zijn laatste ATP-titel, die zijn blijvende affiniteit met grasbanen benadrukte.

Naast zijn professionele successen heeft Krajicek’s privéleven ook publieke aandacht gekregen, vooral zijn relatie met model Daphne Deckers. Zij trouwden in 1999 en hebben samen twee kinderen. Hun relatie werd vaak in de media belicht als een samensmelting van sport en glamour, waardoor ze een bekend koppel werden in Nederland.

richard krajicek Daphne Deckers

Rchard krajicek & Daphne Deckers

Ondanks dat hij moest worstelen met blessures, bleef Krajicek competitief tot aan het einde van zijn professionele loopbaan in 2003. Na zijn pensionering bleef hij nauw verbonden met tennis door zijn werk met de Richard Krajicek Foundation, die zich inzet voor de ontwikkeling van sportfaciliteiten en programma’s voor kinderen in minder bedeelde wijken.

Krajicek’s nalatenschap in de tenniswereld is niet alleen zijn Wimbledon-titel, maar ook zijn bijdrage aan de groei van de sport in Nederland. Hij is een rolmodel en inspiratiebron voor toekomstige generaties. Zijn verhaal van het bereiken van de top van de wereld in het tennis en zijn toewijding aan het verbeteren van de sport voor anderen, maken hem tot een geliefde figuur in de geschiedenis van het Nederlandse en wereldtennis.

Leven na tennis

Na zijn tennisloopbaan heeft Krajicek zich niet teruggetrokken uit de sport. Hij bleef betrokken bij verschillende tennisinitiatieven, waaronder de Richard Krajicek Foundation, die zich richt op het stimuleren van sport en spel onder kinderen in Nederland. Hij is ook actief geweest als commentator en toernooidirecteur van het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam.

Richard Krajicek in beeld

Bekijk hier de spannende Wimbledon finale van 1996:
Richard Krajicek vs Pete Sampras

Veelgestelde vragen

 1. Wat waren Richard Krajicek’s belangrijkste prestaties? Naast het winnen van Wimbledon in 1996, won Krajicek 17 ATP-titels en bereikte hij de vierde plek op de wereldranglijst.
 2. Hoe werd Krajicek gezien door zijn collega’s? Krajicek werd gerespecteerd om zijn krachtige service en volleys, en was bekend als een slimme en tactische speler.
 3. Heeft Krajicek nog andere Grand Slam-finales gespeeld? Wimbledon 1996 was zijn enige Grand Slam-finale, maar hij bereikte wel de halve finale van de Australian Open in 1992 en de kwartfinale van verschillende andere Grand Slams.
 4. Wat doet Richard Krajicek nu? Hij is een invloedrijke figuur in de tenniswereld als directeur van het ABN AMRO toernooi en met zijn foundation werkt hij aan de ontwikkeling van jeugdtennis.
 5. Is Richard Krajicek nog steeds betrokken bij Wimbledon? Hij keert regelmatig terug naar Wimbledon, vaak als commentator of in andere officiële functies.Tennis spelen

Trivia / Leuke Weetjes

 1. De perfecte service: Krajicek’s service werd als een van de beste in zijn tijd beschouwd, waardoor hij de bijnaam “The Dutch Serve-bot” kreeg.
 2. Sportieve familie: Zijn zus Michaëlla was ook een professionele tennisster.
 3. Unieke prestatie: Hij is de enige Nederlander die ooit het herenenkelspel op Wimbledon heeft gewonnen.
 4. Verrassende overwinning: Zijn winst op Wimbledon was zo verrassend dat zelfs Krajicek zelf had gezegd dat de kans dat een Nederlander Wimbledon zou winnen ‘nul’ was.
 5. Betrokken bij de jeugd: Zijn foundation heeft al meer dan 116 sportpleinen in Nederland aangelegd om kinderen aan te moedigen te sporten.
 6. Literaire interesse: Krajicek heeft ook zijn ervaringen en inzichten over tennis en zijn carrière gedeeld in zijn boek ‘Hardcourt Confidential’.
 7. Een onderscheiding: In 1997 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
 8. Een opvallende voorspelling: Voordat hij Wimbledon won, had een astroloog hem voorspeld dat hij een ‘groot gras toernooi’ zou winnen.

Het leven van Richard Krajicek is een bewijs van hoe ver talent, doorzettingsvermogen en passie je kunnen brengen in de sport. Zijn naam zal altijd herinnerd worden, niet alleen vanwege zijn prestaties op de baan, maar ook vanwege zijn toewijding aan de sport na zijn actieve carrière.Ook interessant:

Alles wat je altijd al wilde weten over het verleden van Max Verstappen

Richard Krajicek's tennisloopbaan is een inspirerend verhaal van doorzettingsvermogen, technische vaardigheid en triomf. Geboren op...

Lees meer
Sport afbeelding uit de jaren 1950

Dit is dé top 10 meest invloedrijke Nederlandse sporters uit de jaren ’50

Richard Krajicek's tennisloopbaan is een inspirerend verhaal van doorzettingsvermogen, technische vaardigheid en triomf. Geboren op...

Lees meer
Dingen van Vroeger - Regilio Tuur - Via YouTube

Regilio Tuur: Van ring naar roem

Richard Krajicek's tennisloopbaan is een inspirerend verhaal van doorzettingsvermogen, technische vaardigheid en triomf. Geboren op...

Lees meer

Faas Wilkes: 3 weetjes over de voetballer uit de jaren ’50

Richard Krajicek's tennisloopbaan is een inspirerend verhaal van doorzettingsvermogen, technische vaardigheid en triomf. Geboren op...

Lees meer
Dingen van vroeger - Evert Grift wielrennen

Evert Grift

Richard Krajicek's tennisloopbaan is een inspirerend verhaal van doorzettingsvermogen, technische vaardigheid en triomf. Geboren op...

Lees meer
Dingen van vroeger - Hans van Zetten - De gehele turnfamilie van Zetten

Hans van Zetten: Een veelzijdig leven in sport en maatschappij

Richard Krajicek's tennisloopbaan is een inspirerend verhaal van doorzettingsvermogen, technische vaardigheid en triomf. Geboren op...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.