Wat gebruikte iedereen vroeger dagelijks, maar zie je nu bijna nooit meer?

Vroeger waren er voorwerpen die zo vanzelfsprekend waren in het dagelijks leven dat je er niet eens bij stilstond. Ze lagen op tafel, hingen aan de muur of zaten standaard in je tas. Iedereen had ze, iedereen gebruikte ze, en niemand kon zich voorstellen dat ze ooit zouden verdwijnen. Toch zijn sommige van deze alledaagse voorwerpen inmiddels zeldzaam geworden, vervangen door modernere technologieën en gewoontes.

Eén zo’n voorwerp was een essentieel onderdeel van elk huishouden. Je kon er boodschappen mee doen, rekeningen betalen en zelfs geld verdienen. Het was klein genoeg om in je zak te passen, maar groot genoeg om er iets belangrijks mee te regelen. En hoewel het tegenwoordig bijna verdwenen is, was het ooit onmisbaar: de gulden!

De magie van betalen met guldens

De gulden was jarenlang hét betaalmiddel in Nederland. Of je nu naar de bakker ging voor een brood, een snoepzakje kocht bij de kruidenier of een kop koffie bestelde in een café – je betaalde met guldens en centen. Het voelde anders dan de euro: de munten hadden gewicht, de biljetten hadden karakter en het tellen van wisselgeld was een vast ritueel bij elke aankoop.

Van stuivers tot rijksdaalders

Niet alleen de gulden zelf, maar ook de kleinere munten hadden iets bijzonders. Je had de halve cent, de stuiver (5 cent), het dubbeltje (10 cent), het kwartje (25 cent) en de iconische rijksdaalder (2,50 gulden). Sommige munten voelde je zo vaak in je hand dat je ze blind kon herkennen. En het briefgeld? Dat had prachtige kleuren en gedetailleerde ontwerpen – een stuk mooier dan de eurobiljetten van nu.

Boodschappen doen met een tientje

In de tijd van de gulden kon je nog écht iets kopen met een klein bedrag. Een tientje was genoeg voor een volle boodschappentas, en voor een gulden kon je al een patat met mayonaise halen. Het gaf een gevoel van waarde dat we tegenwoordig met de euro soms missen.

Spaarpotten vol met guldens

Veel mensen spaarden hun guldens op in blikken of aardewerken spaarpotten. Kinderen kregen wekelijks een kwartje of een gulden zakgeld en moesten zelf leren sparen. Niets was zo spannend als je spaarpot openbreken en tellen hoeveel je bij elkaar had gespaard.

De overgang naar de euro

Op 1 januari 2002 verdween de gulden officieel en werd de euro ingevoerd. Veel mensen moesten wennen aan de nieuwe munten en biljetten. Prijzen leken opeens een stuk hoger, en sommigen hadden het gevoel dat hun geld minder waard was geworden.

Oude guldens zijn nu geld waard

Denk je dat je niets meer hebt aan oude guldens? Dan heb je het mis! Sommige zeldzame guldens en rijksdaalders zijn nu veel geld waard voor verzamelaars. Dus als je ergens nog een oude muntenverzameling hebt liggen, is het misschien tijd om eens te kijken of je een waardevol exemplaar hebt.

Wie heeft er nog guldens in een la liggen?

De gulden mag dan uit de winkels verdwenen zijn, maar in onze herinneringen blijft hij bestaan. Misschien heb jij nog ergens een paar oude munten of biljetten liggen, als herinnering aan een tijd waarin geld echt voelde als geld.

Mis jij de gulden ook? Deel je herinneringen in de reacties! 😊



Ook interessant:

Dit zijn dingen die je écht alleen herkent als je in de jaren ’50 of ’60 kind was

De jeugd van nu groeit op met smartphones, tablets en alles binnen handbereik. Maar wie...

Lees meer
grayscale photo of people sitting on chair

Wat zat er vroeger standaard in je schooltas? Een kijkje in de boekentas uit de jaren 70 en 80

Wie opgroeide in de jaren ’70 of ’80 herinnert zich het vast nog goed: de...

Lees meer

Deze 11 foto’s laten je dingen herinneren die je bijna was vergeten!

Weet je nog, die tijd waarin het leven eenvoudiger leek en zorgen minder zwaar voelden?...

Lees meer
pink and white flowers

9 dingen die je moet regelen wanneer iemand overlijdt

Het overlijden van een dierbare is een emotioneel zware tijd, waarin er tegelijkertijd veel praktische...

Lees meer

11 Nederlandse liedjes die iedereen meezong in de jaren ’60 en ’70

De jaren ’60 en ’70 waren een gouden tijdperk voor de Nederlandse muziek. Artiesten schreven...

Lees meer

11 winkels van vroeger die we nu missen in het straatbeeld!

De afgelopen decennia hebben we afscheid moeten nemen van tal van iconische winkelketens en merken...

Lees meer