Een oude afbeelding van touwspelletjes: touwtjespringen

Dit zijn de touwspelletjes die iedereen vroeger speelde maar nu vergeten is!

Touwspelletjes zijn al eeuwenlang een favoriete bezigheid in verschillende culturen over de hele wereld. Ze bieden niet alleen vermaak, maar zijn ook educatief, bevorderen de fysieke ontwikkeling en stimuleren de creativiteit. Deze spellen variëren van eenvoudige activiteiten zoals touwtjespringen tot meer complexe spelletjes zoals het maken van touwfiguren. In deze blog duiken we in de wereld van touwspelletjes, verkennen we enkele populaire spellen en bespreken we de voordelen ervan.

Een oude afbeelding van touwspelletjes: touwtjespringen

De oorsprong van touwspelletjes

Touwspelletjes hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. Touw was een van de eerste hulpmiddelen die door mensen werden gebruikt voor jagen, bouwen en binden. Het is dan ook geen verrassing dat verschillende vormen van touwspelletjes zijn ontstaan als manieren om kinderen vaardigheden te leren die nodig waren voor het dagelijks leven, terwijl ze tegelijkertijd een vorm van entertainment boden.

Dit zijn de populaire touwspelletjes die iederee vroeger speelde! 

Touwspelletjes zijn niet alleen leuk, maar ook uitstekend voor de coördinatie en fysieke fitheid. Hier is een lijst van enkele van de meest populaire touwspelletjes die al generaties lang kinderen vermaken:

 1. Touwtjespringen: Een klassiek spel waarbij kinderen individueel of in groepen over een draaiend touw springen.
 2. Double Dutch: Een complexere vorm van touwtjespringen waarbij twee touwen tegelijkertijd in tegengestelde richtingen worden gedraaid.
 3. Chinese Jump Rope: Dit spel gebruikt een elastisch touw dat rond de benen van twee houders gespannen is, terwijl spelers bepaalde sprongpatronen moeten uitvoeren.
 4. Tug of War: Een krachtmeting waarbij twee teams aan tegenovergestelde uiteinden van een groot touw trekken, met als doel het andere team over een gemarkeerde lijn te trekken.
 5. Cat’s Cradle: Een spel voor twee of meer spelers waarbij een touw tussen de handen wordt gespannen om verschillende figuren te vormen.
 6. Helicopter: Een speler zwaait een touw in een cirkel op de grond terwijl andere spelers moeten springen om niet geraakt te worden door het touw.
 7. Limbo Dance: Deelnemers moeten onder een horizontaal touw door bewegen zonder het aan te raken, waarbij het touw steeds lager wordt gehangen.
 8. Snake in the Grass: Een speler houdt een touw bij één uiteinde vast en beweegt het heen en weer over de grond als een ‘slang’, terwijl anderen proberen eroverheen te springen zonder het aan te raken.

Deze spellen variëren van eenvoudige sprongspellen tot competitieve teamuitdagingen, en bieden plezier en activiteit voor kinderen en volwassenen.

Voordelen van touwspelletjes

Touwspelletjes zijn niet alleen een bron van amusement, maar ze bieden ook een reeks gezondheids- en ontwikkelingsvoordelen die ze bijzonder waardevol maken voor zowel kinderen als volwassenen:

 1. Fysieke gezondheid: Touwspelletjes zoals touwtjespringen en Tug of War zijn uitstekend voor de fysieke conditie. Ze helpen de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, versterken verschillende spiergroepen, en verbeteren de hand-oogcoördinatie en algehele lichaamscoördinatie. Door regelmatig deze spellen te spelen, kunnen deelnemers hun uithoudingsvermogen en fysieke kracht op een leuke en interactieve manier vergroten.
 2. Cognitieve ontwikkeling: Touwspellen stimuleren ook het brein. Spellen zoals Cat’s Cradle en Chinese Jump Rope vereisen behendigheid en mentale alertheid, wat bijdraagt aan cognitieve vaardigheden zoals probleemoplossend denken, patroonherkenning en sequentiële logica. Door de complexiteit en de noodzaak om bepaalde bewegingen te onthouden en uit te voeren, trainen spelers hun geheugen en concentratievermogen.
 3. Sociale vaardigheden: Veel touwspelletjes zijn sociale activiteiten die teamwork, communicatie en samenwerking vereisen. Spellen zoals Double Dutch en Tug of War moedigen spelers aan om samen te werken, strategieën te delen en als een team te functioneren. Deze interacties helpen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden zoals empathie, onderhandelen en het omgaan met winst en verlies. Bovendien versterken ze sociale banden en bevorderen ze een gevoel van gemeenschap en vriendschap onder deelnemers.
 4. Emotionele welzijn: Touwspelletjes bieden ook voordelen voor het emotionele welzijn. Ze kunnen een bron van stressverlichting zijn en een gevoel van voldoening geven wanneer nieuwe vaardigheden worden aangeleerd of wanneer een uitdaging succesvol wordt voltooid. Bovendien verhogen ze het zelfvertrouwen en bieden ze een positieve uitlaatklep voor energie.

Door deze veelzijdige voordelen zijn touwspelletjes een uitstekende activiteit voor fysieke gezondheid, mentale scherpte en sociale interactie, waardoor ze een waardevolle toevoeging zijn aan elke educatieve of recreatieve omgeving.

Het maken van touwfiguren: Een stap-voor-stap gids

Een van de meest fascinerende aspecten van touwspelletjes is het maken van touwfiguren. Hier is een eenvoudige gids om te beginnen met een basisfiguur:

 1. Neem een stuk touw van ongeveer een meter lang en maak een lus door de uiteinden aan elkaar te knopen.
 2. Plaats de lus over je handen, zodat het touw over de rug van je handen loopt.
 3. Gebruik je duimen om een deel van het touw dat tussen je handen ligt, op te pakken en vorm een figuur door het touw anders te manipuleren.
 4. Geef de lus door aan een vriend om te zien of ze de figuur kunnen voortzetten.

Touwspelletjes zijn veel meer dan eenvoudig vermaak; ze zijn een essentieel onderdeel van culturele opvoeding en ontwikkeling die vaardigheden bevorderen waar kinderen hun hele leven profijt van hebben. Of je nu op zoek bent naar een actieve bezigheid voor een kinderfeestje, een educatieve activiteit, of gewoon een leuke manier om tijd door te brengen, touwspelletjes bieden een wereld van mogelijkheden. Pak een touw en begin vandaag nog met ontdekken!

Wil je meer lezen over oude spellen van vroeger? Kijk in onze SPELLEN categorie!Ook interessant:

De doos van het hotel bordspel

Hotel bordspel: Heb jij dit nog gespeeld?

Touwspelletjes zijn al eeuwenlang een favoriete bezigheid in verschillende culturen over de hele wereld. Ze...

Lees meer
Risk werelveroverend: Een gezelschapsspel voor iedereen!

Risk werelveroverend: de ultieme tactiek om te winnen!

Touwspelletjes zijn al eeuwenlang een favoriete bezigheid in verschillende culturen over de hele wereld. Ze...

Lees meer
Oud bordspellen van vroeger

Oude bordspellen van vroeger: Ken jij ze nog allemaal?

Touwspelletjes zijn al eeuwenlang een favoriete bezigheid in verschillende culturen over de hele wereld. Ze...

Lees meer

Nintendo Wii spellen: De leukste games op een rij!

Touwspelletjes zijn al eeuwenlang een favoriete bezigheid in verschillende culturen over de hele wereld. Ze...

Lees meer
Dit zijn de beste stratego opstellingen

Dit zijn de beste stratego opstellingen!

Touwspelletjes zijn al eeuwenlang een favoriete bezigheid in verschillende culturen over de hele wereld. Ze...

Lees meer
grayscale photo of people walking on road

Deze gym spellen is bijna iedereen al vergeten! (Ken jij ze nog wel?)

Touwspelletjes zijn al eeuwenlang een favoriete bezigheid in verschillende culturen over de hele wereld. Ze...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.