elvis presley

9 Dingen die je nog niet wist over Elvis Presley

Elvis Presley. Bij het horen van deze naam worden we overweldigd door golven van nostalgie, waarbij iedere noot en lyric ons meeneemt op een reis door de tijd, terug naar het gouden tijdperk van rock-‘n-roll. Maar wie was de man achter de energieke performances, de betoverende stem en de iconische outfits die tot op de dag van vandaag in ons collectieve geheugen gegrift staan?

Elvis Presley

In de schaduwen van roem was Elvis Aaron Presley een ziel, rijk aan complexiteit en contrasten. Geboren in de nederige stad Tupelo, Mississippi, werd de jonge Elvis Presley niet geboren met een gouden lepel in de mond. Integendeel, zijn vroege jaren werden gekenmerkt door een mix van eenvoud, armoede, maar ook een diepe, onwankelbare passie voor muziek.

Zijn opkomst tot het sterrendom is geen sprookje, maar een episch verhaal van een jongeman met ontembare passie en een ongeëvenaard talent dat hem van de stoffige straten van zijn kindertijd leidde naar de schitterende podia van wereldfaam. Met elke heupbeweging, elke magnetische blik, schreef Elvis Presley geschiedenis en werd hij een levende legende.

De humble beginnings van de King: Elvis Presley

Elvis Presley, een naam die zelfs nu nog krachtig echoot door de muziekgeschiedenis. Deze legendarische figuur, wiens invloed de tand des tijds heeft doorstaan, begon echter zijn leven als een bescheiden jongen uit Tupelo, Mississippi, geboren in het hart van de Amerikaanse Zuid op 8 januari 1935.

Stel je de jonge Elvis voor, een kind van eenvoudige komaf, opgroeiend tussen de uitgestrekte velden en rustieke charme van het landelijke zuiden, een wereld verwijderd van de schitterende schijnwerpers en de adoratie van het wereldpodium. Zijn jeugd in Tupelo vormde de basis voor zijn latere muzikale expressie en charisma, lang voordat hij uitgroeide tot een internationaal icoon en de ‘King of Rock and Roll’ werd. Deze bescheiden beginjaren waren cruciaal voor de vorming van de man die de wereld zou betoveren met zijn stem en aanwezigheid.

De opkomst van een muziekicoon

De reis van Elvis Presley van de diepe zuidelijke roots naar de pinnacles van wereldfaam is een saga van talent, timing en onbetwistbare charme. Met zijn onmiskenbare stem, heupbewegingen en magnetische aanwezigheid, transformeerde Elvis de muziekindustrie en cultuur.

Zijn debuut in de jaren ’50 bracht een frisse en opwindende energie die onmiddellijk aansloeg bij het jonge publiek. Met zijn magnetische persoonlijkheid, kenmerkende heupbewegingen en een stem die zowel rauwe emotie als tedere gevoeligheid kon uitdrukken, herschreef Elvis de regels van populaire muziek. Zijn muziek was een vernieuwende mix van verschillende genres, waardoor hij een brug sloeg tussen verschillende muzikale en culturele werelden. Albums zoals “Elvis Presley” en “Elvis” werden al snel mijlpalen in de rock-‘n-roll, terwijl hits als “Heartbreak Hotel” en “Hound Dog” niet alleen de hitlijsten domineerden, maar ook een blijvende invloed hadden op de muziekindustrie.

Onvergetelijke optredens

Elvis Presley’s live optreden in de ’68 Comeback Special’ blijft een van de meest gedenkwaardige momenten in de muziekgeschiedenis. Terugkerend naar het podium na een reeks filmprojecten, herwon Elvis zijn titel als de onbetwiste ‘King of Rock and Roll’ met deze televisiespecial. Zijn charismatische aanwezigheid, gecombineerd met zijn krachtige stem, bracht een elektrische energie die door de schermen heen voelbaar was. Dit concert, gekenmerkt door iconische uitvoeringen zoals die van “If I Can Dream” en “Heartbreak Hotel”, liet een blijvende indruk achter op zijn fans en bevestigde zijn status als een levende legende. Het was een triomfantelijke terugkeer naar zijn muzikale roots en bewees opnieuw zijn uitzonderlijke showmanschap.

En wie kan de sensationele “Aloha from Hawaii” concert van 1973 vergeten? In een tijdperk zonder internet verbond Elvis’ magnetische performance miljoenen kijkers wereldwijd, een testament van zijn universele aantrekkingskracht en onmiskenbare talent. Elk gebaar, elke noot, doorstroomd met de passie en energie die Elvis de King of Rock ‘n’ Roll maakte.

De tragische afscheid van Elvis Presley

Ondanks zijn roem en populariteit, kende het leven van Elvis Presley ook zijn donkere momenten. Zijn plotselinge heengaan op slechts 42-jarige leeftijd in 1977 was een diepe schok voor fans over de hele wereld. Dit tragische afscheid van de ‘King of Rock and Roll’ markeerde het einde van een tijdperk en liet een onuitwisbare leegte achter in de muziekwereld. Elvis’ dood, die te vroeg kwam en omgeven was door tragische omstandigheden, wordt tot op de dag van vandaag betreurd door miljoenen fans, en zijn nalatenschap blijft voortleven in zijn tijdloze muziek en invloed.

De nalatenschap

Elvis’ invloed leeft voort. Zijn kenmerkende stem, iconische looks en onnavolgbare stijl blijven generaties inspireren. Zijn Graceland-mansion is een pelgrimsoord voor fans die de magie willen ervaren en het genie willen eren dat Elvis was.

Elvis Presley’s Top 25 Hits

 1. Can’t Help Falling in Love
 2. Jailhouse Rock
 3. Love Me Tender
 4. Heartbreak Hotel
 5. Hound Dog
 6. Suspicious Minds
 7. It’s Now or Never
 8. Don’t Be Cruel
 9. All Shook Up
 10. Are You Lonesome Tonight?
 11. Viva Las Vegas
 12. Blue Suede Shoes
 13. A Little Less Conversation
 14. The Wonder of You
 15. Return to Sender
 16. Burning Love
 17. That’s All Right
 18. In the Ghetto
 19. If I Can Dream
 20. Always On My Mind
 21. Crying in the Chapel
 22. Moody Blue
 23. An American Trilogy
 24. (Let Me Be Your) Teddy Bear
 25. Stuck On You

9 onbekende weetjes over Elvis Presley die bijna niemand weet

1. Zijn Tweelingbroer

Veel mensen weten niet dat Elvis een identieke tweelingbroer had, Jesse Garon, die dood werd geboren. Elvis voelde altijd een diepe connectie met zijn broer. Hij geloofde dat hij de energie en het talent van Jesse had geërfd, wat bijdroeg aan zijn buitengewone muzikale capaciteiten.

2. Zijn haarkleur

De iconische zwarte haardos van de King was niet natuurlijk. Elvis was eigenlijk een natuurlijke blondine en begon zijn haar zwart te verven in zijn late tienerjaren. Dit droeg bij aan zijn opvallende en herkenbare look die miljoenen fans over de hele wereld in de ban hield.

3. Zijn liefde voor lezen

Elvis was een fervent lezer. Zijn interesse in boeken strekte zich uit van filosofie tot spiritualiteit, en hij was vaak te vinden met een boek in de hand. Deze intellectuele kant toont de diepte en complexiteit van zijn karakter die vaak over het hoofd wordt gezien.

4. Zijn rang in het leger

In 1958 werd Elvis Presley opgeroepen voor de militaire dienst en bereikte de rang van sergeant. Zijn tijd in het leger was een keerpunt, niet alleen in zijn carrière maar ook in zijn persoonlijk leven.

5. Zijn zwarte band in karate

Naast zijn muzikale talent, had Elvis Presley een passie voor karate, waarin hij een zwarte band behaalde. Deze vaardigheid beïnvloedde zijn unieke dansstijl en podiumaanwezigheid.

6. Zijn ontmoeting met de Beatles

In 1965 ontmoette Elvis de Beatles. Deze historische ontmoeting van muziekiconen is in de annalen van de muziekgeschiedenis opgetekend als een moment waarop legendes samenkwamen.

7. Zijn favoriete snack

Elvis stond bekend om zijn liefde voor de “Peanut Butter, Banana and Bacon Sandwich”. Dit onconventionele gerecht weerspiegelt Elvis’ unieke en extravagante levensstijl.

8. Zijn verzameling pistolen

Presley had een uitgebreide collectie vuurwapens. Zijn fascinatie voor pistolen was zo intens dat hij vaak zijn eigen wapens droeg, zelfs tijdens zijn optredens.

9. Zijn autocollectie

Elvis was een autoliefhebber. Zijn verzameling, met de iconische roze Cadillac, is een testament van zijn liefde voor luxe auto’s en zijn grootsheid.

Elvis Presley in beeld

werd de Houston Astrodome door Colonel Parker gekozen als de eerste locatie voor Elvis om op te treden buiten Las Vegas. Dit werd gedaan om verschillende redenen, maar geen daarvan was omdat de plaats geschikt was voor een show van het soort dat Elvis gaf. ‘The Dome’ was een enorme hal, gebouwd in 1965, en het minst geschikt voor concerten.

Parker was mogelijk onzeker over Elvis’ status in de rest van de wereld – optreden in Las Vegas was iets heel anders dan optreden in zalen met een veel groter publiek. De rodeo show in ‘The Dome’ trok altijd duizenden mensen, wat er ook gebeurde. Na de afsluitende show hield Elvis een persconferentie voor ongeveer 100 journalisten in Astroworld.
Hij verklaarde dat hij een enorme kick had gekregen van zijn optreden in ‘The Dome’.

In de wervelwind van licht, geluid en energie die het leven en de carrière van Elvis Presley kenmerkte, vinden we een man die meer was dan zijn hits en zijn roem. Elvis was een samensmelting van contrasten, een man wiens voeten stevig in de rode aarde van Mississippi stonden, terwijl zijn ziel danste op de sterren.

De reis van de King van rock-‘n-roll eindigde niet op die sombere dag in augustus 1977. Nee, zoals de echo van zijn onsterfelijke stem, leeft Elvis voort. In elke noot, in elke beweging, in elke glimlach van de miljoenen fans die hij achterliet, vinden we een stukje van zijn eeuwige licht.

We sluiten dit eerbetoon aan Elvis Presley af met een gevoel van ontzag en diepe dankbaarheid. Dankzij de King leerden we niet alleen de muziek te horen maar ook te voelen. En terwijl de wereld blijft draaien en de sterren blijven schijnen, zal de geest van Elvis altijd bij ons zijn – onsterfelijk, ontembaar, onvergetelijk. In het tumult van de moderne wereld, nodigen we je uit om even stil te staan, zijn muziek op te zetten, en de tijdloze aanwezigheid van de King opnieuw te beleven. Want in de woorden van Elvis zelf, “Truth is like the sun. You can shut it out for a time, but it ain’t goin’ away.”Ook interessant:

Bands jaren 80: een lijst met de meest bekende bands

Bands jaren 80: Dit zijn de populairste bands per genre!

Elvis Presley. Bij het horen van deze naam worden we overweldigd door golven van nostalgie,...

Lees meer
candlestick telephone in monochrome photo

Draaischijf telefoon: Dit zijn de voor- en nadelen van deze nostalgische telefoon!

Elvis Presley. Bij het horen van deze naam worden we overweldigd door golven van nostalgie,...

Lees meer
Vermogen Andre van Duin

Dit is het bizarre vermogen van Andre van Duin!

Elvis Presley. Bij het horen van deze naam worden we overweldigd door golven van nostalgie,...

Lees meer

Caramac reep: Ken jij deze snoeprepen nog?

Elvis Presley. Bij het horen van deze naam worden we overweldigd door golven van nostalgie,...

Lees meer
Gebonden versie van het tijdschrift taptoe - via Marktplaats

Tijdschrift Taptoe: Geschiedenis, invloed en belang in de Nederlandse jeugdcultuur

Elvis Presley. Bij het horen van deze naam worden we overweldigd door golven van nostalgie,...

Lees meer
Risk werelveroverend: Een gezelschapsspel voor iedereen!

Risk werelveroverend: de ultieme tactiek om te winnen!

Elvis Presley. Bij het horen van deze naam worden we overweldigd door golven van nostalgie,...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.