Herman Finkers - Spreukjesbos YouTube STILL

Hoe gaat het nu met Herman Finkers?

Herman Finkers, geboren op 9 december 1954 in Almelo, is een van de meest gevierde figuren in de Nederlandse cabaretwereld. Zijn carrière, die zich uitstrekt over decennia, heeft hem niet alleen landelijke bekendheid opgeleverd, maar ook een status als cultureel icoon. Finkers staat bekend om zijn unieke stijl van humor, die droog, ironisch en vaak doorspekt is met een dieper intellectueel en filosofisch inzicht. Zijn vermogen om alledaagse situaties te transformeren in bronnen van humor heeft hem een bijzondere plek in de harten van veel Nederlanders bezorgd.

Herman Finkers - Spreukjesbos YouTube STILL

Herman Finkers – Spreukjesbos via YouTube

De carrière van Herman Finkers

Herman Finkers maakte zijn debuut in de cabaretwereld in de jaren ’70 en won snel aan populariteit met zijn onconventionele en absurdistische humor. In tegenstelling tot de toen heersende trend van maatschappijkritische humor, koos Finkers voor een meer subtiele en persoonlijke benadering van comedy. Zijn shows zijn een mengeling van droge humor, muzikale intermezzo’s, en poëtische vertellingen, waarmee hij een breed publiek aanspreekt. Zijn voorstellingen zoals ‘De Zon gaat Zinloos Onder, Morgen Moet Ze Toch Weer Op’ en ‘Na de Pauze’ zijn klassiekers in het Nederlandse cabaret.

Herman Finkers quotes

Herman Finkers staat bekend om zijn briljante geestigheid en zijn vermogen om alledaagse situaties te veranderen in komische meesterwerken. Zijn carrière, die zich uitstrekt over decennia, heeft een schat aan memorabele citaten opgeleverd die het hart en de geest van zijn publiek hebben veroverd. Laten we eens kijken naar enkele van zijn meest iconische uitspraken die zijn talent voor humor en observatie illustreren:

 • “Dan moet het haast wel”: Deze kenmerkende uitspraak van Finkers belichaamt zijn subtiele vermogen om de absurditeit van het leven te omarmen met een vleugje droge humor. Het wordt vaak gebruikt om de onwaarschijnlijkheid van een situatie te benadrukken, waardoor het een klassieker is geworden onder fans van zijn werk.
 • “Het zit niet altijd mee, maar meestal wel”: In deze eenvoudige maar diepzinnige uitspraak weet Finkers zijn humor te combineren met een vleugje levenswijsheid. Het herinnert ons eraan dat het leven vol ups en downs zit, maar dat een positieve kijk vaak de sleutel is tot het overwinnen van tegenslagen.
 • “Er ligt een piezelig ding op straat. Het beweegt een beetje. Ik loop er omheen. Het beweegt weer. Ik kijk er naar. Het is een hompje. Het blijkt een dode mus te zijn. ‘k Heb hem zeker honderd keer bekeken. Maar hij bleef dood. Tenzij hij net aan een spiegelei dacht. Dan heb ik het gemist.” Dit absurdistische fragment uit een van zijn shows toont Finkers’ unieke vermogen om alledaagse situaties te transformeren tot hilarische momenten van contemplatie en verwondering.
 • “Tegenwoordig zijn ze in Duitsland al zover dat je de huishoudelijke apparaten kunt bedienen met je mobiele telefoon. Stel je voor, je staat in de supermarkt en denkt ineens: ‘O, de wasmachine moet aan!’ Dus je pakt je mobiel en je zegt: ‘Wasgoed wassen!’ en dan begint-ie te wassen. De volgende dag zeg je: ‘Koffiezetapparaat koffiezetten!’ ’t Is alleen jammer dat die Duitse huishoudelijke apparaten altijd oorlog met elkaar krijgen. Dus je moet ’s avonds wel zorgen dat je telefoon niet naast je bed ligt, anders word je wakker en dan staat de afwasmachine op het koffiezetapparaat te schieten.” Deze langere quote illustreert Finkers’ vermogen om alledaagse technologische ontwikkelingen te bekritiseren met zijn kenmerkende humoristische stijl, waarbij hij absurditeit met scherpzinnigheid combineert.
 • “Als je vliegtuig neerstort, ga dan in ieder geval niet rechtop staan. Dan krijgen ze de zwarte doos niet open.” Deze quote is typerend voor Finkers’ vermogen om humor te vinden in zelfs de meest angstaanjagende scenario’s, waarbij hij absurditeit gebruikt als een vorm van troost en relativering.
 • “Vroeger hadden we nog respect voor oude mensen. Maar ja, toen gingen ze zelf op de barricades staan en riepen: ‘We zijn jong en we willen wat!'” Met deze uitspraak combineert Finkers sociale kritiek met een dosis ironie, waarbij hij de paradoxen van generatieconflicten belicht met zijn kenmerkende humoristische stijl.
 • “In het land der blinden is eenoog koning, maar in het land der zienden is een blinde ook niet slecht af.” Hier toont Finkers zijn vermogen om speels om te gaan met spreekwoorden en gezegden, waarbij hij ze omdraait om tot nieuwe inzichten te komen en tegelijkertijd een glimlach op het gezicht van zijn publiek te toveren.

Deze citaten zijn slechts een glimp van het briljante repertoire van Herman Finkers, die zijn publiek keer op keer weet te verrassen en vermaken met zijn unieke kijk op het leven en zijn ongeëvenaarde gevoel voor humor.

Herman Finkers’ bijdrage aan de Nederlandse cultuur

Finkers’ invloed strekt zich verder uit dan alleen het podium; hij heeft ook verschillende boeken en liedjes geschreven, en zijn werk is vaak te zien op televisie en in theaterproducties. Zijn bijzondere kijk op de wereld, waarin hij de absurditeit van het dagelijks leven benadrukt, heeft hem tot een geliefde figuur gemaakt. Zijn optreden tijdens de oudejaarsconference van 2015, waar hij terugkeerde na een pauze vanwege gezondheidsredenen, werd breed geprezen en toonde zijn onverminderde scherpte en timing.

Persoonlijk leven en kenmerkende stijl van Herman Finkers

Naast zijn professionele prestaties, is Finkers’ persoonlijke leven en strijd met gezondheidsproblemen ook een bron van inspiratie voor velen. Zijn openheid over zijn gevecht met leukemie en zijn vermogen om humor te vinden zelfs in moeilijke tijden, heeft hem nog dichter bij zijn publiek gebracht. Zijn stijl, die vaak wordt omschreven als ‘licht absurdistisch’, blijft een referentiepunt in de Nederlandse cabaretwereld.
Herman Finkers is niet alleen een cabaretier; hij is een culturele schat, wiens werk een onuitwisbare invloed heeft gehad op de Nederlandse humor en entertainment. Met zijn tijdloze stijl en blijvende populariteit, blijft hij een bron van vreugde en inspiratie voor nieuwe generaties cabaretliefhebbers.

Hoe gaat het nu met Herman Finkers?

Als prominente figuur in de Nederlandse humor, blijft hij enorm populair en gerespecteerd in het culturele landschap van Nederland. Ondanks eerdere uitdagingen met zijn gezondheid, waaronder een strijd tegen leukemie, blijft Finkers actief in zijn carrière. Zijn terugkeer naar het podium en op televisie, met name zijn geprezen oudejaarsconference in 2015, bewees dat zijn kenmerkende humor en stijl nog steeds even sterk zijn. Finkers, bekend om zijn slimme en vaak filosofisch getinte humor, treedt nog steeds op, aangepast aan zijn gezondheid en levensfase.

“Ik heb een steen verlegd in een rivier op aarde, het water gaat er anders dan voorheen.” Een gezegde van Finkers.

Naast zijn optredens draagt Finkers ook bij aan de Nederlandse cultuur door zijn schrijfwerk en sporadische tv-optredens, waar hij zijn bijzondere visie op de wereld en het leven deelt. Zijn talent om de dagelijkse absurditeiten van het leven op een humoristische manier te belichten, blijft een breed publiek aanspreken. Herman Finkers is meer dan een cabaretier; hij is een culturele figuur wiens werk de Nederlandse maatschappij weerspiegelt en wiens invloed nog lang zal doorwerken.

Herman Finkers in beeld

Triviavragen over Herman Finkers

 1. Vraag: In welk jaar is Herman Finkers geboren?
  Antwoord: 1954.
 2. Vraag: Uit welke Nederlandse stad is Herman Finkers afkomstig?
  Antwoord: Almelo.
 3. Vraag: Welke gezondheidsaandoening trof Herman Finkers, waardoor hij een pauze moest nemen van zijn carrière?
  Antwoord: Leukemie.
 4. Vraag: In welk jaar presenteerde Herman Finkers de oudejaarsconference die op televisie werd uitgezonden?
  Antwoord: 2015.
 5. Vraag: Welk bekend liedje van Herman Finkers gaat over een non die een lift krijgt?
  Antwoord: “De non van Vught”.
 6. Vraag: Naast zijn werk als cabaretier, heeft Herman Finkers ook boeken geschreven. Wat is de titel van een van zijn boeken?
  Antwoord: “De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door”.
 7. Vraag: Wat is een kenmerkend element van Herman Finkers’ humor?
  Antwoord: Het gebruik van droge, absurdistische humor met een filosofische inslag.


Ook interessant:

Duitse politie series: Dit is waarom iedereen hier vroeger naar keek!

Herman Finkers, geboren op 9 december 1954 in Almelo, is een van de meest gevierde...

Lees meer
Vermogen Andre van Duin

Dit is het bizarre vermogen van Andre van Duin!

Herman Finkers, geboren op 9 december 1954 in Almelo, is een van de meest gevierde...

Lees meer
Een afbeelding uit de Engelse serie: Doctor Who

Engelse series: een gids voor de beste Britse televisie

Herman Finkers, geboren op 9 december 1954 in Almelo, is een van de meest gevierde...

Lees meer

Fox Kids: Geschiedenis, invloed en nalatenschap van een iconisch kinderkanaal

Herman Finkers, geboren op 9 december 1954 in Almelo, is een van de meest gevierde...

Lees meer
DVD's van commissaris Rex

Commissaris Rex: De meest geliefde politieserie in Europa!

Herman Finkers, geboren op 9 december 1954 in Almelo, is een van de meest gevierde...

Lees meer
Dit is hoe de acteur van Webster nu eruit ziet!

Dit is hoe de acteur van Webster nu eruit ziet! Herken jij hem?

Herman Finkers, geboren op 9 december 1954 in Almelo, is een van de meest gevierde...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.