Verkoudheid: Dit is de oorzaak én zo kom je er vanaf

Verkoudheid is een veelvoorkomende virale infectie van de bovenste luchtwegen die vooral in de herfst en winter optreedt. het is meestal onschuldig, maar het kan ongemakkelijk en ontwrichtend zijn. dit artikel biedt een uitgebreide blik op de symptomen, oorzaken, en behandelingen van verkoudheid, geïnspireerd door de eeuwenoude wijsheid van grootmoeders.

Oorzaken van verkoudheid

verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door rhinovirussen, maar andere virussen zoals coronavirus, adenovirus en respiratoir syncytieel virus (RSV) kunnen ook verkoudheidssymptomen veroorzaken. deze virussen verspreiden zich via luchtdeeltjes van hoesten of niezen, direct contact met een geïnfecteerde persoon of via besmette oppervlakken.

de vatbaarheid voor verkoudheid kan worden verhoogd door factoren zoals vermoeidheid, stress, allergieën die de neus- of keelwegen aantasten, en blootstelling aan koude temperaturen, hoewel de laatste meer een mythe lijkt te zijn.

6 fases van verkoudheid

verkoudheidscurve

verkoudheidscurve (via isla.nu)

Fase 1: Incubatieperiode De maanden met een ‘R’ brengen vaak verkoudheid, maar soms lijkt het alsof je er geen last van hebt. Toch kan het virus al in je systeem zitten zonder dat je symptomen merkt. Gewoonlijk duurt het ongeveer twee dagen voordat de eerste tekenen van verkoudheid verschijnen.

Fase 2: Beginnende symptomen van keel- en hoofdpijn Je hebt het verkoudheidsvirus opgelopen. De eerste tekenen zijn een pijnlijke keel en hoofdpijn. Je keel voelt droog en geïrriteerd aan, en je vraagt je af waar al het speeksel gebleven is. Ook zwellen de slijmvliezen op, wat druk op de sinussen veroorzaakt. Als je deze symptomen herkent, kun je overwegen een product te gebruiken dat een extract van IJslands mos en een hydrogelcomplex bevat, om een beschermende laag over de slijmvliezen te vormen.

Fase 3: Verstopte neus Elke hap doet pijn aan je keel, en erger nog, je smaak is weg. Je hoofd zit vol met slijm en ademhalen door je neus is bijna onmogelijk. ’s Morgens word je wakker met een droge mond omdat je door de verstopping alleen via je mond ademt. Je denkt met weemoed terug aan de tijden dat je neus niet verstopt zat.

Fase 4: Overmatige slijmproductie, koorts en spierpijn Je lichaam produceert nu veel slijm, je voorhoofd voelt warm aan en de symptomen verergeren: koude rillingen, koorts en spierpijn duiden op de aanwezigheid van griep.

Fase 5: Klachten in mond en keel Gelukkig neemt de overmatige slijmproductie in je neus af, maar nu verplaatst het zich naar je mond en keel, wat leidt tot hoesten. Dit markeert het meest onaangename stadium van verkoudheid.

Fase 6: Herstelfase De hoest kan tot drie weken aanhouden. Rust is essentieel om je weerstand weer op te bouwen. Dit is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar ook om anderen niet te besmetten. Als je last hebt van aanhoudende benauwdheid of koorts die langer dan vijf dagen aanhoudt, is het verstandig om een dokter te raadplegen. Een tip: vermijd sporten tijdens een ernstige verkoudheid. Sport en verkoudheid zijn geen goede combinatie omdat je lichaam alle energie nodig heeft om volledig te herstellen.

Vrouw is verkouden

Symptomen van verkoudheid

Verkoudheid begint meestal 1 tot 3 dagen na blootstelling aan het verkoudheidsvirus. de symptomen zijn over het algemeen mild en kunnen het volgende omvatten:

 1. Neusverstopping of loopneus: een van de meest voorkomende symptomen, veroorzaakt door ontsteking van de neusgangen.
 2. Keelpijn: vaak het eerste teken van een verkoudheid, meestal mild en van korte duur.
 3. Hoesten: ontwikkelt meestal later in de verkoudheid; een droge hoest kan overgaan in een productieve hoest.
 4. Lichte lichaamspijn of een mild gevoel van malaise: dit kan optreden als het lichaam vecht tegen de infectie.
 5. Niezen: een reflexreactie op de irritatie in de neus.
 6. Lichte hoofdpijn: kan voorkomen, maar is niet zo ernstig als bij griep.
 7. Lichte koorts: vooral bij kinderen; bij volwassenen is het minder gebruikelijk.

Behandelingen en remedies

Er is geen genezing voor verkoudheid, maar de symptomen kunnen worden verlicht met de volgende behandelingen en huisremedies:

 1. Rust: voldoende rust ondersteunt het immuunsysteem om effectief tegen het virus te vechten.
 2. Vloeistofinname verhogen: water, sap, heldere bouillon of warme citroenwater met honing helpen dehydratie te voorkomen en kunnen de keel verzachten.
 3. Zoutwater gorgelen: kan helpen bij keelpijn en verstopte neus.
 4. Stoominhalatie: helpt de verstopte neus en keel te verlichten.
 5. Over-the-counter geneesmiddelen: zoals decongestiva, antihistaminica, en pijnstillers kunnen symptomen verlichten. neussprays dienen echter niet langer dan drie dagen te worden gebruikt vanwege het risico op rebound-congestie.
 6. Vochtige lucht: het gebruik van een luchtbevochtiger kan helpen de luchtwegen vochtig te houden en de symptomen te verlichten.
 7. Vermijd irriterende stoffen: zoals rook en andere verontreinigende stoffen die de luchtwegen kunnen irriteren.

Veelgestelde vragen

 1. Wat is het verschil tussen verkoudheid en griep?
  • griep heeft doorgaans ernstigere symptomen, zoals hoge koorts, ernstige spierpijn en vermoeidheid. de symptomen van griep ontwikkelen zich snel, terwijl verkoudheidssymptomen geleidelijker optreden.
 2. Hoe lang duurt een verkoudheid?
  • verkoudheid duurt meestal ongeveer een week, maar sommige symptomen, zoals hoesten, kunnen langer aanhouden.
 3. Kan ik verkoudheid voorkomen?
  • goede handhygiëne en het vermijden van nauw contact met zieke mensen kan het risico op verkoudheid verminderen.
 4. Wanneer moet ik een dokter raadplegen?
  • raadpleeg een arts als de symptomen ernstig zijn, langer dan 10 dagen duren, of als er tekenen zijn van een ernstigere aandoening, zoals ademhalingsmoeilijkheden of aanhoudende koorts.
 5. Kan verkoudheid leiden tot andere gezondheidsproblemen?
  • in sommige gevallen kan een verkoudheid leiden tot complicaties zoals sinusitis, oorinfecties of bronchitis, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of bestaande gezondheidsproblemen.

Verkoudheid is een veelvoorkomende, meestal onschuldige aandoening, maar het kan ongemak en verstoring veroorzaken. hoewel er geen genezing is, kunnen de symptomen effectief worden beheerd met eenvoudige thuisremedies en over-the-counter medicijnen. het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en medische hulp te zoeken als de symptomen ernstig worden of lang aanhouden.

Benieuwd naar meer (gezondheids)tips? Die vind je op onze Oma weet raad pagina!Ook interessant:

Glas polijsten met oma's tips!

Glas polijsten met deze tips voor kristalheldere resultaten!

Verkoudheid is een veelvoorkomende virale infectie van de bovenste luchtwegen die vooral in de herfst...

Lees meer
Tegels schoonmaken met oma's tips!

Oma’s tips voor tegels schoonmaken: Zo doe je dat!

Verkoudheid is een veelvoorkomende virale infectie van de bovenste luchtwegen die vooral in de herfst...

Lees meer
WC schoonmaken met oma's tips!

Oma’s beste tips voor het WC schoonmaken

Verkoudheid is een veelvoorkomende virale infectie van de bovenste luchtwegen die vooral in de herfst...

Lees meer
Oma's tips voor houten vloer dweilen

Oma’s tips voor houten vloer dweilen

Verkoudheid is een veelvoorkomende virale infectie van de bovenste luchtwegen die vooral in de herfst...

Lees meer
Rozen stekken met 8 tips van oma

Rozen stekken met deze 8 tips voor prachtige nieuwe rozen

Verkoudheid is een veelvoorkomende virale infectie van de bovenste luchtwegen die vooral in de herfst...

Lees meer
kaarsvet verwijderen

Effectieve methoden voor het verwijderen kaarsvet

Verkoudheid is een veelvoorkomende virale infectie van de bovenste luchtwegen die vooral in de herfst...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.