Ken je winegums nog? Met dit authentiek recept maak je ze helemaal zelf!

Winegums is een kleurrijk en vaak fruitig snoepje dat voor het eerst werd gemaakt aan het begin van de 20e eeuw. Oorspronkelijk bedoeld voor volwassenen, is het snel populair geworden bij iedereen, jong en oud, over de hele wereld. Als je nu in de supermarkt kijkt, zie je zakken vol met deze zachte snoepjes in allerlei kleuren en vormen, van wijnflesjes en beertjes tot superhelden.

Dingen van vroeger vertelt over Winegums

Ondanks de naam bevat de winegum geen wijn, maar hoe is het dan toch zo bekend en geliefd geworden? Nou, door zijn unieke smaak en leuke vormen is de winegum uitgegroeid tot een favoriet bij veel mensen, en blijft het een bijzondere plek innemen in de wereld van snoep.

Als je nu in de supermarkt kijkt, zie je zakken vol met deze zachte snoepjes in alle kleuren van de regenboog en in veel verschillende vormen, zoals wijnflesjes, beertjes en zelfs superhelden. Maar hoe is de winegum, die eigenlijk geen wijn bevat, zo bekend en geliefd geworden?

Hoe is een snoepje dat ooit begon als een manier om de smaak van verschillende wijnen na te doen, maar dan zonder alcohol, zo populair geworden over de hele wereld? In dit stukje duiken we in de geschiedenis, hoe winegums gemaakt worden, en waarom ze zo geliefd zijn in veel verschillende landen. We gaan kijken hoe een eenvoudig snoepje uit Groot-Brittannië uitgroeide tot een wereldwijde hit.

De zoete geschiedenis van de winegum

De winegum vertelt een boeiend en ietwat tegenstrijdig verhaal. Ondanks een naam die je aan alcohol doet denken, zit er geen enkele druppel wijn in dit snoepje. Deze geliefde traktatie, die voor het eerst werd gemaakt in het Verenigd Koninkrijk, is inmiddels overal ter wereld in snoepwinkels en supermarkten te vinden. Het is grappig hoe iets dat begon als een Britse uitvinding nu in zoveel verschillende landen en culturen wordt genoten. Zijn unieke combinatie van fruitige smaken en zachte textuur heeft ervoor gezorgd dat de winegum een favoriet is geworden bij jong en oud.

Vroege geschiedenis

Charles Gordon Maynard, wiens vader een Methodistenpredikant was, zette in 1896 in het Verenigd Koninkrijk zijn eigen snoepjesbedrijf op, genaamd Maynards. Hij kwam met het idee voor winegums, een snoepje dat bedoeld was om de smaak van verschillende wijnen na te bootsen, maar dan zonder alcohol. Dit was best bijzonder, want als Methodist, die meestal geen alcohol drinkt vanwege hun geloof in een eenvoudig en sober leven, was dit een slimme manier om toch iets van de smaak van wijn te kunnen ervaren. Het idee dat je de smaak van wijn kon proeven in een snoepje, zonder tegen de regels van je geloof in te gaan, maakte de winegums een innovatief en interessant product.

Zo werd een uniek snoepje geboren dat niet alleen lekker was, maar ook paste binnen de waarden van veel mensen in die tijd.

Controversiële naam en oorsprong

Toen Charles aan zijn vader, Charles Riley Maynard, vertelde over zijn plan voor winegums, was zijn vader eerst niet zo blij. Hij dacht dat door de naam mensen zouden denken dat er alcohol in zat, wat niet goed zou zijn voor hun bedrijf of hun geloof, omdat ze geen alcohol dronken. Maar nadat zijn vader de snoepjes zelf had geproefd en zag dat er echt geen alcohol in zat, vond hij het goed. Zo konden ze de winegums gaan verkopen. Dit was een slimme zet, want het liet zien dat je ook zonder alcohol iets lekkers en bijzonders kon maken.

Marketing en productontwikkeling

Toen Maynard’s voor het eerst reclame maakte voor hun winegums, deden ze dat op een slimme manier. Ze gebruikten leuzen zoals “Maynard’s Wine Gums: niet voor kinderen” en “Maak je keel blij”. Hiermee lieten ze zien dat winegums een speciaal snoepje voor volwassenen waren, anders dan de gewone kindersnoepjes. Dit maakte de winegums echt anders dan andere snoepjes die je kon kopen. Later hebben ze het recept van de winegums nog beter gemaakt, door nieuwe smaken en vormen toe te voegen. Zo bleven de winegums lekker en interessant voor iedereen. Dit was een goede manier om te laten zien dat snoep niet alleen voor kinderen is, maar dat volwassenen er ook van kunnen genieten.

Wereldwijde populariteit

Maynards winegums werden al snel een favoriet snoepje in het Verenigd Koninkrijk en begonnen de aandacht te trekken van zoetekauwen wereldwijd. Het bedrijf breidde zich uit en winegums werden geëxporteerd naar verschillende landen, waar ze ook een populaire traktatie werden. Dit heeft ertoe geleid dat verschillende bedrijven hun eigen versies van winegums zijn gaan produceren, elk met hun eigen unieke draai aan het klassieke recept.

Hedendaagse winegums

Tegenwoordig kunnen winegums worden gevonden in verschillende vormen, maten en smaken over de hele wereld. Ze worden nog steeds genoten door zowel kinderen als volwassenen, en hun rijke geschiedenis als een snoepje dat ooit bedoeld was om wijn te emuleren, maar uiteindelijk een eigen plek in de snoepwereld veroverde, blijft een interessant verhaal van innovatie, marketing en culinair ontwerp.

Cultuur en winegums: Een wereldwijde lekkernij

Winegums hebben de weg gevonden naar vele landen en culturen. In sommige landen, zoals Nederland, zijn ze bijzonder populair en komen ze voor in vele vormen en variëteiten. Hoewel de traditionele winegums nog steeds verkrijgbaar zijn, worden er ook voortdurend nieuwe smaken en vormen ontwikkeld om nieuwe generaties snoepliefhebbers aan te spreken.

9 Opmerkelijke dingen over winegums die bijna niemand weet!

 1. Niet-vegetarisch snoepje:
  Veel mensen realiseren zich niet dat traditionele winegums ingrediënten zoals gelatine bevatten, die afkomstig zijn van dieren, en daardoor niet vegetarisch zijn.
 2. Geen wijn:
  Ondanks de naam bevatten winegums helemaal geen wijn. De oorspronkelijke bedoeling was om de smaken van bepaalde wijnen na te bootsen in snoepvorm.
 3. Gesticht door een methodistenpredikant:
  Charles Gordon Maynard, de oprichter van Maynard’s Wine Gums, was de zoon van een Methodistenpredikant, wat interessant is gezien Methodisten traditioneel een sobere levensstijl aanhangen en vaak geen alcohol drinken.
 4. Verzet van de vader:
  Charles’ vader, Charles Riley Maynard, was aanvankelijk sterk tegen het idee van winegums, omdat hij vreesde dat het snoepgoed zou worden geassocieerd met alcoholisme.
 5. Veelzijdige marketing:
  Ondanks de alcoholvrije inhoud, werden winegums oorspronkelijk geadverteerd met slogans zoals “Maynard’s Wine Gums: voor volwassenen alleen” en “Gun je keel een feestje.”
 6. Kleuren zonder smaak:
  De kleur van de winegum komt niet altijd overeen met de smaak. Soms is de groene winegum bijvoorbeeld aardbeiensmaak en niet appel of limoen zoals je zou verwachten.
 7. Internationale variaties:
  Afhankelijk van het land waarin je winegums koopt, kunnen ze verschillende vormen, maten, en smaken hebben. Sommige landen hebben zelfs unieke smaken die niet elders beschikbaar zijn.
 8. Lange houdbaarheid:
  Winegums, indien goed bewaard, hebben een verrassend lange houdbaarheid vergeleken met andere snoepjes vanwege de suiker en gelatine die helpen bij het conserveren van de snoepjes.
 9. Een rol in popcultuur:
  Winegums hebben ook een plekje in de popcultuur, met vermeldingen in diverse boeken, films, en tv-shows, waar ze vaak geassocieerd worden met de Britse identiteit en cultuur.

De productie van winegums

De productie van winegums is een interessant proces waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende ingrediënten zoals gelatine, suiker en natuurlijke kleur- en smaakstoffen. Het maken van winegums vereist precisie, juiste temperaturen en timing om die perfect chewy textuur en smaak te krijgen waar winegums om bekend staan.

Winegums in beeld: Maak een winegum van 7 liter!

Winegums, met hun unieke geschiedenis en intrigerende ontstaansverhaal, blijven een opvallende favoriet in de wereld van zoetigheden. Oorspronkelijk ontwikkeld met de bedoeling om volwassenen te bekoren met een non-alcoholisch alternatief dat de smaken van verschillende wijnen nabootste, hebben ze zich gevestigd als een universele traktatie die door alle leeftijden wordt genoten. Ondanks de suggestieve naam, hebben winegums nooit alcohol bevat en zijn ze evolueel van een “volwassen snoepje” naar een lekkernij die geschikt is voor snoepliefhebbers van alle leeftijden over de hele wereld.

Ze symboliseren een fascinerende combinatie van inventieve snoepjesproductie, slimme marketing en culturele aanpassing en blijven een geliefde keuze voor diegenen die zoeken naar een zoete, kauwbare verwennerij. Het verhaal van winegums herinnert ons aan het belang van innovatie en aanpassingsvermogen in de voedsel- en snoepindustrie, waarbij een simpel idee kan leiden tot een tijdloze en wereldwijd geliefde snack.

Het authentieke recept om zelf winegums te maken

Het maken van authentieke winegums kan een leuk en lonend project zijn. Hier is een basisrecept voor het maken van je eigen winegums thuis. Let op dat traditionele winegums geen wijn bevatten, ondanks de naam; de originele winegums hadden de vorm van verschillende drankflessen en waren bedoeld om een volwassen snoepje te zijn dat smaakte naar verfijnde dranken.

Recept voor authentieke winegums

Ingrediënten:

 • 10 gram gelatine
 • 150 ml vruchtensap of wijn voor een volwassen draai
 • 100 gram suiker (pas aan naar jouw zoetheidvoorkeur)
 • 1 theelepel citroensap
 • Voedselkleurstof (optioneel, afhankelijk van de kleur die je wenst)
 • Verschillende smaakextracten (optioneel, voor extra smaak)

Benodigdheden:

 • Silicone snoepvormen
 • Een pan
 • Een trechter of pipet (voor het gieten van het mengsel in de vormen)

Instructies:

Stap 1: Gelatine voorbereiden
 • Week de gelatine in koud water tot het zacht wordt.
Stap 2: Maken van de basis
 • Combineer vruchtensap (of wijn) en suiker in een pan op laag vuur en roer tot de suiker volledig is opgelost.
 • Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatine toe aan het mengsel en blijf roeren tot het volledig is opgelost.
Stap 3: Kleur en smaak toevoegen
 • Voeg de voedselkleurstof en eventuele smaakextracten toe aan het mengsel en meng goed.
Stap 4: Gieten in vormen
 • Gebruik een trechter of pipet om het mengsel voorzichtig in je silicone snoepvormen te gieten. Dit moet voorzichtig gebeuren om luchtbellen te voorkomen.
Stap 5: Laten opgaan
 • Plaats de vormen in de koelkast en laat ze minstens 4-6 uur opstijven, of bij voorkeur een nacht.
Stap 6: Uit de vorm halen en genieten
 • Zodra de winegums volledig zijn uitgehard, kun je ze uit de vormen halen en genieten!

Veel plezier met het maken en genieten van je zelfgemaakte winegums! Je kunt spelen met verschillende vruchtensappen, kleurstoffen en smaakextracten om een breed scala aan winegums te creëren!

 Ook interessant:

Dit is waarom Bum Bum ijs jouw nieuwe oude favoriet is

Winegums is een kleurrijk en vaak fruitig snoepje dat voor het eerst werd gemaakt aan...

Lees meer

Treets snoep: Ontdek waar je dit nostalgische snoepje kunt kopen!

Winegums is een kleurrijk en vaak fruitig snoepje dat voor het eerst werd gemaakt aan...

Lees meer
Samson en Gert koekjes

Samson en gert koekjes: zo maak je deze koekjes thuis!

Winegums is een kleurrijk en vaak fruitig snoepje dat voor het eerst werd gemaakt aan...

Lees meer
De nostalgische en iconische rol RANG snoepjes

Rang snoep: Dit is waar je deze heerlijke snoepjes nog kunt kopen!

Winegums is een kleurrijk en vaak fruitig snoepje dat voor het eerst werd gemaakt aan...

Lees meer
danoontje power

Danoontje Power: Alles wat je wil weten over de ingrediënten van dit toetje

Winegums is een kleurrijk en vaak fruitig snoepje dat voor het eerst werd gemaakt aan...

Lees meer
person holding orange and white labeled pack

Chocolade van vroeger: Alle bekende merken van toen

Winegums is een kleurrijk en vaak fruitig snoepje dat voor het eerst werd gemaakt aan...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.