Cafeïne en andere invloeden
Daarnaast kan de inname van cafeïne ervoor zorgen dat je vaker moet plassen. Cafeïne werkt namelijk vochtafdrijvend, wat betekent dat je vaker urineert. Rokers hebben ook vaak een hogere plasfrequentie dan niet-rokers. Roken kan namelijk de blaas irriteren, wat leidt tot meer toiletbezoeken. Als je veel beweegt en daardoor veel zweet, is het juist waarschijnlijk dat je minder plast, omdat je vocht op een andere manier wordt afgevoerd.
Te weinig of te veel?
Hoe kun je nu bepalen of je te vaak of juist te weinig plast gedurende de dag? Als je merkt dat je (plotseling) veel vaker – meer dan voorheen – naar het toilet moet, is het reden om aandacht te schenken aan dit verschijnsel. Het bijhouden van een plasdagboek kan je helpen te begrijpen wat voor jou normaal is. Noteer simpelweg wat je drinkt, hoe vaak je plast, wanneer je plast en hoeveel je elke keer plast. Als je opvallend vaak moet plassen, kan het bijhouden van zo’n dagboek je helpen te achterhalen waarom. Drink je bijvoorbeeld acht kopjes koffie op een dag? Dan is het niet verwonderlijk dat je om de zoveel tijd naar het toilet moet. In dit geval kun je duidelijk zien dat koffie de boosdoener is achter je frequente toiletbezoeken.
Als je toch bezorgd bent over je plasgewoonten, aarzel dan niet om een huisarts te raadplegen. Zij kunnen je geruststellen en eventuele zorgen wegnemen.