Koning Willem-Alexander staat op het punt om een nieuwe koers in zijn leven te varen. De koning, die naast zijn koninklijke taken ook al jaren commercieel piloot is, laat zich binnenkort omscholen bij de KLM om op Airbus-vliegtuigen te mogen vliegen.
Van Boeing naar Airbus
Momenteel vliegt Willem-Alexander nog op de vertrouwde Boeing 737. Maar omdat de KLM overstapt op toestellen van de vliegtuigbouwer Airbus, moet ook de koning eraan geloven. Om zijn vliegbevoegdheid te behouden, wil hij zich laten bijscholen. Dat doet hij echter niet direct: hij heeft besloten te wachten tot voldoende andere piloten hem zijn voorgegaan. Op die manier wil hij de bedrijfsvoering van de luchtvaartmaatschappij zo min mogelijk verstoren.
Gemiddeld zit Willem-Alexander zo’n drie keer per maand in de cockpit van een commerciële vlucht. Dat hij serieus werk maakt van zijn hobby, staat buiten kijf.
Piloot met pensioen? Niet voor Willem-Alexander
Officieel bereiken KLM-piloten de pensioengerechtigde leeftijd op 58-jarige leeftijd. Willem-Alexander, die afgelopen zondag 58 kaarsjes uitblies, heeft echter geen plannen om zijn vliegcarrière aan de wilgen te hangen. Volgens luchtvaartjournalist Yteke de Jong is de koning vastbesloten om nog jaren door te gaan.
“Zolang hij kan en het leuk vindt gaat hij door,” aldus De Jong in gesprek met Shownieuws. Ze schat in dat de koning de ambitie heeft om door te vliegen tot zijn 65e verjaardag. Een opvallend, maar ook bewonderenswaardig besluit voor iemand met een agenda die al uitpuilt van koninklijke verplichtingen.
Even luchtig: Willem-Alexander over flirtsignalen
Vorige week liet Willem-Alexander zich van zijn luchtige kant zien tijdens een bezoek aan de Universiteit van Leiden. In een gesprek over grensoverschrijdend gedrag kwam een opvallende stelling aan bod: “Worden jullie flirt-signalen altijd opgemerkt?”
Toen een student aangaf een vriendin te hebben en dus niet te hoeven flirten, haakte de koning met een brede glimlach in: “Ik ken het probleem.” Zijn spontane reactie zorgde voor veel gelach in de zaal. Een kleine, maar typerende blik op de humoristische kant van onze vorst.
Omscholing én koninklijk werk combineren
Hoewel de koning druk is met staatsbezoeken, werkbezoeken en ontvangsten, blijft hij zijn passie voor vliegen trouw. De omscholing naar de Airbus is geen kleine opgave: het vereist nieuwe trainingen, theorie-examens en praktijksessies. Toch lijkt Willem-Alexander er zijn hand niet voor om te draaien.
Dat hij nog altijd zelf zijn handen aan de stuurknuppel wil hebben, zegt veel over zijn betrokkenheid bij de burgerluchtvaart én zijn verlangen om verbonden te blijven met het ‘gewone’ werkleven.
Een bijzondere balans
Willem-Alexander weet als geen ander hoe hij zijn rol als koning kan combineren met persoonlijke passies. Zijn inzet als piloot wordt door velen gezien als een sympathiek gebaar richting de maatschappij. Dat hij daarbij dezelfde strenge keuringen en eisen ondergaat als iedere andere piloot, onderstreept zijn toewijding.
Ook zijn besluit om de omscholing pas te starten als de praktische omstandigheden het toelaten, toont respect voor de werkdruk bij de KLM en zijn collega-piloten.
Vliegende toekomst
Of we de koning in de toekomst vaker achter de knuppel van een Airbus zullen zien, zal afhangen van hoe soepel zijn omscholing verloopt. Maar dat Willem-Alexander niet van plan is om snel uit de lucht te verdwijnen, lijkt wel duidelijk.
Wat vind jij ervan dat Willem-Alexander zijn vliegcarrière voortzet? Laat je mening achter in de reacties op onze Facebookpagina!