6 dingen die niemand weet over flodder

In het midden van de jaren ’80, een periode waarin de Nederlandse filmwereld floreerde met een mix van drama’s, komedies en actiefilms, verscheen er een film die compleet anders was dan alles wat men tot dan toe had gezien. In 1986 werd het Nederlandse publiek geïntroduceerd aan de Flodders, een gezin dat met hun unieke mix van humor, chaos en absurditeit de harten van velen wist te veroveren.

Een fragment uit Flodder

Deze brutale en onconventionele familie uit de achterbuurten, onder leiding van de sigaarrokende matriarch Ma Flodder, was een scherpe satire op de moderne samenleving en de vooroordelen die mensen hadden ten opzichte van diegenen aan de rand van de maatschappij. Terwijl ze hun intrek namen in de chique wijk Zonnedael, toonden ze de hypocriete aard van de zogenaamd ‘beschaafde’ elite.

“Flodder toont de chaos en humor die ontstaan wanneer twee totaal verschillende werelden onvermijdelijk botsen.”

Zoon Kees, met zijn onschuldige blik maar vaak dubieuze activiteiten, werd het gezicht van jonge rebellie, terwijl de avonturen van de andere gezinsleden – van de roekeloze Johnnie met zijn roze Cadillac tot de onhandige Toet en de dronken lijkende opa – bijdroegen aan de humor en dynamiek van het verhaal.

De interacties van het gezin met hun verbouwereerde buren, de constante botsingen tussen hun ruwe manieren en de conservatieve omgeving, en de humoristische situaties die daaruit voortkwamen, maakten de film tot een onvergetelijke ervaring.

De bedenker en regisseur van Flodder: Dick Maas

Dick Maas, reeds een gevestigde naam in de Nederlandse filmindustrie, overtrof de verwachtingen met zijn project. Deze filmreeks, oorspronkelijk gestart als een enkele film, ontpopte zich tot een veelgeprezen trilogie en een langlopende televisieserie, geliefd bij een breed publiek. Deze groeiende serie wist een snaar te raken bij kijkers door zijn unieke mix van humor, maatschappelijke kritiek en herkenbare karakters.

Niet alleen bracht het vermaak, maar het bood ook een spiegel van de Nederlandse samenleving, belichtte de complexiteit van menselijke relaties en schetste een beeld van sociale veranderingen. Het succes en de tijdloze aantrekkingskracht van deze serie zijn getuigen van zijn diepgaande impact op de Nederlandse cultuur.

De relevantie en populariteit van deze serie, die zowel de film- als televisiewereld besloeg, heeft een blijvende indruk achtergelaten en zorgt ervoor dat het nog steeds wordt herinnerd en gewaardeerd door vele generaties, een testament van de kracht van verhalen die de maatschappij reflecteren en tegelijkertijd entertainen.

De Flodders: Een onwaarschijnlijk succes

Een gezin bestaande uit Ma, al haar kinderen zoals Johhny, Kees, Kees en Toet, en een paar aanhangsels, werden door hun gemeente verplaatst naar een luxe villa in de fictieve villawijk Zonnedael, omdat hun vorige huis door een chemisch ongeluk was vernietigd. De botsing tussen de ruwe manieren van deze unieke familie en hun welgestelde buren was een goudmijn voor komedie. De humor was brutaal, vaak over de top, maar voor velen was het herkenbaar en hilarisch.

Films Flodder

De film “Flodder”, uitgebracht in 1986, is de eerste in de reeks en introduceert ons aan de onconventionele familie. Deze film toont hoe de familie in een chique buurt belandt en zorgt voor hilarische situaties door hun ongebruikelijke gedrag. De film werd snel populair vanwege zijn originele humor en interessante personages.

“Flodder in Amerika!”, uitgebracht in 1992, brengt de familie naar de Verenigde Staten. In deze film worden de culturele verschillen en de unieke Flodder-manier van doen benadrukt, wat zorgt voor veel grappige en onverwachte situaties. Deze film volgt hetzelfde humoristische patroon als de eerste, maar dan in een nieuwe setting.

De trilogie werd afgesloten met “Flodder 3”, uitgebracht in 1995. Deze film brengt de familie weer terug naar Nederland en zit vol met de typische humor die fans zijn gaan waarderen. Net als de vorige films, bevat ook deze film een mix van komedie en sociale commentaar, waardoor het een passende afsluiting is van de serie.

Elke film in de reeks staat bekend om zijn unieke aanpak van humor en maatschappijkritiek. De serie is niet alleen vermakelijk, maar biedt ook een kritische blik op sociale kwesties, verpakt in een laag van satire en slapstick humor.

Van film naar televisieserie

De overgang van film naar televisieserie in 1993 betekende een nieuwe fase voor zowel de cast als de naam. De serie, die vijf seizoenen besloeg tot 1998, liet een diepere verkenning toe van de kleurrijke en chaotische wereld van deze familie. Deze uitbreiding naar het televisieformaat stelde de makers in staat om dieper in te gaan op de nuances van de personages en bood ruimte voor meer gedetailleerde verhaallijnen.

De karakters, al bekend van de films, kregen meer diepgang en de relaties tussen hen evolueerden op een manier die alleen mogelijk was in een langlopende serie. De humor, die de films kenmerkte, bleef een belangrijk element, maar werd aangevuld met meer uitgewerkte situaties en interpersoonlijke dynamieken.

Door de regelmatige uitzendingen werd “Flodder” een vast onderdeel van de Nederlandse huiskamers, en de serie verwierf een cultstatus. Met een mix van maatschappelijke satire, familiedynamiek en absurde situaties, bleef de serie jarenlang populair bij een breed publiek en is het tot op de dag van vandaag een geliefd onderdeel van de Nederlandse televisiegeschiedenis.

Dit is de volledige Flodder cast!

“Flodder” is meer dan alleen een film of serie; het is een stukje Nederlandse cultuur. Een asociale familie die hun intrede doet in een chique wijk, de hilariteit die volgt – dat verhaal kent iedereen wel. Maar wie waren de gezichten achter deze geliefde personages?

Nelly Frijda als Ma Flodder

Nelly Frijda, met haar kenmerkende stem en onfeilbare timing, bracht het matronale hoofd van de Flodder-familie tot leven. Met haar onverzorgde uiterlijk en scherpe tong was ze het onbetwiste middelpunt van vele klassieke momenten. Naast haar rol in “Flodder” heeft Nelly een indrukwekkende carrière in theater en film.

Stefan de Walle als zoon Kees Flodder

De rebelse zoon, Johnny, gespeeld door Stefan de Walle, was altijd klaar voor problemen. Met zijn leren jas en charme was Johnny het stereotype van een ‘bad boy’. Stefan’s veelzijdige acteercapaciteiten zorgden ervoor dat Johnny zowel geliefd als gevreesd werd bij fans.

Tatjana Šimić als Kees Flodder

Kees, de verleidelijke dochter van de Flodder-familie, werd onvergetelijk gespeeld door Tatjana Šimić. Haar rol in “Flodder” maakte haar tot een nationaal sekssymbool. Tatjana’s carrière strekte zich ver buiten de film en serie, met succes in zowel muziek als acteren.

Horace Cohen als Henkie Flodder

Henkie, de jongere broer in het gezin, stond bekend om zijn onschuldige en soms naïeve aard. Horace Cohen gaf Henkie een menselijkheid en kwetsbaarheid die een perfect tegenwicht boden aan de ruwere randen van de familie.

Coen van Vrijberghe de Coningh & Huub Stapel als Johnnie Flodder

Ja, je leest het goed. Er waren twee acteurs die de rol van Johnnie vertolkten. Huub Stapel was de originele Johnnie in de eerste twee films, terwijl Coen van Vrijberghe de Coningh hem opvolgde in de televisieserie en de derde film. Beide brachten een unieke flair aan het personage, maar beiden zijn even iconisch.

De personages zijn onvergetelijk, mede dankzij de briljante acteurs die hen hebben geportretteerd. Samen vormden zij een essentieel stuk van de Nederlandse popcultuur, een fenomeen dat nog steeds wordt gevierd en herinnerd door fans van alle leeftijden.

Onbekende weetjes over Flodder

De wereld van “Flodder” is rijk en vol interessante feitjes, zowel voor de camera als daarbuiten! Dit zijn enkele onbekende weetjes:

  1. Wisseling van acteurs: Veel mensen weten dat de rol van Johnnie werd gespeeld door zowel Huub Stapel als Coen van Vrijberghe de Coningh.
  2. Originele huis: Het huis van de Flodders, gelegen in de fictieve wijk “Zonnedael”, was in werkelijkheid te vinden in de gemeente Almere. Na de opnames werd het echter gesloopt omdat er geen kopers waren voor de woning. De woning stond namelijk op grond die bestemd was voor bedrijfspanden.
  3. “Ma Flodder’s” sigaar: Nelly Frijda’s personage “Ma Flodder” was zelden zonder haar kenmerkende sigaar te zien. Wat echter minder mensen weten, is dat Nelly in het echte leven niet rookte. Voor de film en de serie rookte ze wel de sigaren, maar ze inhaleerde de rook niet echt.
  4. Flodder in Amerika: In 1992 kwam de film “Flodder in Amerika!” uit. Wat veel mensen niet weten, is dat een groot deel van de film eigenlijk in Nederland is opgenomen. Slechts een klein deel werd daadwerkelijk in Amerika gefilmd.
  5. De flodder-auto: De iconische auto van de familie, een knalroze Cadillac, werd na de serie in bezit genomen door Dick Maas, de regisseur en bedenker van Flodder. Hij heeft de auto lange tijd in zijn bezit gehad.
  6. Spin-offs: Er waren plannen voor meer “Flodder”-afleveringen en zelfs een mogelijke vierde film, maar na het overlijden van Coen van Vrijberghe de Coningh, die Johnnie speelde in de tv-serie en de derde film, werden deze plannen stopgezet uit respect voor de acteur en zijn onvervangbare bijdrage aan de serie.

Flodder in beeld

De nalatenschap van de Flodders

Hoewel de serie en films misschien niet altijd even goed zijn verouderd naar moderne maatstaven, blijft de erfenis van de Flodders sterk. Het is een tijdscapsule van een bepaalde periode in de Nederlandse cultuur, en de serie en films worden nog steeds met liefde herinnerd door fans van alle leeftijden. Deze films en de serie was meer dan gewoon entertainment. Het was een weerspiegeling van een samenleving in verandering, een uitdagende blik op sociale klassen en een viering van het idee dat, ongeacht onze achtergronden, we allemaal in staat zijn tot een beetje chaos en humor.

Wat is jouw favoriete herinnering over de films of serie?Ook interessant:

Paul de Leeuw: typetjes, lied en meer!

Paul de Leeuw: Een multitalent in de Nederlandse entertainmentwereld

Paul de Leeuw is een veelzijdige Nederlandse entertainer, bekend om zijn werk als presentator, cabaretier,...

Lees meer

Duitse politie series: Dit is waarom iedereen hier vroeger naar keek!

Duitse politie series onderscheiden zich door hun sterke nadruk op realisme, diepgaande karakterontwikkeling en vaak...

Lees meer
Vermogen Andre van Duin

Dit is het bizarre vermogen van Andre van Duin!

André van Duin is een van de meest geliefde en veelzijdige entertainers in Nederland. Met...

Lees meer
Een afbeelding uit de Engelse serie: Doctor Who

Engelse series: een gids voor de beste Britse televisie

Engelse series hebben wereldwijd een enorme invloed gehad en zijn geliefd vanwege hun hoge kwaliteit,...

Lees meer

Fox Kids: Geschiedenis, invloed en nalatenschap van een iconisch kinderkanaal

Fox Kids was een van de meest geliefde televisiezenders voor kinderen in de jaren '90...

Lees meer
DVD's van commissaris Rex

Commissaris Rex: De meest geliefde politieserie in Europa!

"Commissaris Rex" is een Oostenrijkse televisieserie die voor het eerst werd uitgezonden in 1994 en...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.