Slechts 1% weet dit raadsel op te lossen. Hoor jij daarbij?

Online raadsels gaan razendsnel viraal, vooral als ze de hersenen flink laten kraken. Een simpel ogend raadsel over zes eieren doet momenteel de ronde op social media, en het haalt bij velen het bloed onder de nagels vandaan.


Op het eerste gezicht lijkt het een makkie, maar bijna niemand geeft direct het juiste antwoord. Sterker nog: 99% van de mensen maakt een cruciale denkfout. Lukt het jou wel om het goed te raden?

Het raadsel luidt: “Ik heb 6 eieren. Ik heb er 2 gebroken. Ik heb er 2 gebakken. Ik heb er 2 opgegeten. Hoeveel eieren zijn er nog over?” De sleutel tot het juiste antwoord zit ‘m niet in wiskundig talent, maar in logisch redeneren. Veel mensen gaan de mist in omdat ze de handelingen als volledig los van elkaar zien.

De meest gemaakte fout is dat men denkt dat er zes eieren zijn en dat elke handeling (breken, bakken, eten) andere eieren betreft. Dus 2 breken, 2 bakken en 2 eten zou betekenen dat je 6 eieren hebt gebruikt. Maar dat is niet wat er staat. Het raadsel zegt niet dat er géén overlap is tussen de handelingen.

Als je logisch nadenkt, besef je dat je eerst eieren moet breken om ze te kunnen bakken. En diezelfde gebakken eieren kun je vervolgens opeten. Dat betekent dat de twee gebroken eieren ook de twee gebakken eieren kunnen zijn. En die kunnen op hun beurt ook weer de twee gegeten eieren zijn. Het draait allemaal om overlap.

Als we uitgaan van deze overlap, dan zijn er slechts drie eieren gebruikt: twee zijn gebroken, gebakken én opgegeten. De drie andere eieren zijn onaangetast gebleven. Het juiste antwoord is dus: er zijn 3 eieren over. Klinkt logisch als je het zo leest, toch? Maar toch trappen de meeste mensen in de valkuil.

Dit raadsel is een goed voorbeeld van hoe onze hersenen geneigd zijn om stappen te scheiden in plaats van samen te voegen. We denken lineair: eerst breken, dan bakken, dan eten – alsof het telkens om nieuwe eieren gaat. Dat is de denkfout die het merendeel van de mensen maakt.

Het is een krachtig voorbeeld van cognitieve bias: de neiging om verbanden niet te zien waar ze wél zijn. We nemen aan dat wat genoemd wordt, uniek is per stap. Maar als je het rationeel bekijkt, kun je één ei breken, datzelfde ei bakken en het vervolgens opeten – drie handelingen, één ei.

Dit type raadsels dwingt ons om buiten de gebaande paden te denken. Ze leren ons hoe snel we aannames doen zonder die te toetsen. Juist dat maakt zulke puzzels zo waardevol: ze dagen onze manier van denken uit. En als we het antwoord eenmaal kennen, voelt het ineens volkomen logisch.

Niet gek dus dat dit raadsel viraal gaat. Het speelt perfect in op het menselijke brein dat dol is op puzzels, maar ook snel conclusies trekt. En laten we eerlijk zijn: wie houdt er nu niet van een klein moment van hersenkraken tussen de bedrijven door?

Dus de volgende keer dat je een raadsel tegenkomt, neem even de tijd. Stel jezelf de vraag: ga ik uit van aannames of kijk ik naar wat er écht staat? Misschien kom je dan wél tot het juiste antwoord. En kun je je vrienden eens goed op de proef stellen.

Wat vind jij van dit raadsel? Was jij een van de weinigen die het meteen goed had? Deel je gedachten in de reacties op onze Facebookpagina en laat weten of jij erin getrapt bent – of juist niet!



Ook interessant:

Is cash straks verleden tijd in de supermarkt? Dit staat er te gebeuren

De manier waarop Nederlanders hun boodschappen afrekenen, is in rap tempo aan het veranderen. Waar...

Lees meer

Vader trekt rellende zoon aan oren en veroorzaakt opschudding..

In een wereld waarin jongeren steeds sneller volwassen lijken te worden, staan ouders onder enorme...

Lees meer

Groene koers van gemeente: hondenbezitters onder de loep vanwege milieu-impact

In Hoek van Holland staat de vrijheid van honden onder druk. De gemeente Rotterdam onderzoekt...

Lees meer

Van 80 cent naar dit? Zó hard is de frikandel in 10 jaar duurder geworden

Er was een tijd dat je voor nog geen euro een dampende frikandel uit de...

Lees meer

Waarschuwing: hondensnoepjes gevuld met vishaken

Een rustige wandeling door het bos, een kwispelende hond aan je zijde en de frisse...

Lees meer

Rokende buurvrouw naast je tuin? Dit kun je doen tegen de geurhinder

Roken is al decennialang onderwerp van debat, maar de discussie verschuift steeds meer van de...

Lees meer