Eetpapier: Dit is hoe jij zelf eenvoudig snoeppapier maakt!

Eetpapier, in de volksmond ook bekend als ouwel of snoeppapier, is een ongewoon en charmant type snoep dat diepe nostalgische gevoelens oproept bij velen die het nog kennen vanuit hun kindertijd. Dit bijzondere snoepgoed, vervaardigd uit dun, eetbaar papier, is meestal licht gesuikerd en komt in een reeks van heldere, vrolijke kleuren die zowel het oog als de smaakpapillen aanspreken. Het unieke van eetpapier ligt in de textuur en de manier waarop het langzaam smelt in de mond, wat zorgt voor een subtiele, vaak zoetige smaakervaring. In dit uitgebreide artikel duiken we dieper in de intrigerende wereld van snoeppapier, verkennen we zijn historische oorsprong, de evolutie in de loop der jaren, en de redenen achter zijn blijvende populariteit in de moderne snoepcultuur.

Eetpapier / snoeppapier met een hap eruit

Eetpapier / snoeppapier met een hap eruit

De oorsprong van eetpapier /snoeppapier

Snoeppapier heeft een interessante geschiedenis. Eetpapier kent zijn oorsprong als een bijproduct van de bakkerij-industrie, waar het oorspronkelijk werd gemaakt van rijstmeel en gebruikt als een onderlaag voor marsepein of andere zoetigheden, om te voorkomen dat deze aan de verpakking zouden kleven. Vanuit deze functionele toepassing evolueerde het tot een snoepgoed op zich, gewaardeerd om zijn unieke eigenschappen. Door de jaren heen is eetpapier een symbool geworden van eenvoudige, pure zoetigheid, vaak geassocieerd met kinderfeestjes en schooltraktaties.

De samenstelling van snoeppapier

De samenstelling van snoeppapier is relatief eenvoudig, waarbij basis ingrediënten zoals aardappelzetmeel, water en een beetje zoetstof gebruikt worden. Deze ingrediënten worden gecombineerd om een dun, flexibel vel te vormen dat gemakkelijk met de tong kan worden bewerkt en gesmolten. Hedendaagse varianten van dit eetbare papier bevatten soms extra smaken of kleurstoffen, wat ze nog aantrekkelijker maakt voor een breed publiek.

Creatieve toepassingen van eetpapier

In de hedendaagse culinaire wereld heeft snoeppapier een heropleving meegemaakt, deels dankzij de groeiende interesse in retro en vintage snoep. Daarnaast wordt het ook steeds vaker gebruikt in moderne gastronomie, waar chefs het toepassen als een creatief element in hun gerechten. Het kan bedrukt worden met eetbare inkt voor gepersonaliseerde boodschappen of gebruikt worden als een unieke decoratie op gebak en desserts.

Eetpapier in de moderne snoepwereld

De aantrekkingskracht van eetpapier ligt niet alleen in de smaak of textuur, maar ook in de verbinding die het creëert met herinneringen uit de kindertijd. Voor veel volwassenen brengt een stukje eetpapier hen terug naar eenvoudiger tijden van onbezorgd plezier en zoete lekkernijen. Het staat symbool voor een tijd waarin snoep nog een zeldzaam en bijzonder genot was. In een tijdperk waarin snoepgoed in overvloed en in allerlei exotische smaken beschikbaar is, blijft eetpapier een eenvoudige, maar speciale traktatie die zowel jong als oud kan bekoren.

Dit is het recept voor eetpapier

Het maken van eet- en snoeppapier thuis is een eenvoudig en leuk proces. Hier is een basisrecept om zelf eetpapier te maken:

Ingrediënten:

 • 2 theelepels aardappelzetmeel of rijstzetmeel
 • 1 theelepel suiker
 • 1/2 kop water
 • Een paar druppels voedingskleurstof of smaakstof (optioneel)

Benodigdheden:

 • Een klein pannetje
 • Een spatel of garde
 • Bakpapier
 • Een strijkijzer of oven
 • Een kwast (voor het aanbrengen van de kleurstof)

Bereidingswijze:

 1. Meng de ingrediënten: Meng in het pannetje het aardappelzetmeel, suiker en water. Roer het mengsel goed door tot de suiker en het zetmeel volledig zijn opgelost.
 2. Verwarm het mengsel: Zet het pannetje op een laag vuur. Blijf constant roeren totdat het mengsel dikker wordt en een pasta-achtige consistentie krijgt. Haal het dan direct van het vuur.
 3. Voeg kleur of smaak toe (optioneel): Als je kleur of smaak wilt toevoegen, roer dan een paar druppels voedingskleurstof of smaakstof door de pasta.
 4. Bereid het bakpapier voor: Leg een stuk bakpapier op een vlakke ondergrond.
 5. Verspreid het mengsel: Gebruik een spatel of de achterkant van een lepel om het mengsel zo dun en gelijkmatig mogelijk over het bakpapier te verspreiden.
 6. Drogen: Je kunt het snoeppapier op twee manieren drogen:
  • Met een strijkijzer: Leg een ander stuk bakpapier bovenop het uitgesmeerde mengsel. Gebruik een strijkijzer op de laagste stand om voorzichtig over het bovenste bakpapier te strijken totdat het eetbare papier droog is.
  • In de oven: Plaats het bakpapier in de oven op de laagste stand (niet hoger dan 100°C) en laat het daar tot het volledig droog is.
 7. Klaar voor gebruik: Zodra het snoeppapier droog is, kan het van het bakpapier worden gehaald. Het moet flexibel maar droog aanvoelen.
 8. Bewaren: Bewaar het papier in een luchtdichte verpakking om het vers te houden.

Dit eenvoudige recept kan worden aangepast met verschillende kleuren en smaken. Experimenteer en geniet van je zelfgemaakte eetpapier!Ook interessant:

Caramac reep: Ken jij deze snoeprepen nog?

De Caramac reep is een unieke lekkernij die al generaties lang geliefd is bij chocoladeliefhebbers....

Lees meer
Dingen van vroeger - Nestle Fruit joy ijsje

Fruit Joy ijsje: De verfrissende smaak van de zomer

Als de zomerse temperaturen stijgen, is er niets beter dan een heerlijk verfrissend ijsje om...

Lees meer
Chips merken van vroeger en nu!

Dit zijn de bekendste chips merken van vroeger en nu!

Chips zijn al jarenlang een favoriete snack over de hele wereld. Door de decennia heen...

Lees meer
De nostalgische en iconische rol RANG snoepjes

Rang snoep: Dit is waar je deze heerlijke snoepjes nog kunt kopen!

Herinner je nog de tijd waarin een simpel snoepje een glimlach kon toveren op ieders...

Lees meer
Dino chips; kraakbeesten

Dino Chips: Deze kraakbeesten herken je nog wel!

Dino Chips, met hun opvallende dinosaurusvormen, zijn een geliefde snack die niet alleen kinderen maar...

Lees meer
OUderwetse lollies en andere snoep

Ouderwetse lollies: De totale nostalgische gids!

Ouderwetse lollies, of lolly's, hebben een bijzondere plaats in de harten van velen. Deze tijdloze...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.