9 dingen die je nooit schoonmaakt, maar je eigenlijk écht moet doen

In elk huis, hoe netjes en georganiseerd ook, zijn er plekken die ontsnappen aan de reguliere schoonmaakbeurten. Deze vergeten hoekjes en objecten kunnen ongezien een broedplaats worden voor bacteriën en vuil, wat niet alleen de hygiëne in huis beïnvloedt, maar ook een impact kan hebben op onze gezondheid. Vaak zijn het de meest gebruikte voorwerpen en oppervlakten die over het hoofd worden gezien tijdens het schoonmaken. Van de lichtschakelaar die we tientallen keren per dag aanraken tot de afstandsbediening die van hand tot hand gaat: deze objecten vereisen een gedetailleerdere schoonmaak dan ze meestal krijgen.

Schoonmaken gaat niet alleen over het verwijderen van zichtbaar vuil, het gaat er ook om een gezondere en aangenamere leefomgeving te creëren. Het grondig en regelmatig reinigen van vergeten plekken en objecten in huis vermindert het risico op bacteriële en virale infecties en creëert een hygiënischere leefruimte, wat bijdraagt aan het algemene welzijn van alle bewoners.

Persoon houd een schonnmaak fles vast met een rubberen handschoen voor schoonmaken

In dit artikel richten we ons op de vaak overgeslagen plekken en voorwerpen in het huishouden en bieden we praktische adviezen om ze effectief te reinigen. Door deze tips in je routine te integreren, kun je zorgen voor een algeheel schonere, gezondere woonomgeving. En nu je meer tijd thuis doorbrengt, is dit het perfecte moment om die vaak vergeten plekken eens flink onder handen te nemen. Laten we beginnen met een diepere duik in hoe en waarom deze vergeten plekken jouw aandacht vereisen.

1. Afstandsbedieningen

Afstandsbedieningen zijn stille dragers van micro-organismen. Ze liggen op de tafel, worden door verschillende handen aangeraakt maar worden zelden gereinigd. Maak er een gewoonte van om ze regelmatig schoon te maken met een doekje gedrenkt in desinfecterende spray. Zo minimaliseer je het risico op de overdracht van ziektekiemen.

 

2. Lichtschakelaars

Lichtschakelaars zijn net als afstandsbedieningen dagelijks in gebruik, maar worden vaak overgeslagen tijdens de schoonmaak. Vergeet niet deze hoge contactpunten regelmatig af te vegen met een desinfecterend middel om bacteriële ophoping te voorkomen.

Een schoon huis lijkt soms een vanzelfsprekendheid. Je ruimt op, je poetst, je boent, en toch zijn er altijd die plekken die, onbedoeld, over het hoofd worden gezien. We richten ons vaak op de zichtbare ruimtes, de gebieden waar we dagelijks leven, eten en slapen, maar er zijn minder voor de hand liggende hoeken en oppervlakken die onze aandacht verdienen. Deze verborgen bronnen van bacteriën kunnen leiden tot een ongezonde leefomgeving. In deze gids nemen we je mee door de onverwachte en vergeten plekken in je huis, plekken die schreeuwen om wat schoonmaakliefde, en geven we je tips om je leefruimte echt sprankelend en gezond te houden.

Schoonmaken van oppervlaktes met dettol en rubberen handschoenen

3. Keukenkastjes

De binnenkant van keukenkastjes is een plek die vaak vergeten wordt. Eens in de zoveel tijd de binnenkant legen en reinigen met een sopje voorkomt de ophoping van oud voedsel en kruimels, wat weer ongedierte kan aantrekken.

 

4. Matrassen

Matrassen zijn een broeinest voor bacteriën en huisstofmijt. Regelmatig stofzuigen en luchten, vooral in de zon, helpt om allergenen en bacteriën te verminderen, wat weer zorgt voor een betere nachtrust.

 

5. Wasmachine

De wasmachine reinigt je kleding, maar hoe zit het met de machine zelf? Draai eens per maand een hete was met azijn om kalkaanslag, muffe luchtjes en eventuele schimmels te verwijderen.

 

6. Kranen

Kranen zijn essentieel in elk huishouden, maar worden niet vaak schoongemaakt. Een regelmatige schoonmaakbeurt met allesreiniger voorkomt kalkaanslag en houdt de kraan glanzend.

 

7. Telefoons

Telefoons zijn een bron van bacteriën. Maak ze regelmatig schoon met desinfecterende doekjes, vooral het scherm en de knoppen, om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan.

 

8. Deuren en deurknoppen

Deurknoppen worden door iedereen aangeraakt en zijn daardoor een verzamelplaats voor bacteriën. Maak ze regelmatig schoon met een desinfecterend middel om de verspreiding van ziektekiemen te minimaliseren.

 

9. Tandenborstelhouder

De tandenborstelhouder kan een verborgen bron van bacteriën in de badkamer zijn. Een wekelijkse schoonmaak met een desinfecterende spray kan bacteriegroei voorkomen en zorgt voor een hygiënische plek voor je tandenborstel.

 

Een écht schoon huis gaat verder dan de oppervlakte. Door aandacht te besteden aan deze vaak vergeten plekken, kun je de verspreiding van bacteriën in huis aanzienlijk verminderen, en creëer je een gezondere leefomgeving voor jou en je gezin. Voeg deze punten toe aan je reguliere schoonmaakroutine en geniet van een echt schoon, gezond huis.



Ook interessant:

Tip van oma: repareer binnen 10 seconde de gaten in je kleding met dit handige trucje

Het overkomt iedereen wel eens: je haalt je favoriete kledingstuk uit de kast en ontdekt...

Lees meer
Sjoelbak glad maken met oma's tips!

Sjoelbak glad maken: Hoe oma vroeger het deed zodat je urenlang kan spelen!

Sjoelen is een geliefde Nederlandse traditie die generaties lang families en vrienden samenbrengt. Een goed...

Lees meer

Roest verwijderen met huishoudmiddeltjes zoals oma het vroeger deed!

Roest kan een vervelend probleem zijn, vooral op metalen oppervlakken en huishoudelijke voorwerpen. Gelukkig wist...

Lees meer
Acrylnagels verwijderen met oma's tips!

Acrylnagels verwijderen met oma’s tips!

Acrylnagels zijn een populaire keuze voor een langdurige manicure, maar het kan een uitdaging zijn...

Lees meer
Blaasontsteking

Blaasontsteking: Tips van oma voor het voorkomen en behandelen!

Een blaasontsteking, ook wel urineweginfectie genoemd, is een vervelende aandoening die veel ongemak kan veroorzaken....

Lees meer
Oma weet raadt: Mieren bestrijden!

Mieren bestrijden: Oma’s gouden tips voor een mierenvrij huis en tuin

Mieren kunnen een hardnekkig probleem zijn, vooral tijdens de warmere maanden wanneer ze op zoek...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.