Heb jij deze Flippos in huis? Dan heb je mogelijk een fortuin (check het snel!)

Wie herinnert zich de Flippos-manie niet? In elk huis en op elk schoolplein waren deze kleurrijke, plastic schijfjes een vast onderdeel van de dag. Vooral in het midden van de jaren ’90 bereikte de Flippo-rage zijn hoogtepunt, met kinderen die werkelijk alles over hadden voor deze verzamelobjecten. Deze rage staat te boek als een van de meest succesvolle die Nederland ooit heeft gekend. Als jouw collectie nog ergens op zolder ligt, is het misschien tijd om deze af te stoffen – sommige Flippo’s kunnen tegenwoordig namelijk een klein fortuin waard zijn.

De mappen voor het verzamelen van flippos

Tijdens hun gloriedagen was bijna elk kind in de leeftijdscategorie van 6 tot 12 jaar bezig met het verzamelen van deze betoverende schijfjes, resulterend in de productie van miljarden Flippo’s. Na enkele hoogtijdagen leek de manie te verdwijnen, totdat Smiths, de bekende fabrikant van zoutjes en uitvinder van de Flippo, op 11 juni 1997 de trend officieel maakte. Jaren later zijn bepaalde items aanzienlijk in waarde gestegen.

De geschiedenis van flippos

Flippos, die onlosmakelijk verbonden zijn met het snackmerk Cheetos, vertegenwoordigen een uniek fenomeen in de wereld van verzamelobjecten. Deze compacte, ronde schijfjes, vervaardigd uit stevig plastic, zijn versierd met de beeltenissen van een breed scala aan culturele iconen. Van geliefde tekenfilmfiguren die generaties fans hebben betoverd, tot wereldberoemde sportsterren die geschiedenis schreven, en zelfs andere popcultuur iconen, ze boden voor ieder wat wils. Hun lancering in het begin van de jaren ’90 markeerde het begin van een ongekende rage.

De introductie van dit unieke item was een slimme marketingzet, maar niemand had kunnen voorspellen hoe snel ze uit zouden groeien tot een mondiale obsessie. Bijna onmiddellijk na hun verschijning op de markt, werden deze schijfjes het middelpunt van verzamelaarsuniversums over de hele wereld. Het was niet alleen de aantrekkingskracht van de afbeeldingen zelf die de verzamelaars boeide; de voortdurende introductie van nieuwe designs en thema’s hield de belangstelling levendig en zorgde ervoor dat verzamelaars steeds weer op jacht gingen naar de nieuwste en zeldzaamste exemplaren.

Bij elk nieuw gelanceerd thema of ontwerp, beleefde deze rage een verfrissende impuls van verzameldrift. Speciale edities, gelimiteerde uitgaven, en samenwerkingen met populaire franchises verhoogden de inzet en maakten het verzamelen van Flippos tot een avontuurlijke onderneming. De schijfjes werden niet alleen gekoesterd als verzamelobjecten maar fungeerden ook als speelgoed, waarbij kinderen (en soms zelfs volwassenen) verschillende spellen creëerden om met hun Flippos te spelen. Deze interactieve dimensie voegde een extra laag toe aan de Flippos-cultuur, waardoor de band tussen verzamelaars en hun collecties nog sterker werd.

Het fenomeen Flippos, dat zijn wortels heeft in de vroege jaren ’90, is een getuigenis van hoe een eenvoudig idee kan transformeren in een wereldwijde rage. De voortdurende vernieuwing in ontwerpen en thema’s zorgde ervoor dat verzamelaars geboeid bleven en droeg bij aan de duurzaamheid van hun populariteit. Terwijl de wereld veranderde, bleef de aantrekkingskracht van Flippos, als een brug tussen generaties en culturen, onwankelbaar. Dit maakt het fenomeen Flippos tot een fascinerend hoofdstuk in de geschiedenis van popcultuur en verzamelobjecten.

De ondergang en heropleving

Na hun hoogtijdagen in de jaren ’90 raakten Flippos uit de gratie, maar nu zijn ze weer helemaal terug. Met de opkomst van nostalgie en de liefde voor retro spullen worden ze weer volop verzameld. Zowel oude fans als nieuwe verzamelaars zoeken fanatiek naar zeldzame Flippos om toe te voegen aan hun collecties. Het gaat niet alleen om het verzamelen, maar ook om de herinneringen die deze kleine schijfjes oproepen aan vroeger. Hun comeback laat zien hoe sterk nostalgie kan zijn en hoezeer mensen genieten van eenvoudige dingen die hen gelukkig maken.

De comeback van Flippos bewijst dat sommige trends tijdloos zijn. Of je nu een oude verzamelaar bent die de draad weer oppakt of een nieuwe liefhebber die geïntrigeerd is door de nostalgie, Flippos bieden een unieke verzamelervaring.

Van multimiljonair tot bijstand: Het verhaal achter de Flippo

Achter de Flippo-rage schuilt het verhaal van Hans Zandvliet, het Nederlandse brein achter dit fenomeen. Zijn inspiratie kwam uit Amerika, waar hij kinderen zag spelen met ‘pogs’, de Amerikaanse voorloper van de Flippo. Dit idee veranderde zijn leven; hij verdiende miljoenen en woonde zelfs naast koning Willem-Alexander. Echter, na een periode van ongekend succes, kwam de onvermijdelijke val. Zandvliet verloor alles tijdens de crisis van 2009 en belandde uiteindelijk in een sociale huurwoning. Toch bleef hij positief en deelde zijn ervaringen in het boek ‘Flippo en het spel om de knikkers’.

Welke flippos zijn veel geld waard?

Hoewel de exacte waarde van Flippos kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zijn er enkele soorten die vaak meer geld waard zijn dan andere vanwege hun zeldzaamheid, historische waarde of populariteit onder verzamelaars. Enkele voorbeelden van Flippos die vaak veel geld waard zijn, zijn:

  1. Zeldzame exemplaren: Flippos die slechts in beperkte oplage zijn uitgebracht of die moeilijk te vinden zijn, kunnen aanzienlijke waarde hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld de schijfjes zijn die alleen werden uitgebracht bij speciale gelegenheden of promoties.
  2. Speciale edities: Flippos die zijn uitgebracht als onderdeel van speciale edities, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een jubileum of een belangrijke gebeurtenis, kunnen waardevol zijn vanwege hun beperkte beschikbaarheid en verzamelbaarheid.
  3. Foutdrukken of unieke ontwerpen: Items met fouten in de productie of met unieke ontwerpen die afwijken van de standaardversies, kunnen waardevol zijn voor verzamelaars vanwege hun uniciteit en zeldzaamheid.
  4. Populaire thema’s: Flippos met afbeeldingen die populair zijn bij verzamelaars, zoals personages uit bekende films, televisieseries of stripboeken, kunnen ook meer geld waard zijn vanwege de hoge vraag.
  5. Vintage Flippos: Oude Flippos uit de begintijd van hun populariteit, vooral die nog in goede staat zijn, kunnen waardevol zijn vanwege hun historische waarde en nostalgische aantrekkingskracht.

Het is echter belangrijk op te merken dat de waarde van Flippos sterk kan variëren, en het is aan te raden om grondig onderzoek te doen en mogelijk advies in te winnen bij experts voordat u een waardevolle aankoop doet of uw collectie verkoopt.

De waarde van Flippo’s: Gouden vondsten en kerstsensaties

Niet alle Flippo’s zijn gelijk gecreëerd. Terwijl je op vlooienmarkten vaak tientallen Flippo’s voor een habbekrats kunt vinden, zijn er specifieke exemplaren die aanzienlijk meer waard zijn. De zeldzame gouden Flippo’s zijn hier een perfect voorbeeld van. Oorspronkelijk bedacht als een marketingtruc om de verkoop van chipszakken te stimuleren, bleken deze gouden schijfjes al snel overbodig voor de hype. Desondanks besloot Smiths ze te introduceren, met slechts 500 exemplaren die uiteindelijk werden geproduceerd. Tegenwoordig kan een gouden Flippo ongeveer 155 euro waard zijn.

Een andere bijzonder waardevolle serie zijn de speciale kerst Flippo’s. Deze zijn momenteel de meest waardevolle, verkocht voor honderden, en soms zelfs duizenden euro’s. Hun waarde blijft stijgen, wat ze een gewilde vondst maakt voor de scherpe verzamelaar op rommelmarkten.

Flippos in beeld

Hieronder een leuke video over flippos!

Trending nostalgie

Flippo’s zijn niet de enige nostalgische items die vandaag de dag waardevol kunnen zijn. Van Super Soakers tot oude Nokia telefoons en zelfs VHS-banden, de markt voor nostalgische verzamelobjecten is levendiger dan ooit. Het lijkt erop dat onze hang naar het verleden niet alleen sentimentele waarde heeft, maar ook een potentiële goudmijn kan zijn. Dus als je nog ergens een doos Flippo’s hebt liggen, is het misschien tijd om te zien of je een van die kostbare exemplaren in handen hebt.

Veelgestelde vragen over flippos

Wat zijn Flippos precies?

  • Flippos zijn kleine schijfjes van plastic met verschillende afbeeldingen erop. Ze werden oorspronkelijk gebruikt als verzamelobjecten in zakken chips en andere snacks.

Waarom waren Flippos zo populair in de jaren ’90?

  • Ze waren populair vanwege hun verzamelbaarheid en de opwinding van het verzamelen en ruilen met vrienden. Bovendien zaten ze als verrassing in zakken chips, wat de aantrekkingskracht vergrootte.

Zijn Flippos nu nog steeds populair?

  • Ja, ze maken momenteel een comeback vanwege de opkomst van nostalgische trends en een hernieuwde interesse in retro verzamelobjecten.

Zijn er zeldzame Flippos die veel waard zijn?

  • Ja, er zijn zeldzame en unieke items die aanzienlijke waarde hebben voor verzamelaars. Sommige exemplaren kunnen behoorlijk gezocht zijn en hoge prijzen opbrengen op de verzamelmarkt.

Waar kan ik Flippos vinden om aan mijn collectie toe te voegen?

  • Flippos kunnen worden gevonden op online veilingen, verzamelbeurzen, rommelmarkten en soms zelfs in zakken chips als onderdeel van speciale promoties. Daarnaast zijn er gespecialiseerde verzamelwinkels en online platforms waar ze te koop worden aangeboden.


Ook interessant:

Dingen van vroeger blikt terug op cartoons van vroeger (Via YouTube)

Cartoons van vroeger: De 20 nostalgische tekenprogramma’s die jij hebt gekeken!

Wie herinnert zich de Flippos-manie niet? In elk huis en op elk schoolplein waren deze...

Lees meer
Kermit de kikker grappen: Kermit belt op een telefoon

Kermit de kikker grappen: Lees de leukste hier!

Wie herinnert zich de Flippos-manie niet? In elk huis en op elk schoolplein waren deze...

Lees meer
Speelgoed van vroeger - De wondertol

Speelgoed van vroeger: Dit zijn de bekendste merken van vroeger!

Wie herinnert zich de Flippos-manie niet? In elk huis en op elk schoolplein waren deze...

Lees meer
Herman Finkers - Spreukjesbos YouTube STILL

Dit zijn 7 bekende cabaretiers van vroeger uit Nederland!

Wie herinnert zich de Flippos-manie niet? In elk huis en op elk schoolplein waren deze...

Lees meer

Dit is waarom Bum Bum ijs jouw nieuwe oude favoriet is

Wie herinnert zich de Flippos-manie niet? In elk huis en op elk schoolplein waren deze...

Lees meer
Typische kakkers in de komedieserie Flodder

Kakker outfit: Wordt een échte snob met deze fijne kledingtips

Wie herinnert zich de Flippos-manie niet? In elk huis en op elk schoolplein waren deze...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.