Dingen van vroegert vertelt over de geschiedenis en opkomst van kaneelkussentjes

Dit is het geheime oerHollandse recept voor kaneelkussentjes

De geur van kaneel brengt ons vaak terug naar vroeger, naar de lekkere dingen die we als kind aten. Als we aan die geur denken, denken we vaak aan kaneelkussentjes. Die kleine vierkante snoepjes die zoet en een beetje pittig zijn door de kaneel. Maar hoe zijn deze snoepjes, die al zo lang bestaan, eigenlijk begonnen? En hoe zijn ze zo speciaal geworden dat iedereen ze kent?

Dingen van vroegert vertelt over de geschiedenis en opkomst van kaneelkussentjes

Kaneelkussentjes hebben een bijzondere plek in de wereld van snoep. Ze zijn niet alleen lekker, maar brengen ook mooie herinneringen terug. Ze herinneren ons aan gezellige momenten bij oma in de keuken, leuke tijden op de kermis en die speciale keren dat een simpel snoepje ons heel blij kon maken. Het verhaal van kaneelkussentjes gaat over meer dan alleen snoep; het gaat over herinneringen, tradities en de verhalen die we van vroeger kennen. Dit maakt kaneelkussentjes meer dan een snoepje; het is een stukje van onze geschiedenis en iets waar iedereen van houdt, jong en oud.

We gaan op een leuke reis, helemaal terug naar het begin en nog verder, om te kijken hoe deze lekkere kaneelsnoepjes zijn veranderd en waarom we ze nog steeds zo lekker vinden. Dus, welkom in de wereld van kaneelkussentjes – een plek waar elk snoepje iets bijzonders te vertellen heeft. Samen gaan we ontdekken hoe elk hapje niet alleen lekker is, maar ook vol herinneringen en verhalen zit. Ga je mee op avontuur om meer te leren over deze heerlijke kaneelsnoepjes?

De oorsprong van kaneelkussentjes

Waar kaneelkussentjes precies vandaan komen, is niet helemaal duidelijk. Er zijn veel verschillende verhalen over. Maar wat we wel weten, is dat mensen kaneel al heel lang gebruiken en heel bijzonder vinden. In het oude Egypte gebruikten ze het zelfs om hun mummies mee te verzorgen. Door de tijd heen was kaneel soms zelfs zo speciaal dat het als een luxe werd gezien. Het is dus best logisch dat iemand op het idee kwam om dit bijzondere kruid te mixen met suiker en zo een lekker snoepje te maken.

Het lijkt erop dat kaneelkussentjes zijn ontstaan toen mensen begonnen te experimenteren met kaneel in hun gebak en snoep. Bakkers en snoepmakers probeerden allerlei combinaties uit met de ingrediënten die ze hadden, en zo kwamen ze waarschijnlijk ook op het idee voor kaneelkussentjes. Dit snoepje is dus het resultaat van veel proberen en mixen, en het laat zien hoe creatief mensen kunnen zijn als ze iets nieuws willen maken. Het is leuk om te bedenken dat iets wat we nu zo gewoon vinden, zoals een kaneelkussentje, zo’n bijzondere geschiedenis heeft.

De productie: Hoe kaneelkussentjes worden gemaakt

Het maken van kaneelkussentjes gaat ongeveer zo: je neemt suiker, wat stroop, en kaneelolie en mixt dit samen tot een lekker ruikend mengsel. Dan kook je het tot het dik en plakkerig is. Daarna giet je het in speciale vormpjes om die bekende kussentjesvorm te krijgen. Als het mengsel is afgekoeld en hard geworden, rol je de snoepjes door nog wat suiker. Zo krijgen ze dat lekkere zoete laagje aan de buitenkant. Dit is hoe die kaneelkussentjes hun smaak en vorm krijgen. Het is best een simpel proces, maar het resultaat is superlekker. En elke keer als je zo’n kussentje eet, proef je de heerlijke combinatie van zoet en kaneel.

Het oerHollandse recept voor kaneelkussentjes

Ingrediënten:

 • 2 kopjes suiker
 • 1/2 kopje water
 • 1/8 theelepel crème van wijnsteen
 • 3 druppels kaneelolie (verkrijgbaar bij bak- en snoepwinkels)
 • 1/8 theelepel rode voedingskleurstof (optioneel)
 • 1/2 kopje poedersuiker (voor het bestuiven)

Benodigdheden:

 • Snoeptermometer
 • Bakplaat
 • Parchmentpapier of een siliconen bakmat
 • Een scherp mes of een pizzasnijder

Instructies:

 1. Voorbereiding:
  • Bedek een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
  • Zet alle ingrediënten klaar voor een gestroomlijnd proces.
 2. Suikersiroop maken:
  • Combineer de suiker, het water en de crème van wijnsteen in een middelgrote pan.
  • Verhit op middelhoog vuur en roer tot de suiker volledig is opgelost.
  • Stop met roeren en laat het mengsel koken tot het de harde kookfase bereikt (ongeveer 146-154°C op een snoepthermometer).
 3. Kaneel en kleur toevoegen:
  • Zodra de suikersiroop de harde kookfase bereikt, haal je de pan van het vuur.
  • Voeg voorzichtig de kaneelolie en de rode voedingskleurstof toe (wees voorzichtig, de olie kan opspatten).
  • Roer tot de kleur en kaneelolie volledig zijn gecombineerd met de siroop.
 4. Vormen en afkoelen:
  • Giet voorzichtig de hete siroop op de voorbereide bakplaat.
  • Gebruik een spatel om de siroop gelijkmatig uit te spreiden tot een dunne laag.
  • Laat de siroop volledig afkoelen en uitharden, wat minstens 1 uur kan duren.
 5. Snijden:
  • Wanneer de kaneelplaat volledig is uitgehard, til je hem uit de bakplaat en plaats je hem op een snijplank.
  • Gebruik een scherp mes of pizzasnijder om de plaat in kleine vierkante kaneelkussentjes te snijden.
 6. Bestuiven met suiker:
  • Bestuif de kaneelkussentjes aan beide zijden lichtjes met poedersuiker om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
 7. Bewaren of genieten:
  • Bewaar de kaneelkussentjes in een luchtdichte container, gescheiden door lagen bakpapier, of geniet er meteen van!

En daar heb je het, zelfgemaakte kaneelkussentjes die klaar zijn om van te genieten! Dit recept kan aangepast worden door het toevoegen van andere smaken of kleuren, waardoor je je eigen unieke snoepjes kunt creëren. Veel plezier met maken en snoepen!

Kaneelkussentjes door de tijden heen

Kaneelkussentjes zijn al lange tijd heel populair, dankzij hun lekkere smaak en omdat je ze bijna overal kunt kopen. Mensen van alle leeftijden, van kinderen tot volwassenen, zijn dol op deze snoepjes. Ze zijn niet alleen lekker om zo te eten, maar je kunt ze ook gebruiken in allerlei recepten, van koekjes bakken tot ijs maken. Dit maakt kaneelkussentjes een echte favoriet in de keuken. Door de tijd heen zijn ze alleen maar populairder geworden, en tegenwoordig vind je ze in veel verschillende lekkere gerechten terug. Ze zijn een simpel snoepje, maar met een bijzondere smaak die overal bij past.

De tijdloze aantrekkingskracht van kaneelkussentjes

Kaneelkussentjes zijn niet zomaar snoepjes; ze zijn een stukje geschiedenis, een manier om te laten zien hoe simpel en leuk snoep maken kan zijn, en ze herinneren ons eraan hoe bijzonder kaneel is. Je kunt ze eten op een rustige zondagmiddag of delen op een feestje, deze kleine vierkantjes zorgen altijd voor plezier. Ze zijn begonnen als een simpel idee, maar nu kent iedereen ze wel. Kaneelkussentjes laten zien dat sommige dingen nooit uit de mode raken. Ze zijn over de hele wereld geliefd en blijven mensen blij maken, wat laat zien hoe speciaal ze echt zijn.

Je kunt deze overheelijke snoep ook online kopen: klik hier.

5 Veelgestelde vragen over kaneelkussentjes

 1. Wat zijn kaneelkussentjes precies?Antwoord: Kaneelkussentjes zijn kleine, vierkante snoepjes die een heerlijke, warme kaneelsmaak hebben. Ze zijn meestal hard en hebben een ietwat korrelige textuur, waardoor ze langzaam oplossen in de mond. Het zijn klassieke snoepjes die vooral bekend zijn in Nederland en soms geassocieerd worden met nostalgie en feestdagen.
 2. Waarom heten ze “kaneelkussentjes”?Antwoord: De naam “kaneelkussentjes” komt vermoedelijk vanwege hun vierkante, kussenachtige vorm en de prominente kaneelsmaak die in het snoepje zit. De term ‘kussentje’ duidt op de vorm en het kleine, compacte formaat van het snoepje.
 3. Kun je kaneelkussentjes zelf maken?Antwoord: Ja, het is mogelijk om zelf kaneelkussentjes te maken, hoewel het traditionele recept en de precieze methode van productie wellicht niet algemeen bekend zijn. Je zou een basis kunnen creëren met suiker, glucosestroop, en kaneelolie, en vervolgens het mengsel laten uitharden voordat je het in kleine “kussentjes” snijdt.
 4. Waar kun je kaneelkussentjes kopen?Antwoord: Kaneelkussentjes zijn vaak te vinden in snoepwinkels en soms in supermarkten, vooral tijdens de feestdagen. Online winkelen biedt ook een breed scala aan opties voor het aanschaffen van deze snoepjes, waarbij verschillende winkels ze wellicht het hele jaar door aanbieden.
 5. Zijn kaneelkussentjes veganistisch of vegetarisch?Antwoord: De ingrediënten van kaneelkussentjes zijn meestal suiker, glucosestroop, en kaneelaroma, welke allemaal vegetarisch zijn. Echter, het is belangrijk om altijd de verpakking te controleren, omdat ingrediënten kunnen variëren tussen merken en sommige mogelijk dierlijke producten zoals gelatine kunnen bevatten. Veganistische opties zijn ook beschikbaar, maar wederom is het belangrijk om het etiket te controleren om zeker te zijn.


Ook interessant:

Caramac reep: Ken jij deze snoeprepen nog?

De geur van kaneel brengt ons vaak terug naar vroeger, naar de lekkere dingen die...

Lees meer
Dingen van vroeger - Nestle Fruit joy ijsje

Fruit Joy ijsje: De verfrissende smaak van de zomer

De geur van kaneel brengt ons vaak terug naar vroeger, naar de lekkere dingen die...

Lees meer
Chips merken van vroeger en nu!

Dit zijn de bekendste chips merken van vroeger en nu!

De geur van kaneel brengt ons vaak terug naar vroeger, naar de lekkere dingen die...

Lees meer
De nostalgische en iconische rol RANG snoepjes

Rang snoep: Dit is waar je deze heerlijke snoepjes nog kunt kopen!

De geur van kaneel brengt ons vaak terug naar vroeger, naar de lekkere dingen die...

Lees meer
Dino chips; kraakbeesten

Dino Chips: Deze kraakbeesten herken je nog wel!

De geur van kaneel brengt ons vaak terug naar vroeger, naar de lekkere dingen die...

Lees meer
OUderwetse lollies en andere snoep

Ouderwetse lollies: De totale nostalgische gids!

De geur van kaneel brengt ons vaak terug naar vroeger, naar de lekkere dingen die...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.