De postbank spaarpot vroeger

Postbank spaarpot van vroeger: Alles over hoe kinderen leerde sparen!

De Postbank spaarpot is een iconisch item in Nederland, dat vele generaties heeft geïnspireerd om te sparen. Deze spaarpotten, vaak in de vorm van een blauwe olifant, zijn een symbool geworden van financiële verantwoordelijkheid en spaarzaamheid. In dit artikel duiken we diep in de geschiedenis en de betekenis van de Postbank spaarpot, en bespreken we hoe deze spaarpotten vroeger werden gebruikt.

De postbank spaarpot vroeger

Wat is de Postbank spaarpot?

De Postbank spaarpot, vooral bekend in de vorm van de blauwe olifant genaamd “Olifantje,” is een spaarpot die werd uitgegeven door de Postbank. Deze spaarpotten werden vaak gegeven aan kinderen om hen aan te moedigen om te sparen. Het iconische ontwerp en de herkenbare blauwe kleur maakten de spaarpot tot een geliefd item in veel Nederlandse huishoudens.

Geschiedenis van de Postbank

De Postbank, oorspronkelijk onderdeel van de PTT (Posterijen, Telegrafie en Telefonie), werd opgericht om financiële diensten aan te bieden aan het grote publiek. In 1986 werd de Postbank een zelfstandige bank, en in 2009 fuseerde zij met ING. De Postbank spaarpotten werden geïntroduceerd als een manier om klanten aan te moedigen om te sparen, vooral jongere klanten.

Postbank spaarpot vroeger

Vroeger speelde de Postbank spaarpot een belangrijke rol in het leven van veel Nederlandse kinderen. Deze spaarpotten werden vaak gegeven bij het openen van een jeugdspaarrekening. Het idee was om kinderen op jonge leeftijd te leren over het belang van sparen en financiële verantwoordelijkheid. De blauwe olifant, een van de meest populaire ontwerpen, werd een symbool van deze educatieve missie.

De spaarpotten waren niet alleen functioneel, maar ook aantrekkelijk voor kinderen. De blauwe olifant had een speels en vriendelijk ontwerp, wat sparen leuk maakte. Kinderen kregen vaak de spaarpot als cadeau van hun ouders of grootouders, en het werd een gekoesterd bezit. Het openen van de spaarpot om het gespaarde geld naar de bank te brengen was een spannend moment, dat kinderen een gevoel van trots en prestatie gaf.

Waarom was de Postbank spaarpot zo populair?

De Postbank spaarpot diende als een belangrijk educatief hulpmiddel om kinderen te leren sparen. Het visuele en tastbare aspect van de spaarpot maakte het concept van sparen begrijpelijker voor jonge kinderen, waardoor ze op een speelse manier kennismaakten met financiële verantwoordelijkheid. Het iconische ontwerp van de blauwe olifant was niet alleen aantrekkelijk, maar ook gemakkelijk herkenbaar, waardoor het een herkenbaar symbool werd in Nederlandse huishoudens. Voor veel mensen roept de Postbank spaarpot nostalgische herinneringen op aan hun jeugd, omdat het vaak het eerste hulpmiddel was waarmee ze leerden omgaan met geld en het belang van sparen. Deze sentimentele waarde, gecombineerd met slimme marketing en duurzaam gebruik, draagt bij aan de blijvende populariteit van de Postbank spaarpot.

De Postbank spaarpot vandaag

Hoewel de Postbank zelf niet meer bestaat, leeft het erfgoed van de Postbank spaarpot voort als een geliefd en herkenbaar symbool van financiële educatie. Veel mensen bewaren hun oude spaarpotten als nostalgische herinneringen aan hun jeugd, waardoor deze objecten een blijvende sentimentele waarde hebben. Deze herinneringen zijn vaak verbonden met de eerste ervaringen van het leren omgaan met geld en het belang van sparen. Tegenwoordig worden er nog steeds soortgelijke spaarpotten geproduceerd door andere banken en financiële instellingen, die voortbouwen op het concept van het bijbrengen van financiële verantwoordelijkheid op jonge leeftijd.

Deze spaarpot als verzamelobject

De originele Postbank spaarpotten, vooral de iconische blauwe olifanten, zijn nu gewilde verzamelobjecten geworden. Verzamelaars zoeken actief naar goed bewaarde exemplaren, en deze spaarpotten kunnen aanzienlijke waarde hebben op de tweedehandsmarkt. De combinatie van nostalgie en zeldzaamheid maakt deze spaarpotten bijzonder aantrekkelijk voor verzamelaars. Bekijk hier wat er te koop is op marktplaats. 

Moderne uitvoeringen van de spaarpot

Hoewel de originele Postbank spaarpotten een specifiek tijdperk vertegenwoordigen, blijven moderne banken en financiële instellingen nieuwe spaarpotten uitgeven om kinderen aan te moedigen te sparen. Deze moderne spaarpotten komen in verschillende vormen en ontwerpen, variërend van traditionele varkentjes tot innovatieve digitale spaarpotten, maar het doel blijft hetzelfde: het bevorderen van financiële educatie en het stimuleren van spaargedrag vanaf jonge leeftijd. Deze continuïteit toont aan hoe de essentie van de Postbank spaarpotten nog steeds relevant is in de hedendaagse wereld.

De Postbank spaarpot is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse spaarcultuur en heeft generaties kinderen geïnspireerd om te sparen. Met zijn iconische ontwerp heeft de spaarpot een blijvende indruk achtergelaten. Hoewel de Postbank zelf niet meer bestaat, blijft de erfenis van de spaarpot voortleven, zowel als verzamelobject als in de moderne varianten die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt om kinderen te leren over financiële verantwoordelijkheid.

Lees meer over oude dingen van vroeger in onze categorie: Nostalgie en meerOok interessant:

CU2: het populaire sociale netwerk in Nederland

CU2: Geschiedenis, impact en erfenis van het iconische Nederlandse sociale netwerk

De Postbank spaarpot is een iconisch item in Nederland, dat vele generaties heeft geïnspireerd om...

Lees meer
Gebonden versie van het tijdschrift taptoe - via Marktplaats

Tijdschrift Taptoe: Geschiedenis, invloed en belang in de Nederlandse jeugdcultuur

De Postbank spaarpot is een iconisch item in Nederland, dat vele generaties heeft geïnspireerd om...

Lees meer

Rekenmachine woorden: Hoe je leuke woorden kunt maken met sommen!

De Postbank spaarpot is een iconisch item in Nederland, dat vele generaties heeft geïnspireerd om...

Lees meer
MSN messenger: de start van het gebruik van populaire MSN afkortingen

Alles over MSN: Geschiedenis, impact en populaire afkortingen

De Postbank spaarpot is een iconisch item in Nederland, dat vele generaties heeft geïnspireerd om...

Lees meer
Bekende duo's op televisie: Sherlock Holmes en Dr Watson

Bekende duo’s in film, muziek en stripverhalen

De Postbank spaarpot is een iconisch item in Nederland, dat vele generaties heeft geïnspireerd om...

Lees meer

Alles over Tell Sell: producten, reclame en succesverhalen

De Postbank spaarpot is een iconisch item in Nederland, dat vele generaties heeft geïnspireerd om...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.