6 weetjes over Buurman & Buurman die weinig mensen weten

Iedereen kent ze wel, die twee klunzige maar supergrappige klussers van de tv: Buurman en Buurman. Dit is niet zomaar een programma voor kinderen. Het laat zien hoe belangrijk vriendschap is, dat je niet op moet geven, en dat je altijd moet blijven proberen, zelfs als het even niet meezit.

Ze laten ons lachen met hun gekke ideeën en hoe het steeds misgaat, maar toch blijven ze doorgaan. Dat maakt Buurman en Buurman zo leuk. Maar er is meer dan alleen lachen. Deze twee vrienden leren ons ook over samenwerken en creatief denken. Elk probleem zien ze als een uitdaging, en ze geven nooit op. Dat is de echte magie achter Buurman en Buurman.

Een screenshot uit een aflevering van Buurman en Buurman

Achter de schermen van Buurman en Buurman

Veel mensen in Nederland kennen Buurman en Buurman van de tv, maar wist je dat dit grappige klusduo eigenlijk uit Tsjechië komt? Daar heten ze ‘Pat & Mat’ en de show is vooral bekend om de grappige stunts zonder dat er gepraat wordt. Toen de serie naar Nederland kwam, kregen Buurman & Buurman pas echt hun stemmen, en wat voor stemmen: Kees Prins en Simon van Leeuwen maakten de buurmannen pas echt levend.

Kees en Simon zorgden samen voor iets speciaals. Ze lieten de buurmannen niet alleen praten, maar gaven ze ook een eigen persoonlijkheid. Door hun geweldige samenwerking werden de grappen en avonturen van Buurman & Buurman nog leuker. Het was vooral hun manier van doen en hun stemmen die de gekke situaties in elke aflevering nog grappiger maakten.

Wat Buurman en Buurman zo speciaal maakt

Het speciale aan Buurman en Buurman is dat iedereen ervan kan genieten, niet alleen kinderen. Dit klussende duo maakt allerlei avonturen mee die vaak helemaal verkeerd gaan, en dat is juist zo leuk. Volwassenen zien er de klusjes in die ze zelf ook wel eens verprutsen. Het doet ons denken aan de keren dat we zelf iets probeerden te maken en het totaal niet ging zoals gepland. Maar net als Buurman & Buurman geven we niet op en proberen we het gewoon opnieuw.

“Met een hamer en wat humor lossen Buurman & Buurman alles op.”

Wat Buurman & Buurman ook zo leuk maakt, is dat het laat zien dat fouten maken oké is. We lachen om hun mislukkingen, maar we zien ook hoe ze elkaar altijd helpen en het samen blijven proberen. Het gaat over vriendschap en niet opgeven, twee dingen die voor iedereen belangrijk zijn. Dit maakt het programma meer dan zomaar een show; het geeft ons lessen mee over doorzetten en samenwerken, verpakt in grappige verhalen. Zo wordt Buurman & Buurman iets waar jong en oud van kan leren en waar iedereen plezier aan beleeft.

De Karakters: Pat en Mat

Pat: De Man met de Baret

In het groene huis met nummer 12 woont Pat, een van de twee iconische buurmannen van de serie. Hij is gemakkelijk te herkennen aan zijn kenmerkende baret en zijn gele trui. Pat staat bekend om zijn enthousiasme voor klussen en zijn vaak onconventionele methoden om problemen op te lossen. Zijn goedbedoelde pogingen om te helpen leiden vaak tot humoristische situaties.

Mat: De Buurman in de Rode Trui

Mat, de andere helft van het duo, is te vinden in het gele huis met nummer 13. Zijn karakteristieke rode trui en muts maken hem onmiskenbaar in de serie. Mat deelt Pats passie voor klussen, maar zijn benaderingen zijn vaak net zo uniek en grappig als die van zijn buurman. Samen vormen Pat en Mat een onafscheidelijk en amusant team dat steeds weer nieuwe avonturen en uitdagingen aangaat.

Kees Prins en Simon van Leeuwen: De stemmen achter het legendarische duo

Kees Prins en Simon van Leeuwen zijn zonder twijfel twee van de meest herkenbare stemmen in de Nederlandse entertainmentwereld, vooral dankzij hun onvergetelijke vertolking van het klussende duo Buurman & Buurman.

Kees Prins: Veelzijdige artiest

Geboren op 28 februari 1956 in Heerlen, begon Kees Prins zijn carrière als acteur en zanger in de jaren ’80. Hij maakte deel uit van de komediegroep ‘Jiskefet’, een populaire Nederlandse tv-show die liep van 1990 tot 2005. Naast acteren heeft Prins ook zijn stempel gedrukt op de muziekwereld. Hij heeft diverse albums uitgebracht en was betrokken bij verschillende musicalproducties, waaronder de Nederlandse versie van de musical ‘Into the Woods’. Ondanks zijn vele rollen en projecten blijft zijn stemwerk voor Buurman & Buurman een van zijn meest iconische bijdragen aan de Nederlandse popcultuur.

Simon van Leeuwen: Een stemacteur pur sang

Simon van Leeuwen, geboren op 10 november 1958, heeft een indrukwekkend CV als stemacteur. Hij heeft talloze personages tot leven gebracht in Nederlandse versies van internationale films en tv-shows. Zijn veelzijdige stem kan zowel komisch als serieus zijn, wat hem perfect maakt voor een breed scala aan rollen. Naast Buurman & Buurman heeft hij zijn stem geleend aan karakters in films als ‘The Lion King’, ‘Aladdin’ en ‘Toy Story’. Zijn samenwerking met Kees Prins voor Buurman & Buurman is echter wat hen tot een van de meest geliefde duo’s in de Nederlandse televisiegeschiedenis heeft gemaakt.

De chemie tussen Kees Prins en Simon van Leeuwen is onmiskenbaar. Samen hebben ze het hart en de ziel van de buurmannen vastgelegd, waardoor generaties kijkers zowel hebben kunnen lachen als zich verbonden hebben gevoeld met de avonturen van het duo. Hun bijdrage aan Buurman & Buurman is een perfect voorbeeld van hoe stemacteurs leven kunnen blazen in personages en ze kunnen transformeren van eenvoudige animatiefiguren tot geliefde iconen.

6 Dingen die je waarschijnlijk niet wist over Buurman & Buurman

1. Tsjechische roots

De show is begonnen in Tsjechië en werd oorspronkelijk zonder gesproken woorden geproduceerd.

2. Eerste verschijning

Buurman & Buurman verscheen voor het eerst op televisie in de jaren ’70.

3. Niet altijd buren

In sommige buitenlandse versies van de show zijn de twee personages broers in plaats van buren.

4. Gebaseerd op realiteit?

De afleveringen zijn soms geïnspireerd op echte doe-het-zelf blunders.

5. De rode pet

De rode pet van Mat (ofwel de “andere” buurman) is zo iconisch dat fans ze vaak dragen tijdens fanbijeenkomsten.

6. “A je to!”

Dit betekent eigenlijk “En dat is het!” in het Tsjechisch.

Buurman & Buurman in beeld:

In de onderstaande video zie je hoe acteurs Kees Prins en Siem van Leeuwen te werk gaan achter de schermen van deze geweldige serie:

Ongeacht de chaos, de buurmannen eindigen elke aflevering met hun kenmerkende handdruk, wat hun eeuwige optimisme toont.

Buurman en Buurman is niet zomaar een show; het is een cultureel fenomeen, een viering van doorzettingsvermogen, humor en, bovenal, vriendschap. Het leert ons om te lachen om onze fouten en om door te gaan, wat er ook gebeurt. In een wereld vol perfectie kan een beetje klungeligheid een verfrissende verandering zijn.

Top 10 meest bekeken afleveringen van buurman en buurman

Elke aflevering van Buurman en Buurman kenmerkt zich door de klusavonturen van de twee buurmannen, die ondanks hun goede bedoelingen vaak hilarisch falen. Of ze nu een klein gat in het dak willen repareren of een sleutelprobleem oplossen, hun projecten nemen vaak een komische wending

  1. De nieuwe keuken; Wanneer de buurmannen besluiten hun keuken te renoveren, leidt dit tot hilarische situaties, met een onverwacht resultaat.
  2. Het zwembad; In een poging om verkoeling te vinden, bouwen ze een zwembad in de tuin. Maar zoals altijd gaat niet alles volgens plan.
  3. De serre; Een idee om meer licht in huis te halen leidt tot een chaotische bouwsituatie.
  4. De dakreparatie; Wanneer een lek in het dak voor problemen zorgt, proberen de buurmannen dit zelf op te lossen. Met alle gevolgen van dien.
  5. Het aquarium; Een rustgevend aquarium in huis halen? Niet als onze buurmannen ermee bezig zijn!
  6. De fitnessruimte; Gezondheid eerst! Maar wanneer de buurmannen hun eigen fitnessruimte maken, breekt het zweet hen al uit voordat de training begint.
  7. De barbecue; Een gezellige avond met barbecue? Dat wordt een avond vol verrassingen!
  8. De jacuzzi; Relaxen in een warm bubbelbad klinkt heerlijk, maar het wordt een waterballet.
  9. De auto reparatie; Een klein defect aan de auto wordt een groot project.
  10. De kerstboom; Kerstmis vieren de buurmannen op hun eigen unieke manier, met een kerstboomavontuur om nooit te vergeten.


Ook interessant:

Paul de Leeuw: typetjes, lied en meer!

Paul de Leeuw: Een multitalent in de Nederlandse entertainmentwereld

Iedereen kent ze wel, die twee klunzige maar supergrappige klussers van de tv: Buurman en...

Lees meer

Duitse politie series: Dit is waarom iedereen hier vroeger naar keek!

Iedereen kent ze wel, die twee klunzige maar supergrappige klussers van de tv: Buurman en...

Lees meer
Vermogen Andre van Duin

Dit is het bizarre vermogen van Andre van Duin!

Iedereen kent ze wel, die twee klunzige maar supergrappige klussers van de tv: Buurman en...

Lees meer
Een afbeelding uit de Engelse serie: Doctor Who

Engelse series: een gids voor de beste Britse televisie

Iedereen kent ze wel, die twee klunzige maar supergrappige klussers van de tv: Buurman en...

Lees meer

Fox Kids: Geschiedenis, invloed en nalatenschap van een iconisch kinderkanaal

Iedereen kent ze wel, die twee klunzige maar supergrappige klussers van de tv: Buurman en...

Lees meer
DVD's van commissaris Rex

Commissaris Rex: De meest geliefde politieserie in Europa!

Iedereen kent ze wel, die twee klunzige maar supergrappige klussers van de tv: Buurman en...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.