Vrouw betaalt 12.000 dollar voor een operatie om haar ogen permanent van bruin naar blauw te veranderen.

Zeven weken geleden werd die droom werkelijkheid toen ze naar New York vloog en $12.000 betaalde voor een operatie die haar bruine ogen permanent veranderde in blauw.”Ik voel me zelfverzekerd, heel gelukkig. Dit is de beste investering die ik ooit in mezelf heb gedaan,” vertelt Dogan (49) aan Business Insider. “Ik wou dat ik dit tien jaar geleden had laten doen.”

Hoe werkt de procedure?

De operatie werd uitgevoerd door dr. Kevin Niksarli, een van de weinige oogartsen in de VS die cosmetische keratopigmentatie aanbiedt. Bij deze ingreep wordt met een laser een klein kanaal in het hoornvlies gemaakt, dat vervolgens met pigment wordt gevuld om de oogkleur te veranderen.

Dr. Niksarli voert al dertig jaar laserbehandelingen aan het hoornvlies uit en begon in 2023 met deze specifieke techniek. In zijn kliniek, Manhattan LASIK Center, kunnen patiënten kiezen uit elf verschillende tinten, waaronder smaragdgroen, laguneblauw en honingkleur.

Dogan koos eerst een kleur voor haar linkeroog. Na het eerste resultaat te hebben beoordeeld, vroeg ze de arts om de kleur iets feller te maken voordat hij haar rechteroog behandelde. “Ik zei: ‘Dokter, kan het iets lichter?’ Hij maakte het iets feller en ik was meteen verliefd op het resultaat,” herinnert Dogan zich.

Niet goedgekeurd door de FDA, maar populair op TikTok

Hoewel keratopigmentatie niet is goedgekeurd door de Amerikaanse voedsel- en medicijnautoriteit (FDA), groeit de interesse in deze cosmetische ingreep snel. De techniek wordt al langer toegepast bij medische behandelingen voor patiënten met oogtrauma of schade aan de iris. Maar dankzij TikTok-video’s met indrukwekkende voor-en-na beelden is de ingreep nu ook populair geworden bij mensen die puur hun uiterlijk willen veranderen.

ScreenshotScreenshot

Dr. Alexander Movshovich was in 2019 de eerste arts in de VS die de procedure cosmetisch aanbood. In zijn eerste jaar behandelde hij vijftien patiënten, vertelde hij aan The Wall Street Journal. Inmiddels heeft hij de ingreep al meer dan 750 keer uitgevoerd.

“Deze procedure is veilig, en dat is bewezen in wetenschappelijke publicaties,” vertelde Movshovich aan Business Insider via e-mail. Hij benadrukte wel dat mensen met chronische oogziekten eerst een consult moeten ondergaan om te bepalen of ze geschikt zijn voor de behandeling.

Medische experts waarschuwen voor risico’s

Niet alle oogartsen zijn overtuigd van de veiligheid van cosmetische keratopigmentatie. De American Academy of Ophthalmology (AAO) waarschuwde in januari dat de ingreep kan leiden tot infecties, overgevoeligheid voor licht en schade aan het hoornvlies, wat kan resulteren in vertroebeld zicht, vervorming van het oog, vochtlekkage of zelfs blijvend verlies van het gezichtsvermogen.

“Wie deze ingreep overweegt om puur cosmetische redenen, moet deze ernstige risico’s afwegen tegen de potentiële voordelen,” stelt de AAO.

Uit een studie uit 2021, gepubliceerd in het Journal of Cornea and External Disease, bleek dat 12 van de 40 patiënten last kregen van lichtgevoeligheid in de eerste maand na de ingreep. Bij vijf patiënten vervaagde of veranderde het pigment na 29 maanden. Eén patiënt die eerder een LASIK-behandeling had ondergaan, ontwikkelde corneale ectasie, een aandoening waarbij het hoornvlies dunner wordt en gaat uitpuilen. Toch gaven alle deelnemers aan tevreden te zijn met het cosmetische resultaat.

Oogarts dr. Julian Prosia uit Canada stelt in een TikTok-video dat hij persoonlijk nooit voor de procedure zou kiezen: “Ik zou eerder gekleurde contactlenzen dragen dan het risico lopen op lange termijn bijwerkingen waarvan we de gevolgen nog niet eens goed kennen.”

Verdediging door artsen

Dr. Movshovich en drie andere oogartsen schreven in juli een brief aan de AAO, waarin ze beweerden dat veel van de genoemde risico’s “nooit zijn voorgekomen bij keratopigmentatie” en “niet gebaseerd zijn op feiten”.

De AAO blijft echter bij haar standpunt. “Alles in het leven brengt enig risico met zich mee, zelfs uit bed stappen in de ochtend,” reageerde AAO-CEO Stephen D. McLeod in een e-mail aan Business Insider. “De vraag is hoe vaak, hoe ernstig en hoe omkeerbaar de nadelige effecten zijn, vergeleken met de potentiële voordelen of alternatieven.”

Dogan nam het risico bewust

Dogan besloot tot de operatie nadat een vriendin dezelfde ingreep had ondergaan. Ze had eerder gekeken naar een andere methode, waarbij een kunstmatige iris van siliconen in het oog wordt geplaatst. Maar die ingreep, die destijds niet in de VS werd aangeboden, leek haar te riskant.

In januari waarschuwde de AAO ook tegen iris-implantaten, omdat deze permanente schade, verlies van gezichtsvermogen en glaucoom kunnen veroorzaken. Ondanks de controverse had Dogan er geen twijfels over. “Ik wist dat dit was wat ik wilde, en ik heb er geen seconde spijt van gehad,” zegt ze.



Ook interessant:

Man riskeert 10 jaar cel na ‘ontvoering’ van kip Polly: “Ik heb Polly!”

Een bizarre en tegelijkertijd lachwekkende zaak zorgt momenteel voor flink wat opschudding in de Amerikaanse...

Lees meer

Ronald (72): “Ik zou willen dat Nederland nog was zoals vroeger”

Met een dik fotoboek op schoot en een kopje koffie naast zich, zit Ronald in...

Lees meer

Man leeft als een echte hond, zijn vrouw moet hem elke dag uitlaten en voeren

David, beter bekend als "Bootbrush," is een opvallende deelnemer aan de Britse documentaire "The Secret...

Lees meer

Een 68-jarige vrouw trouwde met een jongeman uit Zanzibar

Liefde kent geen grenzen, en dat bewijst het bijzondere verhaal van Deborah Babu en Saitoty...

Lees meer

“Natasha (44): ‘Mijn zoon eet vegan, maar ik hou vast aan mijn eigen kookstijl’”

Natasha, een moeder van 44 jaar, heeft de laatste tijd veel discussies met haar 16-jarige...

Lees meer

Yfke (35): “Ik ben boos. De buren willen mijn pakketjes niet meer aannemen”

Yfke werkt als stewardess en reist regelmatig de wereld rond. Haar baan is een droom...

Lees meer