3 Dingen die jij nog niet weet over de kleine blauwe wezentjes: De Smurfen

De Smurfen, oorspronkelijk gecreëerd door de Belgische striptekenaar Peyo (Pierre Culliford), zijn een cultureel fenomeen geworden sinds hun eerste verschijning in 1958. Deze kleine blauwe wezentjes, levend in paddenstoelvormige huizen in een betoverd bos, hebben niet alleen een reeks succesvolle stripboeken voortgebracht, maar ook televisieseries, films en een enorme hoeveelheid merchandising.

Afbeelding van de smurfen poppetjes

De oorsprong van de Smurfen

Het avontuur van de Smurfen begon toen Peyo hen introduceerde in een stripverhaal van “Johan en Pirrewiet”. Al snel kregen deze charmante wezens hun eigen serie, die uitgroeide tot een wereldwijd succes. Elk Smurfen-personage heeft zijn eigen unieke persoonlijkheid en naam die hun karakter of beroep weerspiegelt, zoals Grote Smurf, Smurfin, en Potige Smurf.

De belangrijkste smurfen:

De Smurfen, een gemeenschap van blauwe wezens, hebben elk hun eigen unieke persoonlijkheden en rollen die bijdragen aan het Smurfendorp. Hier is een blik op enkele van de meest prominente Smurfen en hun kenmerken.

Grote Smurf

Grote Smurf is de wijze leider van het Smurfendorp, herkenbaar aan zijn rode muts en broek, in tegenstelling tot de witte kleding van de andere Smurfen. Als oudste en meest gezaghebbende Smurf, treedt hij vaak op als de besluitvormer en het zorgzame figuur die zijn Smurfen beschermt tegen gevaren en hun morele kompas is. Met zijn diepgaande kennis van magie en kruiden, helpt hij de Smurfen met allerlei problemen, van medische tot mystieke.

Smurfin

Smurfin is de eerste vrouwelijke Smurf die door toedoen van Gargamel in het dorp terechtkwam en later door Grote Smurf werd omgetoverd tot een echte Smurf. Met haar lange blonde haar en haar lieflijke blauwe huid, brengt ze een zachte, maar assertieve energie naar het Smurfendorp. Smurfin is vaak het object van affectie van vele Smurfen, maar ze is veel meer dan alleen een liefdesbelang; ze is intelligent, vindingrijk en speelt een cruciale rol in vele avonturen.

Brilsmurf

Brilsmurf, gemakkelijk te herkennen aan zijn ronde bril, staat bekend om zijn boekwijsheid en intellect. Hij heeft vaak de neiging om pedant en een beetje zelfingenomen over te komen, wat soms tot irritatie leidt bij de andere Smurfen. Ondanks zijn soms betweterige houding, is zijn kennis vaak van vitaal belang voor het oplossen van de dilemma’s waar het Smurfendorp mee te maken krijgt.

Potige Smurf

Potige Smurf is de sterkste Smurf in het dorp en is altijd te herkennen aan zijn indrukwekkende fysieke gestalte en zijn hartvormige tatoeage op zijn bovenarm. Hij is altijd bereid om zware objecten te tillen en zich in te zetten voor fysieke taken die de andere Smurfen niet aankunnen. Zijn kracht wordt echter geëvenaard door zijn vriendelijke hart en hij is altijd een van de eerste Smurfen die in actie komt als iemand in nood is.

Lolsmurf

Lolsmurf staat bekend om zijn onverzadigbare behoefte om grappen en grollen uit te halen, wat hem de clown van het dorp maakt. Met zijn eeuwige glimlach en ondeugende gedrag zorgt hij voor lichte momenten, hoewel zijn grappen soms verkeerd kunnen vallen. Zijn intentie is echter altijd om te entertainen en vreugde te brengen, wat hem een geliefd personage maakt onder zijn mede-Smurfen.
Elke Smurf speelt een unieke rol in het Smurfendorp, en samen vormen zij een gemeenschap die draait om vriendschap, samenwerking en het vieren van ieders individuele talenten.

Boze smurf

Boze Smurf, ook bekend als Grouchy Smurf, is een iconisch personage uit de wereld van de Smurfen, gecreëerd door de Belgische striptekenaar Peyo. Zijn karakter is vooral herkenbaar aan zijn constante humeurigheid en zijn standaard antwoord op bijna alles: “Ik haat…!” Ondanks zijn eeuwig slechte humeur, heeft Boze Smurf een speciale plek in de harten van vele fans van de Smurfen. Zijn aanwezigheid zorgt vaak voor komische verlichting in de verhalen, omdat zijn mopperigheid in schril contrast staat met de overwegend vrolijke en optimistische houding van de andere Smurfen.

Ijdele smurf

IJdele Smurf, vaak gewoon IJdel genoemd, is een van de meer kleurrijke personages uit de Smurfen-gemeenschap, bedacht door de Belgische striptekenaar Peyo. Dit personage is gemakkelijk te herkennen aan zijn onmiskenbare accessoire: een handspiegeltje dat hij altijd bij zich draagt. IJdele Smurf is geobsedeerd door zijn eigen uiterlijk, en hij besteedt een aanzienlijk deel van zijn tijd aan het bewonderen van zichzelf in zijn spiegel. Deze eigenschap levert vaak humoristische momenten op in de verhalen, omdat zijn ijdelheid hem soms in lastige situaties brengt of hem afleidt van belangrijkere zaken.

Hippe smurf

Hippe Smurf is een van de kleurrijke personages uit de geliefde stripserie “De Smurfen,” gecreëerd door de Belgische striptekenaar Peyo. Hij staat bekend om zijn opvallende modebewustzijn en wordt vaak afgebeeld met een bloem in zijn hoed en een brilletje op zijn neus. Hippe Smurf heeft een voorliefde voor stijlvolle kleding en accessoires, wat hem onderscheidt van de andere Smurfen. Zijn excentrieke en creatieve persoonlijkheid maakt hem een uniek lid van de Smurfengemeenschap. Ondanks zijn obsessie met mode, is Hippe Smurf net zo hardwerkend en loyaal als de rest van zijn blauwe vrienden, altijd bereid om zijn steentje bij te dragen aan het welzijn van het Smurfendorp. Zijn aanwezigheid voegt een vleugje flair en humor toe aan de avonturen van de Smurfen.

De Smurfen in popcultuur

De Smurfen hebben de overgang van stripboeken naar het scherm met succes gemaakt, eerst als een geliefde geanimeerde televisieserie die in de jaren ’80 kinderen over de hele wereld aansprak. Hun aanhoudende populariteit heeft geleid tot moderne CGI-films, waarbij een nieuwe generatie kinderen kennismaakt met de magie van Smurfenland.

3 Onbekende feiten over de Smurfen

Ondanks hun wereldwijde bekendheid, zijn er enkele minder bekende feiten over de Smurfen:

 1. De oorspronkelijke Franse naam voor de Smurfen is “Les Schtroumpfs”, wat Peyo verzon toen hij het woord “zout” vergat tijdens een maaltijd en om de “schtroumpf” vroeg.
 2. Er is een psychologisch fenomeen vernoemd naar de Smurfen, bekend als het “Smurfeneffect”, dat beschrijft hoe mensen waarschijnlijker zijn om zich een woord te herinneren als ze het tijdelijk vergeten zijn.
 3. De Smurfen zijn zo populair dat ze een eigen themapark hebben gehad in Frankrijk, het “Parc Astérix”, met een Smurfenthema-gebied.

De blijvende invloed van de Smurfen

De Smurfen blijven een belangrijk deel van de kindertijd voor velen. Hun verhalen, die draaien om thema’s zoals samenwerking, vriendschap en de strijd tussen goed en kwaad, zijn universeel en tijdloos. De Smurfen staan ook symbool voor een eenvoudige, vredige manier van leven die aansluit bij ecologische en sociale idealen. Als culturele iconen blijven de Smurfen een bron van vreugde en leren voor kinderen en volwassenen over de hele wereld.

“De Smurfen vertegenwoordigen een soort utopisch gevoel van orde en welzijn. Iedereen heeft zijn plaats. Alles is netjes.”

De Smurfen in beeld

Q & A over de Smurfen

Hier zijn negen triviavragen over De Smurfen, het blauwe schepsel dat een belangrijk onderdeel is geworden van de internationale popcultuur:

 1. Vraag: Wie is de schepper van De Smurfen?
  Antwoord: Peyo (Pierre Culliford).
 2. Vraag: In welk jaar verschenen De Smurfen voor het eerst?
  Antwoord: 1958.
 3. Vraag: Wat is de originele Franse naam voor Smurfen?
  Antwoord: Les Schtroumpfs.
 4. Vraag: Welke Smurf draagt altijd een rode muts en een witte baard?
  Antwoord: Grote Smurf.
 5. Vraag: Wat is de enige vrouwelijke Smurf in de oorspronkelijke stripserie?
  Antwoord: Smurfin.
 6. Vraag: Wie is de belangrijkste antagonist in De Smurfen serie?
  Antwoord: Gargamel.
 7. Vraag: Welke kleur heeft de kat van Gargamel, de vijand van alle Smurfen?
  Antwoord: Azrael, de kat van Gargamel, is oranje met zwarte strepen.
 8. Vraag: Hoe reproduceren smurfen zich volgens de oorspronkelijke verhalen?
  Antwoord: Smurfen worden niet geboren; ze verschijnen uit een blauwe maan in een magisch proces.
 9. Vraag: Welk Smurfenpersonage staat bekend om zijn superieure kracht en vaak tilt hij zware objecten op?
  Antwoord: Potige Smurf.

Wil je meer lezen over dingen van vroeger? Kijk eens in onze categorie: Nostalgie en meer!Ook interessant:

Paul de Leeuw: typetjes, lied en meer!

Paul de Leeuw: Een multitalent in de Nederlandse entertainmentwereld

Paul de Leeuw is een veelzijdige Nederlandse entertainer, bekend om zijn werk als presentator, cabaretier,...

Lees meer

Duitse politie series: Dit is waarom iedereen hier vroeger naar keek!

Duitse politie series onderscheiden zich door hun sterke nadruk op realisme, diepgaande karakterontwikkeling en vaak...

Lees meer
Vermogen Andre van Duin

Dit is het bizarre vermogen van Andre van Duin!

André van Duin is een van de meest geliefde en veelzijdige entertainers in Nederland. Met...

Lees meer
Een afbeelding uit de Engelse serie: Doctor Who

Engelse series: een gids voor de beste Britse televisie

Engelse series hebben wereldwijd een enorme invloed gehad en zijn geliefd vanwege hun hoge kwaliteit,...

Lees meer

Fox Kids: Geschiedenis, invloed en nalatenschap van een iconisch kinderkanaal

Fox Kids was een van de meest geliefde televisiezenders voor kinderen in de jaren '90...

Lees meer
DVD's van commissaris Rex

Commissaris Rex: De meest geliefde politieserie in Europa!

"Commissaris Rex" is een Oostenrijkse televisieserie die voor het eerst werd uitgezonden in 1994 en...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.