grayscale photo of people walking on road

Deze gym spellen is bijna iedereen al vergeten! (Ken jij ze nog wel?)

Gym spellen van vroeger vormen voor velen een bron van zoete herinneringen aan hun schooltijd. Deze spellen, variërend van touwklimmen tot trefbal, waren niet alleen bedoeld om de fysieke fitheid van studenten te bevorderen, maar speelden ook een cruciale rol in de ontwikkeling van teamwork, strategisch denken en sociale vaardigheden. In dit artikel verkennen we enkele van de meest geliefde gym spellen uit het verleden en kijken we naar hun blijvende impact.

Buitenspelen was vroeger een van de gymspellen

 

De rol van gym spellen in het onderwijs

Gymnastieklessen waren en zijn nog steeds een essentieel onderdeel van het onderwijscurriculum. In vroegere decennia lag de nadruk sterk op fysieke opvoeding, waarbij kinderen werden aangemoedigd om actief deel te nemen aan diverse sporten en spellen. Deze activiteiten hielpen kinderen niet alleen hun fysieke vaardigheden te ontwikkelen, maar bevorderden ook hun mentale en emotionele welzijn door spel en interactie.

De impact van gymspellen op persoonlijke ontwikkeling

Gym spellen van vroeger speelden een belangrijke rol in de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Ze leerden belangrijke levensvaardigheden zoals samenwerking, leiderschap, en het belang van eerlijk spel. Bovendien hielpen deze spellen bij het bouwen van zelfvertrouwen en het omgaan met zowel winst als verlies.

Gym spellen door de decennia heen

Jaren ’60 en ’70: Terug naar de basis
In de jaren ’60 en ’70 lag de nadruk in gymlessen vooral op basisvaardigheden en fysieke fitness. Gym spellen uit deze tijd waren eenvoudig maar effectief, gericht op het bouwen van uithoudingsvermogen, kracht en flexibiliteit. Populaire spellen waren:

 • Trefbal: Dit spel, waarbij spelers de tegenstanders moeten raken met een bal om ze uit te schakelen, was extreem populair en bevorderde zowel behendigheid als teamwerk.
 • Estafette races: Simpel en inclusief, deze races waren perfect voor grote groepen en bevorderden snelheid en teamwork

Een van de gym spellen van vroeger: trefbal!

Jaren ’80: Competitie en samenwerking
De jaren ’80 zagen een verschuiving naar meer competitieve en teamgebaseerde spellen in gymlessen. Dit decennium introduceerde spellen die zowel de fysieke als strategische vaardigheden van studenten aanspraken:

 • Vlaggenroof: Een spel waar strategie net zo belangrijk is als snelheid, waarbij teams moeten samenwerken om de vlag van de tegenstander te stelen en naar hun basis te brengen.
 • Dodgeball: Hoewel vergelijkbaar met trefbal, ligt bij dodgeball de nadruk meer op ontwijken dan op raken, wat een nieuwe laag toevoegt aan de fysieke uitdaging.

Jaren ’90 tot Nu: Technologie en innovatie
Met de komst van de jaren ’90 en daarna kwamen er nieuwe technologieën die ook hun weg vonden naar de gymzaal. Interactieve en digitale spellen begonnen hun intrede te doen, maar de klassiekers bleven populair:

 • Parachutespellen: Kinderen werken samen om een grote parachute te manipuleren voor spelletjes zoals ‘kat en muis’.
 • Ultimate frisbee: Dit spel combineert elementen van voetbal, basketbal en rugby met een frisbee, en legt de nadruk op sportiviteit en respect.

Toekomstige trends
De toekomst van gym spellen ziet er veelbelovend uit, met een groeiende focus op inclusiviteit en persoonlijke fitness. Virtual reality (VR) biedt nieuwe mogelijkheden voor interactieve en boeiende lichamelijke opvoeding, terwijl traditionele spellen zoals trefbal en vlaggenroof blijven evolueren met nieuwe regels en variaties om alle studenten te blijven betrekken en uitdagen.

Iconische gym spellen van vroeger

Gymspellen van vroeger roepen nostalgische herinneringen op aan schooltijden, gevuld met gelach, energie en competitie. Deze iconische spellen, van trefbal tot estafetteraces, waren niet alleen essentieel voor onze fysieke ontwikkeling, maar speelden ook een grote rol in het bouwen van teamwork en sociale vaardigheden. Ze symboliseren een tijdperk waarin eenvoud het kernwoord was en het schoolplein het toneel was van eindeloze mogelijkheden. Elk spel had zijn eigen charme en uitdaging, en blijft in onze herinneringen als een onuitwisbaar deel van onze jeugd.

 1. Trefbal (Dodgeball): Een van de meest iconische en soms gevreesde spellen. Trefbal vereiste behendigheid en snelheid, en was een uitstekende manier om reflexen en teamstrategieën te ontwikkelen.
 2. Touwklimmen: Dit spel was vaak een ware krachtmeting, waarbij de klim naar de top van een dik touw niet alleen fysieke kracht, maar ook doorzettingsvermogen en moed vereiste.
 3. Zaklopen: Hoewel eenvoudig, was zaklopen enorm populair. Dit spel bevorderde balans en uithoudingsvermogen en zorgde voor hilarische momenten tijdens sportdagen.
 4. Estafette: Estafettelopen bevorderde teamgeest en was een spannende ervaring die snelheid en precieze wissels combineerde.
 5. Apenkooien: Een absolute favoriet, waarbij de gymzaal werd omgetoverd in een hindernisbaan. Apenkooien was niet alleen leuk, maar ook een creatieve manier om verschillende motorische vaardigheden te oefenen.

 

Waarom deze spellen nog steeds relevant zijn

Hoewel de technologie en nieuwe media de vrijetijdsbesteding van kinderen hebben veranderd, blijft de waarde van de traditionele gym spellen onbetwistbaar. Veel scholen en educatieve instellingen streven ernaar om deze klassieke spellen te behouden vanwege hun onbetwiste voordelen voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.

De gym spellen van vroeger vormen een rijke erfenis die nog steeds resonantie vindt in de harten van velen die zijn opgegroeid met deze activiteiten. Ze herinneren ons aan een tijd waarin spelen en leren hand in hand gingen, en benadrukken het belang van fysieke activiteit in een steeds meer zittende wereld. Door deze spellen in herinnering te houden en te blijven beoefenen, kunnen we de volgende generaties blijven inspireren om actief en gezond te leven.Ook interessant:

De doos van het hotel bordspel

Hotel bordspel: Heb jij dit nog gespeeld?

Gym spellen van vroeger vormen voor velen een bron van zoete herinneringen aan hun schooltijd....

Lees meer
Risk werelveroverend: Een gezelschapsspel voor iedereen!

Risk werelveroverend: de ultieme tactiek om te winnen!

Gym spellen van vroeger vormen voor velen een bron van zoete herinneringen aan hun schooltijd....

Lees meer
Oud bordspellen van vroeger

Oude bordspellen van vroeger: Ken jij ze nog allemaal?

Gym spellen van vroeger vormen voor velen een bron van zoete herinneringen aan hun schooltijd....

Lees meer

Nintendo Wii spellen: De leukste games op een rij!

Gym spellen van vroeger vormen voor velen een bron van zoete herinneringen aan hun schooltijd....

Lees meer
Een oude afbeelding van touwspelletjes: touwtjespringen

Dit zijn de touwspelletjes die iedereen vroeger speelde maar nu vergeten is!

Gym spellen van vroeger vormen voor velen een bron van zoete herinneringen aan hun schooltijd....

Lees meer
Dit zijn de beste stratego opstellingen

Dit zijn de beste stratego opstellingen!

Gym spellen van vroeger vormen voor velen een bron van zoete herinneringen aan hun schooltijd....

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.