Voor veel mensen is de oprit een praktische ruimte, bedoeld voor hun auto of voor bezoek. Maar voor Kees (64) heeft de oprit van zijn buren een heel andere functie gekregen: het is de permanente parkeerplaats voor hun grote caravan. Het is niet zo dat ze deze alleen in de zomermaanden klaarzetten voor een vakantie of een weekendje weg. Nee, deze caravan staat er het hele jaar door. Voor Kees, die iedere dag tegen de massieve zijwand van dat gevaarte aankijkt, begint het een doorn in het oog te worden.
Toen de caravan er voor het eerst stond, dacht Kees dat het een tijdelijk iets was. Misschien hadden zijn buren gewoon geen andere plek om hem even neer te zetten, misschien zouden ze de caravan binnenkort ergens anders stallen. Maar weken werden maanden, en nu staat dat grote witte gevaarte al bijna een jaar op dezelfde plek, alsof het een vast onderdeel van het straatbeeld is geworden. “Elke keer als ik de oprit op rijd, zie ik die caravan staan,” verzucht Kees. “Het neemt al het zicht weg, en het verpest gewoon de uitstraling van de hele buurt.”
Hij heeft geprobeerd om de situatie met zijn buren te bespreken. Hij vroeg voorzichtig of ze van plan waren om de caravan nog ergens anders te stallen. Maar hun antwoord stelde hem teleur: “We hebben geen zin om de caravan ergens anders te stallen en steeds te moeten halen. Het is veel handiger zo.” Kees stond met zijn mond vol tanden. Natuurlijk begrijpt hij dat een caravan een groot en lastig object is om op te slaan, maar moet het hele jaar in het zicht staan echt de enige oplossing zijn?
Het probleem is niet alleen het zicht, maar ook de ruimte die het inneemt en het gevoel van overvolle straat. De oprit van de buren ligt vlak naast de zijmuur van zijn huis, en daardoor heeft hij vanuit zijn woonkamer en keuken constant zicht op het kolossale gevaarte. Het voelt voor Kees alsof hij naar een betonnen muur kijkt in plaats van een nette straat. De opritten zijn bedoeld om tijdelijk te gebruiken, niet als permanente stalling voor grote voertuigen, toch?
Kees overweegt nu wat zijn volgende stap kan zijn. Hij heeft al gekeken of er buurtregels of gemeentelijke voorschriften zijn die iets zeggen over langdurig parkeren van caravans in woonwijken. Hij vraagt zich af of hij misschien nog eens met zijn buren moet praten en hen vriendelijk moet verzoeken om een andere oplossing te vinden. Maar hij voelt zich ook klemgezet: hij wil geen ruzie met zijn buren, maar het idee om jaar in, jaar uit tegen die caravan aan te kijken, maakt hem moedeloos.
Hij begrijpt dat mensen hun caravan dichtbij huis willen houden en dat opslagplaatsen vaak duur of onpraktisch zijn. Maar hij vindt dat de straat er ook voor iedereen netjes uit moet zien. Het is voor hem een kwestie van rekening houden met elkaar, en hij vraagt zich af waarom zijn buren dat niet zo lijken te zien. Moet hij er toch nogmaals over beginnen, of is het tijd om zijn zorgen bij de gemeente neer te leggen?
Wat denken jullie? Heeft Kees een punt met zijn frustratie over de caravan, of hoort dit er nu eenmaal bij als je in een buurt met buren woont? En hebben jullie tips voor hoe hij dit probleem kan aanpakken? Laat hieronder je reactie achter en deel je mening! Kees kan het advies goed gebruiken.