Dubbel deelbare rits repareren, oma vertelt hoe!

Dubbel deelbare rits repareren: Op deze manier doe je het makkelijk zelf!

Een dubbel deelbare rits, vaak te vinden op jassen, rugzakken en sommige soorten bagage, kan erg handig zijn, maar ook vatbaar voor slijtage en schade. Het repareren van deze ritsen kan intimiderend lijken, maar met de juiste tools en een beetje geduld kun je vaak voorkomen dat je een item weg moet gooien of een dure reparatie moet betalen. In deze blog bespreken we de stappen om een dubbel deelbare rits zelf te repareren en delen we enkele tips om je rits in goede staat te houden.

Dubbel deelbare rits repareren, oma vertelt hoe!

Wat is een dubbel deelbare rits?

Een dubbel deelbare rits kan aan beide uiteinden volledig worden geopend en heeft een trekker aan beide kanten van de rits, wat betekent dat je de rits vanaf beide uiteinden kunt bedienen. Dit type rits is bijzonder handig voor kledingstukken zoals outdoorjassen en voor grote items zoals koffers, omdat het meer flexibiliteit biedt in hoe je het item gebruikt en opent.

Veelvoorkomende problemen met dubbel deelbare ritsen

Dubbel deelbare ritsen, hoewel praktisch voor jassen en andere kledingstukken die volledig geopend moeten kunnen worden, kunnen vatbaar zijn voor verschillende problemen die hun functionaliteit beïnvloeden. Een veelvoorkomend probleem is dat de rits vastloopt, vaak veroorzaakt door vuilophoping of slijtage aan de ritsband, waardoor de ritssluiter niet soepel beweegt. Daarnaast kunnen de tanden van de rits soms niet goed sluiten als ze beschadigd of misvormd zijn, wat de sluiting van de rits belemmert. Een ander frequent probleem is een defecte ritssluiter; deze kan breken of losraken, wat resulteert in een rits die niet meer goed functioneert of helemaal niet meer sluit. Ten slotte kan de rits losraken van de stof, wat vaak gebeurt aan één van de kanten, en dit ondermijnt de structurele integriteit en het uiterlijk van het kledingstuk. Het is belangrijk deze problemen tijdig aan te pakken om de levensduur van het kledingstuk te verlengen en functionaliteitsverlies te voorkomen.\

Kort samengevat: 

 1. Rits loopt vast: Dit is vaak te wijten aan vuil of slijtage op de ritsband.
 2. Tanden sluiten niet goed: Als de tanden van de rits niet goed sluiten, kan dit komen door beschadigde of misvormde tanden.
 3. Ritssluiter werkt niet: Een gebroken of losse ritssluiter kan ervoor zorgen dat de rits niet meer goed functioneert.
 4. Rits is losgeraakt: Dit gebeurt wanneer de rits van een van de kanten van de stof loskomt.

Dubbel deelbare rits repareren

Het repareren van een dubbel deelbare rits vereist zorgvuldigheid en de juiste benadering om te zorgen dat de rits weer naar behoren functioneert. Eerst moet de oorzaak van het probleem vastgesteld worden. Als de rits vastloopt, kan het schoonmaken van de ritsband met een zachte borstel en zeepwater helpen om vuil en gruis te verwijderen. Bij beschadigde of misvormde tanden is het soms mogelijk om met een tang de tanden voorzichtig terug in vorm te buigen. Als de ritssluiter gebroken of los is, moet deze waarschijnlijk vervangen worden. Voor een rits die losgeraakt is van de stof, is naaien met een sterke draad de meest gebruikelijke oplossing. Het is belangrijk om de juiste kleur draad te kiezen en netjes te werken om de esthetiek van het kledingstuk te behouden. Bij complexere problemen of twijfel is het raadzaam om de reparatie over te laten aan een professional.

Benodigdheden voor de reparatie

Voordat je begint, zorg ervoor dat je de volgende items bij de hand hebt:

 • Tang
 • Naald en draad (sterk genoeg om de stof te houden)
 • Eventueel een nieuwe ritssluiter of ritsstopper
 • Smeermiddel voor ritsen (optioneel)

Stappen voor het repareren van een dubbel deelbare rits

Het repareren van een dubbel deelbare rits kan intimiderend lijken, maar met de juiste stappen en wat geduld is het goed te doen. In deze oma weet raadt sectie geven we het proces van het identificeren van het probleem tot aan de praktische oplossingen om je rits weer soepel te laten functioneren. Of het nu gaat om een vastzittende rits, beschadigde tanden, of een defecte ritssluiter, volg deze eenvoudige stappen om je kledingstuk weer in topconditie te krijgen.

 1. Bepaal het probleem: Inspecteer de rits zorgvuldig om te begrijpen wat het probleem veroorzaakt.
 2. Reinig de rits: Soms kan het reinigen van de rits met een oude tandenborstel en wat zeep voldoende zijn om het probleem op te lossen.
 3. Vervang de ritssluiter: Als de ritssluiter kapot is, gebruik dan een tang om de oude ritssluiter te verwijderen en schuif een nieuwe over de rits heen. Zorg ervoor dat de nieuwe ritssluiter dezelfde maat heeft als de oude.
 4. Naai de rits vast als deze los is gekomen: Gebruik een sterke draad om de rits weer stevig aan de stof te naaien als deze los is gekomen.
 5. Gebruik een smeermiddel: Als de rits nog steeds stroef loopt, probeer dan een speciaal smeermiddel voor ritsen om de werking te versoepelen.

Tips om je rits in goede staat te houden

Het onderhouden van de ritsen in je kleding en uitrusting is essentieel om hun levensduur te verlengen en ervoor te zorgen dat ze soepel blijven werken. In deze gids bieden we praktische tips en technieken om je ritsen in optimale staat te houden. Van het regelmatig reinigen tot het juist gebruiken van smeermiddelen, volg deze eenvoudige adviezen om problemen zoals vastzittende of beschadigde ritsen te voorkomen.

 • Regelmatig schoonmaken: Houd de rits schoon van vuil en stof.
 • Gebruik van de juiste techniek: Trek de rits voorzichtig open en dicht om schade te voorkomen.
 • Controleer regelmatig: Inspecteer je ritsen regelmatig op tekenen van slijtage en repareer kleine problemen voordat ze grote worden.

Het repareren van een dubbel deelbare rits hoeft geen hoofdpijn te zijn. Met wat basiskennis en enkele huishoudelijke tools kun je de levensduur van je favoriete items verlengen en tegelijkertijd de vaardigheden leren om kleine reparaties zelf uit te voeren. Onthoud dat regelmatig onderhoud en zorgvuldig gebruik kunnen helpen om de behoefte aan reparaties te minimaliseren.Ook interessant:

Oma’s tips voor het behandelen van schimmelnagels: natuurlijke en effectieve huismiddeltjes

Een dubbel deelbare rits, vaak te vinden op jassen, rugzakken en sommige soorten bagage, kan...

Lees meer
Oma weet raadt met hielkloven!

Hielkloven: oma weet raadt vertelt je over oorzaken, behandeling en preventie

Een dubbel deelbare rits, vaak te vinden op jassen, rugzakken en sommige soorten bagage, kan...

Lees meer

Zelf wasmiddel maken: De ultieme gids voor een schone en duurzame was

Een dubbel deelbare rits, vaak te vinden op jassen, rugzakken en sommige soorten bagage, kan...

Lees meer
Oma weet raadt tegen koude voeten

Het advies van oma tegen koude voeten!

Een dubbel deelbare rits, vaak te vinden op jassen, rugzakken en sommige soorten bagage, kan...

Lees meer
Oma weet raad: natuurlijke remedie tegen hoofdpijn

Oma weet raad: Natuurlijke remedies tegen hoofdpijn

Een dubbel deelbare rits, vaak te vinden op jassen, rugzakken en sommige soorten bagage, kan...

Lees meer
aambeien

Wat te doen tegen aambeien? Oma weet raadt!

Een dubbel deelbare rits, vaak te vinden op jassen, rugzakken en sommige soorten bagage, kan...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.