Dit zijn de 25 absoluut beste nummers van The Rolling Stones

The Rolling Stones, een band wiens naam synoniem staat voor de onstuimige geest van rock ‘n’ roll, heeft een onuitwisbaar erfgoed achtergelaten in de muziekindustrie. Al meer dan vijf decennia zijn ze de standaarddragers van een genre dat rebelse jeugd en de passie voor muzikale expressie viert. Gevormd in het hart van Londen, in een tijdperk waarin muziek een revolutie onderging, omarmden The Rolling Stones de ruwe emotie van de blues en brachten dit met een jeugdige branie naar de voorgrond van de popcultuur. Van de achterafzaaltjes tot aan de grootste stadions ter wereld, hun muzikale reis is bezaaid met klassieke hits, onvergetelijke live-optredens en een onverzadigbare honger naar vernieuwing.

 

The Rolling Stones via stonesdata /instagram

The Rolling Stones via stonesdata /instagram

Deze legendarische band, bestaande uit frontman Mick Jagger, gitarist Keith Richards, drummer Charlie Watts en gitarist Ronnie Wood, heeft een discografie die leest als een ‘wie is wie’ van rock ‘n’ roll. Hun catalogus, die de tijdloze klassiekers ‘Sympathy for the Devil’, ‘Start Me Up’ en ‘Jumpin’ Jack Flash’ omvat, heeft generaties gedefinieerd en de koers van moderne muziek vormgegeven. Maar het zijn niet alleen de songs die The Rolling Stones tot iconen maakten; het is hun ontembare energie, de onmiskenbare chemie op het podium en hun onwankelbare toewijding aan de muziek die van hen ware titanen van de rock maakt.

“The Rolling Stones zijn rock ‘n’ roll. Het is een bende, een circus, een karavaan, maar het is pure rock ‘n’ roll.”

De invloed van The Rolling Stones reikt verder dan hun gouden discografie en concerttickets. Ze zijn geworteld in de culturele psyche als symbolen van vrijheid en verzet tegen de gevestigde orde. Ze zijn niet alleen de soundtrack voor de wilde jaren ’60 en ’70 geweest, maar ook voortdurende inspiratiebronnen voor nieuwe generaties die hun eigen pad in de muziek zoeken. The Rolling Stones staan niet alleen voor wat rock ‘n’ roll ooit was, maar blijven de grenzen verleggen van wat het nog steeds kan zijn.

Het begin van een rock ‘n’ roll revolutie

In de bruisende muziekscene van het Londen van de vroege jaren ’60, ontstond er een band die de essentie van blues en rock ‘n’ roll zou definiëren. The Rolling Stones, oorspronkelijk bestaande uit Brian Jones, Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman en Charlie Watts, ontwikkelde al snel een stijl die zowel de opstandigheid van een jonge generatie als de soul van de blues omarmde. Hun vroege hits, zoals ‘Paint It Black’ en ‘(I Can’t Get No) Satisfaction’, werden snel hymnes van een tijdperk en vestigden de band als leiders in een muzikale revolutie.

De sound die de wereld veranderde

The Rolling Stones waren niet alleen pioniers in hun muziek, maar ook in hun houding en presentatie. De nonchalante, bijna provocerende podiumaanwezigheid van Mick Jagger, gecombineerd met de gitaarriffs van Keith Richards, creëerde een formule die de rock ‘n’ roll zou vormgeven. Hun muziek spreekt over universele thema’s van liefde, verlangen en het breken met conventies, wat hen een wereldwijd publiek heeft opgeleverd.

De blijvende invloed van The Rolling Stones

Het is geen toeval dat The Rolling Stones nog steeds grote menigten trekken bij hun concerten. Hun muziek overstijgt generaties en hun verhaal is diep geworteld in de rock ‘n’ roll mythologie. De band blijft niet alleen relevant door hun tijdloze nummers, maar ook door hun aanpassingsvermogen en hun vermogen om te blijven vernieuwen in de steeds veranderende muziekwereld. Hun invloed is merkbaar in het werk van talloze moderne bands en artiesten, en hun nalatenschap is verzekerd als een van de meest belangrijke en langlevende in de muziekgeschiedenis.

Het iconische The Rolling Stones logo

Het iconische logo van The Rolling Stones, vaak de “Tongue and Lips” genoemd, is net zo legendarisch als de band zelf en heeft een eigen plaats in de annalen van de popcultuur. Ontworpen door John Pasche in 1970 en voor het eerst verschenen op het album “Sticky Fingers” in 1971, is het uitgegroeid tot een universeel symbool van rock ‘n’ roll rebellie. Het beeld van de uitgestoken tong, geïnspireerd door de god van de Indiase mythologie Kali, vertegenwoordigt de ongebreidelde sensualiteit en de brutale houding die de muziek van The Rolling Stones kenmerkt. Het logo is een van de meest herkenbare ontwerpen in de muziekwereld, vaak geïmiteerd maar nooit geëvenaard, en belichaamt de geest van de Stones met zijn directe, provocerende beeldtaal.

Rolling Stone logo

Dit logo heeft niet alleen een breed scala aan merchandise gesierd, van T-shirts tot koffiemokken, maar is ook een decoratief motief geworden dat wordt gevonden in kunst en mode, wat bijdraagt aan de commerciële waarde en het collectieve geheugen van de band. De duurzaamheid van het logo, dat door de decennia heen relevant en invloedrijk is gebleven, spreekt boekdelen over de impact van The Rolling Stones op de populaire cultuur. Net zoals hun muziek blijft het logo een symbool van jeugdige opstand en de eeuwige aantrekkingskracht van rock ‘n’ roll, en belichaamt het de ware essentie van de band: uitdagend, tijdloos en onmiskenbaar cool.

The Rolling Stones in beeld

Een recent interview van The Rolling Stones met Jimmy Fallon over hun nieuwe album:

7 Onbekende feiten over The Rolling Stones

Hier zijn zeven minder bekende feiten over deze legendarische band:

 1. De bandnaam ‘The Rolling Stones’ is geïnspireerd door een nummer van Muddy Waters genaamd ‘Rollin’ Stone’.
 2. The Rolling Stones hebben meer dan 25 studioalbums uitgebracht en hun wereldwijde verkopen worden geschat op meer dan 200 miljoen exemplaren.
 3. De band heeft een eigen museum in Nederland, het ‘Stones Museum’, dat gewijd is aan hun muziek en invloed.
 4. Ondanks hun wilde reputatie waren veel van de Stones-leden ook getalenteerde songwriters en muzikanten die een verscheidenheid aan instrumenten bespeelden.
 5. ‘Exile on Main St.’, vaak genoemd als hun beste album, werd grotendeels opgenomen in een villa in Zuid-Frankrijk die diende als hun toevluchtsoord.
 6. Charlie Watts was niet alleen de drummer van de band, maar ook een getalenteerd grafisch kunstenaar en ontwierp enkele van hun albumhoezen.
 7. The Rolling Stones waren de eerste grote westerse rockband die na de Koude Oorlog in China optrad, wat de muzikale horizon van het land opende.

De top 25 beste nummers van The Rolling Stones

Het kiezen van de top 25 nummers van The Rolling Stones is geen gemakkelijke taak, gezien hun uitgebreide catalogus vol tijdloze klassiekers. Hieronder staat een lijst die probeert recht te doen aan hun muzikale diversiteit en historische impact:

 1. “Paint It Black”
 2. “(I Can’t Get No) Satisfaction”
 3. “Gimme Shelter”
 4. “Sympathy for the Devil”
 5. “Jumpin’ Jack Flash”
 6. “Brown Sugar”
 7. “Honky Tonk Women”
 8. “Angie”
 9. “Wild Horses”
 10. “You Can’t Always Get What You Want”
 11. “Start Me Up”
 12. “Under My Thumb”
 13. “Street Fighting Man”
 14. “Ruby Tuesday”
 15. “Miss You”
 16. “Tumbling Dice”
 17. “Beast of Burden”
 18. “It’s Only Rock ’n Roll (But I Like It)”
 19. “Happy”
 20. “Let’s Spend the Night Together”
 21. “Time Is on My Side”
 22. “As Tears Go By”
 23. “Midnight Rambler”
 24. “Can’t You Hear Me Knocking”
 25. “Mother’s Little Helper”

Deze lijst bevat zowel vroege hits als latere singles, en vertegenwoordigt een breed scala van de muzikale stijlen en historische perioden van The Rolling Stones. Elk van deze nummers draagt bij aan het rijke erfgoed van de band en blijft invloedrijk tot op de dag van vandaag.

7 triviavragen over The Rolling Stones

 1. Vraag: Voor welk nummer ontvingen The Rolling Stones hun eerste nummer-één hit in de VS?
  Antwoord: “(I Can’t Get No) Satisfaction”.
 2. Vraag: Wie was de oprichter en oorspronkelijke leider van The Rolling Stones, die de band in 1969 verliet?
  Antwoord: Brian Jones.
 3. Vraag: Welk album van The Rolling Stones wordt algemeen beschouwd als hun beste en was een top hit in zowel de VS als het VK?
  Antwoord: “Exile on Main St.”
 4. Vraag: Welk nummer van The Rolling Stones was oorspronkelijk bedoeld als een reactie op het nummer “Hey Jude” van The Beatles?
  Antwoord: “Sympathy for the Devil”.
 5. Vraag: In welk jaar traden The Rolling Stones voor het eerst op bij het legendarische Glastonbury Festival?
  Antwoord: 2013.
 6. Vraag: Wat is de naam van de documentaire uit 2012 die de vijftigjarige carrière van The Rolling Stones markeert?
  Antwoord: “Crossfire Hurricane”.
 7. Vraag: Wie verving Brian Jones in The Rolling Stones na zijn vertrek uit de band?
  Antwoord: Mick Taylor, die later zelf werd vervangen door Ronnie Wood.


Ook interessant:

Bands jaren 80: een lijst met de meest bekende bands

Bands jaren 80: Dit zijn de populairste bands per genre!

The Rolling Stones, een band wiens naam synoniem staat voor de onstuimige geest van rock...

Lees meer
Vermogen Andre van Duin

Dit is het bizarre vermogen van Andre van Duin!

The Rolling Stones, een band wiens naam synoniem staat voor de onstuimige geest van rock...

Lees meer
Hitzone album 3

Dit is hoe de Hitzone albums de muziekwereld hebben verandert!

The Rolling Stones, een band wiens naam synoniem staat voor de onstuimige geest van rock...

Lees meer
Abba album hoes in een gitaar

ABBA: Het tijdloze kwartet dat de wereld heeft veroverd!

The Rolling Stones, een band wiens naam synoniem staat voor de onstuimige geest van rock...

Lees meer
george michae

George Michael: Lees alles over de glansrijke carrière van een jaren 80 legende

The Rolling Stones, een band wiens naam synoniem staat voor de onstuimige geest van rock...

Lees meer
Dingen van Vroeger - Jap Paparazzi | Via X

Jan Paparazzi: de stem die Nederland boeit (dit is de man erachter)

The Rolling Stones, een band wiens naam synoniem staat voor de onstuimige geest van rock...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.