Keelpijn? Oma weet raadt! Hoe krijg je het en hoe kom je er vanaf?

Keelpijn voelt aan als een pijn of vervelende kriebel in je keel. Vrijwel iedereen heeft het wel eens gehad. Het komt meestal door een verkoudheid, maar soms kunnen bacteriën het ook veroorzaken. Dit kan makkelijk van de ene op de andere persoon overgaan. Als iemand met keelpijn hoest of praat, kunnen kleine speekseldruppeltjes die ziektekiemen bevatten in de lucht komen en anderen ziek maken. Dit kan gebeuren als je dicht bij iemand staat die ziek is of als je iets aanraakt wat besmet is en daarna je gezicht aanraakt. Het is belangrijk om je handen vaak te wassen en weg te blijven van zieke mensen om te voorkomen dat jij het zelf ook krijgt!

Wat helpt tegen keelpijn?

Wat helpt tegen keelpijn, oma weet raadt

Wanneer keelpijn toeslaat, biedt de wijsheid van generaties een schatkist aan verlichting – “oma weet raadt tegen keelpijn”. Deze oude remedies, doorgegeven van grootmoeder op kleinkind, belichamen de eenvoud en kracht van natuurlijke genezing. Of het nu gaat om een verzachtende thee met honing en citroen om de pijnlijke keel te verzachten, gorgelen met warm zout water om bacteriën te bestrijden, of het kauwen op rauwe knoflook voor zijn antiseptische eigenschappen, oma’s advies biedt vaak een eenvoudige maar effectieve oplossing.

Deze benaderingen zijn niet alleen geruststellend vanwege hun vertrouwdheid, maar ook vanwege hun bewezen effectiviteit door de jaren heen. Dus, voordat je naar de medicijnkast rent, overweeg eens een duik in de wijsheid van “oma weet raadt tegen keelpijn” voor natuurlijke, toegankelijke remedies die de test der tijd hebben doorstaan.

Symptomen en herkenning

Keelpijn voelt meestal aan als een vervelende pijn in je keel, vooral als je probeert te slikken. Je keel kan er rood uitzien, en soms zie je witte puntjes op je amandelen, wat betekent dat je keel ontstoken is. Het kan ook jeuken en je moet misschien veel hoesten. Als de pijn ernstig is, kunnen de klieren in je nek opzwellen, wat het draaien van je hoofd of slikken pijnlijker maakt. Je stem kan hees worden of je kunt je stem zelfs helemaal kwijtraken. Daarnaast kun je je moe en slap voelen. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen, zodat je weet wanneer het tijd is om misschien een dokter te zien.

Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen van keelpijn:

 • Zeurende of scherpe pijn in de keel
 • Moeilijkheden bij slikken of spreken
 • Verergerde pijn tijdens het praten of slikken
 • Pijnlijke of gezwollen klieren in nek en kaak
 • Bijkomende symptomen van verkoudheid

Wat te doen tegen keelpijn

Gelukkig is er goed nieuws: de meeste keelpijnen verdwijnen binnen 10 dagen vanzelf. Tijdens deze periode zijn rust en hydratatie essentieel. Het zuigen op dropjes of het consumeren van waterijsjes kan ook helpen. Als het een kind betreft, kan zachte yoghurt of vla aantrekkelijk zijn, vooral als het eten ongemakkelijk is. Koorts kan een teken zijn van een ernstiger aandoening, zoals keelontsteking.

Bekijk ook hieronder in de video

Hoe lang duurt keelpijn

Gewoonlijk duurt keelpijn veroorzaakt door een verkoudheidsvirus ongeveer 3 tot 7 dagen. Als het echter het gevolg is van een griep, kan het iets langer aanhouden. Bacteriële infecties zoals streptokokken kunnen ernstigere en langdurigere keelpijn veroorzaken, die niet zal verbeteren zonder behandeling zoals antibiotica. Allergieën, droge lucht, of irritatie door roken of vervuiling kunnen ook keelpijn veroorzaken, waarvan de duur varieert afhankelijk van blootstelling en behandeling. Als keelpijn langer dan een week aanhoudt, verergert, of gepaard gaat met andere symptomen zoals koorts, uitslag, of gezwollen klieren, is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Wat helpt tegen keelpijn?

Wat helpt tegen keelpijn?

5 voedingsmiddelen die hulp bieden tegen keelpijn

Deze 5 voedingsmiddelen die kunnen directe hulp bieden tegen pijn in je keel, kijk gerust even wat het beste bij je past

 1. Kamillethee:
  Warme kamillethee is niet alleen een heerlijk drankje; het heeft ook een rustgevende werking op de keel en kan het herstel bevorderen.
 2. Honing:
  Een lepel honing vormt een beschermende laag in de keel en kan irritatie verminderen dankzij zijn antibacteriële eigenschappen.
 3. Zout water en salie:
  Gorgelen met een mix van zout water en salie kan zeer effectief zijn. Het zout helpt bij het verminderen van zwelling en de salie heeft antibacteriële eigenschappen.
 4. Warme doek:
  Wikkel een warme, vochtige doek rond je keel en doe daar een sjaal overheen. Deze warmtebehandeling kan verlichting bieden.
 5. Thee, honing, citroen, en kaneel:
  Combineer warm water met honing, citroensap en een snufje kaneel voor een krachtig en smakelijk mengsel dat de pijn bestrijdt.

Deze tips zijn slechts een kleine greep uit de schat aan wijsheid die grootmoeders (oma weet raad) door de eeuwen heen hebben doorgegeven.

wat te doen tegen keelpijn

Veelgestelde vragen over pijn in de keel

1. Wat zijn de voornaamste oorzaken van keelpijn?

Antwoord: Keelpijn kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, waaronder virale infecties (zoals verkoudheid of griep), bacteriële infecties (zoals streptokokken), allergieën, droge lucht, vervuiling, roken, overbelasting van de stembanden, en soms gastro-oesofageale refluxziekte (GERD).

2. Hoe kan ik keelpijn thuis effectief behandelen?

Antwoord: Voor de behandeling thuis kun je verschillende methoden proberen: gorgelen met zout water, zuigen op keeltabletten of ijsblokjes, het drinken van warme vloeistoffen (zoals thee met honing), het gebruik van een luchtbevochtiger om droge lucht te verminderen, en voldoende rust nemen. Als de pijn ernstig is of gepaard gaat met andere symptomen, raadpleeg dan een arts.

3. Wanneer moet ik met keelpijn naar een arts gaan?

Antwoord: Het is raadzaam om een arts te bezoeken als je de pijn hevig is, meer dan een week aanhoudt, of als het gepaard gaat met hoge koorts, uitslag, gewrichtspijn, bloed in het speeksel of slijm, of moeilijkheden met ademhalen of slikken.

4. Kunnen antibiotica helpen bij keelpijn?

Antwoord: Antibiotica zijn alleen effectief tegen keel pijn veroorzaakt door bacteriële infecties, zoals streptokokken. Ze zijn niet effectief tegen virale infecties. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

5. Hoe lang duurt keelpijn meestal?

Antwoord: De duur van de pijn hangt af van de oorzaak. Keelpijn veroorzaakt door een verkoudheidsvirus duurt meestal enkele dagen tot een week. Bacteriële infecties kunnen langer duren en vereisen vaak antibiotica voor behandeling.

6. Zijn er bepaalde voedingsmiddelen of dranken die ik moet vermijden bij keelpijn?

Antwoord: Het is het beste om irriterende stoffen zoals alcohol, cafeïne, zeer hete of zeer koude dranken, en kruidig of zuur voedsel te vermijden, omdat deze de keel verder kunnen irriteren. Zachte voedingsmiddelen en warme dranken kunnen daarentegen verzachtend werken.

7. Hoe kan ik keelpijn voorkomen?

Antwoord: Om pijn in de keel te voorkomen, is het belangrijk om goede hygiëne te beoefenen (zoals regelmatig handen wassen), contact met zieke mensen te vermijden, niet te roken en blootstelling aan rook te vermijden, en je keel vochtig te houden door voldoende water te drinken.

8. Kan keelpijn een teken zijn van COVID-19?

Antwoord: Ja, keelpijn kan een van de symptomen van COVID-19 zijn. Als je dit hebt samen met andere symptomen zoals koorts, hoesten, of kortademigheid, is het belangrijk om op COVID-19 te testen en medisch advies in te winnen.

9. Wat is het verschil tussen keelpijn door verkoudheid en keelpijn door griep?

Antwoord: Pijn in de keel door een verkoudheid wordt meestal gekenmerkt door mildere symptomen en gaat vaak gepaard met een loopneus en niezen. De pijn in de keel veroorzaakt door de griep kan daarentegen ernstiger zijn en komt vaak samen met hoge koorts, spierpijn en extreme vermoeidheid.

Benieuwd naar meer (gezondheids)tips? Die vind je op onze Oma weet raad pagina!Ook interessant:

Glas polijsten met oma's tips!

Glas polijsten met deze tips voor kristalheldere resultaten!

Keelpijn voelt aan als een pijn of vervelende kriebel in je keel. Vrijwel iedereen heeft...

Lees meer
Tegels schoonmaken met oma's tips!

Oma’s tips voor tegels schoonmaken: Zo doe je dat!

Keelpijn voelt aan als een pijn of vervelende kriebel in je keel. Vrijwel iedereen heeft...

Lees meer
WC schoonmaken met oma's tips!

Oma’s beste tips voor het WC schoonmaken

Keelpijn voelt aan als een pijn of vervelende kriebel in je keel. Vrijwel iedereen heeft...

Lees meer
Oma's tips voor houten vloer dweilen

Oma’s tips voor houten vloer dweilen

Keelpijn voelt aan als een pijn of vervelende kriebel in je keel. Vrijwel iedereen heeft...

Lees meer
Rozen stekken met 8 tips van oma

Rozen stekken met deze 8 tips voor prachtige nieuwe rozen

Keelpijn voelt aan als een pijn of vervelende kriebel in je keel. Vrijwel iedereen heeft...

Lees meer
kaarsvet verwijderen

Effectieve methoden voor het verwijderen kaarsvet

Keelpijn voelt aan als een pijn of vervelende kriebel in je keel. Vrijwel iedereen heeft...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.