Last van een kriebelhoest? Deze 7 dingen helpen écht!

Kriebelhoest kan soms behoorlijk vervelend en zelfs ontwrichtend zijn, vooral wanneer het zich ’s nachts manifesteert en je wakker houdt. Het lijkt vaak bijna onmogelijk om de drang om te hoesten te weerstaan, waardoor een goede nachtrust ver te zoeken is. Maar wanhoop niet, want er zijn verschillende manieren om deze nare aandoening te verlichten en hopelijk je kostbare nachtrust terug te krijgen. In dit uitgebreide artikel zullen we zeven doeltreffende en praktische tips bespreken die je kunt toepassen om kriebelhoest effectief te bestrijden en zo weer te genieten van een welverdiende en ongestoorde slaap.

Wat is kriebelhoest eigenlijk??

Kriebelhoest, ook bekend als een droge hoest of prikkelhoest, is een droge hoest zonder slijm. Het ontstaat wanneer het beschermende laagje in je keel, het zogenaamde luchtwegepitheel, is beschadigd. Eenmaal begonnen met hoesten, lijkt het bij kriebelhoest bijna onmogelijk om te stoppen omdat je keel voortdurend kriebelt. Helaas leidt overmatig hoesten tot meer irritatie in de keel, wat op zijn beurt leidt tot nog meer hoesten. Hoewel kriebelhoest meestal niet ernstig is en vanzelf verdwijnt binnen twee à drie weken, kan het buitengewoon hinderlijk zijn.

Mogelijke oorzaken van kriebelhoest

Om effectief om te gaan met kriebelhoest, is het belangrijk te begrijpen waar het vandaan komt. Enkele mogelijke oorzaken zijn:

  • Verkoudheid: meestal veroorzaakt door een eenvoudig virus, waarvan je meestal binnen een paar weken herstelt.
  • Roken of passief roken: sigarettenrook kan een trigger zijn voor kriebelhoest en is schadelijk voor de gezondheid van de luchtwegen.
  • Stoffige ruimtes: stofdeeltjes kunnen het luchtwegepitheel irriteren en hoestklachten veroorzaken.
  • Droge ruimtes: bijvoorbeeld door airconditioning, kan leiden tot keelirritatie.
  • Allergieën: zoals hooikoorts of overgevoeligheid voor huisstofmijt kunnen kriebelhoest veroorzaken.
  • Bepaalde geneesmiddelen: sommige medicijnen tegen hoge bloeddruk kunnen kriebelhoest als bijwerking hebben.

Tips tegen kriebelhoest

Hoewel kriebelhoest meestal vanzelf verdwijnt, vooral als het je slaap verstoort, zijn er manieren om er iets aan te doen. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

1. Drink voldoende (vooral water en thee): het drinken van vloeistoffen kan helpen om de keel te verzachten en voorkomen dat deze geïrriteerd raakt. Tijmthee wordt specifiek aanbevolen vanwege de looistoffen en speciale oliën die de hoestprikkel verminderen. Als tijm niet beschikbaar is, kunnen ook zoethout-, verse brandnetel- en gemberthee effectief zijn bij kriebelhoest.

2. Houd de luchtvochtigheid op peil: vooral ’s nachts is het belangrijk om de luchtvochtigheid in je huis op peil te houden. Dit kan keelirritatie verminderen. Zorg voor goede ventilatie en overweeg het gebruik van een luchtbevochtiger, vooral als droge lucht een mogelijke oorzaak van je kriebelhoest is.

3. Stop met roken: voor rokers kan het stoppen met roken een aanzienlijke verbetering betekenen, omdat roken de keel irriteert en schadelijk is voor de luchtwegen. Het vermijden van omgevingen waarin wordt gerookt, kan ook helpen.

4. Adem door de neus: probeer door je neus te ademen als je merkt dat je keel begint te kriebelen. Dit kan helpen om hoestbuien te voorkomen.

5. Honing: onderzoek heeft aangetoond dat honing even effectief kan zijn als hoestmedicatie bij kriebelhoest. Zuig op een theelepel honing of voeg het toe aan warme thee. Pas op met het geven van honing aan kinderen jonger dan een jaar vanwege het risico op bacteriële besmetting.

6. Laurierdrop: laurierdrop staat bekend om het verzachten van keelirritatie en kan helpen bij kriebelhoest. Het kan ook ontstekingen verminderen en het risico op brandend maagzuur verminderen. Mensen met hoge bloeddruk moeten echter voorzichtig zijn met zoethout, omdat het de bloeddruk kan verhogen.

7. Vermijd keelschrapen: probeer zo min mogelijk je keel te schrapen wanneer je last hebt van kriebelhoest. Het schrapen van de keel kan de irritatie verergeren en meer hoestprikkels veroorzaken.

In de meeste gevallen verdwijnt kriebelhoest vanzelf. Als de klachten echter aanhouden of als je ernstige symptomen zoals bloed ophoest, benauwdheid, aanhoudende pijn op de borstkas, aanhoudende koorts, verminderde weerstand of kriebelhoest die langer dan drie weken aanhoudt, raadpleeg dan een huisarts. Ouderen boven de zeventig jaar moeten ook medisch advies inwinnen bij aanhoudende klachten van kriebelhoest. Wat doe jij als je last hebt van kriebelhoest? Laat het ons weten door te reageren onder het bericht op Facebook. Vergeet ook niet om het artikel te delen!

Veelgestelde vragen

1. Wat veroorzaakt een kriebelhoest?

Een kriebelhoest wordt meestal veroorzaakt door irritatie van de keel en luchtwegen, vaak als reactie op stof, rook, allergenen of virussen.

2. Welke dingen kan ik proberen om mijn kriebelhoest te verlichten?

Er zijn verschillende methoden om een kriebelhoest te verlichten, waaronder het drinken van warme thee met honing, stoominhalatie, het gebruik van hoestpastilles en het vermijden van rook en prikkelende stoffen.

3. Is hoestsiroop effectief bij een kriebelhoest?

Hoestsiroop kan helpen, maar het is belangrijk om het juiste type siroop te kiezen, zoals een hoestonderdrukkende siroop of een siroop met verzachtende ingrediënten.

4. Wanneer moet ik medische hulp zoeken voor mijn kriebelhoest?

Als een kriebelhoest aanhoudt, ernstig wordt of gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen zoals koorts, ademhalingsproblemen of bloederig sputum, raadpleeg dan een arts.

5. Kunnen bepaalde levensstijlgewoonten een kriebelhoest verergeren?

Ja, roken en blootstelling aan rook of stoffige omgevingen kunnen een kriebelhoest verergeren. Het vermijden van deze triggers kan de symptomen helpen verminderen.*

Bekijk meer (gezondheids)tips op onze Oma weet raad pagina



Ook interessant:

Tip van oma: repareer binnen 10 seconde de gaten in je kleding met dit handige trucje

Het overkomt iedereen wel eens: je haalt je favoriete kledingstuk uit de kast en ontdekt...

Lees meer
Sjoelbak glad maken met oma's tips!

Sjoelbak glad maken: Hoe oma vroeger het deed zodat je urenlang kan spelen!

Sjoelen is een geliefde Nederlandse traditie die generaties lang families en vrienden samenbrengt. Een goed...

Lees meer

Roest verwijderen met huishoudmiddeltjes zoals oma het vroeger deed!

Roest kan een vervelend probleem zijn, vooral op metalen oppervlakken en huishoudelijke voorwerpen. Gelukkig wist...

Lees meer
Acrylnagels verwijderen met oma's tips!

Acrylnagels verwijderen met oma’s tips!

Acrylnagels zijn een populaire keuze voor een langdurige manicure, maar het kan een uitdaging zijn...

Lees meer
Blaasontsteking

Blaasontsteking: Tips van oma voor het voorkomen en behandelen!

Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie genoemd, is een vervelende aandoening die veel ongemak kan veroorzaken....

Lees meer
Oma weet raadt: Mieren bestrijden!

Mieren bestrijden: Oma’s gouden tips voor een mierenvrij huis en tuin

Mieren kunnen een hardnekkig probleem zijn, vooral tijdens de warmere maanden wanneer ze op zoek...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.