Kirsten wil een ruggenprik, maar haar omgeving keurt dit af

Kirsten is zwanger van haar tweede kindje. Hoewel ze blij is, ziet ze erg op tegen de bevalling. Bij haar eerste bevalling ging het moeizaam: “Het was een vreselijke ervaring. Het duurde eindeloos, en ik scheurde tijdens de bevalling,” vertelt Kirsten.

Waarom wil ze deze keer graag pijnstilling, bij voorkeur een ruggenprik. Maar in haar omgeving wordt hierop neergekeken. De mensen om haar heen willen liever dat ze zo natuurlijk mogelijk bevalt. Kirsten voelt zich door die meningen onder druk gezet. Ze vraagt zich af hoe ze deze negatieve invloed kan loslaten.

Iedereen heeft een mening

In deze tijd is het populair om een bevalling zo “natuurlijk” mogelijk te laten verlopen. Mensen kiezen voor thuis bevallen, met een rustige sfeer, zoutlampen, en meditatieve muziek.

Maar Kirsten heeft met haar specialist besproken dat ze zich het beste voelt bij een bevalling in het ziekenhuis met een ruggenprik. Volgens haar specialist is dit volkomen normaal en maakt dat haar niet minder liefdevol als moeder.

De specialist benadrukt dat iedereen recht heeft op een bevalling waarin zij zich veilig voelt. Een bevalling met medische hulp, zoals een ruggenprik, is net zo waardevol en mag net zo serieus genomen worden.

Helaas bemoeien veel mensen zich graag met de keuzes van aanstaande moeders. Als je zwanger bent, lijkt het alsof iedereen een mening heeft, merkt Kirsten. “Ik waardeer de betrokkenheid, maar voel me soms overspoeld door ongevraagd advies. Het maakt het alleen maar spannender.”

Grenzen aangeven en bij je keuze blijven

De specialist gaf Kirsten het advies om haar grenzen aan te geven en zich niet te laten beïnvloeden. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat ze de steun van anderen waardeert, maar liever haar eigen plan volgt.

Dit kan lastig zijn, vooral omdat veel mensen denken dat hun mening de juiste is. “Houd vast aan je eigen keuze en trek je niets aan van wat anderen zeggen,” adviseerde de specialist.

Verder adviseert de specialist om goed met haar partner te praten. Het is belangrijk dat Kirsten en haar partner samen achter hun keuze staan en een team vormen tijdens de bevalling.

Samen hebben ze een bevalplan opgesteld, zodat haar partner haar kan ondersteunen als er beslissingen genomen moeten worden. “Jullie worden ouders en maken samen de keuzes die het beste voelen voor jullie gezin,” benadrukte de specialist. “Het is jullie beslissing, en daar heeft niemand anders iets over te zeggen.”



Ook interessant:

“Natasha (44): ‘Mijn zoon eet vegan, maar ik hou vast aan mijn eigen kookstijl’”

Natasha, een moeder van 44 jaar, heeft de laatste tijd veel discussies met haar 16-jarige...

Lees meer

Yfke (35): “Ik ben boos. De buren willen mijn pakketjes niet meer aannemen”

Yfke werkt als stewardess en reist regelmatig de wereld rond. Haar baan is een droom...

Lees meer

Kim (28): ”Ik ben te lui om de kerstboom af te tuigen dus laat ik hem staan tot eind maart.”

Kim (28) zit ontspannen op de bank, haar handen om een dampende kop thee gevouwen....

Lees meer

Esther (63): “Ik ben zo jaloers dat mijn dochter haar schoonmoeder leuker vindt dan mij”

Esther, een trotse moeder van 63 jaar met twee kinderen, worstelt de laatste tijd met...

Lees meer

Priscilla (32): ”Ik verdien meer dan mijn vriend en daar is hij woest over.”

Priscilla had nooit verwacht dat het verdienen van een hoger salaris voor zoveel problemen in...

Lees meer

Lois (43): ”De man van mijn beste vriendin is al 20 jaar verliefd op mij.”

Lois (43) dacht dat ze haar beste vriendin Jessica door en door kende. Al sinds...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.