Smurfen poster

3 Dingen die jij nog niet weet over de kleine blauwe wezentjes: De Smurfen

De Smurfen, oorspronkelijk gecreëerd door de Belgische striptekenaar Peyo (Pierre Culliford), zijn een cultureel fenomeen geworden sinds hun eerste verschijning in 1958. Deze kleine blauwe wezentjes, levend in paddenstoelvormige huizen in een betoverd bos, hebben niet alleen een reeks succesvolle stripboeken voortgebracht, maar ook televisieseries, films en een enorme hoeveelheid merchandising.

Afbeelding van de smurfen poppetjes

De oorsprong van de Smurfen

Het avontuur van de Smurfen begon toen Peyo hen introduceerde in een stripverhaal van “Johan en Pirrewiet”. Al snel kregen deze charmante wezens hun eigen serie, die uitgroeide tot een wereldwijd succes. Elk Smurfen-personage heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid en naam die hun karakter of beroep weerspiegelt, zoals Grote Smurf, Smurfin, en Potige Smurf.

De belangrijkste smurfen:

De Smurfen, een gemeenschap van blauwe wezens, hebben elk hun eigen unieke persoonlijkheden en rollen die bijdragen aan het Smurfendorp. Hier is een blik op enkele van de meest prominente Smurfen en hun kenmerken.

Grote Smurf

Grote Smurf is de wijze leider van het Smurfendorp, herkenbaar aan zijn rode muts en broek, in tegenstelling tot de witte kleding van de andere Smurfen. Als oudste en meest gezaghebbende Smurf, treedt hij vaak op als de besluitvormer en het zorgzame figuur die zijn Smurfen beschermt tegen gevaren en hun morele kompas is. Met zijn diepgaande kennis van magie en kruiden, helpt hij de Smurfen met allerlei problemen, van medische tot mystieke.

Smurfin

Smurfin is de eerste vrouwelijke Smurf die door toedoen van Gargamel in het dorp terechtkwam en later door Grote Smurf werd omgetoverd tot een echte Smurf. Met haar lange blonde haar en haar lieflijke blauwe huid, brengt ze een zachte, maar assertieve energie naar het Smurfendorp. Smurfin is vaak het object van affectie van vele Smurfen, maar ze is veel meer dan alleen een liefdesbelang; ze is intelligent, vindingrijk en speelt een cruciale rol in vele avonturen.

Brilsmurf

Brilsmurf, gemakkelijk te herkennen aan zijn ronde bril, staat bekend om zijn boekwijsheid en intellect. Hij heeft vaak de neiging om pedant en een beetje zelfingenomen over te komen, wat soms tot irritatie leidt bij de andere Smurfen. Ondanks zijn soms betweterige houding, is zijn kennis vaak van vitaal belang voor het oplossen van de dilemma’s waar het Smurfendorp mee te maken krijgt.

Potige Smurf

Potige Smurf is de sterkste Smurf in het dorp en is altijd te herkennen aan zijn indrukwekkende fysieke gestalte en zijn hartvormige tatoeage op zijn bovenarm. Hij is altijd bereid om zware objecten te tillen en zich in te zetten voor fysieke taken die de andere Smurfen niet aankunnen. Zijn kracht wordt echter geëvenaard door zijn vriendelijke hart en hij is altijd een van de eerste Smurfen die in actie komt als iemand in nood is.

Lolsmurf

Lolsmurf staat bekend om zijn onverzadigbare behoefte om grappen en grollen uit te halen, wat hem de clown van het dorp maakt. Met zijn eeuwige glimlach en ondeugende gedrag zorgt hij voor lichte momenten, hoewel zijn grappen soms verkeerd kunnen vallen. Zijn intentie is echter altijd om te entertainen en vreugde te brengen, wat hem een geliefd personage maakt onder zijn mede-Smurfen.
Elke Smurf speelt een unieke rol in het Smurfendorp, en samen vormen zij een gemeenschap die draait om vriendschap, samenwerking en het vieren van ieders individuele talenten.

De Smurfen in popcultuur

De Smurfen hebben de overgang van stripboeken naar het scherm met succes gemaakt, eerst als een geliefde geanimeerde televisieserie die in de jaren ’80 kinderen over de hele wereld aansprak. Hun aanhoudende populariteit heeft geleid tot moderne CGI-films, waarbij een nieuwe generatie kinderen kennismaakt met de magie van Smurfenland.

3 Onbekende feiten over de Smurfen

Ondanks hun wereldwijde bekendheid, zijn er enkele minder bekende feiten over de Smurfen:

 1. De oorspronkelijke Franse naam voor de Smurfen is “Les Schtroumpfs”, wat Peyo verzon toen hij het woord “zout” vergat tijdens een maaltijd en om de “schtroumpf” vroeg.
 2. Er is een psychologisch fenomeen vernoemd naar de Smurfen, bekend als het “Smurfeneffect”, dat beschrijft hoe mensen waarschijnlijker zijn om zich een woord te herinneren als ze het tijdelijk vergeten zijn.
 3. De Smurfen zijn zo populair dat ze een eigen themapark hebben gehad in Frankrijk, het “Parc Astérix”, met een Smurfenthema-gebied.

De blijvende invloed van de Smurfen

De Smurfen blijven een belangrijk deel van de kindertijd voor velen. Hun verhalen, die draaien om thema’s zoals samenwerking, vriendschap en de strijd tussen goed en kwaad, zijn universeel en tijdloos. De Smurfen staan ook symbool voor een eenvoudige, vredige manier van leven die aansluit bij ecologische en sociale idealen. Als culturele iconen blijven de Smurfen een bron van vreugde en leren voor kinderen en volwassenen over de hele wereld.

“De Smurfen vertegenwoordigen een soort utopisch gevoel van orde en welzijn. Iedereen heeft zijn plaats. Alles is netjes.”

De Smurfen in beeld

Q & A over de Smurfen

Hier zijn negen triviavragen over De Smurfen, het blauwe schepsel dat een belangrijk onderdeel is geworden van de internationale popcultuur:

 1. Vraag: Wie is de schepper van De Smurfen?
  Antwoord: Peyo (Pierre Culliford).
 2. Vraag: In welk jaar verschenen De Smurfen voor het eerst?
  Antwoord: 1958.
 3. Vraag: Wat is de originele Franse naam voor de Smurfen?
  Antwoord: Les Schtroumpfs.
 4. Vraag: Welke Smurf draagt altijd een rode muts en een witte baard?
  Antwoord: Grote Smurf.
 5. Vraag: Wat is de enige vrouwelijke Smurf in de oorspronkelijke stripserie?
  Antwoord: Smurfin.
 6. Vraag: Wie is de belangrijkste antagonist in De Smurfen serie?
  Antwoord: Gargamel.
 7. Vraag: Welke kleur heeft de kat van Gargamel, de vijand van De Smurfen?
  Antwoord: Azrael, de kat van Gargamel, is oranje met zwarte strepen.
 8. Vraag: Hoe reproduceren De Smurfen zich volgens de oorspronkelijke verhalen?
  Antwoord: Smurfen worden niet geboren; ze verschijnen uit een blauwe maan in een magisch proces.
 9. Vraag: Welk Smurfenpersonage staat bekend om zijn superieure kracht en vaak tilt hij zware objecten op?
  Antwoord: Potige Smurf.


Ook interessant:

gouden kooi logo

De gouden kooi: Reality TV die zorgde voor ophef op de Nederlande televisie!

De Smurfen, oorspronkelijk gecreëerd door de Belgische striptekenaar Peyo (Pierre Culliford), zijn een cultureel fenomeen...

Lees meer

Robin Williams: De onvergetelijke man die ons liet lachen én huilen

De Smurfen, oorspronkelijk gecreëerd door de Belgische striptekenaar Peyo (Pierre Culliford), zijn een cultureel fenomeen...

Lees meer
De header afbeelding van Dingen van Vroeger voor de Nederlandse Serie Oppassen!!!

Oppassen!!!: De langstlopende familiecomedy op de Nederlandse televisie

De Smurfen, oorspronkelijk gecreëerd door de Belgische striptekenaar Peyo (Pierre Culliford), zijn een cultureel fenomeen...

Lees meer

Fabeltjeskrant: Dit is hoeveel afleveringen er gemaakt zijn!

De Smurfen, oorspronkelijk gecreëerd door de Belgische striptekenaar Peyo (Pierre Culliford), zijn een cultureel fenomeen...

Lees meer

Tekenfilms van jaren 90

De Smurfen, oorspronkelijk gecreëerd door de Belgische striptekenaar Peyo (Pierre Culliford), zijn een cultureel fenomeen...

Lees meer

Komt er een vervolg op McLeod’s Daughters? Wij weten het!

De Smurfen, oorspronkelijk gecreëerd door de Belgische striptekenaar Peyo (Pierre Culliford), zijn een cultureel fenomeen...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.