wie is het spel

Dit is waarom je “Wie is het” nu nog steeds moet spelen!

Welkom in de intrigerende wereld van ‘Wie is het’, het geliefde bordspel dat al decennia lang families en vrienden samenbrengt. ‘Wie is het’ is niet zomaar een spel; het is een uitdaging van logica, observatie en slimme deductie. Dit spel, waarin spelers moeten raden welk personage de tegenstander heeft gekozen door ja- of nee-vragen te stellen, heeft zich bewezen als een tijdloze favoriet in huishoudens over de hele wereld. In dit artikel verkennen we de fascinerende aspecten van ‘Wie is het’, van zijn eenvoudige regels tot de diepere strategieën die het zo boeiend maken.

De engelse versie van het spel Wie is het

De engelse versie van het spel Wie is het

“Wie is het?” is een iconisch bordspel dat generaties heeft veroverd met zijn eenvoudige maar intrigerende concept. Het spel, gelanceerd in 1979 door Milton Bradley (nu onderdeel van Hasbro), draait om deductieve vraagstelling en gezichtsherkenning. Het hoofddoel: achterhalen wie het geheime personage van de tegenstander is door ja-of-nee vragen te stellen. Dit spel heeft zijn plaats in de spelletjeskast van vele huishoudens verdiend en blijft favoriet bij zowel kinderen als volwassenen.

De basis van Wie is het: Spelregels en setup

‘Wie is het’ is een spel dat een eenvoudige opzet combineert met een diepgaande uitdaging die spelers van alle leeftijden aanspreekt. In dit spel wordt van elke deelnemer verwacht om uit een reeks personages een geheime identiteit te kiezen. De tegenstander, gewapend met alleen ja- of nee-vragen, moet vervolgens hun deductieve vaardigheden gebruiken om te achterhalen welk personage de ander heeft gekozen. Deze dynamiek vereist niet alleen aandacht voor detail in het observeren van de subtiele verschillen tussen de personages, maar ook het vermogen om slimme en tactische vragen te stellen. Deze vragen moeten zorgvuldig worden gekozen om de lijst van potentiële personages te verkleinen, waardoor het raadspel een complexe strategische onderneming wordt.

wie is het spel

Het uiteindelijke doel van ‘Wie is het’ is om de identiteit van het personage van de tegenstander te onthullen voordat zij dat van jou kunnen doen. Dit vereist een snelle analyse en het vermogen om onder druk te denken, omdat elke vraag en elk antwoord je dichter bij de overwinning of nederlaag kan brengen. Bovendien draait het spel niet alleen om wat je vraagt, maar ook om hoe je antwoordt op de vragen van de tegenstander. Het biedt een subtiele kunst van misleiding en strategie, waardoor spelers niet alleen hun tegenstander moeten lezen, maar ook hun eigen antwoorden zorgvuldig moeten overwegen om hun personage verborgen te houden.

“Wie is het’ is niet slechts een spel van raden; het is een speelse reis van logica en intuïtie, waarbij elke vraag een stap dichter bij het ontrafelen van een mysterie brengt en elke ontdekking de banden van vriendschap en familie versterkt.”

‘Wie is het’ is dus veel meer dan een kinderspel; het is een intrigerend spel van intellect, strategie en psychologische oorlogsvoering. Het leert spelers hoe ze informatie efficiënt kunnen verwerken, vragen strategisch kunnen stellen en antwoorden kunnen analyseren, allemaal terwijl ze onderhoudend en boeiend blijven. Het is deze combinatie van eenvoudige speelbaarheid en complexe strategische diepte die ‘Wie is het’ tot een blijvende favoriet maakt in huishoudens en speelruimtes over de hele wereld.

De regels en het spelbord

Elke speler kiest bij aanvang van het spel een geheim personage uit een reeks van verschillende gezichten. Spelers zullen dan om de beurt vragen stellen om de identiteit van het personage van de tegenstander te ontmaskeren. De vragen moeten met ‘ja’ of ‘nee’ worden beantwoord, waardoor spelers personages kunnen elimineren op basis van fysieke kenmerken.

Voorbereiding:

 1. Kaart trekken: Elk van de spelers trekt voorzichtig een kaart, terwijl de andere speler niet kijkt. Een alternatieve manier is dat de tegenspeler zijn/haar ogen sluit tijdens het trekken van de kaart.
 2. Kaart plaatsen: De getrokken kaart wordt met de afbeelding naar de speler toe in de voorziene gleuf op hun bord geplaatst. Deze kaart vertegenwoordigt de identiteit van de speler tijdens het spel.

Spelverloop:

 • Vragen stellen: Spelers stellen beurtelings vragen waarop alleen met ‘ja’ of ‘nee’ kan worden geantwoord, om zo informatie te verzamelen en de mogelijkheden te verkleinen.

Voorbeeld:

 • Speler 1: “Heeft jouw personage blond haar?”
 • Speler 2: “Ja”
 • Nu kan Speler 1 alle personages zonder blond haar elimineren door hun afbeeldingen naar beneden te klappen.

Gokken en elimineren:

 • Spelers kunnen de afbeeldingen van onwaarschijnlijke kandidaten naar beneden klappen op basis van de verkregen antwoorden.
 • Wanneer een speler denkt het juiste personage van de tegenstander te weten, mag hij/zij een gok wagen en vragen: “Ben je [naam van het personage]?”

Einde van het spel:

 • Het spel eindigt wanneer de identiteit van een speler correct is geraden.
 • De winnaar van het spel is de speler die als eerste vijf keer de identiteit van zijn/haar tegenstander correct raadt.

Strategieën in Wie is het: Tips voor het winnen

Hoewel ‘Wie is het’ eenvoudig lijkt, vereist het een goed ontwikkelde strategie om te winnen. Succes in het spel hangt af van het stellen van de juiste vragen en het zorgvuldig uitsluiten van karakters. Goede spelers leren snel welke vragen de meeste informatie opleveren en hoe ze hun tegenstanders kunnen misleiden met hun eigen antwoorden. Het spel ontwikkelt kritisch denkvermogen en logische redenering, wat het zowel educatief als vermakelijk maakt.

Verschillende edities en zelfgemaakte versies

Door de jaren heen zijn er verschillende edities en variaties van ‘Wie is het’ op de markt gebracht, waaronder versies met dieren, beroemdheden of zelfs fictieve karakters. Deze variaties voegen een extra laag van plezier en uitdaging toe aan het spel. Creatieve gezinnen en vriendengroepen hebben ook hun eigen versies van het spel gemaakt, wat bijdraagt aan de eindeloze herspeelbaarheid en charme.

Dit zijn alle karakters uit het spel “Wie is het”

Dit zijn personages uit het wie is het spel

wie is het spel – Alle bekende personages

De karakters in het klassieke bordspel ‘Wie is het?’ kunnen variëren per editie en uitgave van het spel. In de standaardversie vind je echter meestal een diverse set van 24 karakters. Hier is een opsomming van enkele van de klassieke karakters die je vaak in het spel tegenkomt:

 1. Alex
 2. Alfred
 3. Anita
 4. Anne
 5. Bernard
 6. Bill
 7. Charles
 8. Claire
 9. David
 10. Eric
 11. Frans
 12. George
 13. Herman
 14. Joe
 15. Maria
 16. Max
 17. Paul
 18. Peter
 19. Philip
 20. Richard
 21. Robert
 22. Sam
 23. Susan
 24. Tom

Elk van deze karakters heeft unieke kenmerken, zoals verschillende haarstijlen, haarkleuren, gezichtsbeharing, hoofddeksels, en bril al dan niet. Deze kenmerken worden door de spelers gebruikt om door middel van eliminatie te raden welk karakter hun tegenstander heeft gekozen. De specifieke kenmerken en het uiterlijk van deze karakters kunnen licht variëren tussen verschillende versies of updates van het spel.

Een spel voor alle generaties

Sinds de introductie heeft ‘Wie is het’ een speciale plek veroverd in de harten van spelers over de hele wereld, en zijn populariteit blijft onverminderd sterk. Dit bordspel, geliefd bij zowel kinderen als volwassenen, onderscheidt zich door zijn eenvoudige regels die gemakkelijk te begrijpen zijn voor spelers van alle leeftijden, gecombineerd met een diepgaand strategisch element dat het spel uitdagend en boeiend maakt. ‘Wie is het’ is veel meer dan alleen een spel; het is een katalysator voor gezinsbinding en het opbouwen van vriendschappen, waarbij spelers samen lachen, denken en genieten. Het brengt mensen samen, stimuleert communicatie en biedt een unieke vorm van interactief vermaak dat zowel de geest stimuleert als voor plezier zorgt.

Door de jaren heen heeft ‘Wie is het’ zich bewezen als een tijdloos spel dat generaties verbindt. Ouders die het spel speelden in hun jeugd introduceren het nu aan hun eigen kinderen, waarmee kostbare herinneringen en tradities worden gecreëerd. Het is niet alleen een middel om tijd samen door te brengen, maar ook een leuke en interactieve manier om kritisch denken en deductieve redenering bij jonge spelers te ontwikkelen. Bovendien, met zijn universele aantrekkingskracht en de mogelijkheid om aangepaste versies te maken, blijft ‘Wie is het’ zich aanpassen aan de moderne smaak en blijft het een relevant en geliefd onderdeel van spelavonden over de hele wereld. Dit tijdloze bordspel blijft dus een bron van eindeloos amusement en educatieve waarde, waardoor het een blijvende favoriet is in veel huishoudens.

5 Dingen die je nog niet wist over Wie is het spel!

 1. Eerste Uitgave:“Wie is het?” werd oorspronkelijk uitgebracht in 1979. Het was een directe hit en wist zich snel te vestigen als een favoriet gezinsspel over de hele wereld.
 2. Verschillende Edities:Er zijn diverse edities van “Wie is het?” uitgebracht, met verschillende personages, inclusief versies met dieren en beroemdheden. Dit heeft geholpen het spel fris en boeiend te houden voor nieuwe generaties spelers.
 3. Ontwerp:Het oorspronkelijke ontwerp van de personages in het spel was vrij eenvoudig en stereotiep, met voornamelijk mannelijke gezichten en weinig diversiteit. Dit is in latere edities verbeterd om een breder scala aan personages en meer inclusiviteit te bieden.
 4. Wereldwijde Versies:“Wie is het?” is een globaal spel, met versies die in meerdere talen en landen zijn uitgebracht. In elke versie zijn er kleine aanpassingen gedaan aan de namen en afbeeldingen van de personages om beter aan te sluiten bij de lokale cultuur.
 5. In Popcultuur:Het spel heeft zijn plek in de popcultuur veroverd, met referenties in tv-shows, films en online content, wat bijdraagt aan zijn blijvende populariteit en herkenbaarheid bij een breed publiek.


Ook interessant:

De doos van het hotel bordspel

Hotel bordspel: Heb jij dit nog gespeeld?

Welkom in de intrigerende wereld van 'Wie is het', het geliefde bordspel dat al decennia...

Lees meer
Risk werelveroverend: Een gezelschapsspel voor iedereen!

Risk werelveroverend: de ultieme tactiek om te winnen!

Welkom in de intrigerende wereld van 'Wie is het', het geliefde bordspel dat al decennia...

Lees meer
Oud bordspellen van vroeger

Oude bordspellen van vroeger: Ken jij ze nog allemaal?

Welkom in de intrigerende wereld van 'Wie is het', het geliefde bordspel dat al decennia...

Lees meer

Nintendo Wii spellen: De leukste games op een rij!

Welkom in de intrigerende wereld van 'Wie is het', het geliefde bordspel dat al decennia...

Lees meer
Een oude afbeelding van touwspelletjes: touwtjespringen

Dit zijn de touwspelletjes die iedereen vroeger speelde maar nu vergeten is!

Welkom in de intrigerende wereld van 'Wie is het', het geliefde bordspel dat al decennia...

Lees meer
Dit zijn de beste stratego opstellingen

Dit zijn de beste stratego opstellingen!

Welkom in de intrigerende wereld van 'Wie is het', het geliefde bordspel dat al decennia...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.