Heb jij van die witte puntjes op jouw oogleden? Dit is wat het is en wat de oorzaken zijn!

Wanneer je ’s ochtends wakker wordt en kleine witte puntjes op je oogleden opmerkt, kan dat verontrustend zijn. Maar wat zijn deze puntjes eigenlijk en moeten we ons er zorgen over maken? Laten we dit samen onderzoeken.

Het is vrij gebruikelijk om kleine witte puntjes op de bovenste of onderste oogleden, of langs de wimperlijn, op te merken nadat je je gezicht hebt aangeraakt of in de spiegel hebt gekeken. Het is van groot belang om te begrijpen wat deze puntjes precies zijn en hoe je ze op de juiste manier kunt behandelen. Als je hebt geprobeerd ze uit te knijpen, zul je al hebben gemerkt dat ze niets te maken hebben met acne. Het heeft namelijk geen zin om ze uit te knijpen zoals je dat zou doen bij puistjes, en het gebruik van producten gericht op dit soort onzuiverheden is ook niet effectief.

Maar wat zijn deze witte puntjes dan eigenlijk? Dit kan variëren afhankelijk van hun locatie, uiterlijk en kleur, die allemaal verschillend kunnen zijn op basis van de onderliggende oorzaak. Laten we een aantal mogelijke oorzaken en namen van deze zichtbare puntjes op de oogleden verkennen.

1. Strontje

Een strontje ziet eruit als een ontstoken en vaak pijnlijke rode bult op het bovenste of onderste ooglid. Deze aandoening wordt veroorzaakt door bacteriële infectie van de talgklieren aan de basis van de wimperzakjes, of de zogenaamde klieren van Zeis, die verantwoordelijk zijn voor de productie van olieachtige afscheiding. Het resulteert in een verhoogde gevoeligheid voor licht. Meestal zijn de schuldigen bacteriën zoals Staphylococcus aureus, die van nature op onze huid voorkomen maar infecties kunnen veroorzaken als ze de oogklieren via een haarzakje of een klein wondje in het ooglid binnendringen.

Hoewel strontjes pijn en ongemak kunnen veroorzaken, zijn ze meestal niet gevaarlijk en verdwijnen ze binnen één tot twee weken. Je moet echter vermijden om de bult aan te raken of te proberen deze uit te knijpen. In plaats daarvan kun je een warm kompres rechtstreeks op het aangetaste gebied aanbrengen om de strontje te helpen afvoeren. In sommige gevallen kan het gebruik van antibiotica of andere medische interventies nodig zijn als de pijn en zwelling buitensporig zijn en het probleem aanhoudt.

2. Xanthelasma

Xanthelasma is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door kleine geelachtige of witachtige zwellingen op de huid rond de ogen, met name op de bovenste of onderste oogleden. Deze zwellingen worden veroorzaakt door ophoping van vetachtige afzettingen, bekend als xanthomen, in de huidcellen. Deze ophoping van cholesterol komt vaak voor bij mensen ouder dan 40 jaar, maar kan ook jongere mensen treffen. Het heeft geen invloed op het gezichtsvermogen en veroorzaakt doorgaans geen pijn, maar kan een indicator zijn van onderliggende gezondheidsproblemen zoals hyperlipidemie of een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De behandeling kan bestaan uit chirurgische verwijdering van de zwellingen, vooral als deze aanzienlijke cosmetische problemen veroorzaken, en het beheersen van onderliggende aandoeningen zoals hyperlipidemie via dieetveranderingen, lichaamsbeweging en indien nodig medicatie voorgeschreven door een arts.

3. Gerstekorrel

Een gerstekorrel veroorzaakt een zwelling of bultje op het ooglid, zowel boven als onder. Het ontstaat door ontsteking van de talgklieren van Meibom, die verantwoordelijk zijn voor de productie van olie om de traanfilm te smeren en het oogoppervlak vochtig te houden. Wanneer een van deze klieren verstopt raakt of gesloten is, kan de olie niet stromen en ontstaat er een ophoping van afscheidingen, wat leidt tot de bult. Dit kan leiden tot pijn, roodheid, gevoeligheid en tranen. Gerstekorrels worden vaak verward met strontjes, omdat ze er vergelijkbaar uitzien, hoewel de oorzaken anders zijn. De behandeling omvat het aanbrengen van een warm kompres op het oog om de afvoer van opgehoopte afscheiding te herstellen, een massage van het ooglid door een medische professional, of het gebruik van antibiotica. In sommige gevallen kan chirurgische verwijdering nodig zijn als andere methoden niet effectief zijn.

4. Milium

Milia, in het enkelvoud “milium”, zijn microscopische epidermale cysten die zich manifesteren als kleine witte of geelachtige uitsteeksels, vergelijkbaar met korreltjes. Ze ontstaan doordat keratine, een huidproteïne, vast komt te zitten in de poriën of haarzakjes. Ze veroorzaken geen pijn of ongemak, maar kunnen esthetisch storend zijn. Milia kunnen ook optreden na laserbehandelingen of huidlaesies.

In veel gevallen verdwijnen ze vanzelf na verloop van tijd, maar sommige mensen kiezen ervoor om ze om esthetische redenen door een dermatoloog te laten verwijderen.

Als je witte puntjes op je oogleden opmerkt, kun je proberen om met natuurlijke remedies in te grijpen. Denk bijvoorbeeld aan warmtecompressen. Week een washandje in warm, maar niet te heet water en breng deze gedurende 10-15 minuten zachtjes aan op het gebied, herhaal dit meerdere keren per dag. Dit helpt de bloedtoevoer naar het ontstoken gebied te vergroten en bevordert de afvoer van onzuiverheden. Het kan ook verlichting bieden bij pijn en zwelling rond de ogen. Zorg ervoor dat het water niet te heet is om brandwonden te voorkomen.

  • Tea Tree Olie: Tea tree olie staat bekend om zijn antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen. Je kunt een druppel tea tree olie verdunnen in een theelepel kokosolie of olijfolie en voorzichtig met een watje op het aangetaste gebied aanbrengen. Zorg ervoor dat de olie niet in je ogen komt.
  • Kamille: Maak een kopje kamillethee, laat het een beetje afkoelen en gebruik een watje om de warme thee als kompres op het gebied aan te brengen. Kamille heeft ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen.
  • Appelazijn: Meng een deel appelazijn met twee delen water en gebruik een watje gedrenkt in de oplossing om het gebied twee keer per dag voorzichtig schoon te maken om infecties te bestrijden.
  • Aardappelschijfjes: Breng dunne plakjes koude aardappel aan op de zwelling gedurende 10-15 minuten. Dit kan zwelling en pijn helpen verminderen.
  • Aloë vera: Pure aloë vera-gel heeft verzachtende eigenschappen en kan voorzichtig op het ontstoken gebied worden aangebracht om irritatie te verminderen.
  • Hydratatie: Het handhaven van een goede hydratatie door de dag heen ondersteunt je immuunsysteem en algemene gezondheid. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt.
  • Voeding rijk aan antioxidanten: Een uitgebalanceerd dieet met veel fruit en groenten kan de algehele gezondheid verbeteren en het immuunsysteem ondersteunen.
  • Vermijd Make-up: Breng geen make-up aan op je oogleden, want dit kan het gebied verder irriteren.
  • Schone handen: Was je handen regelmatig en voorkom dat je je ogen aanraakt of wrijft met vuile handen om verdere infectie te voorkomen.
  • Zachte massage: Na het aanbrengen van het warme kompres kun je voorzichtig het gebied rond de zwelling masseren om de afvoer te bevorderen in het geval van gerstekorrels en strontjes.
  • Vitamine A: Sommige onderzoeken suggereren dat vitamine A een rol kan spelen bij de gezondheid van de oogleden. Zorg ervoor dat je voedingsmiddelen in je dieet opneemt die rijk zijn aan vitamine A, zoals wortels, spinazie en zoete aardappelen.

Als deze huismiddeltjes niet effectief zijn of als het probleem regelmatig terugkeert, raadpleeg dan een oogarts of dermatoloog. Preventie is ook cruciaal: handhaving van goede hygiëne en het aannemen van goede huidverzorgingsgewoonten kunnen bijdragen aan de gezondheid van de oogleden. Heb je zelf ooit soortgelijke problemen ervaren? Het is belangrijk om te onthouden dat deze informatie bedoeld is ter referentie en niet ter vervanging van professioneel medisch advies. Als je zorgen hebt over je ooggezondheid, raadpleeg dan altijd een gekwalificeerde zorgverlener.



Ook interessant:

Net binnen: Erg slecht nieuws over Andre van Duijn

Het geplande tv-project over het zestigjarig artiestenjubileum van André van Duin gaat helaas niet door....

Lees meer

Heb jij het ook altijd koud? Dan moet je deze oversized hoodie hebben!

Als de temperatuur in Nederland daalt, zoeken we allemaal naar manieren om warm en comfortabel...

Lees meer

6 belangrijke dingen die iedereen na de s3ks zou moet doen (en vergeet!)

<div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-1n7m0yu"> <div class="flex flex-col text-sm md:pb-9"><article...

Lees meer

Moeder deelt gedurfde foto over borstvoeding in het openbaar

<div class="composer-parent flex h-full flex-col focus-visible:outline-0" tabindex="0" role="presentation"> <div class="flex-1 overflow-hidden"> <div class="h-full"> <div class="react-scroll-to-bottom--css-xbxkm-79elbk...

Lees meer
shallow focus photo of white and yellow cockatiel

Dit is wat je moet weten over de papegaaienziekte

De papegaaienziekte, officieel bekend als <strong>psittacose</strong>, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie...

Lees meer

Jolanda (46): “Vrouwen boven de 50 zouden eigenlijk geen spijkerbroeken meer moeten dragen”

Als modebewuste vrouw denkt Jolanda uit Tilburg vaak na over kleding en stijl. Ze heeft...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.