Oma weet raadt met hielkloven!

Hielkloven: oma weet raadt vertelt je over oorzaken, behandeling en preventie

Hielkloven, ook bekend als gebarsten hielen, zijn een veelvoorkomend voetprobleem dat zowel pijnlijk als onaantrekkelijk kan zijn. Deze diepe scheuren in de huid van je hielen kunnen ongemak en zelfs bloeden veroorzaken als ze niet goed behandeld worden. In dit artikel bespreken we de oorzaken van hielkloven, hoe je ze effectief kunt behandelen en welke preventieve maatregelen je kunt nemen om je voeten gezond en gehydrateerd te houden.

Oma weet raadt met hielkloven!

Wat zijn hielkloven?

Hielkloven zijn scheuren in de huid van de hielen die ontstaan door droogheid en verhoorning van de huid. Deze scheuren kunnen oppervlakkig zijn, maar in ernstige gevallen kunnen ze diep worden en leiden tot pijn en bloeden. Hielkloven komen vaak voor bij mensen van alle leeftijden, maar zijn vooral gebruikelijk bij ouderen en mensen met een droge huid.

Oorzaken van hielkloven

Hielkloven, ook wel bekend als gebarsten hielen, zijn een veelvoorkomend probleem dat zowel ongemak als pijn kan veroorzaken. Hieronder wordt uitgelegd wat de exacte oorzaken van hielkloven zijn.

Droge huid

De meest voorkomende oorzaak van hielkloven is een droge huid. Wanneer de huid op je hielen uitdroogt, verliest deze zijn elasticiteit en kan gemakkelijk scheuren. Droogheid kan verergerd worden door:

 • Langdurig staan
 • Blootstelling aan water
 • Het dragen van open schoenen of sandalen
 • Koude en droge weersomstandigheden

Overgewicht

Overgewicht kan extra druk op de hielen uitoefenen, wat de kans op het ontwikkelen van hielkloven vergroot. De verhoogde druk zorgt ervoor dat de huid uitzet en scheurt als deze niet voldoende gehydrateerd is.

Slecht passende schoenen

Het dragen van slecht passende schoenen kan wrijving en druk op de hielen veroorzaken, wat bijdraagt aan het ontstaan van hielkloven. Vooral schoenen zonder ondersteuning kunnen dit probleem verergeren.

Medische aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen kunnen de kans op hielkloven vergroten, waaronder:

 • Diabetes
 • Hypothyreoïdie
 • Eczeem
 • Psoriasis

Deze aandoeningen kunnen de huidconditie beïnvloeden en leiden tot droogheid en verhoorning.

Symptomen van hielkloven

Symptomen van hielkloven variëren van milde droogheid tot diepe, pijnlijke scheuren in de huid van de hielen. Het is belangrijk om deze symptomen tijdig te herkennen om verdere complicaties te voorkomen. Hieronder worden de specifieke symptomen van hielkloven uitgelegd. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Droge, schilferige huid op de hielen
 • Pijn bij het lopen of staan
 • Roodheid en ontsteking
 • Bloeden uit diepe scheuren
 • Jeuk rond de hielen

Behandeling van hielkloven

Behandeling van hielkloven richt zich op het verlichten van pijn en het herstellen van de beschadigde huid. Verschillende methoden kunnen worden toegepast om de hielen te verzachten en te genezen. Hieronder worden de specifieke behandelingen van hielkloven uitgelegd.

 

Thuisbehandelingen

Er zijn verschillende thuisbehandelingen die effectief kunnen zijn bij het behandelen van milde tot matige hielkloven:

 1. Voetbad: Week je voeten 15-20 minuten in warm water om de huid zachter te maken. Voeg Epsom zout of een paar druppels etherische olie toe voor extra voordelen.
 2. Exfoliëren: Gebruik een puimsteen of voetvijl om dode huidcellen voorzichtig te verwijderen. Dit helpt om de huid gladder te maken en voorkomt verdere scheuren.
 3. Hydrateren: Breng een dikke, hydraterende voetcrème of -balsem aan na het exfoliëren. Zoek naar producten die ureum, sheaboter of lanoline bevatten voor diepere hydratatie.
 4. Sokken dragen: Draag ’s nachts katoenen sokken om de vochtinbrengende crème in te laten trekken en je hielen gehydrateerd te houden.

Medische behandelingen

Als thuisbehandelingen niet effectief zijn, kan het nodig zijn om medische hulp te zoeken. Enkele opties zijn:

 • Receptcrèmes: Een arts kan sterkere hydraterende crèmes of zalven voorschrijven die ureum of salicylzuur bevatten.
 • Pediatrische zorg: Een podotherapeut kan helpen bij ernstige gevallen door de huid professioneel te verwijderen en advies te geven over de juiste voetverzorging.
 • Wondverzorging: Bij geïnfecteerde of bloedende scheuren kan het nodig zijn om antibiotische crèmes te gebruiken en de scheuren goed te verbinden.

Preventie van hielkloven

Preventie van hielkloven is essentieel om de huid van je hielen gezond en gehydrateerd te houden. Door enkele eenvoudige maatregelen te nemen, kun je voorkomen dat hielkloven ontstaan. Hieronder worden de specifieke preventieve stappen voor hielkloven uitgelegd. Het voorkomen van hielkloven begint bij goede voetverzorging en het handhaven van een gezonde huidbarrière. Hier zijn enkele preventietips:

 • Regelmatige hydratatie: Hydrateer je voeten dagelijks met een voedende crème. Dit helpt om de huid zacht en soepel te houden, waardoor de kans op scheuren vermindert.
 • Goede schoenkeuze: Draag schoenen die goed passen en voldoende ondersteuning bieden. Vermijd open schoenen of sandalen die de hielen blootstellen aan wrijving en droogte.
 • Regelmatig exfoliëren: Verwijder dode huidcellen regelmatig met een puimsteen of voetvijl. Dit helpt om de huid glad te houden en voorkomt de opbouw van droge, verharde huid.
 • Gezond eetpatroon: Een dieet rijk aan vitamines en mineralen, vooral vitamine E, kan bijdragen aan een gezonde huid. Zorg voor voldoende hydratatie door voldoende water te drinken.
 • Vermijd langdurige blootstelling aan water: Blootstelling aan water kan de natuurlijke oliën van je huid verwijderen, wat leidt tot droogheid. Beperk de tijd die je voeten doorbrengen in water en zorg ervoor dat je ze goed droogt na het wassen.

Hielkloven kunnen pijnlijk en hinderlijk zijn, maar met de juiste zorg en preventieve maatregelen kun je ze effectief behandelen en voorkomen. Door je voeten regelmatig te hydrateren, goed passende schoenen te dragen en aandacht te besteden aan je algehele huidgezondheid, kun je hielkloven vermijden en je voeten in topconditie houden. Begin vandaag nog met het implementeren van deze tips en geniet van gezonde, pijnvrije hielen.

Meer tips van oma lezen? Kijk dan in onze categorie: Oma weet raadt!Ook interessant:

Oma’s tips voor het behandelen van schimmelnagels: natuurlijke en effectieve huismiddeltjes

Hielkloven, ook bekend als gebarsten hielen, zijn een veelvoorkomend voetprobleem dat zowel pijnlijk als onaantrekkelijk...

Lees meer

Zelf wasmiddel maken: De ultieme gids voor een schone en duurzame was

Hielkloven, ook bekend als gebarsten hielen, zijn een veelvoorkomend voetprobleem dat zowel pijnlijk als onaantrekkelijk...

Lees meer
Oma weet raadt tegen koude voeten

Het advies van oma tegen koude voeten!

Hielkloven, ook bekend als gebarsten hielen, zijn een veelvoorkomend voetprobleem dat zowel pijnlijk als onaantrekkelijk...

Lees meer
Dubbel deelbare rits repareren, oma vertelt hoe!

Dubbel deelbare rits repareren: Op deze manier doe je het makkelijk zelf!

Hielkloven, ook bekend als gebarsten hielen, zijn een veelvoorkomend voetprobleem dat zowel pijnlijk als onaantrekkelijk...

Lees meer
Oma weet raad: natuurlijke remedie tegen hoofdpijn

Oma weet raad: Natuurlijke remedies tegen hoofdpijn

Hielkloven, ook bekend als gebarsten hielen, zijn een veelvoorkomend voetprobleem dat zowel pijnlijk als onaantrekkelijk...

Lees meer
aambeien

Wat te doen tegen aambeien? Oma weet raadt!

Hielkloven, ook bekend als gebarsten hielen, zijn een veelvoorkomend voetprobleem dat zowel pijnlijk als onaantrekkelijk...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.