Ken je winegums nog? Met dit authentiek recept maak je ze helemaal zelf!


De winegum, die zijn oorsprong vindt in het begin van de 20ste eeuw, heeft sinds zijn intrede in de snoepwereld een ware transformatie ondergaan. Het kleurrijke, vaak fruitige snoepje, dat in eerste instantie werd ontwikkeld om een volwassen publiek aan te spreken, heeft zich razendsnel verspreid naar de snoepharten van alle leeftijden over de hele wereld.

Als we in de schappen van supermarkten kijken, vinden we zakken vol vrolijke, zachte snoepjes, beschikbaar in een regenboog aan kleuren en een verscheidenheid aan vormen, van klassieke wijnflesjes tot beertjes en zelfs superhelden. Maar hoe is de winegum, die ondanks zijn naam géén wijn bevat, zo’n prominent snoepje geworden?

Dingen van vroeger vertelt over Winegums

Hoe heeft dit snoepje, dat begon als een poging om de smaken van verschillende wijnen na te bootsen zonder de alcohol, zich ontwikkeld tot een zoetwarenfenomeen dat in vele culturen over de hele wereld wordt omarmd? In dit artikel nemen we een duik in de geschiedenis, het productieproces, en de wereldwijde populariteit van winegums, om het verhaal te vertellen van hoe een simpel Brits snoepje een wereldwijde zoetwarensensatie werd.

Een zoete geschiedenis

De winegum heeft een fascinerende en enigszins paradoxale geschiedenis, gezien het feit dat het een snoepje is met een naam die doet denken aan alcohol, maar geen druppel wijn bevat. Deze populaire lekkernij vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk en heeft sindsdien zijn weg gevonden naar snoepwinkels en supermarkten over de hele wereld.

Vroege geschiedenis

Charles Gordon Maynard, de zoon van een Methodistenpredikant, richtte in 1896 het snoepjesbedrijf Maynards op in het Verenigd Koninkrijk. Het concept voor winegums ontstond als een poging om een snoepje te creëren dat de smaken van wijn nabootste zonder daadwerkelijk alcohol te bevatten. Dit was een opmerkelijke innovatie omdat Methodisten bekend staan om hun sobere levensstijl en over het algemeen alcohol vermijden.

Controversiële naam en oorsprong

Toen Charles het idee van winegums aan zijn vader, Charles Riley Maynard, presenteerde, was er aanvankelijk weerstand. De senior Maynard was bezorgd dat het snoepje, vanwege de associatie met alcohol, de goede naam van het bedrijf (en misschien wel hun religieuze waarden) zou kunnen schaden. Echter, na het proeven en overtuigd raken van het alcoholvrije karakter van het snoepje, ging hij akkoord en werd het product op de markt gebracht.

Marketing en productontwikkeling

De vroege marketing van Maynard’s winegums was intrigerend, met slogans zoals “Maynard’s Wine Gums: voor volwassenen alleen” en “Gun je keel een feestje”. Hiermee positioneerde het bedrijf winegums als een verfijnde snack voor volwassenen, in plaats van een traktatie voor kinderen. Het was een slimme zet die het snoepje onderscheidde van andere soortgelijke producten op de markt. In de loop der tijd is het recept van de winegums aangepast en verfijnd, waarbij nieuwe smaken en vormen werden geïntroduceerd om aan de veranderende smaak van het publiek te voldoen.

Wereldwijde populariteit

Maynards winegums werden al snel een favoriet snoepje in het Verenigd Koninkrijk en begonnen de aandacht te trekken van zoetekauwen wereldwijd. Het bedrijf breidde zich uit en winegums werden geëxporteerd naar verschillende landen, waar ze ook een populaire traktatie werden. Dit heeft ertoe geleid dat verschillende bedrijven hun eigen versies van winegums zijn gaan produceren, elk met hun eigen unieke draai aan het klassieke recept.

Hedendaagse winegums

Tegenwoordig kunnen winegums worden gevonden in verschillende vormen, maten en smaken over de hele wereld. Ze worden nog steeds genoten door zowel kinderen als volwassenen, en hun rijke geschiedenis als een snoepje dat ooit bedoeld was om wijn te emuleren, maar uiteindelijk een eigen plek in de snoepwereld veroverde, blijft een interessant verhaal van innovatie, marketing en culinair ontwerp.

Cultuur en winegums: Een wereldwijde lekkernij

Winegums hebben de weg gevonden naar vele landen en culturen. In sommige landen, zoals Nederland, zijn ze bijzonder populair en komen ze voor in vele vormen en variëteiten. Hoewel de traditionele winegums nog steeds verkrijgbaar zijn, worden er ook voortdurend nieuwe smaken en vormen ontwikkeld om nieuwe generaties snoepliefhebbers aan te spreken.

9 Opmerkelijke dingen over winegums die bijna niemand weet!

 1. Niet-vegetarisch snoepje:
  Veel mensen realiseren zich niet dat traditionele winegums ingrediënten zoals gelatine bevatten, die afkomstig zijn van dieren, en daardoor niet vegetarisch zijn.
 2. Geen wijn:
  Ondanks de naam bevatten winegums helemaal geen wijn. De oorspronkelijke bedoeling was om de smaken van bepaalde wijnen na te bootsen in snoepvorm.
 3. Gesticht door een methodistenpredikant:
  Charles Gordon Maynard, de oprichter van Maynard’s Wine Gums, was de zoon van een Methodistenpredikant, wat interessant is gezien Methodisten traditioneel een sobere levensstijl aanhangen en vaak geen alcohol drinken.
 4. Verzet van de vader:
  Charles’ vader, Charles Riley Maynard, was aanvankelijk sterk tegen het idee van winegums, omdat hij vreesde dat het snoepgoed zou worden geassocieerd met alcoholisme.
 5. Veelzijdige marketing:
  Ondanks de alcoholvrije inhoud, werden winegums oorspronkelijk geadverteerd met slogans zoals “Maynard’s Wine Gums: voor volwassenen alleen” en “Gun je keel een feestje.”
 6. Kleuren zonder smaak:
  De kleur van de winegum komt niet altijd overeen met de smaak. Soms is de groene winegum bijvoorbeeld aardbeiensmaak en niet appel of limoen zoals je zou verwachten.
 7. Internationale variaties:
  Afhankelijk van het land waarin je winegums koopt, kunnen ze verschillende vormen, maten, en smaken hebben. Sommige landen hebben zelfs unieke smaken die niet elders beschikbaar zijn.
 8. Lange houdbaarheid:
  Winegums, indien goed bewaard, hebben een verrassend lange houdbaarheid vergeleken met andere snoepjes vanwege de suiker en gelatine die helpen bij het conserveren van de snoepjes.
 9. Een rol in popcultuur:
  Winegums hebben ook een plekje in de popcultuur, met vermeldingen in diverse boeken, films, en tv-shows, waar ze vaak geassocieerd worden met de Britse identiteit en cultuur.

De productie van winegums

De productie van winegums is een interessant proces waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende ingrediënten zoals gelatine, suiker en natuurlijke kleur- en smaakstoffen. Het maken van winegums vereist precisie, juiste temperaturen en timing om die perfect chewy textuur en smaak te krijgen waar winegums om bekend staan.

Winegums in beeld: Maak een winegum van 7 liter!

Winegums, met hun unieke geschiedenis en intrigerende ontstaansverhaal, blijven een opvallende favoriet in de wereld van zoetigheden. Oorspronkelijk ontwikkeld met de bedoeling om volwassenen te bekoren met een non-alcoholisch alternatief dat de smaken van verschillende wijnen nabootste, hebben ze zich gevestigd als een universele traktatie die door alle leeftijden wordt genoten. Ondanks de suggestieve naam, hebben winegums nooit alcohol bevat en zijn ze evolueel van een “volwassen snoepje” naar een lekkernij die geschikt is voor snoepliefhebbers van alle leeftijden over de hele wereld. Ze symboliseren een fascinerende combinatie van inventieve snoepjesproductie, slimme marketing en culturele aanpassing en blijven een geliefde keuze voor diegenen die zoeken naar een zoete, kauwbare verwennerij. Het verhaal van winegums herinnert ons aan het belang van innovatie en aanpassingsvermogen in de voedsel- en snoepindustrie, waarbij een simpel idee kan leiden tot een tijdloze en wereldwijd geliefde snack.

 

Het authentieke recept om zelf winegums te maken

Het maken van authentieke winegums kan een leuk en lonend project zijn. Hier is een basisrecept voor het maken van je eigen winegums thuis. Let op dat traditionele winegums geen wijn bevatten, ondanks de naam; de originele winegums hadden de vorm van verschillende drankflessen en waren bedoeld om een volwassen snoepje te zijn dat smaakte naar verfijnde dranken.

Recept voor authentieke winegums

Ingrediënten:

 • 10 gram gelatine
 • 150 ml vruchtensap of wijn voor een volwassen draai
 • 100 gram suiker (pas aan naar jouw zoetheidvoorkeur)
 • 1 theelepel citroensap
 • Voedselkleurstof (optioneel, afhankelijk van de kleur die je wenst)
 • Verschillende smaakextracten (optioneel, voor extra smaak)

Benodigdheden:

 • Silicone snoepvormen
 • Een pan
 • Een trechter of pipet (voor het gieten van het mengsel in de vormen)

Instructies:

Stap 1: Gelatine voorbereiden
 • Week de gelatine in koud water tot het zacht wordt.
Stap 2: Maken van de basis
 • Combineer vruchtensap (of wijn) en suiker in een pan op laag vuur en roer tot de suiker volledig is opgelost.
 • Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe aan het mengsel en blijf roeren tot het volledig is opgelost.
Stap 3: Kleur en smaak toevoegen
 • Voeg de voedselkleurstof en eventuele smaakextracten toe aan het mengsel en meng goed.
Stap 4: Gieten in vormen
 • Gebruik een trechter of pipet om het mengsel voorzichtig in je silicone snoepvormen te gieten. Dit moet voorzichtig gebeuren om luchtbellen te voorkomen.
Stap 5: Laten opgaan
 • Plaats de vormen in de koelkast en laat ze minstens 4-6 uur opstijven, of bij voorkeur een nacht.
Stap 6: Uit de vorm halen en genieten
 • Zodra de winegums volledig zijn uitgehard, kun je ze uit de vormen halen en genieten!

Veel plezier met het maken en genieten van je zelfgemaakte winegums! Je kunt spelen met verschillende vruchtensappen, kleurstoffen en smaakextracten om een breed scala aan winegums te creëren!

 Ook interessant:

Dit is waarom mensen blijven houden van trekdrop

De winegum, die zijn oorsprong vindt in het begin van de 20ste eeuw, heeft sinds...

Lees meer

PEZ snoep: 7 onbekende weetjes over deze iconische snoepdispenser

De winegum, die zijn oorsprong vindt in het begin van de 20ste eeuw, heeft sinds...

Lees meer
Yoki Drink - Commercial via YouTube

Dit is waarom Yoki Drink nog steeds populair is!

De winegum, die zijn oorsprong vindt in het begin van de 20ste eeuw, heeft sinds...

Lees meer
Een echte Hollandse snack: de kroket.

Dit is hét recept voor de echte Nederlandse kroket

De winegum, die zijn oorsprong vindt in het begin van de 20ste eeuw, heeft sinds...

Lees meer

Hoe een airfryer voor te verwarmen? Wij hebben het antwoord!

De winegum, die zijn oorsprong vindt in het begin van de 20ste eeuw, heeft sinds...

Lees meer

Smullen maar: Maak met dit recept ma’s authentieke appelbeignets

De winegum, die zijn oorsprong vindt in het begin van de 20ste eeuw, heeft sinds...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.