Zo voorkom je dat katten in je tuin hun behoeften doen

Niets is vervelender dan ontdekken dat een kat jouw net gezaaide tuin gebruikt als toilet. Zeker als je net worteltjes of prachtige bloemen hebt geplant, kan dit erg frustrerend zijn.

De vers omgewoelde aarde is voor katten namelijk ideaal om in te graven. Maar geen zorgen, met een paar handige trucs kan je ervoor zorgen dat katten op zoek gaan naar een andere plek.

Gebruik onaangename bodembedekkers zoals houtsnippers, dennenappels of cacaodoppen om te voorkomen dat katten bepaalde delen van je tuin betreden.
Deze materialen voelen onprettig aan onder hun pootjes, vooral de scherpe texturen en de geur van cacaodoppen vinden katten meestal niet aangenaam. Een slimme strategie is om deze bodembedekkers ook te verspreiden rondom plekken waar tuinvogels vaak komen, zoals voederplaatsen en bomen, om zo katten weg te houden.

Als je de katten op een natuurlijke manier wilt weren, overweeg dan planten die niet alleen de grond bedekken en onkruid tegengaan, maar ook door katten gemeden worden.

Voorbeelden hiervan zijn ooievaarsbek, citroengeranium, citroentijm, citroenmelisse en citroenverbena, omdat katten over het algemeen geen fan zijn van citrusgeuren. Een handige tip is ook om sinaasappelschillen tussen je planten te strooien om katten af te schrikken.

Een andere natuurlijke afweermethode is koffiedrab, dat niet alleen een afstotende geur voor katten heeft, maar ook de bodemkwaliteit verbetert.

Door koffiedrab rondom je planten te verspreiden, kun je dus niet alleen katten op afstand houden, maar ook je tuinbodem verrijken met voedingsstoffen.

Bescherm je moestuin effectief door vliesdoek of kippengaas te gebruiken om je vers gezaaide planten af te schermen.

Hiermee voorkom je dat katten erbij kunnen en geef je je planten de kans om ongestoord te groeien. Span het doek eventueel over bogen voor extra bescherming tegen nieuwsgierige katten.

Een slimme oplossing is het creëren van een speciaal kattenhoekje in je tuin, als je daar ruimte voor hebt. Maak een aantrekkelijk kattentoilet met losse grond en omring het met planten zoals kattengras of kattenkruid, die katten van nature aantrekkelijk vinden. Dit niet alleen mooi, maar ook functioneel.

Als je liever geen katten in je tuin hebt, overweeg dan ultrasone apparaten die een geluid produceren dat onaangenaam is voor katten (en soms ook honden).

Deze apparaten zijn effectief om katten op afstand te houden. Daarnaast zijn er korrels beschikbaar die een geur verspreiden die katten afstoot; strooi deze op paden die naar je tuin leiden.

Een meer drastische maar effectieve maatregel is het overwegen van een hond als huisdier. Katten vermijden vaak tuinen waar een hond aanwezig is, wat kan helpen om je tuin vrij te houden van ongewenste gasten. Dit kan echter minder ideaal zijn als je zelf al een kat hebt.

Door deze doordachte tips en trucs toe te passen, kun je jouw tuin beschermen tegen ongewenste bezoekjes van katten en optimaal genieten van een zorgeloze tuinervaring.Ook interessant:

Alarmerende uitspraken van HAK-topvrouw: Klimaatverandering dreigt voor schaarste te zorgen!

<div class="flex flex-grow flex-col max-w-full"> <div class="min-h-[20px] text-message flex w-full flex-col items-end gap-2 whitespace-pre-wrap break-words...

Lees meer

Pas op! Dit populaire vakantieland heeft de meeste flitspalen en torenhoge boetes!

Vakantie is altijd iets om naar uit te kijken. Veel mensen kiezen ervoor om met...

Lees meer

Net binnen: Wereldwijd problemen door computerstoring “Schiphol ook getroffen”

Schiphol ondervindt ernstige problemen door een wereldwijde computerstoring. De luchthaven meldt op haar website dat...

Lees meer

Mason (56): “Sarah (26) is gevallen voor mijn innerlijk, niet voor het geld”

“Ik ben gevallen op zijn geweldige persoonlijkheid en zeker niet op zijn geld.” Dit lijkt...

Lees meer

Vrouw (64) ruilt alles in tegen een camper: “Ik betaal geen huur en heb mijn vrijheid gevonden”

Siobhan Daniels, een voormalige BBC-verslaggeefster uit Tunbridge Wells, Kent, VK, nam op 64-jarige leeftijd een...

Lees meer

Jongen (6) ziet zijn vader met een andere vrouw. Zijn onschuldige reactie schokt het internet

Kinderen zijn geweldig in hun vermogen om de wereld op hun eigen unieke manier te...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.