De Daltons namen op een rij

De Daltons: Alle namen van deze leuke stripfiguren

De Daltons zijn ongetwijfeld enkele van de meest iconische en geliefde schurken in de wereld van stripboeken. Deze beruchte broers verschenen voor het eerst in de populaire stripreeks Lucky Luke, en hun komische en klunzige karakter heeft hen een blijvende plaats in de harten van lezers over de hele wereld bezorgd. In dit artikel duiken we diep in de geschiedenis, de individuele karakters en de culturele impact van de Daltons.

De Daltons namen op een rij

De geschiedenis van de Daltons

De Daltons werden gecreëerd door de Belgisch-Franse striptekenaar Morris (pseudoniem van Maurice De Bevere) en maakten hun debuut in het album Hors-la-loi in 1951. De broers waren oorspronkelijk gebaseerd op echte historische figuren: de gebroeders Dalton, die beruchte outlaws waren in het Wilde Westen. Morris gebruikte hun namen en basisconcept, maar gaf hen een humoristische twist die hen tot geliefde karakters maakte.

In hun eerste verschijning werden de oorspronkelijke Daltons gedood door Lucky Luke. Vanwege hun populariteit besloot Morris echter nieuwe Daltons te introduceren – Joe, William, Jack en Averell Dalton – die neven zijn van de oorspronkelijke broers. Deze nieuwe Daltons werden de blijvende vijanden van Lucky Luke en verschenen in talrijke verhalen.

De Daltons namen

De Daltons, een beruchte familie van Amerikaanse outlaws, hebben een prominente plaats veroverd in de folklore van het Wilde Westen. Bekend om hun roekeloze overvallen op treinen en banken tijdens de late 19e eeuw, werden de Daltons geleid door broers Bob, Grat en Emmett. Hun criminele activiteiten vonden voornamelijk plaats in de jaren 1890, en hun gedurfde, vaak gewelddadige daden maakten hen tot gevreesde figuren in de geschiedenis van de Amerikaanse misdaad. Ondanks hun beruchtheid en de pogingen van de wet om hen te vangen, leefden ze kort maar intens, tot hun uiteindelijke ondergang tijdens de beruchte overval op Coffeyville in 1892.

Joe Dalton

Joe is de kleinste en oudste van de broers, maar ook de meest kwaadaardige. Hij is de leider van de groep en bedenkt meestal de plannen om Lucky Luke te verslaan en hun criminele activiteiten voort te zetten. Joe is buitengewoon temperamentvol en raakt snel gefrustreerd, vooral door de domheid van zijn jongere broer Averell.

William Dalton

William is de tweede in lijn en hoewel hij niet zo kwaadaardig als Joe is, is hij nog steeds betrokken bij hun misdaden. Hij is iets intelligenter dan zijn broers Jack en Averell, maar niet slim genoeg om op te vallen.

Jack Dalton

Jack, de derde broer, is vaak moeilijk te onderscheiden van William, aangezien ze beide relatief onopvallend zijn en vaak in de schaduw van Joe en Averell staan. Hij is iets dommer dan William maar minder dom dan Averell.

Averell Dalton

Averell is de jongste en grootste van de Daltons. Hij is buitengewoon dom en heeft een enorme eetlust, wat vaak leidt tot komische situaties. Ondanks zijn gebrek aan intelligentie, is Averell een vriendelijk en zachtaardig karakter, wat hem in schril contrast plaatst met zijn oudere broers.

De avonturen van de Daltons

De Daltons zijn betrokken bij talrijke avonturen in de Lucky Luke strips, waar ze altijd proberen te ontsnappen uit de gevangenis en nieuwe criminele plannen smeden, alleen om keer op keer door Lucky Luke te worden gedwarsboomd. Hun pogingen zijn meestal gedoemd te mislukken, wat leidt tot veel humor en slapstick. Enkele van hun meest memorabele avonturen zijn:

  • Dalton City: In dit verhaal ontsnappen de Daltons opnieuw en besluiten ze hun eigen stad te stichten, waar ze de wet kunnen overtreden zonder bang te zijn voor de autoriteiten. Lucky Luke volgt hen echter op de voet en zorgt ervoor dat hun plannen in het water vallen.
  • Les Cousins Dalton: Dit album introduceert de Daltons als neven van de originele broers, wat een nieuwe dynamiek en een frisse reeks avonturen introduceert.
  • La Ballade des Dalton: In deze strip moeten de Daltons de laatste wens van hun overleden oom vervullen, wat hen op een nieuwe reeks misdaden en avonturen stuurt.

Culturele impact van de Daltons

De Daltons zijn meer dan alleen schurken in een stripboek; ze zijn uitgegroeid tot culturele iconen. Hun herkenbare uiterlijk – met hun geel-zwarte gestreepte gevangenisuniformen en variërende hoogtes – heeft hen een blijvende plaats gegeven in de populaire cultuur.

In Stripboeken en animaties

Naast de Lucky Luke stripboeken zijn de Daltons verschenen in talrijke animatieseries en films. De tekenfilmserie Les Nouvelles Aventures de Lucky Luke en de film Les Dalton hebben bijgedragen aan hun populariteit bij een jonger publiek. Hun komische aard en constante faalpogingen om Lucky Luke te verslaan maken hen tot geliefde personages bij zowel kinderen als volwassenen.

Merchandising

De Daltons zijn ook terug te vinden op een breed scala aan merchandising, van speelgoed en kleding tot posters en mokken. Hun herkenbare uiterlijk en humoristische karakter maken hen tot aantrekkelijke figuren voor commerciële producten.

Invloed op andere media

De Daltons hebben ook invloed gehad op andere media en genres. Hun dynamiek als een groep incompetente schurken heeft inspiratie geboden voor soortgelijke karakters in andere stripboeken, tekenfilms en films. Hun invloed is te zien in karakters die proberen hun slechte daden uit te voeren, alleen om op komische wijze te falen.

De Daltons zijn ongetwijfeld een van de meest iconische en geliefde schurken in de wereld van stripboeken. Hun constante strijd tegen Lucky Luke, hun unieke persoonlijkheden en hun onmiskenbare uiterlijk hebben hen tot culturele iconen gemaakt. Of je nu een fan bent van de klassieke strips of de modernere animatieseries, de Daltons blijven een fascinerend en vermakelijk deel van de stripwereld. Hun verhalen blijven generaties lang lezers en kijkers boeien en laten lachen.

Met hun blijvende populariteit en culturele impact is het duidelijk dat de Daltons een blijvende erfenis hebben achtergelaten in de wereld van strips en entertainment. Dus de volgende keer dat je een Lucky Luke stripboek oppakt, let dan goed op deze komische schurken en geniet van hun eindeloze avonturen.Ook interessant:

CU2: het populaire sociale netwerk in Nederland

CU2: Geschiedenis, impact en erfenis van het iconische Nederlandse sociale netwerk

De Daltons zijn ongetwijfeld enkele van de meest iconische en geliefde schurken in de wereld...

Lees meer
Gebonden versie van het tijdschrift taptoe - via Marktplaats

Tijdschrift Taptoe: Geschiedenis, invloed en belang in de Nederlandse jeugdcultuur

De Daltons zijn ongetwijfeld enkele van de meest iconische en geliefde schurken in de wereld...

Lees meer

Rekenmachine woorden: Hoe je leuke woorden kunt maken met sommen!

De Daltons zijn ongetwijfeld enkele van de meest iconische en geliefde schurken in de wereld...

Lees meer
MSN messenger: de start van het gebruik van populaire MSN afkortingen

Alles over MSN: Geschiedenis, impact en populaire afkortingen

De Daltons zijn ongetwijfeld enkele van de meest iconische en geliefde schurken in de wereld...

Lees meer
De postbank spaarpot vroeger

Postbank spaarpot van vroeger: Alles over hoe kinderen leerde sparen!

De Daltons zijn ongetwijfeld enkele van de meest iconische en geliefde schurken in de wereld...

Lees meer
Bekende duo's op televisie: Sherlock Holmes en Dr Watson

Bekende duo’s in film, muziek en stripverhalen

De Daltons zijn ongetwijfeld enkele van de meest iconische en geliefde schurken in de wereld...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.