wat is de griep

Griep: Hoe lang duurt het en wat zijn de symptomen?

Griep, ook wel influenza genoemd, is een veelvoorkomende virale infectie die vooral tijdens de koudere maanden opduikt. Het is een aandoening die van persoon tot persoon kan verschillen in ernst en duur. In dit artikel verkennen we de typische duur van de griep en identificeren we de belangrijkste symptomen.

wat is de griep

Wat zijn de symptomen van de griep?

De griep wordt gekenmerkt door een reeks symptomen die zich plotseling kunnen manifesteren. De meest voorkomende zijn:

 • Hoge koorts
 • Koude rillingen
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid en zwakte
 • Droge hoest
 • Keelpijn
 • Spier- of lichaamspijn
 • Verstopte of lopende neus

Sommige mensen ervaren ook maagklachten, zoals misselijkheid, braken, of diarree, hoewel dit vaker voorkomt bij kinderen dan bij volwassenen.

Hoelang duurt griep?

De duur van de griep kan variëren, maar over het algemeen duurt een typische griepinfectie ongeveer een week tot tien dagen. De eerste symptomen verschijnen meestal 1 tot 4 dagen nadat je met het virus besmet bent. De meest intense symptomen, zoals koorts en lichaamspijn, verminderen meestal binnen een paar dagen, maar de volledige herstelperiode kan langer duren, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem, ouderen, en kinderen.

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als je griepsymptomen ernstig zijn of als je tot een risicogroep behoort. Enkele tekenen dat je medische hulp moet zoeken, zijn:

  • Aanhoudende of zeer hoge koorts
  • Moeilijkheden met ademhalen of kortademigheid
  • Pijn of druk op de borst
  • Aanhoudende duizeligheid of verwarring
  • Ernstige of aanhoudende braken

Griep in beeld

Preventie en behandeling

De meest effectieve manier om griep te voorkomen is door jaarlijks een griepprik te krijgen. Andere preventieve maatregelen zijn het regelmatig wassen van de handen, het vermijden van nauw contact met zieke personen en het handhaven van een gezonde levensstijl om je immuunsysteem te versterken.

Als je eenmaal griep hebt, is rust essentieel. Blijf gehydrateerd en rust uit tot je je beter voelt. Over-the-counter medicatie kan helpen om symptomen zoals koorts, hoofdpijn en lichaamspijn te verlichten.

Hoewel de griep een veelvoorkomende ziekte is, kan het een aanzienlijke impact hebben op je gezondheid en welzijn. Door de symptomen te herkennen en te weten wanneer medische hulp nodig is, kun je de effecten van de griep minimaliseren en een sneller herstel bevorderen. Op zoek naar meer gezondheidstips? Die vind je hier

Veelgestelde Vragen over Griep

1. Hoe kan ik griep onderscheiden van een gewone verkoudheid?

Antwoord: Griep en een verkoudheid worden beide veroorzaakt door virussen, maar de symptomen van griep zijn over het algemeen ernstiger. Griepsymptomen zoals hoge koorts, lichaamspijn, extreme vermoeidheid en droge hoest ontwikkelen zich snel en zijn intensiever dan de mildere symptomen van een verkoudheid, zoals een loopneus, keelpijn en niezen.

2. Is de griepprik effectief tegen alle soorten griep?

Antwoord: De griepprik is ontworpen om bescherming te bieden tegen de meest voorkomende en ernstige stammen van het griepvirus die elk jaar worden verwacht. Hoewel het niet alle stammen dekt, vermindert het aanzienlijk het risico van het krijgen van griep en kan het de ernst van symptomen verminderen als je toch ziek wordt.

3. Hoe lang ben ik besmettelijk als ik griep heb?

Antwoord: Personen met griep zijn meestal besmettelijk vanaf één dag voor het ontwikkelen van symptomen tot ongeveer vijf tot zeven dagen erna. Kinderen en mensen met verzwakte immuunsystemen kunnen mogelijk langer besmettelijk zijn.

4. Wat zijn de risico’s van griep voor zwangere vrouwen?

Antwoord: Zwangere vrouwen hebben een hoger risico op ernstige complicaties van de griep, zoals longontsteking. Het is sterk aanbevolen dat zwangere vrouwen de griepprik krijgen, niet alleen om zichzelf te beschermen, maar ook om hun ongeboren baby’s te beschermen.

5. Kan ik griep krijgen van de griepprik?

Antwoord: Nee, je kunt geen griep krijgen van de griepprik. De injectie bevat een inactief virus dat niet de ziekte kan veroorzaken. Sommige mensen ervaren milde bijwerkingen zoals spierpijn of een lichte temperatuurverhoging, maar dit zijn geen griepsymptomen.

6. Hoe effectief zijn antivirale medicijnen bij de behandeling van griep?

Antwoord: Antivirale medicijnen kunnen effectief zijn bij de behandeling van griep, vooral als ze binnen 48 uur na het begin van de symptomen worden ingenomen. Ze kunnen de duur van de ziekte verkorten en het risico op complicaties verminderen. Deze medicijnen zijn op recept verkrijgbaar en worden meestal voorgeschreven aan mensen met een hoog risico op griepcomplicaties.

7. Wat kan ik doen om verspreiding van de griep te voorkomen?

Antwoord: Om de verspreiding van griep te voorkomen, oefen goede hygiëne uit door je handen regelmatig te wassen, vermijd nauw contact met zieke mensen, bedek je mond en neus bij hoesten of niezen, en blijf thuis als je ziek bent. Het jaarlijks krijgen van de griepprik is ook een belangrijke preventieve maatregel.

Benieuwd naar meer (gezondheids)tips? Die vind je op onze Oma weet raad pagina!Ook interessant:

Oma weet raad: natuurlijke remedie tegen hoofdpijn

Oma weet raad: Natuurlijke remedies tegen hoofdpijn

Griep, ook wel influenza genoemd, is een veelvoorkomende virale infectie die vooral tijdens de koudere...

Lees meer
aambeien

Wat te doen tegen aambeien? Oma weet raadt!

Griep, ook wel influenza genoemd, is een veelvoorkomende virale infectie die vooral tijdens de koudere...

Lees meer
zilvervisjes

Zilvervisjes: Hier komen ze vandaan en dit is hoe je ze bestrijdt

Griep, ook wel influenza genoemd, is een veelvoorkomende virale infectie die vooral tijdens de koudere...

Lees meer
hoe kom ik van mijn oorpijn af

Oorpijn? Met deze tips ben je er snel vanaf

Griep, ook wel influenza genoemd, is een veelvoorkomende virale infectie die vooral tijdens de koudere...

Lees meer

Steenpuisten: Op deze manier kom je snel en pijnloos vanaf

Griep, ook wel influenza genoemd, is een veelvoorkomende virale infectie die vooral tijdens de koudere...

Lees meer
verkoudheid - hoe kom je er vanaf

Verkoudheid: Dit is de oorzaak én zo kom je er vanaf

Griep, ook wel influenza genoemd, is een veelvoorkomende virale infectie die vooral tijdens de koudere...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.