Dingen van vroegert vertelt over de geschiedenis en opkomst van kaneelkussentjes

Dit is het geheime oerHollandse recept voor kaneelkussentjes


De onmiskenbare geur van kaneel is voor velen van ons een nostalgische reis naar het verleden – een herinnering aan warme, zoete lekkernijen uit onze kindertijd. Een specifieke traktatie komt vaak voor de geest bij deze herinneringen: kaneelkussentjes, die kleine vierkante snoepjes die onze smaakpapillen dansen met een combinatie van zoetheid en de licht pittige smaak van kaneel. Maar wat is het verhaal achter deze tijdloze lekkernijen die generaties blijven betoveren? Hoe zijn ze geëvolueerd van een eenvoudige combinatie van suiker en kaneel tot een symbool van jeugdige onschuld en simpele genoegens?

De wereld van kaneelkussentjes is diep geworteld in de rijke tapestry van de snoepcultuur, waarbij deze kleine delicatessen niet alleen een zoete snack zijn maar ook een vehikel van herinneringen, tradities en verhalen van vroeger. Ze roepen beelden op van grootmoeders keuken, van kermiswandelingen, en van momenten waarop iets zo eenvoudigs als een klein snoepje ons kon transporteren naar een plaats van puur geluk en verwondering. Het verhaal van kaneelkussentjes is er één die doordrenkt is van geschiedenis, cultuur, en bovenal, de universele liefde voor iets zoets.

Dingen van vroegert vertelt over de geschiedenis en opkomst van kaneelkussentjes

Laten we samen deze zoete reis beginnen, terug naar waar het allemaal begon en verder, om de evolutie en het blijvende appel van deze kaneelgekuste zoetigheden te ontdekken. Welkom in de wereld van kaneelkussentjes – een wereld waar elke bite een verhaal vertelt.

De oorsprong van kaneelkussentjes

De oorsprong van kaneelkussentjes kan wat nevelig zijn, met verschillende verhalen en mythen die hun ronde doen. De kracht van kaneel als specerij heeft echter al eeuwenlang culturen betoverd. De oude Egyptenaren gebruikten het al in hun balsemingsproces, en door de eeuwen heen werd kaneel een zeer gewaardeerde en soms zelfs als luxe beschouwde specerij. Het zou dus geen verrassing moeten zijn dat iemand uiteindelijk op het idee kwam om deze pittige, zoete specerij te combineren met suiker en andere ingrediënten om een heerlijk snoepje te creëren.

Het is waarschijnlijk dat de oorsprong van kaneelkussentjes samenhangt met de ontwikkeling van ander kaneelgebak en -snoep, waarbij bakkers en snoepmakers experimenteerden met beschikbare ingrediënten om nieuwe en opwindende creaties te vormen.

De Productie: Hoe kaneelkussentjes worden gemaakt

Hoewel de precieze methoden voor de productie van kaneelkussentjes kunnen variëren, wordt het proces over het algemeen gekenmerkt door het mengen van suiker, glucosestroop, en kaneelolie om een smaakvolle en aromatische mengsel te creëren. Dit mengsel wordt vervolgens gekookt tot het de gewenste consistentie bereikt, waarna het wordt uitgegoten en afgekoeld in vormen om die kenmerkende kussenvorm te bereiken. Na het afkoelen worden ze vaak door een suikermengsel gerold om ze die kenmerkende zoete buitenlaag te geven.

Het oerHollandse recept voor kaneelkussentjes

Ingrediënten:

 • 2 kopjes suiker
 • 1/2 kopje water
 • 1/8 theelepel crème van wijnsteen
 • 3 druppels kaneelolie (verkrijgbaar bij bak- en snoepwinkels)
 • 1/8 theelepel rode voedingskleurstof (optioneel)
 • 1/2 kopje poedersuiker (voor het bestuiven)

Benodigdheden:

 • Snoeptermometer
 • Bakplaat
 • Parchmentpapier of een siliconen bakmat
 • Een scherp mes of een pizzasnijder

Instructies:

 1. Voorbereiding:
  • Bedek een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
  • Zet alle ingrediënten klaar voor een gestroomlijnd proces.
 2. Suikersiroop maken:
  • Combineer de suiker, het water en de crème van wijnsteen in een middelgrote pan.
  • Verhit op middelhoog vuur en roer tot de suiker volledig is opgelost.
  • Stop met roeren en laat het mengsel koken tot het de harde kookfase bereikt (ongeveer 146-154°C op een snoepthermometer).
 3. Kaneel en kleur toevoegen:
  • Zodra de suikersiroop de harde kookfase bereikt, haal je de pan van het vuur.
  • Voeg voorzichtig de kaneelolie en de rode voedingskleurstof toe (wees voorzichtig, de olie kan opspatten).
  • Roer tot de kleur en kaneelolie volledig zijn gecombineerd met de siroop.
 4. Vormen en afkoelen:
  • Giet voorzichtig de hete siroop op de voorbereide bakplaat.
  • Gebruik een spatel om de siroop gelijkmatig uit te spreiden tot een dunne laag.
  • Laat de siroop volledig afkoelen en uitharden, wat minstens 1 uur kan duren.
 5. Snijden:
  • Wanneer de kaneelplaat volledig is uitgehard, til je hem uit de bakplaat en plaats je hem op een snijplank.
  • Gebruik een scherp mes of pizzasnijder om de plaat in kleine vierkante kaneelkussentjes te snijden.
 6. Bestuiven met suiker:
  • Bestuif de kaneelkussentjes aan beide zijden lichtjes met poedersuiker om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
 7. Bewaren of genieten:
  • Bewaar de kaneelkussentjes in een luchtdichte container, gescheiden door lagen bakpapier, of geniet er meteen van!

En daar heb je het, zelfgemaakte kaneelkussentjes die klaar zijn om van te genieten! Dit recept kan aangepast worden door het toevoegen van andere smaken of kleuren, waardoor je je eigen unieke snoepjes kunt creëren. Veel plezier met maken en snoepen!

Kaneelkussentjes door de tijden heen

De populariteit van kaneelkussentjes kan worden toegeschreven aan hun eenvoudige maar heerlijke smaak en de gemakkelijke beschikbaarheid. Door de jaren heen hebben ze een plek gevonden in de harten van velen – zowel kinderen als volwassenen. Ze worden niet alleen als snoepje genoten, maar vinden ook hun weg naar diverse recepten, variërend van koekjes tot ijs, waardoor ze een veelzijdige toevoeging zijn aan de culinaire wereld.

De tijdloze aantrekkingskracht van kaneelkussentjes

Kaneelkussentjes zijn meer dan gewoon een zoete traktatie; ze zijn een knipoog naar het verleden, een ode aan de eenvoud van snoep maken, en een blijvende herinnering aan de krachtige aantrekkingskracht van kaneel. Of ze nu worden genoten op een luie zondagmiddag of worden gedeeld tijdens feestelijke gelegenheden, deze kleine, geurige vierkantjes blijven de zintuigen prikkelen en brengen vreugde met elke bite. Van hun bescheiden oorsprong tot hun wereldwijde aanwezigheid, kaneelkussentjes hebben bewezen dat sommige dingen gewoon tijdloos zijn.

5 Veelgestelde vragen over kaneelkussentjes

 1. Wat zijn kaneelkussentjes precies?Antwoord: Kaneelkussentjes zijn kleine, vierkante snoepjes die een heerlijke, warme kaneelsmaak hebben. Ze zijn meestal hard en hebben een ietwat korrelige textuur, waardoor ze langzaam oplossen in de mond. Het zijn klassieke snoepjes die vooral bekend zijn in Nederland en soms geassocieerd worden met nostalgie en feestdagen.
 2. Waarom heten ze “kaneelkussentjes”?Antwoord: De naam “kaneelkussentjes” komt vermoedelijk vanwege hun vierkante, kussenachtige vorm en de prominente kaneelsmaak die in het snoepje zit. De term ‘kussentje’ duidt op de vorm en het kleine, compacte formaat van het snoepje.
 3. Kun je kaneelkussentjes zelf maken?Antwoord: Ja, het is mogelijk om zelf kaneelkussentjes te maken, hoewel het traditionele recept en de precieze methode van productie wellicht niet algemeen bekend zijn. Je zou een basis kunnen creëren met suiker, glucosestroop, en kaneelolie, en vervolgens het mengsel laten uitharden voordat je het in kleine “kussentjes” snijdt.
 4. Waar kun je kaneelkussentjes kopen?Antwoord: Kaneelkussentjes zijn vaak te vinden in snoepwinkels en soms in supermarkten, vooral tijdens de feestdagen. Online winkelen biedt ook een breed scala aan opties voor het aanschaffen van deze snoepjes, waarbij verschillende winkels ze wellicht het hele jaar door aanbieden.
 5. Zijn kaneelkussentjes veganistisch of vegetarisch?Antwoord: De ingrediënten van kaneelkussentjes zijn meestal suiker, glucosestroop, en kaneelaroma, welke allemaal vegetarisch zijn. Echter, het is belangrijk om altijd de verpakking te controleren, omdat ingrediënten kunnen variëren tussen merken en sommige mogelijk dierlijke producten zoals gelatine kunnen bevatten. Veganistische opties zijn ook beschikbaar, maar wederom is het belangrijk om het etiket te controleren om zeker te zijn.


Ook interessant:

Dit is waarom mensen blijven houden van trekdrop

De onmiskenbare geur van kaneel is voor velen van ons een nostalgische reis naar het...

Lees meer

PEZ snoep: 7 onbekende weetjes over deze iconische snoepdispenser

De onmiskenbare geur van kaneel is voor velen van ons een nostalgische reis naar het...

Lees meer
Yoki Drink - Commercial via YouTube

Dit is waarom Yoki Drink nog steeds populair is!

De onmiskenbare geur van kaneel is voor velen van ons een nostalgische reis naar het...

Lees meer
Een echte Hollandse snack: de kroket.

Dit is hét recept voor de echte Nederlandse kroket

De onmiskenbare geur van kaneel is voor velen van ons een nostalgische reis naar het...

Lees meer

Hoe een airfryer voor te verwarmen? Wij hebben het antwoord!

De onmiskenbare geur van kaneel is voor velen van ons een nostalgische reis naar het...

Lees meer

Smullen maar: Maak met dit recept ma’s authentieke appelbeignets

De onmiskenbare geur van kaneel is voor velen van ons een nostalgische reis naar het...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.