Chips merken van vroeger en nu!

Dit zijn de bekendste chips merken van vroeger en nu!

Chips zijn al jarenlang een favoriete snack over de hele wereld. Door de decennia heen heeft elk tijdperk zijn eigen populaire chips merken gehad, en veel van deze merken brengen nog steeds een gevoel van nostalgie met zich mee. In deze blog gaan we een reis maken terug in de tijd om de gloriedagen van enkele van de meest iconische chips merken te verkennen. We kijken naar hoe deze merken niet alleen heerlijke smaken boden die onze smaakpapillen veroverden, maar ook hoe ze een onuitwisbare invloed hebben gehad op de snackwereld. Van de klassieke, zoute chips tot aan de meer avontuurlijke smaken die later kwamen, elk merk heeft zijn eigen verhaal en plaats in de geschiedenis van snacks. Duik met ons mee in de rijke geschiedenis van deze geliefde snack en ontdek de verhalen achter de chips die generaties lang snackliefhebbers hebben betoverd.

Chips merken van vroeger en nu!

De beginjaren en populaire chips merken van vroeger en nu!

De begindagen van commerciële chipsproductie markeerden het startpunt van een culinaire revolutie in de snackwereld, toen chips voor het eerst hun weg vonden naar de schappen van supermarkten. In deze periode ontstonden enkele merken die vandaag de dag nog steeds resoneren als symbolen van innovatie en kwaliteit binnen de snackindustrie. Bijvoorbeeld, Smiths Chips, opgericht in 1920 in het Verenigd Koninkrijk, en Lay’s, dat in 1932 in de Verenigde Staten werd gelanceerd, legden de basis voor hun toekomstige wereldwijde erkenning met hun vroege en baanbrekende benaderingen van chipsproductie.

Chips merken van vroeger en nu: De bekendste ter wereld is Lay's

Aanvankelijk waren deze chips vrij basic, voornamelijk gezouten, maar al snel begonnen deze pioniersmerken te experimenteren met andere smaken. Azijn en ui werden bijvoorbeeld snel populaire smaken in veel verschillende regio’s, aangezien de vraag naar meer gevarieerde smaakprofielen groeide. Deze innovatie was slechts het begin van de smaakrevolutie in chips, die later zou leiden tot een explosie van creatieve en gewaagde combinaties. Door de jaren heen hebben deze vroege chips merken hun assortiment uitgebreid, waardoor ze blijvende favorieten zijn gebleven onder consumenten en hebben bijgedragen aan het vormgeven van de moderne snackcultuur. Deze blog duikt dieper in de rijke geschiedenis van deze iconische chips merken, verkent hun invloed door de decennia heen, en bekijkt hoe zij zich hebben aangepast aan de veranderende smaken en verwachtingen van consumenten wereldwijd.

Technologische vooruitgang in de productie

De technologische vooruitgang in de productie van chips heeft een fundamentele rol gespeeld in de evolutie en popularisering van chips merken wereldwijd. Tijdens de jaren ’50 en ’60 zorgde de introductie van innovatieve bak- en kooktechnologieën voor een ware revolutie in de productiemethoden van chips. Deze nieuwe technieken maakten het mogelijk om chips te produceren die lichter en knapperiger waren dan ooit tevoren, wat een aanzienlijke verbetering was ten opzichte van de eerdere versies.

Dankzij deze ontwikkelingen konden fabrikanten ook gaan experimenteren met meer exotische en avontuurlijke smaken, wat een geheel nieuw scala aan snackopties opende. Deze periode markeerde het begin van een tijdperk waarin consumenten kennismaakten met smaken zoals zure room en ui, barbecue, en zelfs pikante jalapeño, die snel favorieten werden. Deze technologische vooruitgang heeft niet alleen de smaak en kwaliteit van chips verbeterd, maar ook de manier waarop chipsmerken innoveren en concurreren in een steeds veranderende markt. Deze blogpost duikt dieper in hoe deze technologische veranderingen de chipsindustrie hebben getransformeerd en wat dit betekent voor de toekomst van onze geliefde snack.

Iconische chips merken van vroeger in Nederland

In Nederland hebben iconische chips merken van vroeger een speciaal plekje in het hart van snackliefhebbers. Deze merken hebben niet alleen de smaakpapillen van generaties Nederlanders geprikkeld, maar ook een blijvende indruk achtergelaten in de snackcultuur van het land. Van de oorspronkelijke crunch van Smiths, dat de weg plaveide voor de populariteit van chips, tot de nostalgische smaken van Croky en de unieke vormen van Nibb-it, elk merk vertelt een verhaal van innovatie en genot. In deze introductie duiken we in de rijke geschiedenis van deze geliefde chipsmerken, herbeleven we hun gloriejaren en ontdekken we hoe ze een onuitwisbare invloed hebben gehad op de Nederlandse samenleving. Deze reis terug in de tijd belicht niet alleen de evolutie van chips als snack, maar viert ook de rol die deze merken hebben gespeeld in het samenbrengen van mensen tijdens gezellige momenten.

Merken chips; pringles

Nederland heeft een rijke geschiedenis als het gaat om chips, met zowel internationale als lokale chips merken die populair zijn bij consumenten. Hier zijn een aantal van de bekendste soorten en merken chips in Nederland van vroeger en nu:

 1. Lay’s – Een van de grootste en meest herkenbare chips merken wereldwijd, ook zeer populair in Nederland.
 2. Smiths – Een van de eerste chips merken in Nederland, nu onderdeel van Lay’s, bekend om klassieke smaken zoals Naturel en Paprika.
 3. Croky – Een Belgisch merk dat ook in Nederland erg populair is, bekend om zijn papegaai mascotte en sterke smaken.
 4. Pringles – Beroemd om hun unieke verpakking en vorm, een favoriet onder Nederlandse consumenten.
 5. Doritos – Populair voor hun driehoekige tortillachips en sterke smaken, vaak gekozen voor feestjes en bijeenkomsten.
 6. Kettle Chips – Premium chips die bekend staan om hun ambachtelijke productie en natuurlijke ingrediënten.
 7. Cheetos – Vooral bekend om hun kaasachtige puffs en crunchy varianten, een hit bij kinderen.
 8. Bugles – Een corn chip in de vorm van een klein hoorntje, populair vanwege de mogelijkheid ze te vullen.
 9. Nibb-it – Bekend om hun speelse vormen en kindvriendelijke smaken.
 10. Tyrrell’s – Engelse chips bekend om hun handgemaakte, premium kwaliteit.
 11. Chio – Een Duits merk dat ook in Nederland geliefd is, vooral bekend om hun Red Paprika chips.
 12. Kraakbeesten – Kraakbeesten was de dinochips die veel kinderen zich nog kunnen herinneren.
 13. Hamka’s – Chips met een ham- en kaassmaak die een favoriet waren bij velen.
 14. Superchips – Een ouder merk dat bekend stond om zijn grote, knapperige chips.
 15. Mama Mia’s – Bekend om hun pizza- en kaassmaken, gericht op een jong publiek.
 16. Pomtips – Een product van vroeger, bekend om hun unieke aardappelsmaak en vorm die lijkt op pommes frites.
 17. Heartbreakers – Een merk dat bekend stond om zijn hartvormige chips, populair in de jaren ’90.
 18. Roger’s Handcooked Chips – Nieuwer op de markt, biedt handgemaakte chips met unieke smaken.
 19. Chipito’s – Kaasflips die lijken op Cheetos, een knapperige snack met een sterke kaassmaak.
 20. Grills – Deze chips hadden een grillstreepje en waren populair vanwege hun rokerige smaak.
 21. Pom-Bear – Deze beer-vormige chips zijn niet alleen leuk om te zien, maar hebben ook een milde smaak die goed aansluit bij jongere kinderen.
 22. Lay’s Stax – Vergelijkbaar met Pringles, deze chips komen in een buis en zijn populair vanwege hun knapperigheid en smaken zoals Sour Cream & Onion.

Nostalgie en de herintroductie van oude favorieten

De laatste jaren zien we dat oude chips merken opnieuw worden gelanceerd. Deze terugkeer speelt in op de nostalgie van volwassenen die de smaken uit hun jeugd missen. Het opnieuw uitbrengen van deze klassieke merken slaat vaak aan omdat het niet alleen ouderen aanspreekt, maar ook jongeren nieuwsgierig maakt naar de smaken van vroeger.

Deze oude chips merken bieden meer dan een snack; ze zijn als een tijdmachine die ons terugbrengt naar vroeger. Terwijl de snackindustrie verandert, blijft de invloed van deze iconische merken bestaan, zowel in de supermarkt als in onze herinneringen. Het opnieuw ontdekken van deze oude favorieten is een leuke manier om de rijke geschiedenis van onze snackcultuur te herbeleven en te vieren.

 

 

 Ook interessant:

De doos van het hotel bordspel

Hotel bordspel: Heb jij dit nog gespeeld?

Chips zijn al jarenlang een favoriete snack over de hele wereld. Door de decennia heen...

Lees meer

Fox Kids: Geschiedenis, invloed en nalatenschap van een iconisch kinderkanaal

Chips zijn al jarenlang een favoriete snack over de hele wereld. Door de decennia heen...

Lees meer
CU2: het populaire sociale netwerk in Nederland

CU2: Geschiedenis, impact en erfenis van het iconische Nederlandse sociale netwerk

Chips zijn al jarenlang een favoriete snack over de hele wereld. Door de decennia heen...

Lees meer
MSN messenger: de start van het gebruik van populaire MSN afkortingen

Alles over MSN: Geschiedenis, impact en populaire afkortingen

Chips zijn al jarenlang een favoriete snack over de hele wereld. Door de decennia heen...

Lees meer
Oud bordspellen van vroeger

Oude bordspellen van vroeger: Ken jij ze nog allemaal?

Chips zijn al jarenlang een favoriete snack over de hele wereld. Door de decennia heen...

Lees meer

Caramac reep: Ken jij deze snoeprepen nog?

Chips zijn al jarenlang een favoriete snack over de hele wereld. Door de decennia heen...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.