johan cruiff dvv

Johan Cruijff – Alles over zijn bijzondere verleden én carrièrepad

In de rijke geschiedenis van het voetbal is er maar één Johan Cruijff. Als speler, als coach, en als voetbalfilosoof heeft hij een onuitwisbare indruk achtergelaten op de sport die we allemaal zo liefhebben. In dit artikel duiken we in het leven van deze legendarische figuur, zijn hoogtepunten, zijn nalatenschap en de onbekende verhalen die zijn naam tot in de eeuwigheid zullen doen voortleven.

johan cruijff

johan cruijff in een interview door de NOS

De opkomst van Johan Cruijff

Geboren in het Amsterdam van de naoorlogse jaren, was het al vroeg duidelijk dat Johan Cruijff bestemd was om een voetbalgrootheid te worden. Zijn begaafdheid werd voor het eerst opgemerkt op de pleintjes in de schaduw van het Ajax-stadion, waar hij opgroeide. Het was deze omgeving die de basis legde voor zijn fenomenale techniek en tactisch inzicht.

Van Ajax wonderkind tot Catalaanse held

Ajax was de springplank waar Cruijff zijn voetbaltalenten verfijnde. Met drie Europacup I overwinningen op rij in de vroege jaren ’70, hielp hij de club een ongeëvenaarde status te bereiken. Zijn overgang naar FC Barcelona was meer dan een transfer; het was een culturele beweging. In Catalonië werd hij een symbool van technisch en aanvallend voetbal en hielp hij de fundamenten te leggen voor de toekomst van de club.

Johan cruijff bij Barcelona

Johan cruijff bij Barcelona (via Pinterest)

Het Nederlands elftal en de bijna-triomf

Met het Nederlands elftal wist Cruijff de wereld te veroveren, ook al won hij nooit een WK. Zijn prestaties op het wereldtoneel in 1974 zijn nog steeds onderwerp van discussie en bewondering. Vooral de ‘Cruijff Turn’, uitgevoerd tijdens het WK in West-Duitsland, is een beweging die tot op de dag van vandaag in elk voetbalhandboek terug te vinden is.

De impact van Cruijff na zijn speelcarrière

Na zijn tijd als speler bleef Cruijff het voetbal beïnvloeden. Als coach van Ajax en later Barcelona bracht hij zijn visie op het spel over op nieuwe generaties. Onder zijn leiding ontstond het ‘Dream Team’ bij Barcelona, wat de club naar grote hoogten leidde in de vroege jaren ’90.

Johan Cruijff in beeld

5 veelgestelde vragen over Johan Cruijff

 1. Wat heeft Johan Cruijff betekend voor Ajax?
  Johan Cruijff heeft als speler en coach een revolutionaire impact gehad op Ajax, waarbij hij de club hielp om drie keer op rij de Europacup I te winnen en als coach de basis legde voor de beroemde Ajax jeugdopleiding die talenten als Dennis Bergkamp en Patrick Kluivert voortbracht.
 2. Hoe heeft Cruijff ’totaalvoetbal’ helpen ontwikkelen?
  Totaalvoetbal is een speelstijl waarbij alle spelers flexibel zijn en meerdere posities kunnen innemen. Cruijff was de belichaming van deze stijl op het veld en droeg als speler en coach bij aan de ontwikkeling en implementatie ervan.
 3. Wat was Cruijff’s rol bij FC Barcelona als speler en als coach?
  Als speler bracht hij de club een nieuw niveau van technisch en aanvallend spel, wat resulteerde in de winst van La Liga na 14 jaar. Als coach introduceerde hij zijn visie van voetbal, wat leidde tot het succesvolle ‘Dream Team’ en de Europacup winst in 1992.
 4. Hoe herdenkt de voetbalwereld Johan Cruijff tegenwoordig?
  Cruijff’s invloed wordt herdacht door middel van de Johan Cruijff Arena, het Johan Cruijff Instituut, en vele andere initiatieven die zijn naam en filosofie in ere houden.
 5. Welke invloed heeft Cruijff buiten het veld gehad?
  Naast zijn sportieve prestaties was Cruijff ook actief met zijn eigen foundation die zich inzet voor sportieve projecten voor kinderen en was hij een vooraanstaand figuur in sportmarketing en voetbalstrategie.

3 verrassende feiten over Johan Cruijff

 1. Johan Cruijff had zijn eigen stripverhaal, ‘Agent Cruijff’, waarin zijn avonturen zowel op het veld als in detectiveverhalen werden getekend.
 2. Cruijff was de uitvinder van de ‘Cruyff penalty’, waarbij hij de bal lichtjes naar een teamgenoot tikte in plaats van rechtstreeks te schieten, wat leidde tot een gemakkelijk doelpunt.
 3. Buiten het voetbal was Cruijff een begenadigd tafeltennisspeler en won hij zelfs enkele lokale toernooien in zijn jeugd.

Johan Cruijff is een naam die synoniem staat voor innovatie, visie en puur voetbaltalent. Zijn nalatenschap is niet alleen gegrift in de prijzenkasten van de clubs waarvoor hij speelde en coachte, maar ook in de harten van voetbalfans over de hele wereld. De voetbalwereld mag dan vele legendes kennen, maar er zal altijd maar één Johan Cruijff zijn.

Cruijff’s nalatenschap leeft voort in de Johan Cruijff Arena, de thuisbasis van Ajax, en in de vele jeugdopleidingsprogramma’s die zijn visie op voetbal onderwijzen. Zijn invloed op de sport zal nooit vergeten worden en blijft een inspiratiebron voor voetballers en coaches over de hele wereld. De voetbalwereld mag dan vele legendes kennen, maar er zal altijd maar één Johan Cruijff zijn.Ook interessant:

Alles wat je altijd al wilde weten over het verleden van Max Verstappen

In de rijke geschiedenis van het voetbal is er maar één Johan Cruijff. Als speler,...

Lees meer
Sport afbeelding uit de jaren 1950

Dit is dé top 10 meest invloedrijke Nederlandse sporters uit de jaren ’50

In de rijke geschiedenis van het voetbal is er maar één Johan Cruijff. Als speler,...

Lees meer

Faas Wilkes: 3 weetjes over de voetballer uit de jaren ’50

In de rijke geschiedenis van het voetbal is er maar één Johan Cruijff. Als speler,...

Lees meer
Dingen van vroeger - Hans van Zetten - De gehele turnfamilie van Zetten

Hans van Zetten: Een veelzijdig leven in sport en maatschappij

In de rijke geschiedenis van het voetbal is er maar één Johan Cruijff. Als speler,...

Lees meer
Dingen van vroeger - Evert Grift wielrennen

Evert Grift

In de rijke geschiedenis van het voetbal is er maar één Johan Cruijff. Als speler,...

Lees meer

Leen van der Meulen: het indrukwekkende parcours van een Nederlandse wielrenlegende

In de rijke geschiedenis van het voetbal is er maar één Johan Cruijff. Als speler,...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.