Op deze manier maak jij je zelf het overheerlijke schatkist ijs!

Een verfrissende zomerbries, het vrolijke getinkel van het ijskarretje in de verte en dan die onmiskenbare vreugde van het kiezen van je favoriete ijsje. Als het schatkist ijsje jouw keuze was, begrijp je de unieke charme ervan. Voor velen van ons was dit meer dan een ijsje; het was een klein avontuur, verpakt in een helderblauw plastic bakje.

De zoetheid van het ijs, gecombineerd met de nieuwsgierige verwachting van de verborgen schat die onderin op je wachtte, maakte het tot een iconische kinderervaring. De blijdschap van het vinden van stickers, kleine speelgoedjes of andere verrassingen maakte het tot een ijsje met een extra dimensie.

Het verassende schatkist ijs was een kado om te eten en gaf ook nog een kado als het op was!

Als we diep in onze kinderherinneringen duiken, belanden we vaak bij momenten van puur plezier, spel en natuurlijk… snoep en ijs! Het schatkistje ijs, een iconische traktatie die menig kinderhart sneller deed kloppen, is één van die nostalgische lekkernijen die ons terugvoert naar zorgeloze zomerdagen, speelplaatsen en de simpele vreugde van een zoete beloning. Dit specifieke ijsje, verpakt in een kleurrijke plastic schatkist en vergezeld van een klein speeltje, was niet enkel een verfrissing maar ook een bron van opwinding en avontuur. Maar wat is het verhaal achter dit ijsje dat zowel de smaakpapillen als de verbeelding prikkelde?

Van verfrissing tot schattenjacht: de charme van een ijsje

De schatkist ijsjes waren niet enkel ijsjes; ze waren avonturen, verstopt in een smakelijke, zoete verpakking. Elke hap bracht je dichter bij de schat die onderin verscholen zat. Van kleine figuurtjes tot glimmende stickers – de variatie in de schatkistjes droeg bij aan de opwinding en het mysterie.

Het concept van een ijsje dat niet alleen je smaakpapillen, maar ook je verbeeldingskracht prikkelde, was iets dat kinderen in een vrolijke roes bracht en ze heel even piraten of schattenjagers maakte. Iedere nieuwe schatkist bood een nieuw avontuur, en de mogelijkheden waren eindeloos.

De oorsprong van het schatkist ijsje

Een innovatie in de ijsjeswereld deed zijn intrede in de jaren ’80 en ’90: het schatkist ijsje. Geproduceerd door Ola, werd dit ijsje snel een sensatie onder kinderen in Nederland. Het was niet simpelweg een ijsje; het was een ervaring, een avontuur en een verrassing in één. Maar waar kwam het idee vandaan? En hoe is het schatkist ijsje zo’n icoon geworden?

Het schatkist ijsje was niet zomaar een zoete lekkernij, maar bood kinderen een unieke ervaring die verder ging dan de smaakpapillen. De producenten wilden iets meer bieden dan het traditionele ijsje en kozen voor een creatieve en speelse invalshoek. Met een combinatie van romig ijs en een verborgen schat in de vorm van speeltjes, stickers, of andere kleine verassingen, werd een ijsje eten een avontuur op zich.

Het creatieve concept kwam voort uit de wens om kinderen niet alleen te verwennen met een koele traktatie, maar ook hun fantasie te prikkelen en ze enthousiast te maken met een onverwachte verrassing. Dit idee bleek een schot in de roos, want al snel werd het schatkist ijsje een favoriet in vele huishoudens en een absolute must-have tijdens zomerse uitjes.

De magie van het schatkist ijsje

De ware betovering van het schatkist ijsje lag niet alleen in de verrukkelijke smaak, maar ook in de anticipatie en opwinding van het onbekende. Welke schat zou er deze keer in het kistje zitten? Zou het een sticker zijn van je favoriete tekenfilmfiguur, een klein speeltje, of misschien een ander fascinerend kleinood dat de fantasie prikkelt?

Het verassende schatkist ijs was een kado om te eten en gaf ook nog een kado als het op was!

Kinderen konden na het smullen van hun ijsje uitkijken naar een blijvende herinnering in de vorm van een kleine schat. Dit concept veranderde het ijsje van een eetbare traktatie in een ervaring die nog lang na het smelten van het ijsje voortduurde. Vele kinderen bewaarden hun kleine schatten zorgvuldig, en het schatkist ijsje werd zo een bron van voortdurende vreugde.

Met de ogen van een kind werd het openen van het kistje een magisch moment, vergelijkbaar met het vinden van een echte schat. Het draaide allemaal om de beleving, de verrassing en de vreugde die het teweegbracht. Elk nieuw schatkist ijsje bood een nieuw avontuur, een nieuwe verrassing, en een nieuwe herinnering.

Het schatkist ijsje was meer dan een zoete versnapering. Het was een symbool van de kindertijd, een geluksmomentje en een bron van mooie herinneringen die generaties hebben verbonden. Ook vandaag de dag, wanneer volwassenen van toen aan het schatkist ijsje terugdenken, komt een glimlach op hun gezicht en worden ze weer even meegenomen naar die zorgeloze, speelse zomerdagen van hun jeugd.

De schatkist ijsjes blijven in onze herinneringen gegrift als een magisch onderdeel van de kindertijd, waarin een eenvoudig ijsje het vermogen had om een alledaags moment om te toveren in een klein avontuur. En dat is de ware magie van het schatkist ijsje: een stukje jeugd dat voor altijd gekoesterd zal worden.

Het schatkist ijsje: een betoverende reis door onze jeugd, waar elke hap een stap richting het ontdekken van verborgen schatten was, en waar de zoete smaak van ijs vermengd werd met de onschuldige vreugde van verwondering en verrassing.

7 Leuke weetjes over het schatkist ijsje

 1. Een compleet pakketje
  Het schatkist ijs was niet zomaar een ijsje, maar een belevenis. Na het smullen van het ijsje werd je beloond met een klein speeltje dat verborgen zat in de plastic schatkist. Dit zorgde voor dubbel plezier: eerst het ijsje en daarna het speelgoed.
 2. Ontstaan uit marketinginzicht
  Het concept van het schatkist ijsje is gebaseerd op slimme marketingstrategieën gericht op kinderen, waarbij het verbinden van een traktatie met een speeltje de verkoop stimuleert en kinderen aantrekt door het bieden van een extra verrassing.
 3. Diverse speeltjes
  De speeltjes in de schatkistjes waren zeer divers en varieerden van kleine figuurtjes tot stickers en tijdelijke tatoeages, wat elke aankoop van een schatkist ijsje tot een unieke verrassing maakte.
 4. Een bron van nostalgie
  Voor velen zijn schatkist ijsjes een symbool van hun jeugd en zorgen ze voor een warm gevoel van nostalgie, wat het ijsje een bijzondere plek in vele harten heeft bezorgd.
 5. Variatie in smaak en kleur
  Schatkist ijsjes kwamen in verschillende smaken en kleuren, wat bijdroeg aan de opwinding en het mysterie, omdat je nooit precies wist welke kleur of smaak je zou krijgen.
 6. Milieuoverwegingen
  Hoewel de plastic schatkistjes en speeltjes geliefd waren bij kinderen, hebben ze wel vragen opgeroepen over duurzaamheid en milieu-impact, een belangrijk gesprekspunt in hedendaagse discussies over kinderspeelgoed en verpakkingen.
 7. Blijvende populariteit
  Ondanks dat het schatkist ijsje niet meer zo alomtegenwoordig is als vroeger, blijft het populair bij zowel kinderen als volwassenen, waarbij de oudere generaties het genot ervan delen met de jongere.

Een blijvende indruk: schatkist ijsjes door de generaties heen

In een tijd waarin eenvoud nog de boventoon voerde, werd er iets magisch gecreëerd dat decennia later nog steeds een zoete herinnering in onze harten oproept. De schatkist ijsjes hebben niet alleen een blijvende indruk achtergelaten op de kinderen van toen, maar de verhalen en herinneringen worden ook gedeeld met de kinderen van nu.

Ondanks de technologische vooruitgang en het veranderen van tijden, blijft er iets universeels aantrekkelijks aan de simpele vreugde van een ijsje gecombineerd met een kleine verrassing. Het schatkist ijsje leeft voort in de verhalen die we delen en in de nostalgische glimlach die verschijnt bij de gedachte eraan.

Terugkijkend op de schatkist ijsjes, worden we herinnerd aan de zorgeloze momenten waarop een eenvoudig ijsje en een klein speeltje onze hele wereld konden oplichten. Dit nostaligsche ijsje symboliseert voor velen een tijd van onschuld, plezier en de zoete smaak van de kindertijd. De vrolijke kleuren, de spanning van het onbekende speeltje, en de koele, zoete traktatie waren als een schat in onze jonge levens. En hoewel het ijsje eenvoudig was, was de vreugde die het bracht grenzeloos en blijft het een dierbare herinnering, gekoesterd diep in onze harten.

Het recept om zelf thuis schatkist ijs te maken

“Schatkist ijs” is een geliefd item onder Nederlandse kinderen en brengt ook vaak nostalgie met zich mee voor volwassenen. Het kenmerkt zich door een combinatie van ijs en een kleine verrassing in de vorm van een speeltje in de doos. Hoewel het thuis maken van exact dit ijs een uitdaging kan zijn, kun je een vergelijkbare ervaring creëren met dit recept!

Ingrediënten:

Voor het IJs:
 • 500 ml slagroom
 • 1 blikje gecondenseerde melk (ca. 400 gram)
 • 1 theelepel vanille-extract
 • Kleurstoffen naar wens
Voor de Schatkist:
 • Kleine plastic doosjes die veilig zijn voor voedsel
 • Kleine speelgoedjes of stickers als verrassing
Extra:
 • Kleine diepvriesbestendige bakjes of vormpjes

Bereidingswijze:

Stap 1: Basis ijs maken
 • Klop de slagroom tot zachte pieken en voeg de gecondenseerde melk en vanille-extract toe. Mix tot alles goed gecombineerd is.
 • Indien gewenst, verdeel het mengsel in verschillende kommen en voeg verschillende kleurstoffen toe om verschillende kleuren ijs te maken. Mix goed.
Stap 2: Vullen van de schatkistjes
 • Neem de kleine plastic doosjes en stop hier de kleine speelgoedjes of stickers in. Zorg dat ze goed afgesloten zijn om te voorkomen dat er vocht bij komt.
Stap 3: IJs Vormen en invriezen
 • Neem je diepvriesbestendige bakjes of vormpjes en schep hier een laagje van het ijsmengsel in.
 • Leg voorzichtig je gevulde “schatkistje” in het midden van het ijs.
 • Bedek het kistje met nog meer ijs, zorg ervoor dat het doosje volledig omhuld is.
 • Zet de vormpjes in de vriezer en laat het ijs volledig hard worden (minstens 4-6 uur, maar bij voorkeur een hele nacht).
Stap 4: Serveren
 • Als het ijs volledig bevroren is, haal het uit de vormpjes (je kunt de onderkant eventueel kort onder warm water houden om het losmaken te vergemakkelijken).
 • Serveer het ijs direct.

En voilà, je zelfgemaakte schatkist ijsjes zijn klaar om gegeten te worden! Elk ijsje bevat een leuke verrassing, net als het originele schatkist ijs. Veel plezier met het maken en genieten van deze nostalgische traktatie!Ook interessant:

Caramac reep: Ken jij deze snoeprepen nog?

De Caramac reep is een unieke lekkernij die al generaties lang geliefd is bij chocoladeliefhebbers....

Lees meer
Dingen van vroeger - Nestle Fruit joy ijsje

Fruit Joy ijsje: De verfrissende smaak van de zomer

Als de zomerse temperaturen stijgen, is er niets beter dan een heerlijk verfrissend ijsje om...

Lees meer
Chips merken van vroeger en nu!

Dit zijn de bekendste chips merken van vroeger en nu!

Chips zijn al jarenlang een favoriete snack over de hele wereld. Door de decennia heen...

Lees meer
De nostalgische en iconische rol RANG snoepjes

Rang snoep: Dit is waar je deze heerlijke snoepjes nog kunt kopen!

Herinner je nog de tijd waarin een simpel snoepje een glimlach kon toveren op ieders...

Lees meer
Dino chips; kraakbeesten

Dino Chips: Deze kraakbeesten herken je nog wel!

Dino Chips, met hun opvallende dinosaurusvormen, zijn een geliefde snack die niet alleen kinderen maar...

Lees meer
OUderwetse lollies en andere snoep

Ouderwetse lollies: De totale nostalgische gids!

Ouderwetse lollies, of lolly's, hebben een bijzondere plaats in de harten van velen. Deze tijdloze...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.