Voor veel mensen is de jaarwisseling een feestelijke tijd vol tradities, gezelligheid en vuurwerk. Maar voor Cornelis (69) en zijn trouwe viervoeter Max is het vooral een periode van stress en angst. Elk jaar opnieuw wordt Max opgejaagd door een groepje kinderen uit de buurt die vuurwerk naar hem gooien tijdens hun ‘spelletjes’. Ondanks herhaalde verzoeken aan de ouders en meldingen bij de gemeente lijkt er niets te veranderen. Dit jaar vraagt Cornelis zich hardop af: “Hoe lang mag dit nog doorgaan? Hoeveel moeten Max en ik nog verdragen voordat iemand ingrijpt?”
ornelis woont al ruim 30 jaar in dezelfde buurt. Hij kent iedereen, en zijn hond Max – een rustige Labrador – is een geliefd gezicht tijdens zijn dagelijkse wandelingen. Maar zodra de feestdagen dichterbij komen en de eerste knallen te horen zijn, verandert die routine volledig. “Max begint al te beven zodra hij buiten een knal hoort,” vertelt Cornelis. “En als we onderweg een groepje kinderen tegenkomen, wordt hij doodsbang. Ze gooien vuurwerk naar hem alsof het een spelletje is, terwijl hij panisch aan de lijn trekt om weg te komen.”
Cornelis heeft geprobeerd om met de kinderen te praten, maar dat leek alleen maar olie op het vuur te gooien. “Ze lachen je gewoon uit,” zegt hij moedeloos. “En als je naar hun ouders gaat, halen die hun schouders op. ‘Het zijn maar kinderen,’ zeggen ze dan, alsof dat een excuus is om een dier zo bang te maken.” Voor Cornelis voelt het alsof hij nergens terechtkan. De politie doet weinig, en de gemeente verwijst hem naar algemene vuurwerkregels. “Maar wie handhaaft die regels?” vraagt hij zich af. “Niemand.”
Het mogelijke vuurwerkverbod dat al een paar jaar in discussie is, zou volgens Cornelis een uitkomst kunnen zijn. “Ik begrijp dat vuurwerktradities diepgeworteld zijn in onze cultuur, maar het gaat te ver. Het is niet alleen gevaarlijk voor dieren, maar ook voor mensen. Elk jaar zie je de berichten over kinderen die zichzelf verwonden, huizen die in brand vliegen, en mensen die permanent letsel oplopen. En toch blijven we maar doen alsof het normaal is.”
Toch vraagt Cornelis zich af of een verbod echt de oplossing zou zijn. “Als kinderen nu al met vuurwerk knoeien dat verboden is, hoe gaat een totaalverbod dat veranderen? Ik ben bang dat het illegale vuurwerk dan alleen maar meer wordt. Maar het zou in ieder geval een signaal zijn dat we als samenleving verantwoordelijkheid willen nemen voor de overlast en de schade die vuurwerk veroorzaakt.”
Wat Cornelis vooral dwarszit, is het gebrek aan respect. “Max doet niemand kwaad. Hij wil gewoon een rustige wandeling maken, net als ik. Maar elk jaar is het een strijd om die paar weken door te komen zonder dat hij compleet van slag raakt. Hoe kun je een dier bewust zo bang maken en dat dan grappig vinden? Dat gaat er bij mij niet in.”
Cornelis denkt na over oplossingen. Misschien zou er een strengere handhaving op vuurwerkregels moeten komen, of meer bewustwordingscampagnes over de impact van vuurwerk op dieren. Ook pleit hij voor vuurwerkvrije zones in woonwijken, zodat mensen en dieren die rust zoeken daar veilig kunnen verblijven. “Het is niet dat ik de lol van kinderen wil verpesten,” zegt hij. “Maar waarom moet die lol ten koste gaan van anderen? Er zijn alternatieven, zoals centrale vuurwerkshows of feestelijke lichtshows. Waarom kiezen we daar niet voor?”
Met het vuurwerkverbod in de lucht hoopt Cornelis dat er eindelijk verandering komt, al blijft hij sceptisch over hoe snel dit zal gebeuren. Tot die tijd blijft hij extra voorzichtig met Max en probeert hij zo min mogelijk buiten te komen tijdens de feestdagen. Maar de stress en de angst blijven. “Het is toch te triest voor woorden,” besluit hij, “dat we als samenleving zo weinig doen om dieren en kwetsbare mensen te beschermen tegen iets wat in feite vermijdbaar is?”
Wat vinden jullie? Moet vuurwerk helemaal verboden worden om dit soort situaties te voorkomen? Of is er een andere manier om de overlast en angst voor dieren zoals Max te verminderen? Laat hieronder je reactie achter en deel je mening. Cornelis en Max hopen op verandering – en misschien heb jij wel een idee dat hen kan helpen!