Dit is hoe attractiepark Het Land van Ooit er tegenwoordig uit ziet

Het is een vreemd fenomeen: plekken die ooit vol energie en leven waren en nu stil en verlaten liggen, verscholen achter de sluier van de tijd. Het Land van Ooit in Drunen, waar kinderen ooit de scepter zwaaiden, staat nu bekend als een van de meest mysterieuze urbex locaties in Nederland.

land van ooit reus

Het glorieuze verleden van Het Land van Ooit

Het Land van Ooit werd in 1989 geopend als een kindvriendelijk pretpark. Het werd opgericht door Marc Taminiau, de toenmalige directeur van de Efteling. De visie achter het park was uniek: een plek waar kinderen de touwtjes in handen hadden, compleet met een roze kasteel als bekroning. Verhalen van het leger van Napoleon en avonturen rondom de waterpartijen maakten het park tot een droomlocatie voor elk kind.

Maar zoals met vele dingen in het leven, kende ook Het Land van Ooit zowel hoogte- als dieptepunten. Ondanks de gloriedagen in de jaren ’90, begon het park in de vroege 2000s tekenen van verval te vertonen. Bezoekersaantallen namen af, en in 2007 viel het doek definitief toen het park failliet werd verklaard.

De transformatie: Van bruisend pretpark tot spookachtige urbex locatie

Na het faillissement nam de natuur het roer over in Het Land van Ooit. Wat ooit een bruisend pretpark was, veranderde langzaam in een overwoekerde jungle van verwildering. De gemeente Heusden kocht de grond en transformeerde deze tot een openbaar wandelgebied, bekend als ‘De Poort van Heusden’.

Het is fascinerend hoe plekken zoals Het Land van Ooit, ooit levendig en kleurrijk, nu stille getuigen zijn van hun eigen glorieuze verleden. Maar wat maakt een locatie nu precies een “urbex locatie”? Urbex, of urban exploring, draait om het ontdekken van verlaten en vervallen locaties.

Het Land van Ooit door de ogen van een urban explorer

Bij aankomst in het park werden Melissa en haar vriendin begroet door de blauwe bruggetjes die ooit een centraal onderdeel waren van het park. De slootjes eronder, die vroeger de waterpartijen van het park vormden, zijn nu verstopt en volgegroeid. Waar ooit de zwanenbootjes vrolijk ronddobberden, is nu slechts een vage herinnering over.

Het roze kasteel, een van de meest iconische bezienswaardigheden van het park, is gerenoveerd en teruggebracht naar zijn oorspronkelijke kleur. Hoewel de buitenkant is hersteld, blijft de binnenkant grotendeels onaangeroerd, wat een unieke kans biedt voor antikraak bewoners.

Maar het meest opvallende overblijfsel van het park is zonder twijfel het leger van Napoleon in de hofvijver. Deze standbeelden, die ooit een belangrijke attractie van het park vormden, zijn inmiddels gerestaureerd. Ze bieden echter nog steeds een uniek en fascinerend gezicht voor bezoekers en fotografen.

Reflectie: Het verval en de schoonheid van Het Land van Ooit

Is Het Land van Ooit een echte urbex locatie? Wel, dat hangt af van je perspectief. Voor sommigen is het misschien te gerenoveerd en te “schoon”, maar voor anderen biedt het nog steeds een unieke kijk op het verleden.

Wat wel duidelijk is, is dat Het Land van Ooit, ondanks zijn huidige vervallen staat, nog steeds een speciaal plekje heeft in de harten van velen. Veel mensen hebben er mooie herinneringen aan, en zelfs nu blijft het een bron van inspiratie voor fotografen, avonturiers en dromers.

Beelden van nu:

Kasteel Land van Ooit

Foto links: Werk aan de Muur. Het kasteel toen en nu (via Flavourites.nl)

Urbex locatie Het Land van Ooit

Urbex locatie Het Land van Ooit (Via: Flavourites.nl)

Soldaten Land van Ooit

De soldaten in de hofvijver zijn er nog (Via: Flavourites.nl)

Dronebeelden:

Tot slot

Het Land van Ooit is een symbool van hoe tijd en natuur hun sporen nalaten, maar ook van hoe de herinneringen aan mooie tijden voortleven in de harten van de mensen. Hoewel de carrousels en speeltoestellen zijn verdwenen, blijft de geest van Het Land van Ooit voortleven. En voor diegenen die bereid zijn om voorbij het verval te kijken, zijn de verhalen en avonturen van het park nog steeds levendig en voelbaar.

Als je ooit de kans krijgt, raad ik je aan om een wandeling te maken door Het Land van Ooit en zelf de magie te ervaren die deze plek nog steeds uitstraalt.Ook interessant:

candlestick telephone in monochrome photo

Draaischijf telefoon: Dit zijn de voor- en nadelen van deze nostalgische telefoon!

Het is een vreemd fenomeen: plekken die ooit vol energie en leven waren en nu...

Lees meer

Een rage die is blijven hangen: Mags schoenen

Het is een vreemd fenomeen: plekken die ooit vol energie en leven waren en nu...

Lees meer
CU2: het populaire sociale netwerk in Nederland

CU2: Geschiedenis, impact en erfenis van het iconische Nederlandse sociale netwerk

Het is een vreemd fenomeen: plekken die ooit vol energie en leven waren en nu...

Lees meer
Gebonden versie van het tijdschrift taptoe - via Marktplaats

Tijdschrift Taptoe: Geschiedenis, invloed en belang in de Nederlandse jeugdcultuur

Het is een vreemd fenomeen: plekken die ooit vol energie en leven waren en nu...

Lees meer

Rekenmachine woorden: Hoe je leuke woorden kunt maken met sommen!

Het is een vreemd fenomeen: plekken die ooit vol energie en leven waren en nu...

Lees meer
MSN messenger: de start van het gebruik van populaire MSN afkortingen

Alles over MSN: Geschiedenis, impact en populaire afkortingen

Het is een vreemd fenomeen: plekken die ooit vol energie en leven waren en nu...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.