Beatrix

Koninklijke nostalgie: unieke foto van Willem-Alexander en Beatrix

Hoewel de Britse koninklijke familie vaak de aandacht trekt met hun spraakmakende verhalen over Kate Middleton, prins William, Meghan Markle en prins Harry, heeft Nederland ook zijn eigen koninklijke pareltjes. De Rijksvoorlichtingsdienst zorgde een aantal jaar geleden voor een prachtige herinnering hieraan door een historische foto van Willem-Alexander en Beatrix te delen op sociale media. Dat bijzondere moment werd vastgelegd 50 jaar geleden.

De rijke geschiedenis van het Nederlandse Koningshuis

Voordat we verder ingaan op de gedeelde foto, is het de moeite waard om even stil te staan bij de illustere geschiedenis van het Nederlandse koningshuis. De Oranjes hebben een geschiedenis die teruggaat tot Willem van Oranje, ook wel bekend als ‘Willem de Zwijger’, die in de 16e eeuw leiding gaf aan de Nederlandse Opstand tegen de Spanjaarden.

Prinses Beatrix, de moeder van koning Willem-Alexander, was koningin van Nederland van 1980 tot 2013, toen ze afstand deed van de troon ten gunste van haar zoon. Haar regeerperiode kenmerkte zich door enkele uitdagingen, waaronder economische recessies en sociale veranderingen, maar ook door positieve ontwikkelingen, zoals de groei van de Nederlandse economie en de uitbreiding van de Europese Unie.

Willem-Alexander, de huidige koning van Nederland, werd geboren in 1967 en werd opgeleid aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij studeerde geschiedenis en heeft zich sindsdien toegelegd op waterbeheer, een passie die hem naar vele delen van de wereld heeft gebracht.

Het belang van Kasteel Drakensteyn

Terug naar de foto: deze werd geschoten in de tuin van Kasteel Drakensteyn, gelegen in de gemeente Baarn. Dit kasteel heeft een bijzondere plek in het hart van de koninklijke familie. Beatrix kocht het in 1959 en het werd haar privéwoning tot haar troonsbestijging in 1980. Na haar abdicatie in 2013 koos ze ervoor om hier opnieuw te gaan wonen, weg van het formele paleisleven.

De foto

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

Reacties en de kracht van nostalgie

De officiële Instagram-pagina van het Koningshuis, beheerd door de Rijksvoorlichtingsdienst, trakteerde volgers op een prachtig moment tussen prinses Beatrix en een jeugdige prins Willem-Alexander. Deze intieme foto werd een halve eeuw geleden geschoten door fotograaf Max Koot.

Aanhangers van de Nederlandse monarchie hebben warm gereageerd op deze nostalgische post. Op Instagram is er een stroom aan hartverwarmende reacties: opmerkingen als ‘Echt een adembenemende foto’ en ‘Mooi om zulke momenten te delen’ zijn slechts enkele van de vele positieve reacties.

Dergelijke momentopnames dienen als een krachtige herinnering aan de continue aanwezigheid en het belang van het koningshuis in het leven van veel Nederlanders. Ze vormen een brug tussen het verleden en het heden, en bieden een uniek perspectief op het leven en de ontwikkeling van de koninklijke familie.

Voor velen is het een verrassing dat dit al 50 jaar geleden is. Het is verbazingwekkend om te bedenken hoe de tijd vliegt: Willem-Alexander is nu zelf vader van drie schitterende dochters – Catharina-Amalia, Alexia en Ariane – en dient als de koning van Nederland, een land dat trots is op zijn rijke geschiedenis en tradities.

10 Weetjes over Beatrix en koning Willem-Alexander die je vast niet wist:

 1. Jeugd van Beatrix in Canada
  Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde de jonge Beatrix met haar familie enkele jaren in Ottawa, Canada. Ze was slechts 2 jaar oud toen de oorlog uitbrak en Nederland werd binnengevallen door de nazi’s. De familie vluchtte eerst naar het Verenigd Koninkrijk en vervolgens naar Canada. Deze periode had een diepe indruk op haar, en ze heeft altijd warme gevoelens gehad voor het Canadese volk.
 2. Willem-Alexander de watermanager
  Koning Willem-Alexander heeft een bijzondere interesse in watermanagement. Hij heeft zelfs een deel van zijn studie gewijd aan dit onderwerp. Van 2006 tot 2013 was hij beschermheer van de Global Water Partnership, een internationaal netwerk dat zich richt op water- en duurzaamheidskwesties.
 3. Beatrix, de kunstliefhebber
  Koningin Beatrix heeft een grote liefde voor beeldende kunst en is zelf een getalenteerd beeldhouwer. Haar artistieke vaardigheden hebben altijd deel uitgemaakt van haar leven en ze heeft menig kunstenaar en tentoonstelling gesteund.
 4. Vliegende koning
  Willem-Alexander is een getrainde piloot en heeft regelmatig incognito voor de KLM gevlogen. De koning gaf aan het heerlijk te vinden om zich achter de stuurknuppel te concentreren en even niet herkend te worden.
 5. Beatrix en het “Lockheed-schandaal”
   In de jaren ’70 werd Prins Bernhard, de echtgenoot van Koningin Beatrix, betrokken bij het Lockheed-schandaal, waarin hij werd beschuldigd van het aannemen van steekpenningen. Het schandaal schokte de natie, maar Beatrix stond stevig naast haar vader en bleef haar koninklijke plichten uitoefenen
 6. Willem-Alexander’s Olympische passie
  De koning is een fervent sportliefhebber. Tijdens de Olympische Spelen in Sydney in 2000 vroeg hij zijn toekomstige vrouw, Koningin Máxima, ten huwelijk. Ze hadden beiden de Spelen bijgewoond als onderdeel van hun officiële taken.
 7. Troonafstand
  Op 30 april 2013 deed Beatrix afstand van de troon ten gunste van haar zoon, Willem-Alexander. Dit was exact 33 jaar nadat zij zelf de troon besteeg. Ze koos ervoor om haar zoon het koningschap in zijn prime te laten ervaren.
 8. Willem-Alexander’s jeugd
  Hoewel hij nu de nuchtere koning van Nederland is, stond Willem-Alexander in zijn jongere jaren bekend als ‘Prins Pils’. Dit vanwege zijn studententijd waarin hij, net als veel studenten, graag een biertje dronk.
 9. Beatrix’s toewijding aan het publiek
  Koningin Beatrix stond bekend om haar sterke werkethiek en toewijding aan haar publieke plichten. Ze heeft Nederland in talloze situaties vertegenwoordigd, zowel in goede als in slechte tijden, en heeft altijd geprobeerd een verbindende factor te zijn voor het land.
 10. Modernisering van het koningshuis
  Onder het bewind van Willem-Alexander is het Nederlandse koningshuis verder gemoderniseerd. Hij en Koningin Máxima zijn actiever op sociale media en proberen een balans te vinden tussen hun officiële taken en het tonen van een meer persoonlijke kant aan het publiek.

Deze weetjes geven een glimp van de levens van Koningin Beatrix en Koning Willem-Alexander, twee prominente figuren in de Nederlandse geschiedenis.

Bron: Instagram Koninklijk HuisOok interessant:

candlestick telephone in monochrome photo

Draaischijf telefoon: Dit zijn de voor- en nadelen van deze nostalgische telefoon!

Hoewel de Britse koninklijke familie vaak de aandacht trekt met hun spraakmakende verhalen over Kate...

Lees meer

Een rage die is blijven hangen: Mags schoenen

Hoewel de Britse koninklijke familie vaak de aandacht trekt met hun spraakmakende verhalen over Kate...

Lees meer
CU2: het populaire sociale netwerk in Nederland

CU2: Geschiedenis, impact en erfenis van het iconische Nederlandse sociale netwerk

Hoewel de Britse koninklijke familie vaak de aandacht trekt met hun spraakmakende verhalen over Kate...

Lees meer
Gebonden versie van het tijdschrift taptoe - via Marktplaats

Tijdschrift Taptoe: Geschiedenis, invloed en belang in de Nederlandse jeugdcultuur

Hoewel de Britse koninklijke familie vaak de aandacht trekt met hun spraakmakende verhalen over Kate...

Lees meer

Rekenmachine woorden: Hoe je leuke woorden kunt maken met sommen!

Hoewel de Britse koninklijke familie vaak de aandacht trekt met hun spraakmakende verhalen over Kate...

Lees meer
MSN messenger: de start van het gebruik van populaire MSN afkortingen

Alles over MSN: Geschiedenis, impact en populaire afkortingen

Hoewel de Britse koninklijke familie vaak de aandacht trekt met hun spraakmakende verhalen over Kate...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.