Louis van Gaal

De 11 meest hilarische uitspraken van Louis van Gaal

Louis van Gaal is een figuur in de voetbalwereld die bijna geen introductie behoeft, maar er is altijd meer te vertellen over een man met zoveel facetten, zoveel overwinningen, en een persoonlijkheid die net zo veelbesproken is als zijn tactische vernuft. Van de straten van Amsterdam tot aan de top van het internationale voetbal, heeft Van Gaal een onuitwisbare indruk achtergelaten op de sport.

Louis van Gaal op het veld

Louis van Gaal als trainer langs het veld

De beginjaren van een voetbalvisionair

Geboren in 1951 in Amsterdam, begon Louis van Gaal zijn voetbalcarrière als speler bij de lokale club RKSV de Meer, en later bij Ajax, hoewel hij nooit de sterstatus als speler bereikte. Dit zou later veranderen toen hij zijn voetbalschoenen inruilde voor een coachbord.

Van leraar tot meester tacticus

Voordat hij de voetbalwereld als coach stormenderhand veroverde, was Van Gaal actief als gymleraar. Zijn pedagogische vaardigheden en autoritaire stijl vormden een unieke basis voor zijn latere werk als voetbalcoach. Zijn aanpak was altijd gestructureerd, gedisciplineerd en gericht op het collectief.

louis van gaal als spreker

louis van gaal als spreker (via wikipedia)

De gloriejaren bij Ajax

Het is onmogelijk om over Van Gaal te praten zonder zijn tijd bij Ajax te noemen. Hier begon hij als jeugdcoach, maar al snel klom hij op tot hoofdcoach en bracht de club naar ongekende hoogten. Onder zijn leiding won Ajax de UEFA Cup in 1992 en de Champions League in 1995, een prestatie die de club en Van Gaal op de wereldkaart zette.

Successen en uitdagingen in het buitenland

Zijn carrière nam hem vervolgens mee naar clubs als FC Barcelona, AZ Alkmaar, Bayern München en Manchester United, waar hij wisselend succes kende. Bij Barcelona en Bayern München won hij nationale titels, maar zijn tijd bij Manchester United werd als minder succesvol gezien, ondanks het winnen van de FA Cup in 2016.

Filosofie en controverses

Van Gaal staat bekend om zijn sterke filosofie, zijn “totale voetbal”, en zijn onwrikbare geloof in een systeem waarbij het team altijd boven het individu staat. Dit heeft tot botsingen geleid met grote namen in de voetbalwereld, maar ook tot respect voor zijn onverzettelijkheid en tactische intelligentie.

Terug naar het Nederlands elftal

Niet één, niet twee, maar drie keer heeft Van Gaal als bondscoach gediend voor het Nederlands elftal, waarmee hij het team naar de derde plaats leidde tijdens het WK in 2014. Zijn terugkeer naar het nationale team in 2021 werd met gemengde gevoelens ontvangen, maar Van Gaal’s vermogen om teams te transformeren kan niet onderschat worden.

“Ben ik nou degene die zo slim is, of ben jij nou zo dom?”

Vechten tegen persoonlijke tegenslagen

Recentelijk heeft Van Gaal openlijk gesproken over zijn strijd tegen prostaatkanker, wat een nieuwe laag toevoegt aan het verhaal van een man die zowel op als naast het veld vecht. Zijn vastberadenheid en transparantie in deze persoonlijke strijd hebben hem nog meer respect opgeleverd.

De invloed van van Louis van Gaal

Het is onbetwistbaar dat Van Gaal’s invloed op het voetbal enorm is. Zijn tactische vernieuwingen en zijn vermogen om talent te ontwikkelen, blijven een stempel drukken op de sport. Van de introductie van spelers zoals Xavi en Iniesta bij Barcelona tot het vertrouwen in jong talent bij Ajax, Van Gaal heeft bewezen een meesterbrein te zijn in het ontdekken en vormen van voetbaltalent.

11 Legendarische uitspraken Louis van Gaal

Duik mee in het rijke vocabulaire van deze doorgewinterde voetbalcoach. Zijn strategische inzichten op het veld zullen hem uiteindelijk veel lof opleveren, maar het zijn zijn memorabele momenten tijdens persconferenties die vaak een lach teweegbrengen. Hier volgt een selectie van zijn meest kleurrijke  en hilarische uitlatingen.

 • “The three points are inside”
 • “We are running after the facts”
 • “One swallow does not make a summer”
 • “It’s always the goals that are counting”
 • “It’s a question of time”“And it’s no open discussion for the media. So. point”
 • “Ben ik nou degene die zo slim is, of ben jij nou zo dom?”
 • “Ik heb in zes jaar meer bereikt dan Barcelona in honderd jaar”
 • “Als je grenzen aangeeft, kunnen mensen zich daarbinnen vrij bewegen”
 • “Rennen is voor beesten. Je hebt een brein en een bal nodig voor voetbal”
 • “Iedereen mag zijn mening geven, maar het is die van jou die zo stom is”
 • “Kwaliteit is het uitsluiten van toeval”

Louis van Gaal in beeld

Bekijk hier onder de allerleukste en meest hilarische momenten bij Voetbal Inside

 

Veelgestelde vragen over Louis van Gaal

 1. Waar staat Louis van Gaal het meest bekend om in zijn coachingcarrière?
  Louis van Gaal is vooral bekend om zijn tactische vernuft en het vermogen om jeugdspelers succesvol te integreren in het eerste team. Zijn filosofie van ’totale voetbal’, geïnspireerd door Nederlandse legendes zoals Rinus Michels, heeft hem roem opgeleverd bij clubs als Ajax, FC Barcelona en Bayern München.
 2. Welke successen heeft Van Gaal behaald als voetbalcoach?
  Van Gaal heeft meerdere titels op zijn naam staan, waaronder de UEFA Champions League met Ajax in 1995, de Bundesliga met Bayern München, en meerdere La Liga en Eredivisie titels. Ook leidde hij het Nederlands elftal naar een derde plaats tijdens het WK in 2014.
 3. Wat maakt Van Gaal uniek in zijn benadering van het spel?
  Zijn unieke benadering is het combineren van strenge discipline met een diep inzicht in tactische spelconcepten. Van Gaal staat ook bekend om zijn directe communicatie en zijn bereidheid om controversiële beslissingen te nemen die hij in het belang van het team acht.
 4. Hoe wordt Van Gaal herinnerd in de voetbalwereld?
  Naast zijn successen wordt Van Gaal herinnerd als een coach die niet bang was om tegen de stroom in te zwemmen en altijd trouw bleef aan zijn voetbalvisie. Hij is ook een mentor geweest voor vele spelers die later zelf succesvolle carrières hadden.
 5. Wat doet Louis van Gaal tegenwoordig?
  Na meerdere periodes als coach, inclusief die bij het Nederlands elftal, heeft Van Gaal zich ook gericht op andere aspecten van het voetbal en zijn persoonlijke leven. Hij is openhartig geweest over zijn strijd tegen prostaatkanker en blijft een invloedrijke figuur in de voetbalwereld, zowel voor zijn tactische inzichten als voor zijn persoonlijke strijd.

  Gullit en van Gaal

  Gullit en van Gaal

Trivia / Leuke weetjes over Louis van Gaal

 1. Een vroege carrière als leraar: Voordat hij zijn sporen verdiende in de voetbalwereld, was Van Gaal een gymleraar, wat zijn benadering van coaching en discipline heeft gevormd.
 2. Multilinguïst: Van Gaal spreekt meerdere talen, waaronder Nederlands, Engels, Spaans en Duits, wat hem heeft geholpen in zijn internationale coachingcarrière.
 3. Een late bloeier: In tegenstelling tot veel andere topcoaches was Van Gaal pas op relatief late leeftijd (in zijn veertiger jaren) succesvol als coach.
 4. Een sterrenmaker: Van Gaal heeft een reputatie voor het ontwikkelen van jong talent, met spelers als Xavi, Iniesta en Thomas Müller die onder zijn leiding tot bloei kwamen.
 5. Schrijver: Hij heeft een autobiografie gepubliceerd, waarin hij zijn filosofieën over voetbal en het leven deelt.
 6. Een filmster: Van Gaal had een cameo-optreden in de Nederlandse film ‘All Stars 2: Old Stars’.
 7. Een ongebruikelijke warming-up: Tijdens zijn tijd bij Bayern München nam hij een keer deel aan de warming-up van het team, dribbelend en passend met de spelers.
 8. Politieke interesse: Van Gaal heeft ooit interesse getoond in politiek en heeft openlijk zijn politieke meningen en voorkeuren uitgesproken, wat ongebruikelijk is voor een voetbalcoach.
 9. Kritiek op de media: Hij staat bekend om zijn vaak gespannen relaties met de media en heeft meerdere keren kritische opmerkingen gemaakt over hoe journalisten met nieuws omgaan.
 10. Een onverwachte vriendschap: Van Gaal en de wereldberoemde DJ Armin van Buuren komen uit dezelfde stad (Leiden) en hebben ooit samen een evenement bijgewoond, wat leidde tot een onverwachte vriendschap.
 11. Technologische innovatie: Hij was een van de eerste coaches die intensief gebruikmaakte van technologie om de prestaties van spelers te analyseren en te verbeteren.
 12. Een theatraal gebaar: In een wedstrijd tegen Arsenal simuleerde Van Gaal een duik aan de zijlijn om de scheidsrechter te wijzen op wat hij als theatraal gedrag van de tegenstander beschouwde, wat leidde tot hilariteit én kritiek.

Louis van Gaal blijft een fascinerende persoonlijkheid in de voetbalgeschiedenis. Zijn aanpak, successen, en de momenten waarop hij tegen de stroom in ging, hebben hem gemaakt tot de legende die hij vandaag de dag is. Zijn invloed zal nog vele jaren gevoeld worden, niet alleen in de teams die hij heeft geleid, maar ook in de filosofie van het voetbal. Het verhaal van Van Gaal is er een van passie, doorzettingsvermogen en een onverzadigbare honger naar succes – kenmerken die hem tot een van de grootste coaches aller tijden maken.Ook interessant:

Alles wat je altijd al wilde weten over het verleden van Max Verstappen

Louis van Gaal is een figuur in de voetbalwereld die bijna geen introductie behoeft, maar...

Lees meer
Sport afbeelding uit de jaren 1950

Dit is dé top 10 meest invloedrijke Nederlandse sporters uit de jaren ’50

Louis van Gaal is een figuur in de voetbalwereld die bijna geen introductie behoeft, maar...

Lees meer

Faas Wilkes: 3 weetjes over de voetballer uit de jaren ’50

Louis van Gaal is een figuur in de voetbalwereld die bijna geen introductie behoeft, maar...

Lees meer
Dingen van vroeger - Hans van Zetten - De gehele turnfamilie van Zetten

Hans van Zetten: Een veelzijdig leven in sport en maatschappij

Louis van Gaal is een figuur in de voetbalwereld die bijna geen introductie behoeft, maar...

Lees meer
Dingen van vroeger - Evert Grift wielrennen

Evert Grift

Louis van Gaal is een figuur in de voetbalwereld die bijna geen introductie behoeft, maar...

Lees meer

Leen van der Meulen: het indrukwekkende parcours van een Nederlandse wielrenlegende

Louis van Gaal is een figuur in de voetbalwereld die bijna geen introductie behoeft, maar...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.