Jaren 80 films kijken op een oude televisie

Jaren 80 films: De top 15 films van dit deccenia!

De jaren 80 (en de jaren 80 films) staan bekend als een gouden tijdperk voor de filmindustrie, een periode vol met baanbrekende films die niet alleen nieuwe technische mogelijkheden introduceerden, maar ook blijvende trends in de popcultuur vestigden. Van actievolle blockbusters tot hartverscheurende drama’s en innoverende sciencefiction, de cinema van de jaren 80 heeft een onuitwisbare stempel gedrukt op zowel filmliefhebbers als de wereldwijde cultuur. In dit artikel duiken we in de wereld van de jaren 80 films en hun blijvende invloed.

Jaren 80 films kijken op een oude televisie

 

Kenmerken van de jaren 80 films en cinema

De jaren 80 worden vaak gekenmerkt door hun levendige stijl, memorabele muziek, en een sterke neiging naar het visuele en spectaculaire in films. Het was het decennium waarin de blockbuster echt tot bloei kwam, mede dankzij de opkomst van geavanceerde special effects en grotere budgetten. Films zoals “Back to the Future”, “E.T. the Extra-Terrestrial”, en “Indiana Jones” trokken massale publieken en zetten de standaard voor wat een Hollywoodsucces kon zijn.

Invloedrijke films van de jaren 80

 1. “The Breakfast Club” (1985) – Deze film van John Hughes werd het icoon van tienerdrama’s en sprak universele thema’s aan die relevant zijn voor elke generatie, zoals identiteit, druk en rebellie.
 2. “Blade Runner” (1982) – Geregisseerd door Ridley Scott, zette deze film de toon voor toekomstige sci-fi cinema met zijn diepgaande verhaal en visuele stijl. “Blade Runner” wordt nog steeds geprezen om zijn vooruitstrevende ontwerp en complexe vraagstukken over menselijkheid en technologie.
 3. “Ghostbusters” (1984) – Een mix van komedie, actie en horror, deze film werd een cultureel fenomeen en is synoniem voor de innovatieve en grensverleggende humor uit de jaren 80.

 

Technologische vooruitgang in de film

De jaren 80 waren een tijd van grote technologische vooruitgang in de filmindustrie. De introductie van CGI (Computer Generated Imagery) transformeerde de manier waarop filmmakers visuele verhalen vertelden. Films als “Tron” in 1982 toonden de mogelijkheden van digitale effecten, wat een revolutie teweegbracht in de visuele compositie van films die volgden.

De impact van de Jaren 80 films op popcultuur

De jaren 80 worden vaak beschouwd als een gouden tijdperk voor de cinema, een periode waarin films niet alleen vermaak boden, maar ook een diepgaande invloed uitoefenden op de wereldwijde popcultuur. Deze decennia waren kenmerkend voor het vormgeven van hedendaagse cinema en het introduceren van nieuwe genres en stijlen die nog steeds resoneren in moderne films. Films uit de jaren 80 hebben de carrières van talloze acteurs en regisseurs gelanceerd, waaronder grote namen zoals Harrison Ford, Sigourney Weaver en Steven Spielberg, die uitgroeiden tot iconen binnen de filmindustrie.

Daarnaast hebben de jaren 80 een blijvende invloed gehad op mode, muziek en televisie. Kenmerkende kledingstijlen en muzikale scores uit films zoals “Blade Runner” en “The Breakfast Club” hebben trends gezet die decennia later nog steeds worden herbeleefd in modecollecties en muziekcovers. De soundtracks van films als “Top Gun” en “Flashdance” zijn uitgegroeid tot tijdloze klassiekers die nog steeds worden gedraaid op radiozenders en streamingdiensten over de hele wereld.

Een vinylplaat van Dirty Dancing

Bovendien zijn citaten uit films als “Dirty Dancing” (“Nobody puts Baby in a corner.”) en “Scarface” (“Say hello to my little friend!”) geïntegreerd in het dagelijks taalgebruik, waardoor deze films een permanente plek in de taalkundige folklore hebben verworven. Deze films hebben niet alleen invloed gehad op hoe verhalen worden verteld, maar hebben ook nieuwe manieren geïntroduceerd om thema’s als heldendom, romantiek en avontuur te verkennen, die de basis legden voor toekomstige generaties filmmakers.

De impact van jaren 80 films strekt zich dus uit van tastbare effecten op andere media tot diepgaande invloeden op de wereldwijde cultuur, waardoor hun nalatenschap voortleeft in vele facetten van ons dagelijks leven.

De top 15 beste films uit de jaren 80

De jaren ’80 staan bekend om hun explosie van culturele iconen, waaronder een reeks films die niet alleen het decennium definieerden, maar ook blijvende invloed hadden op de filmindustrie. Deze periode bracht enkele van de meest gedenkwaardige en invloedrijke films voort, gekenmerkt door avontuur, sci-fi, romantiek en actie. Hier is een opsomming van de top 15 beste films uit de jaren ’80 die een must-watch zijn voor elke filmliefhebber:

 1. E.T. the Extra-Terrestrial (1982) – Een hartverwarmend verhaal over een jongen en zijn buitenaardse vriend.
 2. The Empire Strikes Back (1980) – Het tweede deel van de originele Star Wars trilogie, die de lat hoger legde voor sci-fi cinema.
 3. Back to the Future (1985) – Een avontuur door de tijd dat humor met wetenschappelijke fantasie vermengt.
 4. Raiders of the Lost Ark (1981) – Indiana Jones’ eerste avontuur dat actie en archeologie combineert.
 5. Blade Runner (1982) – Een visueel verbluffende dystopische sci-fi die diepe vragen stelt over menselijkheid.
 6. The Breakfast Club (1985) – Een diepgaand drama dat de complexiteiten van de tienerjaren verkent.
 7. Ghostbusters (1984) – Een bovennatuurlijke komedie die nog steeds een cultureel fenomeen is.
 8. Die Hard (1988) – Een actiefilm die het genre opnieuw definieerde met zijn ruwe actiescènes.
 9. Ferris Bueller’s Day Off (1986) – Een comedy die rebelse jeugd en vrijheidszin viert.
 10. Aliens (1986) – Een zeldzame sci-fi sequel die zijn voorganger evenaart in spanning en actie.
 11. Amadeus (1984) – Een dramatische biografie van Mozart, verweven met rivaliteit en genialiteit.
 12. The Shining (1980) – Een psychologische horrorfilm die nog steeds wordt geprezen om zijn intense suspense.
 13. Scarface (1983) – Een episch misdaaddrama dat de donkere kant van de Amerikaanse droom onderzoekt.
 14. Dirty Dancing (1987) – Een romantische film die dans en verlangens op een meeslepende manier verkent.
 15. Top Gun (1986) – Een actievol drama dat de opwinding en het gevaar van luchtgevechten toont.

Elke film op deze lijst biedt een unieke kijk op het leven en de verbeelding van die tijd en blijft een belangrijk onderdeel van de filmgeschiedenis. Deze films zijn niet alleen tijdverdrijf; ze zijn culturele artefacten die het beste van de jaren ’80 cinema belichamen.

Jaren 80 films in beeld

Mis jij nog iets uit de bovenstaande lijst? Bekijk hieronder de video van Filmnerds waarin zij hun TOP 5 bespreken!

De nalatenschap en heropleving

Veel films uit de jaren 80 ervaren een heropleving door remakes, sequels en televisie-adaptaties, wat hun blijvende aantrekkingskracht en relevantie aantoont. De originele films worden nog steeds gevierd in filmfestivals en retrospectives over de hele wereld, en blijven nieuwe generaties inspireren met hun thema’s en stijl.

De films uit de jaren 80 vormen een rijk en divers portfolio dat het hart van de moderne cinema raakt. Ze hebben niet alleen het pad geëffend voor technologische innovaties en verhalende experimenten, maar hebben ook geholpen om de film te definiëren als een essentieel onderdeel van de moderne cultuur. Of je nu een fan bent van actie, drama, of sciencefiction, de films uit de jaren 80 bieden een schat aan inhoud die zowel vermakelijk als artistiek waardevol is.Ook interessant:

Een afbeelding uit de Engelse serie: Doctor Who

Engelse series: een gids voor de beste Britse televisie

De jaren 80 (en de jaren 80 films) staan bekend als een gouden tijdperk voor...

Lees meer
De doos van het hotel bordspel

Hotel bordspel: Heb jij dit nog gespeeld?

De jaren 80 (en de jaren 80 films) staan bekend als een gouden tijdperk voor...

Lees meer

Fox Kids: Geschiedenis, invloed en nalatenschap van een iconisch kinderkanaal

De jaren 80 (en de jaren 80 films) staan bekend als een gouden tijdperk voor...

Lees meer
Oud bordspellen van vroeger

Oude bordspellen van vroeger: Ken jij ze nog allemaal?

De jaren 80 (en de jaren 80 films) staan bekend als een gouden tijdperk voor...

Lees meer
Speelgoed van vroeger - De wondertol

Speelgoed van vroeger: Dit zijn de bekendste merken van vroeger!

De jaren 80 (en de jaren 80 films) staan bekend als een gouden tijdperk voor...

Lees meer
DVD's van commissaris Rex

Commissaris Rex: De meest geliefde politieserie in Europa!

De jaren 80 (en de jaren 80 films) staan bekend als een gouden tijdperk voor...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.