Faas Wilkes: 3 weetjes over de voetballer uit de jaren ’50

Neem een diepe duik in de rijke en dynamische wereld van het voetbal en maak kennis met het opmerkelijke leven van Faas Wilkes, die wordt beschouwd als een van de meest getalenteerde en elegante voetballers die Nederland ooit heeft gekend. Geboren op 13 oktober 1923 in Rotterdam, een stad die bekend staat om haar passie voor voetbal, groeide Wilkes uit tot een ware voetbalkunstenaar, wiens naam synoniem werd met technische finesse en voetbalbravoure.

Xerxes tegen SV, Faas Wilkes ontvangt bloemen

Xerxes tegen SV, Faas Wilkes ontvangt bloemen

Faas Wilkes, wiens speelstijl gekenmerkt werd door zijn lange, gracieuze rushes en zijn buitengewone vermogen om tegenstanders te ontwijken met zijn sublieme dribbelvaardigheden, liet een onuitwisbare indruk achter in de harten van voetbalfans. Zijn spel benadrukte niet alleen zijn fysieke talenten, maar ook zijn diepgaand begrip van het spel, waarmee hij de normen van technische bekwaamheid en tactisch inzicht verhoogde. Zijn unieke speelstijl en zijn bijdrage aan het voetbal maakten van hem niet alleen een nationale held, maar ook een inspiratiebron voor toekomstige generaties voetballers, zowel in Nederland als over de hele wereld.

De opkomst van Faas Wilkes

Faas Wilkes, wiens pad oorspronkelijk leidde naar het familiebedrijf als meubelmaker, ontdekte al snel dat zijn ware roeping en passie in het voetbal lagen. Deze passie voor de sport manifesteerde zich al op jonge leeftijd, en het was niet lang voordat hij zich ontpopte als een opvallend talent op het voetbalveld. Zijn debuut bij Xerxes op slechts 17-jarige leeftijd markeerde het begin van een veelbelovende carrière, waarin hij een indrukwekkende start maakte in de Eerste Klasse West 1. Deze vroege ervaringen op het veld vormden de fundering voor zijn latere successen en hielpen hem om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen.

In 1946, toen Wilkes zijn debuut maakte in het Nederlands elftal tegen Luxemburg, liet hij de voetbalwereld zien wat hij in huis had. Zijn optreden in deze wedstrijd was niet minder dan fenomenaal, waarbij hij met vier doelpunten een record evenaarde en zijn naam vestigde als een opkomende ster in het Nederlandse voetbal. Deze prestatie was niet alleen een persoonlijk succes, maar ook een moment van nationale trots en een teken van de opkomst van een uitzonderlijk talent in de Nederlandse voetbalscene.

“Een begenadigd dribbelaar en technisch virtuoos, Faas Wilkes was niet alleen een icoon van het Nederlandse voetbal, maar ook een pionier die internationale grenzen verlegde en de weg vrijmaakte voor toekomstige generaties.”

Wilkes’ snelle stijging in de rangen van het voetbal was het resultaat van zijn natuurlijke aanleg, harde werk en toewijding aan de sport. Zijn vermogen om zich te onderscheiden in een competitief veld en zijn opmerkelijke prestaties op jonge leeftijd waren indicaties van zijn toekomstige succes en invloed als een van de meest getalenteerde voetballers van zijn generatie. Zijn vroege successen bij Xerxes en in het Nederlands elftal legden de basis voor een carrière die gekenmerkt zou worden door uitzonderlijke vaardigheden, memorabele momenten en significante bijdragen aan het Nederlandse en internationale voetbal.

Internationale carrière en successen

In 1949 tekende Wilkes een contract bij Internazionale, waarmee hij een van de eerste Nederlandse voetballers werd die in het buitenland speelde. Bij Internazionale werd hij al snel de sterspeler en kreeg de bijnaam “Il Tulipano” (De Tulp). Zijn tijd bij deze club en later bij Torino en Valencia, waar hij uitgroeide tot een van de meest legendarische spelers in Spanje, markeert de hoogtepunten van zijn carrière.

Terugkeer naar Nederland en latere jaren

Wegens gezondheidsproblemen keerde Wilkes in 1956 terug naar Nederland, waar hij speelde voor VVV en later voor Fortuna ’54 en Levante. Hij beëindigde zijn carrière bij zijn eerste liefde Xerxes in 1964. Na zijn voetbalcarrière runde Wilkes samen met zijn vrouw een modezaak in Rotterdam.

Wilkes in het Nederlands elftal

Faas Wilkes kwam 38 keer uit voor het Nederlands elftal en scoorde 35 doelpunten. Hij vormde samen met Abe Lenstra en Kees Rijvers het ‘Gouden Binnentrio’ van Oranje, waarbij slechts één van de tien gespeelde interlands verloren ging.

De nalatenschap van Faas Wilkes

Faas Wilkes wordt herinnerd als een voetballende gentleman en een technisch zeer begaafd speler. Zijn impact op het voetbal en zijn bijdrage aan het Nederlandse en internationale voetbal zijn onmiskenbaar. De stad Rotterdam eerde hem met de Wolfert van Borselenpenning en het sportcomplex van XerxesDZB is vernoemd naar deze legendarische voetballer.

3 Onbekende weetjes over Faas Wilkes

Faas Wilkes, een legendarische Nederlandse voetballer, heeft een rijke en interessante geschiedenis. Hier zijn drie minder bekende weetjes over hem:

  1. Vroege carrière en een bijzondere transfer:
    Voordat Faas Wilkes een professionele voetbalcarrière begon, was hij voorbestemd om meubelmaker te worden in het familiebedrijf. Zijn voetbaltalent werd echter snel herkend en hij maakte zijn debuut bij Xerxes op 17-jarige leeftijd. Interessant is dat Wilkes en zijn broer Leen, die doelman was bij Xerxes, in eerste instantie naar MVV zouden verhuizen in ruil voor twee Bedford vrachtwagens. Dit was in die tijd een controversiële deal en werd als een schande beschouwd in de amateurvoetbalwereld.
  2. Militaire dienst:
    Naast zijn professionele voetbalcarrière vervulde Wilkes als operationeel officier verschillende functies bij de Koninklijke Landmacht. Hij was militair docent aan de School Luchtdoelartillerie in Ede en aan het Instituut Defensie Leergangen in Rijswijk. Hij bereikte de rang van luitenant-kolonel der Artillerie en was coördinator van de Defensie Topsport Selectie.
  3. Politieke carrière:
    Na zijn sportcarrière richtte Wilkes zich op de politiek. Van 2005 tot 2011 was hij raadslid voor de VVD, eerst in Leersum en later in de fusiegemeente Utrechtse Heuvelrug. Daarna werd hij voorzitter van de VVD-afdeling in Ermelo. Deze politieke betrokkenheid toont een andere kant van Wilkes, die zich inzette voor openbare dienstverlening en lokale gemeenschapskwesties.

 

 Ook interessant:

Alles wat je altijd al wilde weten over het verleden van Max Verstappen

Iedereen kent Max Verstappen tegenwoordig wel, als je hem nog niet kent is hier een...

Lees meer
Sport afbeelding uit de jaren 1950

Dit is dé top 10 meest invloedrijke Nederlandse sporters uit de jaren ’50

De jaren 1950 vormden een cruciaal decennium in de Nederlandse sportgeschiedenis, gekenmerkt door een reeks...

Lees meer
Dingen van Vroeger - Regilio Tuur - Via YouTube

Regilio Tuur: Van ring naar roem

Hallo daar! Ben je bekend met Regilio Tuur, de bokser die Nederland wereldwijd in de...

Lees meer
Dingen van vroeger - Evert Grift wielrennen

Evert Grift

Welkom in de boeiende wereld van het wielrennen, waar we het leven en de carrière...

Lees meer
Dingen van vroeger - Hans van Zetten - De gehele turnfamilie van Zetten

Hans van Zetten: Een veelzijdig leven in sport en maatschappij

Duik in de boeiende wereld van Hans van Zetten, een Nederlandse sportverslaggever en voormalig turncoach,...

Lees meer

Leen van der Meulen: het indrukwekkende parcours van een Nederlandse wielrenlegende

Welkom in de fascinerende en dynamische wereld van het wielrennen, een sport waar passie, snelheid...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.