Wie is aansprakelijk in de supermarkt? Moet je voor elk kapot product betalen?

Het overkomt bijna iedereen wel eens: je pakt een potje saus uit het schap en voor je het weet glipt het uit je handen en spat het uiteen op de vloer. Of je kind grijpt enthousiast naar een pak eieren, met als resultaat een gladde, plakkerige bende. Maar wie draait er eigenlijk op voor de schade? Moet jij als klant betalen voor producten die je per ongeluk kapot maakt in de supermarkt?

toddle carrying red and white box standing beside yellow shopping cart

De basis: wie heeft het risico?

In de meeste gevallen geldt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Supermarkten houden daar rekening mee. Veel winkels nemen schade door klanten voor hun eigen rekening, zeker als het duidelijk per ongeluk gebeurde. Toch zijn er uitzonderingen en hangt het vaak af van de situatie, de ernst van de schade en de houding van de klant.

Per ongeluk versus opzettelijk

Belangrijk is het verschil tussen opzettelijke schade en een ongeluk. Gooi je bewust een pot pindakaas kapot uit frustratie? Dan ben je natuurlijk aansprakelijk. Maar laat je per ongeluk iets uit je handen vallen, dan is dat een ander verhaal. Supermarkten rekenen er doorgaans niet op dat klanten schade veroorzaken met opzet, dus er is meestal coulance.

woman in white coat holding green shopping cart

Let op: kinderen en aansprakelijkheid

Met kinderen wordt het net wat ingewikkelder. Als je kind in de supermarkt iets kapot maakt, ben jij als ouder of verzorger wettelijk verantwoordelijk. Hetzelfde geldt als je je kind onvoldoende in de gaten hield terwijl hij of zij schade veroorzaakte. Toch geldt ook hier: supermarkten tonen vaak begrip, vooral als het om een kleinigheid gaat en de ouders er open over zijn.

Wat zegt de wet?

Juridisch gezien geldt: wie schade veroorzaakt aan een ander, is daar in principe aansprakelijk voor. Maar… dan moet wél aangetoond kunnen worden dat jij de schade veroorzaakte én dat er sprake was van nalatigheid. Laat je per ongeluk iets vallen tijdens het pakken of terugzetten van een product? Dan is er meestal geen sprake van schuld in juridische zin.

Voorbeelden uit de praktijk

  • Je laat een glazen fles frisdrank kapotvallen. De winkelmanager ziet het, maar haalt zijn schouders op. “Kan gebeuren,” zegt hij. Dit is de standaardreactie bij veel supermarkten.

  • Je kind rent door de winkel, stoot een stelling om en tientallen potjes vallen kapot. In dit geval zal de supermarkt kunnen stellen dat jij als ouder onvoldoende hebt opgelet. De kans dat ze je aansprakelijk stellen is dan groter.

  • Je glijdt uit over een natte vloer zonder waarschuwingsbord en gooit een kar vol boodschappen om. In dat geval zou de supermarkt zelfs aansprakelijk kunnen zijn voor jouw letsel én de schade aan je eigen spullen.

Hoe reageer je het best?

Heb je iets kapot gemaakt in de winkel? Meld het dan altijd direct bij een medewerker. Weglopen of doen alsof je neus bloedt is nooit verstandig – dat komt verdacht over en kan je juist in de problemen brengen. Eerlijkheid wordt meestal beloond met begrip.

Laat ook meteen zien dat je bereid bent om mee te denken, bijvoorbeeld door aan te bieden het op te ruimen of het product alsnog te kopen. Veel winkels zullen je dan geruststellen en zeggen dat het niet nodig is.

Beveiligingscamera’s en bewijs

Vergeet niet dat supermarkten vol hangen met beveiligingscamera’s. Als er discussie ontstaat over wie de schade veroorzaakte, kan de winkel de beelden terugkijken. Bewust iets kapot maken en vervolgens ontkennen is dus geen slimme strategie. In het ergste geval kan de winkel aangifte doen of een civiele procedure starten – al gebeurt dat in de praktijk zelden bij particuliere klanten.

Moet je áltijd betalen?

Nee, zeker niet. In de meeste gevallen wordt schade die per ongeluk ontstaat gewoon door de supermarkt zelf gedragen. Ze hebben daar zelfs een speciale kostenpost voor ingecalculeerd. Alleen bij ernstige nalatigheid of herhaald gedrag kan een supermarkt besluiten om jou aansprakelijk te stellen. En dat moeten ze dan ook kunnen bewijzen.

En hoe zit het met verzekeringen?

Sommige particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen dekken schade die je per ongeluk veroorzaakt aan spullen van een ander – waaronder dus ook schade in een winkel. Je zou bij twijfel altijd kunnen informeren bij je verzekeraar, vooral als de schade groot is of als de supermarkt toch kosten in rekening brengt.

Conclusie

Je hoeft je echt niet meteen zorgen te maken als je een keer een pot jam laat vallen in de supermarkt. Zolang het geen opzet is, wordt het meestal gewoon vergoed door de winkel zelf. Wees eerlijk, meld het direct en toon een beetje begrip – dan doen zij dat meestal ook. Een ongelukje overkomt tenslotte iedereen.

Heb jij weleens iets laten vallen in de supermarkt? Laat jouw ervaring achter in de reacties op onze Facebookpagina!



Ook interessant:

Deze voorwerpen had bijna iedereen in huis – weet jij wat het is?

Ze lagen jarenlang in vrijwel elk tuinschuurtje, op een stoffige plank in de garage of...

Lees meer
a young boy running through a sprinkle of water

Weeralarm: Zomerse temperaturen verwacht op deze dagen

Nederland kan zich opmaken voor een stralende periode met droog, zonnig en steeds warmer lenteweer....

Lees meer

8 waarschuwingssignalen van een laag zuurstofgehalte in het bloed

Zuurstof is van levensbelang. Bij elke ademhaling vullen de longen zich met dit essentiële gas,...

Lees meer

Verwijder deze voorwerpen (nu meteen) uit je slaapkamer

Zodra de zon ondergaat en de slaapkamer wordt opgezocht, wil iedereen maar één ding: rust,...

Lees meer

Martijn Krabbé reageert op ‘respectloze’ foto’s’

Gisteren ontstond er flink wat ophef over foto’s van Martijn Krabbé die werden gemaakt tijdens...

Lees meer

Doe dit nooit meer: ​​de vaatwasserfout die iedereen maakt

De vaatwasser is inmiddels een vaste waarde in menig huishouden. En dat is niet voor...

Lees meer