Opgelet! Hierom heb je sneller blauwe plekken als je ouder bent

Blauwe plekken zijn iets wat we allemaal wel eens ervaren. Je stoot je arm tegen een deurpost of je been tegen de hoek van een tafel, en voilà, daar is een blauwe plek. Naarmate je ouder wordt, merk je misschien dat deze blauwe plekken zich vaker voordoen, zonder duidelijke reden. Laten we eens onderzoeken waarom dit gebeurt.

Hoe ontstaat een blauwe plek?

Een blauwe plek ontstaat onder de huid. Onder onze huid bevinden zich talloze kleine bloedvaten die verantwoordelijk zijn voor de bloedcirculatie in ons lichaam. Wanneer je je ergens stoot of valt, kan dit leiden tot beschadiging van deze bloedvaten. Bloed lekt dan uit deze beschadigde vaten en hoopt zich op in het weefsel onder de huid. Dit leidt tot de kenmerkende blauwe, paarse, rode of zelfs zwarte verkleuring van een blauwe plek.

In gevallen van harde valpartijen of stoten, kunnen ook botten beschadigd of gebroken raken, wat resulteert in grotere beschadiging van de bloedvaten. Dit leidt tot grotere, vaak donkerdere blauwe plekken die enkele weken nodig kunnen hebben om te genezen.

Naarmate je ouder wordt, kun je merken dat je gemakkelijker blauwe plekken krijgt. Dit komt door veranderingen in je bloedvaten en je huid. De bloedvaten worden zwakker, en de huid wordt dunner. Je verliest ook de beschermende vetlaag onder je huid die fungeert als een stootkussen wanneer je je ergens tegen stoot of valt. Een andere factor is de afname van collageen, een essentieel eiwit en onderdeel van het bindweefsel dat de huid stevigheid geeft en beter beschermt tegen verwondingen. Naarmate collageen afneemt, wat een natuurlijk proces is dat zich in de loop der jaren voordoet, wordt de kans op blauwe plekken groter. Bovendien hebben vrouwen doorgaans minder collageen, waardoor ze sneller blauwe plekken kunnen krijgen.

Medicatie als mogelijke oorzaak van blauwe plekken

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan ervoor zorgen dat je sneller bloedt en blauwe plekken krijgt. Dit geldt met name voor bloedverdunners, maar ook medicijnen zoals aspirine, ibuprofen, naproxen en warfarine kunnen deze bijwerking hebben. Als je merkt dat je vaker blauwe plekken krijgt en medicijnen gebruikt, is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Zij kunnen evalueren of het noodzakelijk is om bepaalde medicijnen voort te zetten.

Blauwe plekken als gevolg van ziektes en aandoeningen

Er zijn diverse ziektes en aandoeningen die het risico op blauwe plekken verhogen, omdat ze de bloedstolling verminderen. Dit kan leiden tot meer blauwe plekken en bloedingen. Voorbeelden hiervan zijn leveraandoeningen zoals cirrose en genetische aandoeningen zoals de stollingsafwijking genaamd de ziekte van Von Willebrand. Ook tekorten aan bepaalde vitaminen kunnen de huid beïnvloeden en leiden tot een verhoogde vatbaarheid voor blauwe plekken, zoals een tekort aan vitamine C of vitamine K.

Blauwe plekken zijn meestal ongevaarlijk

Onthoud dat, over het algemeen, blauwe plekken niet ernstig zijn en vanzelf verdwijnen. De beste aanpak is meestal gewoon geduldig afwachten tot ze genezen. Als je echter merkt dat je regelmatig of zonder duidelijke reden blauwe plekken krijgt, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Dit kan wijzen op onderliggende aandoeningen, zoals de ziekte van Von Willebrand, die mogelijk medische aandacht vereisen. Heb jij vaker last van blauwe plekken nu je ouder wordt? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!

Benieuwd naar meer (gezondheids)tips? Die vind je op onze Oma weet raad pagina!



Ook interessant:

Tip van oma: repareer binnen 10 seconde de gaten in je kleding met dit handige trucje

Het overkomt iedereen wel eens: je haalt je favoriete kledingstuk uit de kast en ontdekt...

Lees meer
Sjoelbak glad maken met oma's tips!

Sjoelbak glad maken: Hoe oma vroeger het deed zodat je urenlang kan spelen!

Sjoelen is een geliefde Nederlandse traditie die generaties lang families en vrienden samenbrengt. Een goed...

Lees meer

Roest verwijderen met huishoudmiddeltjes zoals oma het vroeger deed!

Roest kan een vervelend probleem zijn, vooral op metalen oppervlakken en huishoudelijke voorwerpen. Gelukkig wist...

Lees meer
Acrylnagels verwijderen met oma's tips!

Acrylnagels verwijderen met oma’s tips!

Acrylnagels zijn een populaire keuze voor een langdurige manicure, maar het kan een uitdaging zijn...

Lees meer
Blaasontsteking

Blaasontsteking: Tips van oma voor het voorkomen en behandelen!

Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie genoemd, is een vervelende aandoening die veel ongemak kan veroorzaken....

Lees meer
Oma weet raadt: Mieren bestrijden!

Mieren bestrijden: Oma’s gouden tips voor een mierenvrij huis en tuin

Mieren kunnen een hardnekkig probleem zijn, vooral tijdens de warmere maanden wanneer ze op zoek...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.