De Amerikaanse Naia Okami, geboren als man en inmiddels levend als vrouw, haalde internationaal de schijnwerpers toen ze op nationale televisie openlijk verklaarde dat ze zich als wolf identificeert. Niet letterlijk, benadrukt ze, maar op spiritueel en psychologisch niveau.
Tijdens een uitzending van het ochtendprogramma “This Morning” legde Okami haar identiteit als “otherkin therian” uit: een term voor mensen die zich op een diep niveau verbonden voelen met een niet-menselijk dier. In haar geval: een wolf uit British Columbia met zwart vacht en amberkleurige ogen.
“Ik ben niet gek, ik ben gewoon een wolf in mijn ziel”
“Ik denk niet dat ik letterlijk een wolf ben,” zei Okami tegen de presentatoren. “Ik begrijp dat mensen dat soms denken, maar dit is puur een spirituele expressie van wie ik ben.” Ze voegde eraan toe: “Ik heb een serieuze baan, ik betaal belasting en huur. Ik blaf echt niet tegen de kassière bij de supermarkt.”
Toch gaf ze op verzoek van de presentatoren een stille huil ten gehore, omdat haar huisgenoten nog lagen te slapen.
“Mijn denkproces is wolvenachtig”
In een eerdere video uit 2019 werd Okami gefilmd terwijl ze op handen en voeten door het bos rende, compleet met nepstaart en wolvenoren, terwijl ze huilde en gromde voor de camera. Ze beweert dat haar geest en instincten overeenkomen met die van een wolf.
“Ik denk op een manier die overeenkomt met een wolf. Natuurlijk kan ik geen hersenscans van wolven maken, maar als ik kijk naar hoe wolven reageren op prikkels, herken ik mezelf daarin,” aldus Okami.
Ook in haar dromen verschijnt ze vaak in volledige wolvengedaante, zegt ze. “Soms zie ik mezelf in mijn droom als wolf. En anderen hebben zelfs ook gedroomd over mij in die vorm.”
“Als je een wolf bent, ben je dat ook als het ruig wordt”
Okami benadrukt dat haar identificatie met wolven niet alleen gaat over het romantische beeld van het dier. Ze refereerde aan de brute realiteit waarin wolven ook de zwakkeren van een kudde verscheuren.
“Veel mensen willen zich wel identificeren met de mystiek van een wolf, maar vergeten wat een wolf echt is. Ze jagen, ze doden. Ik zeg niet dat ik sadistisch ben of dieren wil verscheuren, maar als je een wolf bent, dan hoor je ook bij dat rauwe deel van het bestaan.”
Volgens Okami is het belangrijk dat mensen die zich als iets identificeren, dat ook in alle aspecten erkennen. “Je kunt niet zeggen dat je een wolf bent, maar alleen als het gezellig is. Ik ben een wolf, altijd.”
Identiteit voorbij het menselijke
Het fenomeen “otherkin” – mensen die zich identificeren met dieren, mythische wezens of natuurverschijnselen – bestaat al langer, maar blijft omgeven door controverse en verwarring.
Sommigen zien het als spirituele expressie, anderen als een vorm van escapisme of zelfs als een psychologische aandoening. Okami zelf vindt dat oordeel niet relevant: “Ik ben gewoon wie ik ben. En wie dat niet begrijpt, hoeft dat ook niet.”
Op sociale media is ze actief en openhartig over haar belevingswereld. Haar Twitter-account (@NaiaGoesAwoo) bevat onder andere foto’s van haar in wolvenoutfits, howls, en reflecties over haar identiteit.
Of je het nu fascinerend, bevreemdend of volkomen onbegrijpelijk vindt – voor Naia Okami is haar leven als wolf geen fantasie, maar een diepe waarheid. En in een wereld waar identiteit steeds breder wordt gedefinieerd, is haar verhaal misschien slechts het begin van een veel grotere discussie.