Word jij er altijd uitgepikt bij de zelfscankassa voor een ‘steekproef controle’. Dit is waarom!

Zelfscankassa’s zijn tegenwoordig overal te vinden. Bijna elke supermarkt heeft wel een aantal van deze snelle kassa’s. Zijn ze een zegen of een vloek? De meningen zijn verdeeld. Veel mensen vinden dat zelfscankassa’s niet altijd sneller zijn, dat ze het persoonlijke contact wegnemen en dat ze over het algemeen onhandig zijn.

Nadelen van zelfscankassa’s

Een van de grootste nadelen van zelfscankassa’s zijn de voortdurende ‘steekproefcontroles’. Het lijkt erop dat deze controles willekeurig zijn. Soms heb je geluk en kun je snel door, maar soms moet je wachten omdat een winkelmedewerker je tas wil controleren. Het lijkt echter niet zo willekeurig te zijn. Er is namelijk een reden waarom jij altijd wordt uitgekozen voor die beruchte steekproefcontroles.

Onderzoek van de NRC

De NRC merkte op dat bepaalde mensen wel heel vaak gecontroleerd werden en startte een onderzoek naar de reden. Waarom worden sommige mensen vaker uitgepikt dan anderen?

Producten die vaak worden gestolen

Elke winkel kan zijn eigen regels instellen in het zelfscankassasysteem om te bepalen of iemand een steekproefcontrole krijgt. De computer geeft dan een seintje aan het personeel, waardoor je gecontroleerd wordt. Er is zelfs een top 10 van de meest gestolen producten.

Winkeliers kunnen deze producten invoeren in het systeem, waardoor je automatisch gecontroleerd wordt als je een van deze items in je mandje hebt. Ook bepaalde combinaties van producten zijn verdacht.

Denk bijvoorbeeld aan scheermesjes en scheerschuim. Als je maar een van de twee hebt gescand, komt er automatisch iemand kijken of je het andere item niet stiekem in je mandje hebt laten liggen

Invloed van Shoptijd

Ook de tijd die je in de winkel doorbrengt, kan het ‘steekproefalarm’ activeren. Vanaf het moment dat je je handscanner pakt, gaat de tijd in. Als je te lang in de winkel blijft hangen, ziet het systeem je al snel als een potentiële winkeldief. Dit kan een reden zijn waarom jij vaak wordt uitgekozen voor een steekproefcontrole.

Beïnvloeding van controles door winkeliers

Winkeliers hebben dus een behoorlijke invloed op wie er gecontroleerd wordt bij de zelfscankassa. Ze kunnen specifieke producten en combinaties instellen die extra gecontroleerd worden. Daarnaast kunnen ze ook tijdslimieten instellen, waardoor mensen die te lang in de winkel zijn automatisch gecontroleerd worden.

Wat kun je doen?

Als je niet steeds gecontroleerd wilt worden, kun je proberen je aankopen aan te passen. Vermijd producten die vaak worden gestolen of koop ze niet in combinatie met andere verdachte items. Probeer ook niet te lang in de winkel te blijven hangen, zodat je niet als potentiële dief wordt gezien.

Zelfscankassa’s zijn handig, maar kunnen ook frustrerend zijn door de frequente steekproefcontroles. Deze controles zijn niet willekeurig en worden beïnvloed door de producten die je koopt en de tijd die je in de winkel doorbrengt. Door je winkelgedrag aan te passen, kun je mogelijk voorkomen dat je steeds gecontroleerd wordt.

Met deze kennis kun je hopelijk je winkelervaring verbeteren en minder vaak uitgepikt worden bij de zelfscankassa. Blijf alert en bewust van de producten die je koopt en de tijd die je in de winkel doorbrengt. Zo voorkom je onnodige frustraties en geniet je meer van je winkeluitje.

Wist jij dat de steekproeven helemaal niet zo random zijn? Deel het met ons in de reacties! 

 

 



Ook interessant:

Spaanse media onthullen exen koningin Máxima: ‘Golddigger’

Voordat Máxima koningin werd, kende ze een roerig liefdesleven. Spaanse media zeggen dat haar exen...

Lees meer

Verwaarloosde oudere vrouw verkiest huisdieren boven kinderen voor miljoenen erfenis

Een hoogbejaarde vrouw uit China heeft een verrassend besluit genomen om haar trouwe huisdieren een...

Lees meer

Groente en fruit goedkoper op de markt of in de winkel? Zo zit het!

Uit recent onderzoek van het data- en inzichtbedrijf Hiiper blijkt dat groente en fruit goedkoper...

Lees meer

Gerard (83) en Margriet (70) moeten na 29 jaar gedwongen hun huis uit na ultieme actie van buurman

Gerard Casius en Margriet de Haan hebben al lang plezier van hun mooie uitzicht op...

Lees meer

Harry (63) profiteert al 30 jaar lang van een bijstandsuitkering: “Ik leef als koning”

Harrie Plazier, 63 jaar oud, heeft een levensstijl die veel mensen ongewoon zullen vinden. Al...

Lees meer

Expert waarschuwt: dit is hoeveel uur slaap écht ongezond voor je is!

Iedereen heeft een andere slaapbehoefte. Sommigen zijn tevreden met zes uur slaap, terwijl anderen acht...

Lees meer

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.