Alles over de Nederlandse tompouce én het recept om het ook thuis te maken


De tompouce, vaak geassocieerd met het beeld van gezellige koffiehuizen en feestelijke gelegenheden, is een geliefd Nederlands gebakje dat een rijke culinaire traditie en nationale trots belichaamt. Met zijn kenmerkende lagen van knapperig bladerdeeg, gevuld met een royale hoeveelheid zoete room en afgewerkt met een opvallende laag roze (of soms oranje) glazuur, is de tompouce meer dan gewoon een zoete lekkernij; het is een icoon van de Nederlandse cultuur en gastronomie.

Dingen van vroeger, een tompouce met slagroom

In Nederland is de tompouce niet alleen bekend om zijn onderscheidende uiterlijk en overheerlijke smaak maar ook om de uitdaging die het met zich meebrengt om het op een nette manier te eten. Het heeft een vaste plaats verworven in het hart van de Nederlanders, en het genieten van een tompouce gaat vaak gepaard met vreugde, lachen en soms een beetje geknoei. Of het nu tijdens een verjaardagsfeest is, op een zonnige dag in een buitencafé of tijdens de nationale viering van Koningsdag, de tompouce is altijd een welkome traktatie die zoetigheid en plezier brengt.

In dit artikel nemen we een kijkje in de fascinerende wereld van dit iconische gebakje, verkennen we zijn oorsprong en evolutie, en ontdekken we hoe de tompouce uitgroeide tot een van de meest herkenbare en geliefde symbolen van de Nederlandse patisserie.

De Oorsprong van de Tompouce: Een Reis door de Tijd

De tompouce, met zijn opvallende uiterlijk en onderscheidende smaak, heeft een interessante en rijke geschiedenis die ons terugbrengt naar de 19e eeuw. De naam ’tompouce’ is afgeleid van ‘Tom Pouce’, de Franse naam voor het fictieve personage Klein Duimpje, bekend om zijn kleine gestalte. Het is geen toeval dat deze lekkernij naar hem vernoemd is, gezien de compacte grootte van het gebakje.

Het begin

De exacte oorsprong van de tompouce is onduidelijk, maar het wordt algemeen aangenomen dat het is geïnspireerd door gelijkaardige gebakjes uit Frankrijk. Het verschil tussen de Franse ‘mille-feuille’ en de Nederlandse tompouce zit voornamelijk in de structuur en het gebruik van room. In de traditionele tompouce wordt banketbakkersroom gebruikt tussen de lagen bladerdeeg, terwijl in de Franse variant vaak slagroom of crème pâtissière wordt gebruikt.

Nationale icoon

Door de jaren heen heeft de tompouce zich gevestigd als een nationaal icoon in Nederland. Het is een onmisbaar element geworden tijdens nationale feestdagen en familiegelegenheden, met name tijdens Koningsdag, waar het zich tooit in een fel oranje glazuur als ode aan het Nederlandse koningshuis. De aanwezigheid van de tompouce tijdens deze evenementen benadrukt zijn status als een culinair symbool van nationale identiteit en trots.

Evolutie en variaties

De tompouce is niet onveranderd gebleven sinds zijn creatie. Bakkers en patissiers hebben geëxperimenteerd met verschillende smaken, vullingen, en glazuren, wat heeft geleid tot een breed scala aan variaties en interpretaties van dit klassieke gebakje. Van verschillende kleuren glazuur tot unieke vullingen zoals aardbeien- of chocoladeroom, de tompouce blijft evolueren en inspireert creativiteit in de keuken.

De tompouce vandaag

Vandaag de dag blijft de tompouce een geliefde traktatie en een bron van nationale trots in Nederland. Zijn rijke geschiedenis en de diversiteit aan variaties reflecteren de Nederlandse waarden van innovatie, traditie, en gemeenschapszin. De tompouce is meer dan een gebakje; het is een stukje levende geschiedenis en een zoete herinnering aan de rijke culinaire erfenis van Nederland.

Door zijn veelzijdigheid en blijvende populariteit is de tompouce niet alleen een essentieel onderdeel van de Nederlandse patisserie gebleven, maar blijft het ook een inspirerende lekkernij die nieuwe generaties blijft verrassen en bekoren.

De tompouce en Koningsdag

De tompouce is onlosmakelijk verbonden met Koningsdag, de dag waarop Nederland de verjaardag van de koning viert. Op deze dag kleurt heel Nederland oranje, en zo ook de tompoucen. De oranje tompouce is een speciale editie die alleen rond Koningsdag verkrijgbaar is en is een favoriete traktatie tijdens de feestelijkheden.

Hoe eet je een tompouce: Een kleine gids

De uitdaging

De tompouce is niet alleen beroemd om zijn smaak en uiterlijk maar ook om de moeilijkheidsgraad bij het eten ervan. Dankzij het harde glazuur aan de bovenkant en de zachte, romige vulling aan de binnenkant, kan het eten van een tompouce een ware uitdaging zijn, zelfs voor de meest ervaren liefhebbers.

Technieken en strategieën

 1. Horizontaal doormidden snijden:
  Sommige mensen geven er de voorkeur aan om de tompouce horizontaal doormidden te snijden. Op deze manier kan de bovenste helft apart worden gegeten, wat knoeien voorkomt.
 2. Met een vork en mes:
  Anderen pakken het wat formeler aan en eten de tompouce met mes en vork, waarbij ze kleine hapjes nemen om morsen te vermijden. Dit vereist wel enige behendigheid en geduld.
 3. De handen gebruiken:
  Sommige liefhebbers gooien alle etiquette overboord en eten de tompouce gewoon met de handen, wat wellicht de meest authentieke manier is om van deze lekkernij te genieten, ook al kan het nogal rommelig worden.
 4. De bovenkant eerst:
  Een andere strategie is om eerst de bovenkant met het glazuur op te eten en daarna pas de rest. Dit maakt het wat makkelijker om de zachte vulling zonder al te veel geknoei op te eten.

Genieten ondanks de uitdaging

Hoe je het ook aanpakt, het belangrijkste is om te genieten van elke hap. De tompouce is een traktatie die het waard is om met volle teugen van te genieten, ook al kan dat soms wat geknoei en gelach met zich meebrengen. Het is een gebakje dat vreugde en zoetheid brengt en dat verdient om gevierd te worden, ongeacht hoe je het eet.

Het eten van een tompouce in beeld

Het eten van een tompouce kan een avontuur op zich zijn, een die zowel de smaakpapillen als de lachspieren prikkelt. Of je nu kiest voor mes en vork, of je handen gebruikt en je helemaal laat gaan, elke hap van de tompouce is een viering van de Nederlandse culinaire traditie. En onthoud: hoe meer je knoeit, hoe meer je geniet!

De tompouce is meer dan alleen een gebakje; het is een stukje Nederlandse cultuur en geschiedenis. Of je nu kiest voor de klassieke roze of de Koningsdag oranje, de tompouce blijft een favoriet van velen en een zoete herinnering aan de rijke culinaire traditie van Nederland.

 

Het recept om zelf een huisgemaakte Tompouce te maken

Hier is een recept om een klassieke Nederlandse tompouce te maken. Deze zoetigheid bestaat uit bladerdeeg, banketbakkersroom en een laag roze glazuur. Een heerlijke traktatie voor bij de koffie of thee!

Ingrediënten:

Voor het Bladerdeeg:
 • 4 plakken bladerdeeg (of zelfgemaakt bladerdeeg)
 • 1 ei (losgeklopt voor bestrijken)
Voor de Banketbakkersroom:
 • 500 ml volle melk
 • 1 vanillestokje
 • 100 gram suiker
 • 4 eierdooiers
 • 40 gram maizena
 • 40 gram boter
Voor het Glazuur:
 • 150 gram poedersuiker
 • 1 à 2 eetlepels water of limoensap
 • Enkele druppels roze voedselkleurstof (optioneel)

Bereidingswijze:

Stap 1: Bladerdeeg
 • Verwarm de oven voor op 220°C.
 • Leg de bladerdeegplakken op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met losgeklopt ei.
 • Bak gedurende 15-20 minuten totdat ze goudbruin en gerezen zijn. Laat vervolgens afkoelen.
Stap 2: Banketbakkersroom
 • Breng de melk met het merg uit het vanillestokje aan de kook.
 • Klop in een aparte kom de eierdooiers met suiker tot een romig mengsel. Voeg de maizena toe en klop opnieuw.
 • Giet de hete melk bij het eimengsel en roer goed. Giet alles terug in de pan en verwarm op een zacht vuur. Blijf roeren totdat de room indikt.
 • Haal van het vuur af en roer de boter erdoorheen. Laat afkoelen, afgedekt met plasticfolie om een vel te voorkomen.
Stap 3: Roze glazuur
 • Meng poedersuiker met water of limoensap en voeg de voedselkleurstof toe om een glad, roze glazuur te maken.
Stap 4: Samenstellen
 • Snijd de afgekoelde bladerdeegplakken horizontaal doormidden.
 • Verdeel een royale hoeveelheid banketbakkersroom over de onderste helft van het bladerdeeg en plaats de andere helft erbovenop.
 • Smeer het roze glazuur over de bovenkant van het bladerdeeg.
 • Laat het glazuur hard worden en de tompouce in de koelkast opstijven voor minimaal een uur.
Stap 5: Serveren
 • Snijd de tompouce in porties met een scherp mes en serveer.

Eet smakelijk! Maak indruk op je gasten met deze zelfgemaakte Hollandse lekkernij. Het vergt wat werk, maar het resultaat is de moeite waard!Ook interessant:

Dit is waarom mensen blijven houden van trekdrop

De tompouce, vaak geassocieerd met het beeld van gezellige koffiehuizen en feestelijke gelegenheden, is een...

Lees meer

PEZ snoep: 7 onbekende weetjes over deze iconische snoepdispenser

De tompouce, vaak geassocieerd met het beeld van gezellige koffiehuizen en feestelijke gelegenheden, is een...

Lees meer
Yoki Drink - Commercial via YouTube

Dit is waarom Yoki Drink nog steeds populair is!

De tompouce, vaak geassocieerd met het beeld van gezellige koffiehuizen en feestelijke gelegenheden, is een...

Lees meer
Een echte Hollandse snack: de kroket.

Dit is hét recept voor de echte Nederlandse kroket

De tompouce, vaak geassocieerd met het beeld van gezellige koffiehuizen en feestelijke gelegenheden, is een...

Lees meer

Hoe een airfryer voor te verwarmen? Wij hebben het antwoord!

De tompouce, vaak geassocieerd met het beeld van gezellige koffiehuizen en feestelijke gelegenheden, is een...

Lees meer

Smullen maar: Maak met dit recept ma’s authentieke appelbeignets

De tompouce, vaak geassocieerd met het beeld van gezellige koffiehuizen en feestelijke gelegenheden, is een...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.