native egg lot

Zó kun je zien of je ei nog goed is (het is simpeler dan je denkt!)

Hoe kun je zien of je ei nog goed is? Het is frustrerend om goede eieren weg te gooien omdat je niet zeker weet of ze nog vers zijn. Eieren in bulk kopen kan kostenbesparend zijn, maar eindigt vaak met bedorven eieren als ze niet op tijd worden gebruikt. Gelukkig zijn er eenvoudige manieren om te testen of je eieren nog veilig zijn om te eten. Hier delen we een aantal handige tips om te bepalen welke eieren nog goed zijn en welke je beter kunt weggooien.

person holding brown egg on green ceramic bowl

De drijftest

Een van de meest gebruikte methoden om te controleren of een ei nog goed is, is de drijftest. Vul een kom of glas met koud water en laat het ei voorzichtig in het water zakken. Wat er vervolgens gebeurt, vertelt je veel over de staat van het ei:

 • Vers ei: Zinkt naar de bodem en ligt horizontaal. Dit betekent dat het ei nog vers is.
 • Ouder ei: Staan rechtop of kantelen omhoog. De luchtzak in het ei is groter geworden, wat betekent dat het ei ouder wordt. Deze eieren kun je nog gebruiken, maar het is het beste om ze hard te koken.
 • Bedorven ei: Blijft drijven. Dit betekent dat het ei bedorven is en direct moet worden weggegooid.white egg on white surface

De papieren test

Een andere effectieve manier om te controleren of een ei nog goed is zonder het te koken of in water te leggen, is de papieren test. Neem een wit stuk papier en leg het op je aanrecht. Breek voorzichtig een ei op het papier:

 • Vers ei: Het eiwit zal als water door het papier sijpelen, wat aangeeft dat het ei nog vers is.
 • Bedorven ei: De dooier verschuift en het eiwit blijft op het papier liggen zonder te sijpelen. Dit betekent dat het ei begint te bederven en weggegooid moet worden.

Verkleuring

Verkleuring is een duidelijk teken van een bedorven ei. Blootstelling aan licht kan chemische reacties veroorzaken in de eiwitstructuur, wat leidt tot een groen-grijze verkleuring. Eieren die aan licht zijn blootgesteld, gaan sneller achteruit. Daarom worden duurdere eieren vaak verkocht in een dichte, afgesloten doos. Bewaar eieren thuis op een donkere plek, zoals in de koelkast, om de houdbaarheid te verlengen.

2 brown egg on white surface

De geurtest

Een vers ei hoort geen geur te hebben. Als een ei zuur, rot of visachtig ruikt, is het bedorven en moet het onmiddellijk worden weggegooid. Dit geldt voor rauwe eieren, maar ook voor gekookte eieren en gerechten zoals quiches en hardgekookte eieren.

Houdbaarheid van eieren

Eieren kunnen onder de juiste omstandigheden lang bewaard worden. Hier zijn enkele tips om de houdbaarheid van je eieren te maximaliseren:

 • Koelkast: Bewaar eieren in de koelkast om ze langer vers te houden.
 • Donkere plek: Bewaar eieren op een donkere plek om blootstelling aan licht te minimaliseren.
 • Luchtdichte doos: Gebruik een luchtdichte doos om te voorkomen dat vreemde geuren de eieren aantasten.native egg lot

Extra tips

Naast de bovengenoemde methoden zijn er nog enkele extra tips die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je eieren vers blijven:

 • Controleer de datum: Kijk altijd naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Dit geeft je een idee van hoe lang de eieren nog goed zouden moeten zijn.
 • Gebruik eieren regelmatig: Probeer eieren regelmatig te gebruiken om te voorkomen dat ze bederven.
 • Bewaar eieren met de punt naar beneden: Dit helpt om de luchtzak aan de grotere kant van het ei te behouden, waardoor de eieren langer vers blijven.

Bekijk de video hieronder:

Met deze tips en trucs kun je gemakkelijk bepalen of je eieren nog goed zijn of dat ze weggegooid moeten worden. Door de drijftest, de papieren test, en het controleren van de geur en verkleuring kun je snel en efficiënt de staat van je eieren beoordelen. Hierdoor hoef je nooit meer te twijfelen over de versheid van je eieren en kun je geld besparen door minder voedsel te verspillen.

 

 

 Ook interessant:

Dringende terugroepactie Jumbo: Breng dit product direct terug!

Hoe kun je zien of je ei nog goed is? Het is frustrerend om goede...

Lees meer

WEERALARM: KNMI waarschuwt voor zware windstoten in deze gebieden

Hoe kun je zien of je ei nog goed is? Het is frustrerend om goede...

Lees meer

Deze 10 dingen hoef je maar één keer per jaar schoon te maken (en jij doet het vast vaker)

Hoe kun je zien of je ei nog goed is? Het is frustrerend om goede...

Lees meer

Uienschillen: Gooi ze nooit weg: je hebt geen idee wat je ermee kunt doen!

Hoe kun je zien of je ei nog goed is? Het is frustrerend om goede...

Lees meer
person in blue gloves holding white textile

Dit is hoeveel calorieën je verbrand tijdens het schoonmaken

Hoe kun je zien of je ei nog goed is? Het is frustrerend om goede...

Lees meer

Verloren smaken: nostalgische lekkernijen die je vergeten bent

Hoe kun je zien of je ei nog goed is? Het is frustrerend om goede...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.