people, woman, happy

Permanent krullen: oma weet raad met deze klassieke haarbehandeling

Permanent krullen, ook wel bekend als een “permanent”, is een klassieke haarbehandeling die al decennialang populair is. Velen herinneren zich nog hoe hun oma’s met prachtige krullen rondliepen dankzij deze techniek. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van permanent krullen, leggen we uit hoe de behandeling werkt en delen we enkele tips van oma om je krullen lang mooi te houden.

Een jonge vrouw met permanent krullen!

Geschiedenis van permanent krullen

De techniek van permanent krullen werd voor het eerst ontwikkeld in het begin van de 20e eeuw. De Duitse kapper Karl Nessler wordt vaak genoemd als de uitvinder van het permanent. In 1906 demonstreerde hij zijn methode in Londen, waarbij hij haar om metalen staafjes wikkelde en met een chemische oplossing behandelde. Dit was de eerste stap naar de moderne permanent.

Populariteit in de jaren ’50 en ’60

In de jaren ’50 en ’60 werd permanent krullen enorm populair. Vrouwen van alle leeftijden gingen naar de kapper om de iconische krullen te krijgen die destijds in de mode waren. Het proces werd verfijnd en veiliger gemaakt, waardoor het toegankelijker werd voor een breder publiek. Deze periode wordt vaak gezien als de gouden eeuw van de permanent.

Evolutie en moderne technieken

Hoewel de populariteit van de permanent in de jaren ’80 en ’90 afnam door de opkomst van nieuwe haarstijlen, blijft de techniek nog steeds in gebruik. Moderne permanenten zijn minder schadelijk voor het haar en bieden een bredere variëteit aan krulstijlen, van losse golven tot strakke krullen.

Hoe werkt permanent krullen?

Permanent krullen is een chemisch proces dat het haar structureel verandert. Hier zijn de basisstappen van het proces:

 1. Voorbereiding: het haar wordt grondig gewassen om eventuele oliën en productresten te verwijderen.
 2. Wikkelen: het haar wordt in secties verdeeld en om krulspelden of rollers gewikkeld. De grootte van de rollers bepaalt de grootte van de krullen.
 3. Aanbrengen van de permanent vloeistof: een chemische oplossing wordt aangebracht op het haar om de keratinebindingen te breken. Dit maakt het haar flexibel en in staat om de nieuwe krulvorm aan te nemen.
 4. Inwerken: de oplossing moet een bepaalde tijd inwerken, afhankelijk van het haartype en de gewenste krul.
 5. Neutraliseren: na de inwerktijd wordt de oplossing uitgespoeld en een neutralisator aangebracht om de nieuwe structuur van het haar te stabiliseren.
 6. Spoelen en stylen: het haar wordt opnieuw gespoeld, de krulspelden worden verwijderd en het haar wordt gestyled.
Voordelen en nadelen

Voordelen:

 • Langdurige krullen: een permanent kan maandenlang mooie krullen geven, afhankelijk van de haargroei en verzorging.
 • Volumineus haar: permanent krullen kunnen dun en futloos haar meer volume en body geven.
 • Minder stijlen: met een permanent hoef je je haar minder vaak te stylen, wat tijd bespaart.

Nadelen:

 • Schade: de chemische processen kunnen het haar beschadigen, vooral bij frequent gebruik.
 • Onderhoud: permanent krullen vereisen regelmatig onderhoud en speciale haarverzorgingsproducten om de krullen gezond en veerkrachtig te houden.
 • Herstel: het kan moeilijk zijn om terug te keren naar een natuurlijke stijl als je eenmaal een permanent hebt laten zetten.

Tips van oma voor mooie krullen

Voor prachtige, natuurlijke krullen kun je vertrouwen op de tips van oma. Ze wist precies hoe je krullen moest verzorgen en stylen zonder de moderne technieken en producten. Denk aan eenvoudige maar effectieve methoden zoals het gebruik van papilotten, het regelmatig kammen met een houten kam, en het vermijden van zware producten die je haar kunnen verzwaren. Oma’s tips zijn tijdloos en gebaseerd op jarenlang beproefde methoden die je helpen je krullen gezond en glanzend te houden.

Voorkom beschadiging

Oma wist al dat het belangrijk is om je haar goed te verzorgen. Gebruik altijd een milde, sulfaatvrije shampoo en een diepe conditioner om je krullen gehydrateerd en gezond te houden. Vermijd het gebruik van hitte-stylingtools en wees voorzichtig met chemische behandelingen.

Gebruik natuurlijke oliën

Natuurlijke oliën zoals kokosolie, arganolie en olijfolie kunnen wonderen doen voor je krullen. Ze helpen bij het behouden van vocht, geven glans en verminderen kroezen. Breng een kleine hoeveelheid olie aan op de punten van je haar om het gehydrateerd en soepel te houden.

Regelmatig knippen

Regelmatig knippen helpt om gespleten haarpunten te voorkomen en houdt je krullen veerkrachtig. Oma raadde aan om elke zes tot acht weken naar de kapper te gaan voor een kleine trimbeurt.

Slapen met een satijnen kussensloop

Een satijnen kussensloop vermindert wrijving tijdens het slapen, wat helpt om klitten en kroezen te voorkomen. Dit was een van oma’s geheimen voor het behouden van mooie, veerkrachtige krullen.

Gebruik een diffuser

Bij het drogen van je haar met een föhn, gebruik altijd een diffuser. Dit opzetstuk verdeelt de luchtstroom gelijkmatig, waardoor je krullen minder pluizig worden en hun vorm beter behouden.

Ter afsluiting over jouw permanent krullen

Permanent krullen is een tijdloze haarbehandeling die al generaties lang wordt gebruikt om prachtige, veerkrachtige krullen te creëren. Hoewel de techniek in de loop der jaren is geëvolueerd, blijft de essentie van de permanent hetzelfde. Met de juiste zorg en aandacht, zoals oma het deed, kun je genieten van mooie krullen die lang meegaan. Of je nu terugverlangt naar de iconische kapsels van vroeger of op zoek bent naar een nieuwe look, permanent krullen biedt een veelzijdige en stijlvolle oplossing.Ook interessant:

Strooizout tegen onkruid – een effectieve en eenvoudige oplossing

Permanent krullen, ook wel bekend als een "permanent", is een klassieke haarbehandeling die al decennialang...

Lees meer

Oma weet raad: kleine vliegjes bij planten? Met deze 10 tips kom je ervan af!

Permanent krullen, ook wel bekend als een "permanent", is een klassieke haarbehandeling die al decennialang...

Lees meer
Oma's tips bij haaruitval

Oma’s tips bij haaruitval: natuurlijke remedies en ouderwetse wijsheden

Permanent krullen, ook wel bekend als een "permanent", is een klassieke haarbehandeling die al decennialang...

Lees meer
Oma's tips voor laminaat schoonmaken

Oma weet raad: laminaat schoonmaken binnen 15 min met grootmoeders tips!

Permanent krullen, ook wel bekend als een "permanent", is een klassieke haarbehandeling die al decennialang...

Lees meer
Oma's tips voor auto wassen

Oma’s tips voor auto wassen met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Permanent krullen, ook wel bekend als een "permanent", is een klassieke haarbehandeling die al decennialang...

Lees meer
Oma weet raad: Wasbak verstopt? Dit is de oplossing!

Oma weet raad: wasbak verstopt? Zo los je het op met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes

Permanent krullen, ook wel bekend als een "permanent", is een klassieke haarbehandeling die al decennialang...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.